Lato bezpowrotnie przeminęło, ale pogoda wciąż nas rozpieszcza. Na straganach pojawiły się już jesienne warzywa. Wciąż można dostać jednak fasolkę szparagową. To ostatni dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku(...)całość zalewamy 2 litrami wody. Wsypujemy łyżkę soli i gotujemy przez 10 minut (od zagotowania). Po tym czasie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ok. 2-centymetrowe kawałki fasolki. Doprawiamy zupę majerankiem i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zmiękną zupę wyłączamy. Na talerzu można ją dodatkowo posypać natką pietruszki
Dieta bez mlekaSezon na dynię w pełni, więc pojawi się w paru postaciach. Na pierwszy rzut idzie zupa. Zapraszam do wypróbowania. Zupa dyniowa Drukuj przepis Składniki mała dynia (mojej było tyle, że zmieściło się na jednej blaszce do pieczenia) 2 cebule 2 ząbki czosnku mały kawałek pora kilka plasterków imbiru ostra papryka słodka papryka sól pieprz olej do smażenia curry kurkuma 400ml(...)mleczka kokosowego szklanka wody płatki migdałowe listonic_name = "Zupa dyniowa (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = " mała dynia (mojej było tyle, że zmieściło się na jednej blaszce do pieczenia) 2 cebule 2 ząbki czosnku mały kawałek pora kilka plasterków imbiru ostra papryka słodka papryka sól pieprz olej do smażenia curry kurkuma 400ml mleczka kokosowego szklanka wody płatki migdałowe " document.write
CoolinarniePLwpisie przedstawię przepis na zupę krem z cukinii, która stosunkowo niedawno pojawiła się w mojej kuchni. Od jakiegoś czasu coraz częściej eksperymentuję z cukinią, stąd też pomysł na zupę krem. Zupa krem z cukinii jest bardzo lekka i pożywna, doskonale komponuje się z pestkami dyni lub prażonymi migdałami. Dodatkowym atutem zupy z cukinii... Tryb czytania Artykuł Zupa z cukinii pochodzi
kurkanielotka.plGulaszowa jest zupą o wielu twarzach, gdyż bez przeszkód można ją urozmaicać o ulubione dodatki. Podstawę zupy stanowi mięso z łopatki wieprzowej, jednak reszta składników w zależności od upodobań może się różnić. Zupa gulaszowa doskonale komponuje się z sezonowymi warzywami, jak pomidory czy nawet dynia. Ja swoją zupę gulaszową przygotowałam z obfitą ilością papryki, pieczarek... Tryb czytania Artykuł Zupa gulaszowa
kurkanielotka.plpasji i... uświadomienie sobie już po raz kolejny, jak ważny jest w kuchni dobry sprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie(...)Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie kuchni, aby uniknąć przypalania potraw oraz przygotowując sosy i zupy - krem. Właśnie podczas wywiadu z jednym z nich dowiedziałam, się, że aby zupa z zielonego groszku zachowała swój kolor, wystarczy, że ustawię w robocie temperaturę nie przekraczającą 80 stopni. Kohersen
Cztery FajeryTaki kaprys dzisiejszego dnia. Cudowna zupa paprykowo-pomidorowa ze wspaniałym pesto. Składniki: 6 dojrzałych pomidorów 3 duże czerwone papryki 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła sól pieprz Pesto: 1 garść listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka (czubata) orzeszków pinii 1 łyżka startego parmezanu sól pieprz Wykonanie pesto: wszystkie powyższe składniki umieszczamy(...)moździerzu i mielimy. Zupa: Na patelni umieszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę, cebulę. Pomidory nacinamy na krzyż po 2 stronach (przy szypułce i po drugiej stronie), wkładamy je go garnka i zalewamy wrzątkiem na 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy pomidory, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a pomidory wrzucamy na patelnię (do cebuli). Paprykę przekrawamy
MojaQchnia.plObiad bez zupy? Oj nie! Uwielbiam każdą zupę! Dzisiaj miałam ochotę na coś rozgrzewającego. Powoli zbliża się jesień więc warto czasem sięgnąć profilaktycznie po czosnek - naturalny antybiotyk. Zupa pieczarkowo-czosnkowa marchewka korzeń pietruszki 0,25 kg pieczarek 4 ząbki czosnku 1 cebula bulion ( u mnie z kostką rosołową domowej roboty) liść selera pieprz, sól łyżka mąki łyżka(...)liściem laurowym oraz zielem angielskim. Teraz możemy przejść do przygotowania pieczarek - myjemy, kroimy na plasterki a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. dusimy ok. 10 min. Wrzucamy do zupy. Następnie wrzucamy również makaron. Gotujemy. Teraz możemy wrzucić pokrojone w talarki ząbki czosnku. Podbijamy mąką wymieszaną z jogurtem naturalnym. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiProponuję dziś niezwykle prosty przepis na przepyszną zupę rodem z Meksyku - jest to zupa kukurydziana . Przy niewielu składnikach mamy możliwość otrzymania maksimum smaku , coś niesamowitego. Zupa jest jednocześnie wegańska (przy użyciu bulionu warzywnego) i bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 2 puszki kukurydzy 2 pomidory 1 cebula
Kawa z mlekiemZupa grzybowa przygotowywana jest na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego, z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Ja swoją zupę grzybową przygotowałam na bazie rosołu, z suszonymi grzybami i ziemniakami. Zupa grzybowa, zaraz obok barszczu, gości na wigilijnym stole. Tradycyjna zupa grzybowa wigilijna nieco różni się od tej, którą przedstawię poniżej, jednak i tą bez przeszkód... Tryb czytania Artykuł Zupa
PysiaGotuje.plPrzepis na zupę z brokuła i kalafiora stworzyłam zupełnie przypadkiem. Tak, tak, dobrze widzicie – przypadkiem! Historia tej zupy rozpoczęła się, gdy w mojej lodówce znajdowało się kilka różyczek kalafiora i brokuł. Z połączenia tych dwóch warzyw, kilku ziemniaków i dodatków, które „potencjalnie mogą pasować”, stworzyłam tą niepowtarzalną zupę. Kremowa zupa kalafiorowo-brokułowa jest naprawdę łatwa... Tryb czytania(...)Artykuł Zupa kalafiorowo-brokułowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plskładnikiem jest likopen, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Zmniejsza on m.in. ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów. Najwięcej tej cennej substancji jest jednak w przetworzonych pomidorach np. w sosach, zupach itd. Oprócz tego pomidory zawierają sporo witamin i pierwiastków mineralnych. Dzięki zawartości antyutleniaczy, zapobiegają również procesom starzenia się skóry. Mam nadzieję, że trochę Was przekonałam do spożywania większej ilości tych(...)pomidorów, należy je wcześniej sparzyć gorącą wodą. Kroimy je na małe kawałki i blendujemy. Przygotowany wcześniej wywar, przecedzam przez sito a gotowaną w nim marchewkę również blendujemy (nada ona zupie swojej słodyczy). Wlewamy do wywaru zblendowane pomidory i marchewkę, wszystko razem gotujemy ok pół h. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pomidorowa ze świeżych pomidorów wyjdzie Wam dość kwaśna, można dodać
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiPo długiej przerwie udało mi się dołączyć do Piekarni Amber. Tym razem z innymi blogerami piekliśmy bułki z dodatkiem ziemniaków. U mnie przepis trochę zmieniony, to
Polska ZupaSushi bez zawijania, kalafiorowe steki, błyskawiczny kurczak, zapiekanka serowo-makronowo-kalafiorowa i wreszcie zupa instant z domowymi kostkami rosołowymi – tak wygląda menu na ten tydzień spakowane do 10 pudełek. Taka domowa dieta pudełkowa! Całość dla dwóch osób za 110 zł. W tym tygodniu wróciliśmy do gotowania w niedzielę, a właściwie do pieczenia w niedzielę. Co tu dużo gadać, pieczenie(...)wspólnych składników dla kilku dań. U nas w tym tygodniu ryż wystąpił w roli dodatku do dwóch lanczy, a smażony indyk stał się podstawą jednego obiadu i dodatkiem do zupy instant. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sushi bowl Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco Środa: Zupa instant Czwartek: Indyk piccata Piątek: Makaron z kalafiorem al forno Pobierz
Niedzielny kucharzChłodnik litewski. Chłodnik z botwiny – to zupa podawana na zimno, która zarówno jest tradycyjna potrawą polską, jak i litewską. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka). W wersji klasycznej jej składnikiem są także szyjki rakowe, ale z uwagi(...)powszechnie dostępne, to często chłodnik robi się tylko na bazie wody lub bulionu, chociaż dodawania wywarów mięsnych jednak się nie zaleca. Przepis na tę wyjątkową zupę znajdziemy w wielu książkach kucharskich, np. w Poradniku Gospodyni Wiejskiej z 1954 roku oraz w książce pt. Sekret kucharski, czyli co jadano w Soplicowie H. Szymanderskiej. Pierwsze wzmianki o chłodniku z botwiny możemy odnaleźć
Kulinarne PrzebojeGazpacho to orzeźwiający, lekki i przepyszny chłodnik pomidorowy, który pochodzi z Hiszpanii. Jest idealny na upały. Taka zupa świetnie gasi pragnienie i syci, nie obciążając zbytnio układu pokarmowego. Film nagrałam w zeszłym roku, ale upały nieoczekiwanie się skończyły. Dlatego nie opublikowałam gazpacho, bo to zupa na upały. Miałam nagrać filmik jeszcze raz, ale w sumie jak już jest, to szkoda(...)mój kanał Youtube po więcej inspiracji. Wracając do gazpacho, to jest to jeden z moich ulubionych przepisów na upał, żeby nie czuć się ociężale i ospale. Orzeźwiająca i pikantna zupa ze świeżych warzyw doprawiona ziołami. Składniki na 4 porcje : 1 litr soku pomidorowego 4 pomidory malinowe 2 średnie ogórki gruntowe 1/2 żółtej papryki cebula dymka ząbek czosnku 3-4 łyżki
Dietolog