Pełne słońca jesienne ciasto dyniowe. Pełne przypraw z dodatkiem orzechów pekan.
Polska ZupaDzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim
Polska ZupaBardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy
Polska ZupaDzisiaj przepis na chrust czy jak kto woli faworki. Ciasto na które znajdziecie przepis poniżej bardzo polecam. Łatwo się z nim pracuje. I gdyby nie smażenie
Polska ZupaSkładniki: ryż ugotowany w zupie ogórkowej 5 szklanek, tarta bułka 3-4 szklanki, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba jogurt naturalny 380 gram, sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie, ogórek zielony 1 sztuka większy Ryż ugotowany w zupie ogórkowej ( wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować(...)dużo ryżu w zupie ), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu. Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę. Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz. Jogurt
W Mojej Kuchni LubięZupa rybna z odrobiną szafranu Będąc w posiadaniu wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, który to zgotowałam na głowach z dwóch makreli (reszta została upieczona) postanowiłam ugotować zupę rybną. Wahałam się nad zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn(...)dodać pietruszkę. Uzupełnić wodą w zależności od naszych potrzeb. Gotować pod przykryciem około 25 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojony w plastry por (aby zachować jego chrupkość), wlać do zupy śmietanę, gotować około 2-3 minuty do połączenia się całości. Na koniec włożyć do gotowej zupy pokrojone na mniejsze kawałki filety bez ości, wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać szczypior
Wino Francja KuchniaDzisiaj przepis na chrust czy jak kto woli faworki. Ciasto na które znajdziecie przepis poniżej bardzo polecam. Łatwo się z nim pracuje. I gdyby nie smażenie
Polska ZupaPrzepis na tę zupę podesłała siostra. Zrobiła ją w oparciu o to co akurat miała w lodówce a to okazało się świetnym połączeniem. Jej dzieci zajadały się nią bez marudzenia. W zupie znalazły się zarówno warzywa mrożone, warzywa świeże, klopsiki z mięsa, kasza i wschodnie przyprawy. Całość wyszła bardzo smaczna i syta. Powstał eintopf czyli jednogarnkowe danie, wystarczające zarówno(...)zupę jak i drugie danie. Jedliśmy tę zupę 3 dni i z każdym dniem smakowało lepiej. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i idealna na chłodniejsze dni. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikvotes ) Pyszna zupa z brukselki na żołądkach drobiowych Zupa z brukselki na żołądkach drobiowych, może niektórych odpędzić od stołu. W końcu zawiera dwa elementy które nie każdemu smakują , a więc brukselkę i podroby, konkretnie żołądki. Wiadomo że nie wszyscy uważają podroby za jadalne, a czasami niektórzy sądzą że są obrzydliwe. Moja rodzinka nie należy do takich osób. Wiemy także(...)garnka, dodaj do nich pokrojonego pora, marchewkę, pietruszkę i zalej rosołem. Gotuj aż żołądki będą miękkie, około godzinki-może mniej, na małym ogniu. Nigdy nie stoję z zegarkiem nad zupą, więc czas jest orientacyjny. Pamiętaj zupa to nie bomba i nie wybuchnie jak pominiesz odliczanie Jak już w końcu żołądki będą miękkie, dodaj obrane, pokrojone w małą kostkę ziemniaki
Ogrodnik w podróżykucharska z łatwymi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi nowymi smakami. Ramen w domu - książka kucharska autorstwa Briana MacDuckston to kolejny w naszej domowej biblioteczce tytuł poświęcony tej kultowej zupie i zarazem 100 nowych inspiracji na jej przygotowanie. Proste przepisy na buliony, makarony i dodatki do ramenu oraz ciekawostki na temat kuchni i kultury Kraju Kwitnącej Wiśni powodują, że lektura(...)Bardziej doświadczeni, znajdą w niej wiele inspiracji i zachętę do poznawania nowych smaków. Książka podzielona jest na rozdziały dotyczące wywarów (bulionów), tare czyli mieszanek przypraw dodawanych do zupy, makaronów, dodatków i przystawek. Kolejne pięć rozdziałów autor poświęcił głównym rodzajom ramenu: Shio ramen Shoyu ramen Miso ramen Tonkotsu ramen nowe wersje ramenu Poszczególne przepisy zawierają informacje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis wreszcie doczekał się publikacji. To syta i bardzo pyszna zupa, którą można przygotować w 20 minut. To lepsza wersja zupy pomidorowej, bo jest w niej mięso mielone wołowe, jarmuż i czerwona fasola. Gęsta, bardzo syta i taka prosta w przygotowaniu. Ta zupa jest moim przykładem na to, że jarmuż możemy jeść nie tylko w formie chipsów czy koktajlów(...)Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą. Zupa pomidorowa z makaronem , mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą to moja propozycja dla Was na nadchodzący, coraz dłuższy zresztą dzień! Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą / 3 porcje Składniki: 2 ząbki czosnku 150 g ugotowanego makaronu 200 g mielonego mięsa wołowego
Moja smaczna kuchniaBuraki do jedno z moich ulubionych warzyw, a pieczone buraki lubię wyjątkowo. Mimo to dopiero teraz odważyłam się przygotować zupę krem z pieczonych buraków. #jemytosamo Ostatnio dużo eksperymentuję w kuchni. Wynika to z tego, że #jemytosamo, a na dodatek musiałyśmy chwilowo wyeliminować z diety białko. Przede wszystkim zwierzęce, ale od początku roku nawet strączki są na cenzurowanym. Miejmy nadzieję(...)tylko w głowie, bo staram się jak najwięcej spisywać. Chcąc fotografować te dania, musiałam odpuścić fotografowanie lustrzanką, a zaczęłam robić proste zdjęcia telefonem, co widać na przykładzie załączonego zdjęcia zupy krem z pieczonych buraków. Spędzając cały dzień w domu z dzieckiem i realizując sesje zdjęciowe dla klientów mojego studia fotograficznego , nie mam już czasu na organizowanie sesji potraw na potrzeby
Figa S-makiem