Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym to magiczna zamiana zwykłej marchewki w prawdziwą orientalną pyszność. Słodka marchew, słony sos sojowy, kwaśna limonka, ostre imbir i chili, korzenna kolendra, gorzki kumin, łagodne mleko kokosowe – jest tu wszystko, a smaki doskonale się równoważą. Przygotowałam ją na tzw. „jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną(...)dyniową. Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym: 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 500 g marchewek (ok. 5 średnich sztuk) 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 4 cebule szalotki 4 cm gruby kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka kolendry z ziarnach 1/2 czubatej łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1/3 łyżeczki chilli
Poezja smakuinnym? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w książce. Gorąco polecam. A ponieważ po nocnym czytaniu nie miałam siły, aby siedzieć zbyt długo w kuchni, sięgnęłam po przepis Wkn na zupę chrzanowo - ziemniaczaną. Robiłam ją już wcześniej według opisu autorki, ale wtedy nie zachwyciłam się nią. W smaku była niezła, ale… No właśnie, to „ale” musiałam przemyśleć. I znalazłam powód swojego(...)niezadowolenia. Tkwił on w sposobie przygotowania zupy. Zmodyfikowałam więc składniki i sposób przygotowania. I teraz mogę ją Wam spokojnie polecić. Zupa jest naprawdę smaczna, szybko się ją przygotowuje, więc możecie zrobić ją w ostatniej chwili, gdy nie ma czasu ani pomysłu, co podać na obiad. Polecam . Składniki: • 9-10 średnich ziemniaków • 2 litry bulionu drobiowego • mały słoiczek chrzanu
W mojej kuchniNajprostsza zupa, ale bardzo smaczna. Możecie ją przygotować na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego. Podawać można z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tostami. Smakuje nawet mojemu mężowi, który nie jest miłośnikiem zup. Tutaj znajdziecie również inne pomysły na zupy, a szczególnie moją ulubioną zupę pomidorową. A jaka jest Wasza ulubiona zupa? Składniki 1,5 wywaru mięsnego lub warzywnego 3 serki topione(...)się rozpuszczą. Dodać śmietanę, ale już nie gotować, dodać posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem. Wlać na talerz i dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Podawać z grzankami. zupa z serków topionych
O kuchni z uczuciemZupa powstała trochę przez przypadek - takie składniki były akurat w domu a musiałam szybko zrobić coś sycącego na obiad. Wpadł mi gdzieś kiedyś w oko przepis na zupę z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, a że i ono było, postanowiłam też je dodać. Zupa wyszła gęsta i bardzo pożywna. I bardzo smaczna. Ja swoją zupę miksowałam ale można warzywa(...)wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem, albo rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków jeżeli wolimy zupę mniej gładką. Doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni lub grzankami, kolendrą. Smacznego
Stare Garywiosna. Już niedługo będzie można zajadać się świeżymi warzywami, a na stołach zrobi się kolorowo. Co kojarzy się z wiosną? Oczywiście kolor zielony :) A jak zieleń, to i groszek. Zupa krem z groszku zielonego może być wykonana z świeżego, młodego groszku, osobiście łuskanego – taka jest najlepsza. Ale jeszcze zanim się pojawi, to zupę krem z groszku można także przygotować(...)groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
Pociąg Do Kuchnirazem mam przepis dla fanów orzeszków ziemnych i smaków mieszanych, ostro-kremowych. Jest to zupa orzechowa . Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia(...)podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek. Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć w jednej ręce i garnka z zupą w drugiej. Śmiało można
Blendmanprzechodzi i długo się po niej dochodzi do siebie. Chorował już mój mąż, chorowała córka – tylko mnie jakoś szczęśliwie omija. Może między innymi pomogła mi zastosowana zapobiegawczo … zupa czosnkowa? Jeśli wierzyć w sposoby naszych babć, na grypę najlepszy jest po prostu rosół, zwany nawet przez niektórych „żydowską penicyliną”. Byś może dzieje się tak dzięki uwalnianej(...)jest prosty i skuteczny, jeśli chcecie porównać go ze swoim zajrzyjcie tutaj . Ale, ileż można! Rosół rosołem, kiedy jednak już się nam znudzi, możemy na jego bazie zrobić kremową ZUPĘ CZOSNKOWĄ Czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Oprócz eliminowania bakterii, zawarte w nim witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, mikroelementy i osławiona allicyna, której czosnek ‚zawdzięcza’ swój charakterystyczny zapach sprawiają
Patchworkmasła. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj porządną łyżkę masła i gdy się rozpuści, wsyp pieczarki i przemieszaj. Przypraw wg uznania pieprzem ziołowym i mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Pamiętaj, że zupa ma być delikatna. Smaż na większym ogniu, aż odparuje większość soku. Usmażone pieczarki z cebulką przełóż do dużego garnka. Odłóż 3 łyżki na talerzyk/do miseczki. Zalej gorącym rosołem(...)patelnię po pieczarkach wlej pół szklanki ciepłej wody. Zostaw na chwilę, przemieszaj i przelej do zupy. Całość duś na średnim ogniu ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane warzywa z rosołu wrzuć do zupy pieczarkowej i zblenduj na gładko. Dodaj odłożone pieczarki, ugotowaną soczewicę i natkę pietruszki. Gotuj jeszcze z 5 minut. Sprawdź smak. Dopraw jeszcze nieco solą
Anioszek w kuchniZupę ogórkową zawsze lubiłam, a przynajmniej dotąd tak uważałam. Było tak do dnia, w którym natknęłam się na przepis na ową zupę u Margarytki . Wszyscy się nim zachwycali, więc postanowiłam spróbować i ja. Zaczęłam robić - niby nic nadzwyczajnego - standardowe składniki plus miód. No właśnie: miód? Ale stwierdziłam niech będzie - taki przepis, więc tak trzeba wykonać. I wiecie co... już(...)smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-) Zupa ogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 0,5 kg kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu pieprz mielony 0,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki suchego ryżu
peggiwkuchniZupy fasolowej było już u mnie trochę... Zawsze ekspresowe, zawsze przy okazji gotowania fasoli na "smalec", za każdym razem jednak trochę inaczej, w zależności od "smaku" na coś w dniu, w którym się gotuje... Mieliście już więc lekką zupę fasolową pomidorową w 2 wersjach: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/10/pomidorowa-fasolowa-ekspresowa-zupy.html , http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/10/fasolowa-w-stylu-wloskim.html , kremową zupę fasolową białą: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/02/ekspresowa-zupa-fasolowa-biaa.html , a dziś pokażę(...)tych dwóch czyli pomidorową kremową :) Początek zawsze taki sam, gotujemy fasolę i kiedy już jest miękka, połowę przerabiamy na obiadową zupę ekspres, a połowę na "smalec" - na kolację, śniadanie i jeśli zostanie, to jeszcze jedną kolację. Tym razem zupa powstała najpierw taka biała kremowa jak w linku powyżej, a potem dolałam do niej litr soku pomidorowego i łyżeczkę papryki słodkiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEstali czytelnicy wiedzą, że uwielbiam zupy kremy. Ostatnio tak się przyzwyczaiłam, że w tygodniu muszę mieć jakąś zupę na obiad, bo kiedyś bywało inaczej. Różne przeważnie gotuję, ale zwykle są to pożywne zupy. Taką zupę krem, to najlepiej jest zjeść przed pierwszym danem albo na kolację. W gazetce "Gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na krem z pora(...)ciecierzycy. Od razu postanowiłam go wypróbować i oczywiście trochę pozmieniać składniki, ale nie dużo :). Zupa jest smaczna i ma ciekawy smak. Zasmakowała nam i kiedyś ją jeszcze ugotuję oraz znając mnie coś jeszcze w niej zmienię. Polecam! KREM Z PORA I CIECIERZYCY. Składniki: 2 pory ciecierzyca z puszki 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki
Zakątek rozkoszy kulinarnychDawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza). Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie(...)mała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru wywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indyka pieprz i sól do smaku śmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań) Przygotowanie: Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około
Kuchcik gotujejuż pisałam wcześniej za zupami nie przepadałam,ale te w formie kremu jem z chęcią. Niektórym zupy w takiej formie mogą się kojarzyć tylko z zupkami dla małych dzieci, a ja je lubię bardziej. Dzisiaj krem z topinamburu - rośliny, która po latach nieobecności na naszych stołach powraca jako rarytas, a przed wojną była dość pospolitym warzywem. Zupa krem(...)topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta. Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI I CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g topinamburu
Bon appetit mon amiekrupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż(...)litra wody, zagotować. Na suchej patelni uprażyć lekko kaszę, a następnie przesypać ją do garnka z wywarem warzywnym. Ugotować wszystko razem do miękkości. Pod koniec gotowania przyprawić solą. (Gdyby zupa była zbyt gęsta można do niej dodać więcej wody.) Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać. Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki. Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa powinna być nieodłącznym elementem każdego obiadu! Niestety, mimo, że tak naprawdę jej przygotowanie nie wymaga wielkiej uwagi i właściwie robi się sama, bardzo często ze względu na brak czasu nie zawsze gości na naszych stołach... W miarę możliwości staram się jednak z tym walczyć i choć w tygodniu jest to naprawdę trudne, w weekendy zawsze zajadamy się pysznymi zupami(...)Dzisiejsza propozycja jest aromatyczna i nietypowa, niezwykle pożywna - bo przecież ciecierzyca zawiera mnóstwo białka, a co najważniejsze zdrowa i przepyszna! :) Aromatyczna zupa z ciecierzycy Składniki: 500 g ciecierzycy 3 l bulionu 1 szalotka około 10 cm pora 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego olej kokosowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!