Po raz kolejny chce wam zaproponować prosty przepis z nasionami chia. Wieczorem wystarczy wymieszać wszystkie składniki, żeby rano cieszyć się smacznym i zdrowym śniadanie. Można też
Polska ZupaTweetnij Zupa marchewkowa to jedna z moich ulubionych. Smakuje (przynajmniej mi samej) o każdej porze roku. Na upalne letnie wieczory w wersji schłodzonej. W wersji rozgrzewającej (na ciepło)-zimą. A na wiosnę wnosi dodatkową dawkę kolorów i radości na nasze stoły. Porcja dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 500 g marchewki, 1 cebulka, 2 łyżki śmietany, oliwa z oliwek, sól(...)drobno ścieramy na tarce marchewkę. W garnku lekko podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy startą marchewkę i 50 cl wody. Solimy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Gdy nasza zupa jest ugotowana, miksujemy ją w miarę dokładnie (tak, by nie pływały w niej drobne kawałki). Teraz do garnka z zupą dorzucamy śmietanę i podgrzewamy delinatnie na małym ogniu, cały czas
MODA NA BIOCiasteczka na Wielkanoc? Oczywiście! Ten przepis warto zapisać jeżeli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na ciasto z którego łatwo i przyjemnie wycina się ciastka. Łatwo
Polska ZupaSól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym bedzię gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą(...)ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,3 litra gęstej, kremowej zupy
Gospodyni MiejskaKolejna domowa wędlina. Tym razem zrobiona przy pomocy szynkowara. Może mielonka nie jest bardzo wykwintnym daniem, ale taka zrobiona w domu może być smacznym dodatkiem do
Polska ZupaWiem, wiem, znowu babka. Nuda. Ale w końcu Wielkanoc już za chwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję
Polska ZupaPieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić. Dzisiaj mam dla was babkę z
Polska Zupagłowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był dla mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy(...)Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet ma całe mnóstwo!!! Pachnie trawą (bo to jest sproszkowana trawa jęczmienna), ale mi podpasował tym zapachem i w smaku. Dodałam do zupy gorącej, ale nie wrzącej, aby zmniejszyć utratę wartości odżywczych. Kasza jaglana także zalicza się do superfood. Jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu. Bataty to też źródło beta-karotenu, błonnika
Kolorowy PrzepisownikJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a macie mało czasu to proponuję zrobić te babeczki. Mają dość wyraźny cytrusowy smak, a migdały przyjemnie chrupią. 2 szkl
Polska ZupaPrzyzna się wam, że zawsze z ciekawością czekam co będziemy piekli w Piekarni Amber. Kiedy przeczytałam, że w marcu będą to simit bardzo się ucieszyłam. Do
Polska ZupaKolejny przepis na bardzo prostego i pysznego kurczaka. Kolejny przepis z polecanej już przeze mnie książki „Jerozolima” autorstwa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Jak
Polska ZupaDanie dość dowolnie odwzorowane z przepisu na vindaloo z dwoma rodzajami ziemniaków z książki „Obfitość” Yotam Ottolenghi. Danie postanowiłam zrobić nagle i nie wszystkie
Polska ZupaTort mocno czekoladowy z dużą ilością orzechów. Myślę, że idealnie sprawdzi się na osłodę ponurych, deszczowych dni. ciasto : 8 jajek 1 szkl mąki 0,75 szkl
Polska ZupaWczoraj wieczorem po krótkim namyśle, postanowiłam, że spróbuję swoich sił i zgłosiłam blog do konkursu na Blog Roku 2015. Jeśli chcielibyście mi pomóc i zagłosować wyślijcie
Polska ZupaSmaczne bułki o kokosowym smaku. Mięciutkie i bardzo wciągające. 3 szkl ( 480 g ) mąki 0,5 szkl ( 60 g ) wiórek kokosowych 0,5 puszki ( 200 g
Polska Zupa