trzeba uruchomić około 48 mięśni, żeby zrobić wściekłą minę, a tylko dwa żeby wyciągnąć środkowy palec. Na stres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda(...)ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i odcinamy główki. Główki odkładamy, a łodygę kroimy na grubsze plasterki. W ganku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy szybko warzywa, żeby się karmelizowały. Zalewamy wodą, dodajemy
ladykitchenZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone
Humanistka w kuchniDostałam od Sylwii batata i już wiedziałam, co z niego zrobię. Upichciłam bardzo smaczną zupę - krem z batata i pora. Dodałam także do niej ziemniaków, ponieważ chciałam przełamać słodycz batata i to mi się w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach(...)kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów? KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA. Składniki na około 3 - 4 porcje: około 500 g batatów 2 średnie ziemniaki
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzedstawiam dziś przepis na pyszną, domową i kwaśną ;) zupę ogórkową. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała. Polecam! Zupa ogórkowa Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego, 10-12 ogórków kiszonych, sok pozostały z kiszonych ogórków, łyżka masła, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, sól, 1/2 łyżeczki vegety, 3-4 ziemniaki, 3 łyżki śmietany. Wykonanie: Ogórki kiszone tarkujemy na dużych(...)oczkach tarki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niego ogórki. Ogórki podsmażamy około 25 minut a następnie dodajemy je do gorącego bulionu. Zupę gotujemy do momentu aż ogórki będą zupełnie miękkie, a następnie doprawiamy do smaku sokiem z kiszonych ogórków, solą, pieprzem i wegetą. Do miseczki nakładamy śmietanę, którą zalewamy gorącą zupą i dokładnie mieszamy. Śmietanową zalewę wlewamy
paapilotkaamogłam się doczekać, kiedy się pojawi młody szczaw, gdyż taka zupa jest jedną z moich ulubionych. Wcześniej próbowałam zrobić zupę ze szczawiu ze słoika, ale nie znajdziecie jej na blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część(...)Następnie mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i taką mieszankę łączymy z posoloną śmietaną (wyjętą wcześniej z lodówki, aby miała temp pokojową). Do tej mieszanki dodajemy dwie chochelki zupy, energicznie mieszamy, aby nie było żadnych grudek i całość wlewamy powoli do zupy. Zupę mieszamy i wyłączamy palnik. Dzięki tym wszystkim zabiegom śmietana nie powinna się zważyć Zupę jeszcze ewentualnie
e-PrzepisyKulinarnePamiętam babciny smak zupy fasolowej, niewiarygodne jest to, jak utkwią nam smaki z dzieciństwa. Często próbujemy je powtórzyć, ale, jednak, to nie jest to samo, smak podobny, lecz trochę inny. Resztę historii pewnej fasolowej opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI : fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc) marchew 2- 3 szt 1 korzeń pietruszki pół selera(...)ziemniaki (wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki sól, pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA : Fasolę moczymy na noc we wodzie, skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą
Basia w kuchnibiegu. Mamy wrażenie, że czas przyspieszył, a doba skurczyła się. Jest mało czasu na przygotowanie posiłków, ale przecież coś jeść musimy. Właśnie na takie dni mam propozycję: zupa z soczewicy z dodatkiem wędzonki. Danie smaczne, z kilku składników i, co najważniejsze, do przygotowania w krótkim czasie. O tym, że zdrowsze od czegoś(...)solą i pieprzem. Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero na tym poddusić warzywa. Moja jednak byłą bardzo chuda, więc dlatego postanowiłam dodać ja pod koniec gotowania. Taka zupa gotuje się błyskawicznie. Można ją śmiało przygotować "w ostatniej chwili". Jest syta, lecz nie jest tłusta. Polecam ją wielbicielom zup i dań jednogarnkowych...oraz zabieganym :) Kiedyś już pisałam o wędlinach
Codzienna kuchnia niecodziennaBuettner i w swojej książce "Blue zones" opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. W oryginalnym przepisie zostały użyte suszone rośliny strączkowe, ja trochę sobie ułatwiłam życie i dodałam do niej(...)fasolę i ciecierzycę ze słoika. Źródło Blue zones. Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek
Kulinarne przygody Gatityprzygotowania tej zupy zainspirował mnie smak i kolor warzyw pieczonych z ostatnio przyrządzanym przez mnie kurczakiem oraz pogoda za oknem. Ostatnie dni pokazały jak blisko jest jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare(...)wywaru co by nie być w żółte ciapki ;) Dolewamy wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa. Na zdjęciu obok z wkładką mięsną - szafranowym skrzydełkiem, z tych, z którymi piekłam warzywa. Zupa ma pysznie kremową konsystencję
Kuchnia po mojemuJakiś czas temu na przyjęcie naszych etatowych gości (jak kto czytuje będzie wiedział o kogo chodzi) przyrządziłam zupę z przepisu wyczytanego w prasie ambitnej, czyli w programie tv. Przepis wynalazł mój Mąż i zaproponował jej przyrządzenie. Zdziwiłam się trochę gdyż Mąż amatorem zup nie jest, a jeśli już to preferuje tradycyjne smaki jak na przykład ogórkowa . A tu serową proponuje(...)serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej patelni zrumieniamy wędzonkę w cieniutkich plastrach lub w kostce. Również dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. W razie potrzeby leciutko zagęszczamy łyżką
Kuchnia po mojemuDynia - cudownie lekkostrawna, bogata w witaminy. Gotowa na przyjęcie różnych form i wszelkich przypraw i smaków. Warto pamiętać o niej w kuchni, kiedy sezon w pełni. Przepisów na zupę dyniową jest mnóstwo. Każdy ma swój i pewnie co jeden to lepszy. Moja Mama ma co najmniej trzy wypróbowane przepisy. Jednak ta, którą uraczyła nas ostatnio jest co tu dużo mówić(...)wybitna, obłędna i wszystko co najlepsze. Receptura warta przedstawienia, zapamiętania i powtórzenia. Sprawdźcie sami: Składniki (na dość ok 3 litry zupy): 1 kg obranej wydrążonej dyni w kawałkach 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 2 świeże ostre papryczki czerwone (w teorii) 1 - 2 kostki bulionowe warzywne ok. 1,5 litra wody 200 ml śmietany 18% łyżka oliwy sól, pieprz
Kuchnia po mojemuGęsta mocno chrzanowa zupa. Podobno to tradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku(...)mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz
Mama GotujeProsta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: Zupa: mięso lub kość do ugotowania wywaru 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki: ½ kg mielonego(...)ści i przypraw. 2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować. 3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso
Mama GotujeJuż dawno chciałam zrobić tą zupę ale jakoś zawsze wypadało coś takiego, że przekładałam to na później. W końcu się udało, skorzystałam, że mój mąż ma urodziny i postanowiłam zrobić mu wyjątkowy obiad. Zupa ta choć nie należy do popularnych dań jest warta tego by ją zrobić. Jest kwaśna i pyszna, polecam. Składniki: woda mięso na wywar 1 marchewka(...)pietruszka ½ selera 1 por suszony imbir szczypta kozieradki kurkuma sól pieprz 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cytryna na około 2l. zupy śmietanka 30% ugotowany ryż Wykonanie: Jeśli mamy mięso z kością należy zalać je zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. W przypadku mięsa bez kości, wodę gotujemy i dopiero wrzucamy mięso. Do gotującego się mięsa dodać przyprawy. Gotować
Mama GotujeKiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula(...)szklanki kaszy jęczmiennej średniej 250 g pieczarek 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany, najlepiej słodkiej 18% łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę
Czerwień i błękit