zupa - 39353 przepisów (strona:302/2624)

Zupa krem z pora 136

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Zupa – krem z pora, to jednocześnie prostota i wyrafinowany smak. Jest to zupa do której świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Również wrzucamy je do pora. Całość mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Wszystko gotujmy dalej na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, całą zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz jeżeli jet konieczność szczyptą soli. Na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekana natkę pietruszki. Podajemy w miseczkach z dodatkiem grzanek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 147

Dzisiaj kolejna zupa, tym razem krem z dyni, dodałam tez jedną kalarepę, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawiłam i wyszła bardzo delikatna, smaczna zupa. Mój syn jest fanem zup, teraz wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła(...)zupa na dwa dni, więc trzeba pamiętać o zmniejszeniu składników, ale warto zrobić więcej :-). Miłego dnia :-). Składniki: 1 mała dynia hokaido 1 większa kalarepa 3 ziemniaki (średnie) 1 pietruszka 1 cebula czerwona zioła prowansalskie sól pieprz masło klarowane około 2 litry wody 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula

kruche babeczki
KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ 153

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, więc trzeba się wspomagać. Zupa ta jest idealna na taką jesienną pogodę... porządnie rozgrzewa ;-) Bardzo lubię tę zupę! Przepis pochodzi z książki "Okrasa kontra Pascal" Kuchnia Lidla- przepis Pascala Brodnickiego (troszeczkę przekształcony przeze mnie). Składniki: 5-6 dużych marchewek 50 g masła 2 duże cebule 1 pomarańcza 3-4 cm imbiru(...)pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy mniej więcej 15 min. Po tym czasie, całość miksujemy za pomocą blendera. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Do zupy dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.  Zupę podajemy z grzankami

Kuchnia MagdaLeny
zupa zbójecka z klopsikami 128

bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy w zupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku(...)sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez ok. 15 min. Zupę podajemy posypaną natka pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Chłodnik z awokado 132

Moje nowe odkrycie - chłodnik z awokado. Delikatny w smaku z nutami ogórka, cytryny i czosnku. Chłodnik ma konsystencję aksamitnego musu, co sprawia, że zupa ma bardzo elegancki charakter, można ją podawać na przyjęciach. Chłodnik można dekorować przed podaniem na wiele efektownych sposobów: posypać ziołami, przyprawami, krojonymi lub całymi warzywami. Można go podać również z chrupiącą grzanką. Polecam na upalne(...)cytryny, sok z agawy i doprawić solą. Wstawić chłodnik do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać chłodnik chilli i udekorować cząstkami ogórka i pomidorkami. Smacznego Jeśli lubisz zmiksowane zupy-krem z warzyw, zobacz również: krem z białych warzyw dietetyczna zupa z dyni i imbiru krem z pieczonego czosnku zupa brokułowo-serowa zupa chrzanowa z jajkiem krem z pieczonych buraków zupa

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 226

nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo, które jest wręcz jej symbolem. Mowa o dyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA  -około 1-1,5  litra wywaru mięsnego (może być z udek(...)oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy.  Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody.  Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna.  GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa krem z kukurydzy i cukinii ... 187

Treściwa, rozgrzewająca zupa z nutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula(...)rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć, no i oczywiście dokładamy chrzan, ja dałam

IMPRESJA SMAKU
Barszcz ukraiński 111

nigdy zup nie lubiłam, mówię to z pełnym przekonaniem. Teraz uważam, że są bardzo zdrowe i można w nich przemycić na prawdę sporo witamin, dlatego powoli się do nich przekonuję. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zupę, którą jadłam tyle razy, że można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta(...)smaki się przemieszały. Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie.  Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych

MamaOskarka
Lekki krem warzywny, przy którym stać w upały nie trzeba 198

Czym prędzej przybywam podzielić się z Wami cudowną i lekką zupą krem. W takie upalne dni jak dzisiaj, nikomu nie chce się stać przy przysłowiowych garach...a przecież zupy w zasadzie robią się same ;) Wróciłam dzisiaj do domu niemalże w stanie płynnym bez żadnego pomysłu na obiad. Podstawowym warunkiem, jakie powinien spełniać posiłek przy takich temperaturach to lekkość i najlepiej(...)coś w tym kremie chrupnąć. Do tego delikatny aromat rozmarynu... Wyszło pysznie! Lekki letni posiłek z lodówkowych warzywnych ostatków :) Młode warzywa są w smaku dużo delikatniejsze i słodsze, dlatego zupa miała naprawdę lekką konsystencję i smak lata. Ogromnie Wam ją polecam na te upalne dni! :) Lekka zupa krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem Potrzebujesz: 1 cebulę 350g młodych ziemniaków

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowy rosół 194

realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama. Zwanej przez pewną 2,5 letnią LJ [el dżej] "pyśną wodą".  Do przygotowania porcji tak na 4 miseczki potrzebujemy: 1 udko i 1 skrzydełko z kury(...)angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się z każdej strony i wrzucamy do garnka. Nada ona żółtego koloru

Emskie Smaki
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 141

już ostatni moment na przygotowanie pysznej kremowej zupy ze świeżych ogrodowych pomidorów, bo z takich jest najlepsza... Ja na swoją zupę wybrałam ogrodowe malinówki, zupka była aksamitna, kremowa, bardzo delikatna i meeega smaczna. Do gotowej zupy (gorącej) dorzucam pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypuję rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii... Kostki sera stapiają się w gorącym kremie i cudnie ciągną... Kto woli(...)bardziej konkretną zupę może dodać do kremu zamiast mozzarelli makaron lub ryż (tak zajada mój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella

Smaczne Zdrowe
Zupa z cukinii, bazylii i kuskusu 219

Kolejny tydzień i kolejna zupa. Ta powstałą zupełnie spontanicznie ze składników które znalazłam w lodówce i spiżarni. W sumie 3 główne składniki, ale wyszła tak pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Składniki na około 6 porcji jako danie główne: około 1 kg cukinii (żółtej, zielonej) 2 cebule spory pęczek bazylii 150 g kaszy kuskus (suchej) łyżeczka nasion kozieradki(...)płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego garść posiekanych i podprażonych orzechów (polecam do tej zupy nerkowce) Przygotowanie: Cebulę pokrój a cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj zmieloną kozieradkę, wymieszaj i dorzuć cukinię. Duś razem przez 5 minut, po czym dodaj około 1 litra wody. Zagotuj. Dodaj

greenscarf
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 241

Dziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca.  Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy(...)przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana! Dlaczego warto? Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz organizm i pomaga utrzymać poprawną równowagę kwasowo-zasadową. Jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Pomimo tego zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ma bardzo dużo wody

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zupa pieczarkowa 169

Zupa pieczarkowa była domeną mojego męża dopóki nie przygotowałam jej na bazie warzywnej kostki rosołowej II, na którą przepis znajdziecie tutaj --> http://mamaoskarka.blogspot.com/2016/08/domowa-warzywna-kostka-rosoowa-ii.html Bardzo Wam polecam wykonanie zupy na tej bazie dlatego, że dzięki niej zupa przygotowywana jest o wiele szybciej i nie musicie martwić się o to, czy w domu są świeże warzywa(...)czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki nam się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga dodatkowego smaku, wystarczy dodać jeszcze odrobinę kostki rosołowej.  Skomentuj

MamaOskarka
Gorący kubek:Zupa-krem brokułowo-porowa 172

dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo(...)różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek brokuła, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem i przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym lubczykiem,zieloną czubrycą i łyżeczką sosu sojowego

Aromatyczne Podróże

Proponowane wyszukiwania