zupa - 39132 przepisów (strona:319/2609)

Restauracje w Warszawie - Gdzie warto zajrzeć? 40

uznanie wśród gości? Tofu Bowl z chrupiącym tofu i bakłażanem, Ahi Bowl z marynowanym tuńczykiem oraz Kamala Steak ze stekiem z kalafiora jako głównym składnikiem. W menu czekają też zupy Ramen oraz burgery: z wołowiną, kurczakiem oraz halloumi. 4. Restauracja Słoik Na ulicy Złotej czeka na gości Słoik – restauracja, w której postawiono na tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnej formie. Można(...)ciekawego. 5. Restauracja Antresola Antresola to piękne wnętrza, zdrowa kuchnia i uniwersalne menu, w którym każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego. Kuszą zestawy lunchowe, w których może znaleźć się zupa z czerwonej soczewicy, udko z kurczaka z dodatkami lub tagliatelle z tygrysimi krewetkami i szpinakiem, kuszą dania obiadowe na czele z pieczonym łososiem. Kto nie ma ochoty na steki

Kuchcik gotuje
Zupa węgierska z białą fasolą 205

Zupa węgierska z białą fasolą Zimową porą lubię gotować takie treściwe, kolorowe i rozgrzewające obiady. Ta zupka to prawdziwa eksplozja smaków, syty i łatwy w wykonaniu obiad, który możemy ugotować na dwa, trzy dni – im częściej odgrzewana tym jeszcze smaczniejsza!     Składniki: 400g fasoli Piękny Jaś ok 0,5 kg łopatki wieprzowej 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula(...)słupki i dokładamy na patelnię *** *** Całość podsmażamy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli, mieszamy *** *** Zawartość patelni dokładamy do zupy *** *** Dodajemy pomidory z puszki *** *** Całość gotujemy około 1 godziną – do miękkości mięsa i fasoli *** *** Na końcu zupę doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
Pomysł na dania w roli głównej z podgrzybkami suszonymi 54

zmienić i to bardzo łatwo. Dziś przedstawimy Wam pomysły na dania, ale w roli głównej z podgrzybkami suszonymi. Są one bardzo smaczne, a dzięki naszym radom będą jeszcze smaczniejsze. Zupa z podgrzybków suszonych Zupa grzybowa wydaje się dosyć pospolita, ale jednak wcale tak nie musi być. Otóż my znamy naprawdę świetny przepis, który można szybko i łatwo przygotować. Naszą zupę(...)bazie podgrzybków i to w wersji suszonej. Tutaj musicie wiedzieć, że podgrzybki mogą dorównywać smakiem borowikom, a przy tym są zdecydowanie tańsze. Dlaczego więc nie spróbować? Przygotowanie naszej zupy rozpoczynamy od zalania podgrzybków suszonych (200 gram) zimną wodą na kilka godzin. Po tym czasie odsączamy wodę i przesmażamy grzyby na klarowanym maśle. Gdy nieco się zarumienią, dodajemy do nich

sierotka maRysia w kuchni
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą. Bardzo smaczna domowa zupa. PRZEPIS 68

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zupa. A jednocześnie dość treściwa za sprawą ziemniaków i kiełbasy. Talerz takiego kapuśniaku zazwyczaj starcza nam za cały obiad, tym bardziej, że zawsze pojawia się dokładka. Taka jest dobra. Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Składniki: Mała główka białej kapusty , 2 cebule, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 2 większe(...)marchewki, 5-6 średnich ziemniaków, 500 ml passaty lub słoiczek koncentratu pomidorowego, olej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Składniki na duży garnek zupy Jak zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, przesmaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekaną kapustę, smaż nadal, często mieszając

Kulinarna Polska
Rozgrzewająca zupa z fasolą i mięsem mielonym 199

Rozgrzewająca zupa z fasolą i mięsem mielonym Ta zupa zastąpi Wam cały obiad. Jest sycąca, gęsta i pyszna. Wspaniale rozgrzewa, więc idealnie sprawdzi się jesienią i zimą gdy temperatury na zewnątrz są coraz niższe.     Składniki: ok 30dkg fasoli Piękny Jaś 20dkg boczku wędzonego 30dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 1 czerwona(...)gotujemy na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy – do smaku *** *** Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** Na koniec posypujemy świeżą zieleniną *** *** SMACZNEGO ***         POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa z podgrzybków (świeżych lub mrożonych) 41

Zupa grzybowa gości u mnie nie tylko jesienią. Można zrobić ją zarówno ze świeżych jak i mrożonych podrzybków - jest tak samo smaczna.  500g podgrzybków świeżych lub mrożonych krojonych w kostkę 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 4 ząbki czosnku 2 l bulionu  sól, pieprz 1. Podgrzybki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę(...)bulionu wrzucamy grzyby i warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez około 1h. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.  zupy, zupa, zupa grzybowa, zupa ze świeżych grzybów, podgrzybków, podgrzybki, podgrzybkach, borowiki, borowikach, borowików, prawdziwki, prawdziwków, jesienna zupa, obiad, danie obiadowe, przepis, fit, dieta, dietetyczny, zdrowy

Szefowa kuchni
Zupa krem ze świeżych pomidorów + film 53

Zupa krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem mozzarelli i chrupiacą bagetką to pyszna propozycja na obiad lub kolację. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania przepisu.     składniki na 3 porcje 1 kg pomidorów 250 ml bulionu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia szczypta bazylii szczypta oregano 1 opakowanie sera(...)dodajemy pomidory, wszystko razem łączymy i dusimy około 3 minuty. Do warzyw wlewamy bulion i całość gotujemy około 10-15 minut na małym płomieniu, często mieszając. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, szczyptą oregano i bazylii, wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę przelewamy do misek, podajemy

Smakowite Dania
Krem kalafiorowy z kaszą manną (wegański) 58

Krem kalafiorowy z kaszą manną to jeden z szybszych i prostszych przepisów. Zawsze wychodzi i chyba nigdy mi się nie znudzi Kaszę manną zwykła dodawać do zup moja mama, wówczas zupa staje się gęsta i sycąca. Jeżeli nie znacie tej wersji to koniecznie spróbujcie! Zobacz więcej przepisów na wegańskie zupy krem ! Przepis na krem kalafiorowy z kaszą manną Składniki świeży(...)wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Zobacz również >> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE << >> OBIADY WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Sałatka grecka Pieczone placki z cukinii (keto) Jajeczne placki z cukinii (keto) Tort bezowy

WegePrzepis
Botwinka do słoików na zimę 112

Botwinka do słoików na zimę to świetny pomysł, aby zrobić pyszną zupę zimową porą. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W moim domu bardzo lubimy aromatyczną botwinkę z nutą czosnku i koperku. Każdego roku przygotowuję botwinkę w słoikach na zimę. Dzięki temu, o każdej porze mogę ugotować pyszną zupę. Właśnie teraz na początku lipca młode buraczki i listki(...)najsmaczniejsze i warto z nich wykonać zimowe zapasy. Zimową porą oraz wczesną wiosną zupa przypomina mi smak lata. Gdy teraz patrzę na zapasteryzowane słoiki, jestem bardzo zadowolona ze swoich zapasów. Z uśmiechem na twarzy wyobrażam sobie, jak ugotuję z nich pyszną zupę. Botwinka do słoików na zimę – składniki: Z podanych proporcji otrzymasz 5 – 6 słoików

Ania gotuje
Zupa z soczewicy 52

Zupa z soczewicy jest idealnym szybkim daniem na mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym(...)będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać. 2. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min. 3. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu

Kulinarna Patilogia
Pyszny krupnik na żołądkach 54

Krupnik na żołądkach to kolejna z tradycyjnych polskich zup. Pełna smaku, witamin i kaszy jęczmiennej Dla jednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania(...)się zagotuje zbieramy szumowiny, wrzucamy kaszę, pokrojone żołądki, liść laurowy i ziele angielskie. Od czasu do czasu mieszamy żeby kasza nie przypaliła się. 3. Po 45 minutach wyciągamy z zupy włoszczyznę i udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem

Kulinarna Patilogia
Zupa chrzanowa w chlebie 54

wielkanocny bez chrzanu.  Jak chrzan to musi być pyszna zup chrzanowa którą podje w chlebie domowego wypieku.        chleb: 600 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 2 łyżki oleju 250-300 ml wody letniej szczypta cukru zupa: 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część(...)kolejne 10 minut., potem zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Po wyjęciu studzę na kratce, spryskuje zimną wodą i przykrywam ściereczką. Odcinam wieko chleba, wydrążam miąższ. Zupa: Por kroję w krążki, cebule drobno i smażę na oleju w garnku. Warzywa kroję pozostałe w kostkę, dodaję do cebuli, wlewam bulion, dodaje czosnek i gotuję do miękkości.Miksuję blenderem

wesoła kuchnia
Żur wielkanocny 66

Żur wielkanocny przygotowany jest na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy i ziemniakami. Tradycyjnie podawany z jajkiem i odrobiną śmietany. Oczywiście kluczem tej zupy jest odpowiednie jej doprawienie, spora ilość majeranku dodaje wyjątkowego smaku. Składniki 300g wędzonych żeberek 3 l wody 1 cebula 4 ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki nieduży kawałek pora 300g białej kiełbasy 300g kiełbasy podwawelskiej 250 ml śmietany(...)czasie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy również nakłutą białą kiełbasę, oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę podwawelską. Gotujemy wszystko przez kolejne 25 minut. Zupę doprawiamy majerankiem, szczyptą pieprzu i jeśli potrzeba solą. Dodajemy również żurek z butelki. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy do zupy odrobinę chrzanu. Po tym czasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad 63

vote) Sycąca zupa „Zimowy Gar”, gorący obiad Pyszny „Zimowy Gar” zrobisz dosłownie ze wszystkiego, ale najlepiej żeby nie zabrakło w nim dwóch podstawowych składników. Kiełbasy i kapusty białej-słodkiej i kiszonej lub wody z kiszonych ogórków ;). To taki trochę czyściciel lodówki, ale idealny na mroźne dni. Moje chłopaki uwielbiają tą zupę co mnie bardzo cieszy(...)bulionu (tak na oko bo jeśli lubisz rzadszą to wlej więcej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie resztki kapust posiekaj drobniutko, kiszoną również. Wsyp do garnka w którym chcesz gotować zupę. Najlepiej taki około 5 l, żeby zawartość miała miejsce się gotować i nie kipiała. Cebulę i wszystkie resztówki wędlin, kiełbas.. itp. , pokój w kawałki i podsmaż porządnie na smalcu. Następnie

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania