Dla wszystkich tych który lubią marchewkę, chociaż oczywiście nie tylko dla nich. Prosty pomysł na pieczona marchewkę. Młoda wygląda świetnie i jest pyszna. 2 pęczki młodej
Polska ZupaZupa krem z białych warzyw to ulubiona zupka mojej Malwinki z czasów niemowlęctwa. Doprawiałam ją wtedy sporą ilością natki pietruszki i podawałam z gotowanym łososiem - zajadała, aż miło. Warzywa korzeniowe obie kochamy miłością absolutną, a naszym faworytem zawsze był seler, tak niedoceniany i nielubiany przez wiele osób. My z Malwinką selera uwielbiamy! W zupie, na surowo, w formie frytek(...)czipsów. I tu czuć go bardzo mocno, ku naszej uciesze :) Składniki: ZUPA: 3/4 sporej bulwy selera 1 duża pietruszka 3 ziemniaki 1 łyżeczka masła gałązka lubczyku (malutka) sól, pieprz CZIPSY SELEROWE: 1/2 bulwy selera sól Przygotowanie: ZUPA: Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się gotować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić
Cakes By KejtSezon grillowy powoli się zaczyna. Mam dla was smaczną propozycję. Marynatę można przygotować wcześniej, można w niej zamarynować mięso wcześniej, ale można też grillować od razu
Polska ZupaKiedyś usłyszałam, że w wegańskich wypiekach jajka można zastąpić bananami. Jakoś do tej pory nie miałam odwagi wypróbować. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. I
Polska ZupaPodobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało
Polska ZupaŻe ciasto bez glutenu może być pyszne, wiedzą już pewnie wszyscy. Prawie wszyscy wiedzą też pewnie, że nie potrzeba do jego upieczenia używać żadnej specjalnej i
Polska ZupaBardzo lubię pieczoną marchewkę. Tu w jednej z moich ulubionych wersji: marchewka olej syrop klonowy kumin sól świeża kolendra lub natka pietruszki Marchewkę obrać i pokroić
Polska ZupaZa jednym zamachem możemy przygotować dwie rzeczy. Syrop można wykorzystać do wielu rzeczy, a kandyzowane plastry pomarańczy mogą ozdobić nie jeden deser. 2 pomarańcze 1 szkl
Polska Zupajeżeli lubicie żeberka musicie spróbować zrobić te z poniższego przepisu. Są pyszne. Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł. 1 – 1,5 kg
Polska ZupaRobicie pasztety? Ja właściwie tylko na święta i tak się zastanawiam dlaczego? Warto spróbować chociaż raz. Zmieniając rodzaje mięsa i przyprawy każdy może znaleźć pasztet idealny
Polska ZupaPo raz kolejny chce wam zaproponować prosty przepis z nasionami chia. Wieczorem wystarczy wymieszać wszystkie składniki, żeby rano cieszyć się smacznym i zdrowym śniadanie. Można też
Polska ZupaTweetnij Zupa marchewkowa to jedna z moich ulubionych. Smakuje (przynajmniej mi samej) o każdej porze roku. Na upalne letnie wieczory w wersji schłodzonej. W wersji rozgrzewającej (na ciepło)-zimą. A na wiosnę wnosi dodatkową dawkę kolorów i radości na nasze stoły. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 500 g marchewki, 1 cebulka, 2 łyżki śmietany, oliwa z oliwek, sól(...)drobno ścieramy na tarce marchewkę. W garnku lekko podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy startą marchewkę i 50 cl wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Gdy nasza zupa jest ugotowana, miksujemy ją w miarę dokładnie (tak, by nie pływały w niej drobne kawałki). Teraz do garnka z zupą dorzucamy śmietanę i podgrzewamy delinatnie na małym ogniu, cały czas
MODA NA BIOCiasteczka na Wielkanoc? Oczywiście! Ten przepis warto zapisać jeżeli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na ciasto z którego łatwo i przyjemnie wycina się ciastka. Łatwo
Polska ZupaSól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym bedzię gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą(...)ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,3 litra gęstej, kremowej zupy
Gospodyni MiejskaKolejna domowa wędlina. Tym razem zrobiona przy pomocy szynkowara. Może mielonka nie jest bardzo wykwintnym daniem, ale taka zrobiona w domu może być smacznym dodatkiem do
Polska Zupa