zupa - 39353 przepisów (strona:339/2624)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

gotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda

ClauditteMissCooking
Pyszne, szybkie pierniczki w lukrze 190

Jeżeli jeszcze nie macie pierniczków, a chcecie je upiec to polecam wam przepis na szybkie i pyszne, chyba najpyszniejsz jakie do tej pory upiekłam. Jest to

Polska Zupa
Rolada schabowa z jabłkami, grzybami i jarmużem 137

Dzisiaj chciaam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś

Polska Zupa
Zupa pomidorowa 132

Jedna z moich ulubionych zup. Prosta i smaczna. Bardzo lubię jeść zupy, szczególnie kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Składniki na zupę pomidorową (garnek około 7 litrów): 6 skrzydełek z kurczaka (lub inne części kurczaka albo kość) 2 małe przeciery pomidorowe 4 marchewki 1/2 pęczka pietruszki kostka warzywna Vegeta duża śmietana 12 % Mięso umyć i posolić. Gotować około 10 minut. Marchewkę obrać(...)pokroić w plastry, gotować 10 - 15 minut. Wrzucić kostkę warzywną, dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Posiekać pietruszkę. Zabielić zupę (stopniowo) śmietaną. Na koniec doprawić Vegetą i posypać pietruszką. Kolejny raz wymieszać. Ja gotuję makaron osobno i dopiero potem wrzucam do zupy. Każdy może sobie wziąć mniej lub więcej wedle upodobania. Przy tym nie ma zagrożenia, że makaron nadmiernie napęcznieje

Karola gotuje
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 130

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw(...)zwłaszcza pieprzu , pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona . Zupa ł ączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Zupa mocno rozgrzewa, syci i pysznie smakuje szczególnie zimą. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasta z czerwonej soczewicy 121

Dzisiaj już kolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy. Dla mnie to idealnydodatek do chleba, ale z myślę, że świetnie sprawdzi się też jako dip

Polska Zupa
Zupa Tom Kha Gai 120

oknem zimno i szaro, wieje i pada śnieg. I to jest doskonały powód, żeby sięgnąć po coś rozgrzewającego, a jeśli coś rozgrzewającego, to zdecydowanie na myśl nasuwa mi się zupa. Dziś przed Wami klasyk kuchni azjatyckiej, czyli zupa Tom Kha Gai, nieco po mojemu . Uwielbiam ją, tym razem troszkę zmieniłam jej składniki dodając jeszcze warzywa. Zupa Tom Kha Gai Czas(...)trawę cytrynową (łodygę najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa serowa 223

kolejną szybką do przygotowania zupę. Zupa z trzech gatunków serów podana z podpieczonym chlebem i czarnym sezamem. Rozgrzewa i smakuje wybornie. Idealna zupa na chłodne dni. Składniki: 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 100 g serka topionego 100 g sera żółtego Gouda Mlekoma 100 g sera żółtego Havarti Mlekoma 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki(...)odparuje alkohol. Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę sery i na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy. Zupa była na tyle smaczna, że już niczym nie doprawiałam. Na maśle klarowanym podpiec

Ala piecze i gotuje
Pieczona pierś indyka z jabłkami i cytryną 201

Lubicie indyka? Ja muszę przyznać, że średnio. Jakoś tak nie mam do niego przekonania. Od czasu do czasu podejmuję jednak próbe oswojenia tego mięsa. I muszę

Polska Zupa
Waniliowe muffiny z czekoladą 123

Kiedy za oknem pada śnieg, przyjemnie jest sięgnąc po kubek ciepłej kawy czy herbaty i zjeść do niego pyszną niedawno wyjętą z pieca babeczkę. Dodatkowym atutem

Polska Zupa
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 206

aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy cebulę. Wkładamy razem do jednej miski. Do drugiej(...)cebula nie powinna się zrumienić. Dodajemy kolejną porcję masła, mieszamy – czekamy aż się rozpuści. Zawartość garnka zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy i chwilę razem przesmażamy – to nasza zasmażka, zagęstnik do zupy.   Wlewamy połowę mleka, mieszamy dokładnie aż wszystko będzie idealnie gładkie, gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć – wlewamy resztę mleka. Znowu bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy naszykowany rosół, wrzucamy marchew, ziemniaki

Karo in the Kitchen
Jesienna zupa z Poltino - konkurs 146

roli głównej. Do wygrania są dwie super nagrody ! Zachęcam Wa gorąco, bo naprawdę warto wziąć udział. Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. Jesienna zupa z Poltino - konkurs Poltino to jedna z największych firm przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między(...)innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszną jesienną zupę z warzywami. Jej skład zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie zdjęcie Waszej potrawy. Nie bójcie się  odważnych i zaskakujących połączeń smaku. Zaskoczcie mnie swoimi kulinarnymi pomysłami. Prawidłowe zgłoszenie

Kulinarne przygody Gatity
Jagodzianka z rabarbarem i kaszą jaglaną 131

terenie, a szczególnie w lesie, naraziłabym bliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość(...)zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają mnóstwo błonnika, neutralizują wolne rodniki, obniżają poziom złego cholesterolu. Są źródłem witamin, makro i mikroelementów, przeciwutleniaczy i garbników. Do tego dodatek kaszy jaglanej, która od dłuższego czasu króluje w mojej kuchni, a do jej właściwości zdrowotnych nikogo nie trzeba chyba przekonywać. Kasza

To co kocham
12 potraw na świąteczny stół – zaproszenie 171

Już po raz drugi chciałam zaprosić tych znanych mi i tych których dopiero poznam blogerów do wspólnego gotowania i prezentowania potraw świątecznych. Akcja będzie trwała od

Polska Zupa

Proponowane wyszukiwania