zupa - 39309 przepisów (strona:353/2621)

Kapusta i papryka, czyli pyszne danie jednogarnkowe 106

Szukacie prostych dań na jesień? To danie takie właśnie jest. Dla mnie jest to danie wspomnienie. Związane dniem Wszystkich Świętych. Kiedy z mamą w ten zimny

Polska Zupa
GĘSTA ZUPA Z SOCZEWICY zwana dalem (dhalem). GOTOWANIE WG KUCHNI 5 PRZEMIAN 128

Bardzo lubię zupę z soczewicą, zwłaszcza kiedy przychodzi jesień i zima. Zazwyczaj jest ona u nas drugim etapem po daniu z soczewicą i warzywami, o czym pisałam  tutaj. Dzisiaj zachciało mi się zupy z soczewicy ale nie było dania wczoraj :) więc dzisiejsza wersja powstała nieco inaczej. Poza tym - jeszcze nigdy nie wspominałam, że od wielu lat wszystko, co gotuję(...)małe odstępy (dotyczy to zarówno warzyw i innych składników, jak i przypraw). Oczywiście cała teoria 5 przemian jest trochę bardziej złożona, jednak tytułem wstępu najważniejsze zdążyłam już wyjaśnić. Dzisiejszą zupę z soczewicy zgodnie z 5 przemianami robimy tak : - w garnku rozgrzewamy olej kokosowy (czyli zaczynamy od Ognia), - wrzucamy na niego startą na dużych oczkach tarki marchew (4 sztuki), mieszamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48151

Esencjonalny, pachnący i złoty. Pocieszenie strapionych, zastrzyk energii dla chorych. Król i baza wielu polskich zup – rosół. Złocisty i klarowny. Napakowany smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa(...)innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest

Karo in the Kitchen
Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem 125

Powiem, że do końca nie byłam przekonana czy ten wpis powinien się pojawić. Niby nic nie mogę zarzucić mojemu chlebowi, a jednak mam wrażenie, że nie

Polska Zupa
Pyszne ciasto z serem i jabłkami 228

Ciasto idealne na jesień, chociaż oczywiście nie tylko. Duża blacha zniknęła w jeden dzień, a nie mieliśmy żadnych gości do pomocy. Smakowała całej trójce potworów, a

Polska Zupa
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 160

Dziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora(...)Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kotlety z kalafiora 106

Zostały wam z wczorajszego obiadu kawałek kalafiora i trochę ziemniaków? Nie macie już na nie ochoty? Spróbujcie zrobić z nich kotlety. Są pyszne, łatwe do zrobienia

Polska Zupa
Shepherd’s pie po polsku 124

Skąd taka nazwa? Miał powstać klasyczny shepherd’s pie, ugotowałam ziemniaki. Zaczęłam wyciągać potrzebne do jego przygotowania rzeczy i natknęłam się na resztkę kapusty kiszonej

Polska Zupa
Śliwki karmelizowane 121

Właściwie to trudno to nazwać przepisem, tak więc dzisiaj pomysł na przygotowanie śliwek, które potem możemy dodać do wielu potraw. Do czego byście je wykorzystali? Owsianka

Polska Zupa
Nasiona chia i owoce tropikalne 131

Robi się coraz chłodniej. A ja chcę jeszcze lato. Dlatego dzisiaj szybka, moim zdaniem bardzo letnia, ale smaczna o każdej porze roku propozycja śniadaniowo – deserowa

Polska Zupa
Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem 136

Moi drodzy na facebook’u mój profil polubiło 4000 osób. Nie wiem czy to dużo czy mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i

Polska Zupa
Łosoś teriyaki na cukiniowym makaronie 114

Po tych wszystkich dość kalorycznych daniach pora na coś lekkiego. Dla mnie bardzo letnie danie, które nadaje się na każdą porę roku. W końcu nawet w

Polska Zupa
Gofry drożdżowe 112

Obiecałam dzieciakom gofry na śniadanie, więc nie miałam wyboru. Tym razem dodałam drożdże. Wyszły pyszne :) 1,5 szkl mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru

Polska Zupa
Kotlety mielone z piekarnika 146

Lubicie kotlety mielone? Wiem, że są trochę niemodne, ale ja od czasu do czasu mam na nie ochotę. I oczywiście wtedy je robię. Tutaj trochę odchudzona

Polska Zupa
Krem pomidorowo paprykowy 180

Sezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw. Ja zupę podałam z pysznym groszkiem ptysiowym Brześć . Groszek jest lekko słony i chrupiący co idealnie skomponowało się z zupą. Tak wiec ruszajcie na bazarki po warzywa a po drodze do sklepu po groszek bo uwierzcie(...)warto. Zupa podana w misce w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 400 g czerwonej papryki 900 g pomidorów(dojrzałych) 1 cebula średnia 4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego  0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 mała szczypta ostrej papryki sól morska   pieprz czarny groszek ptysiowy Brześć

Ala piecze i gotuje