krtani i tchawicy już pokonane, ale to nie zmienia faktu, że zdrowa nadal nie jestem… Załamana medycyną tradycyjną, postanowiłam wrócić do metod domowych – miód, imbir, cytryna, rozgrzewająca zupa zimowa i domowy sok z czarnego bzu – dużo lepsze lekarstwo niż wszystkie antybiotyki świata. Już po pierwszej dawce zaczęłam naprawdę się pocić, moje zatoki w końcu zaczęły się oczyszczać(...)pomogły niż tradycyjne leki. W czasie choroby zmieniła się trochę moja dieta – nie mam już ochoty na ciężki, mięsne posiłki, natomiast jedyne co mogłabym jeść na okrągło to zupy . Nie dość, że nawadniają organizm to jeszcze dostarczają witamin i co najważniejsze – rozgrzewają. Ważne jest jeszcze to, że szybko się je przygotowuje i tak naprawdę, można ją przygotować
365 dni dookoła kuchnikarmelizowana cebula jest bazą do przygotowania wybornej francuskiej Zupy Cebulowej. Zupa Cebulowa w swojej prostocie nie jest łatwa do przygotowania jeśli chcemy żeby była wyborna, wyjątkowa. Zwykła świeża cebula nie odda tego smaku w zupie którego szukamy w zupie cebulowej. Karmelizowana już jest inna. Karmelizowana cebula przygotowana z większej ilości jest też super dodatkiem do garniszu w innych zupach, również(...)zamieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką. Po około godzinie cebula powinna być karmelowo-brązowa, szklista i miękka utopiona w gęstej cebulowej emulsji. Taka cebula jest bazą do przygotowania wybornej zupy cebulowej. Jest też dodatkiem do mięs np. z grilla. AmericanHeritageKooking
Sztuka gotowania w/g SamiryKocham zupy… kocham za łatwość z jaką się je przyrządza…. za to, że jedna miseczka potrafi dostarczyć mnóstwo wartości odżywczych, nawodnić, nasycić, a w chłodne dni porządnie rozgrzać. Kocham, ponieważ nie raz ratują mi życie kiedy sił brak, w lodówce niewiele, a coś dobrego i zdrowego by się zjadło. Dodatkowo odpowiednio przyrządzona zupa to sprzymierzeniec dbających o nienaganną(...)dążących. Jednym słowem lek na całe zło, cudowny eliksir zdrowia i urody. Nie znaczy to jednak, że na co dzień musisz się ograniczać do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy i daje wielkie pole do popisu. A że sama lubię eksperymentować i próbować, dzisiaj mam dla Was pyszną zupę-krem z topinamburu, o wyjątkowym, oryginalnym smaku. Lekką
Fitsweet.mePisałam Wam ostatnio o tym, że za jednym zamachem warto ugotować większą ilość wegańskiego wywaru warzywnego . Będzie on idealną bazą do przygotowania bardzo szybko i łatwo kolejnych rodzajów zup. Dziś na blogu zagościła kwaskowa zupa ogórkowa. Do wywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli(...)kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego 3 duże kiszone ogórki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska
Kulinarne przygody GatityJedna z moich ulubionych zup, które często będą gościć na naszym stole i blogu. Wersji jest wiele począwszy od doboru mięsa czy proporcji warzyw, po pomidory, te świeże, z puszki, koncentrat czy passatę, inaczej pulpą. Pomidorowa świetnie smakuje także na samej włoszczyźnie, niczego jej nie brakuje. W sezonie gdy pomidory pięknie pachną, są słodkie i smakują obłędnie, przygotowuję pomidorową(...)świeżych przetartych pomidorów. Wspaniale smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu i listkiem bazylii lub posiekanej natki czy koperku. Dziś u mnie na obiad zupa pomidorowa na bazie kurczaka, warzyw i passaty. Wspaniała, tradycyjna, klasyczna i smaczna. Podaję ją dziś z makaronem, jutro wybór padnie z pewnością na ryż. Zupę można zaprawić śmietaną lub jogurtem, dziś u mnie bez takich dodatków
Zasmakuj KuchniGęsta i pożywna zupa jarzynowa z pęczakiem to idealna propozycja na zimowy obiad. Do zupy można użyć dowolnych warzyw w różnych proporcjach. U mnie w zupie znalazła się marchewka, cebula, por, brokuł, ziemniak oraz seler. składniki: ok 2,5 l bulionu 1 łyżka masła 1 duża cebula 1 nieduży brokuł kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 2-3 średnie ziemniaki(...)pęczak. Całość gotować aż pęczak będzie prawie miękki. Następnie dodać ziemniaki i brokuła. Gotować aż wszystkie warzywa i pęczak będą miękkie. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielić odrobiną mleka. Zupa jest gęsta więc jak ktoś woli rzadzsze zupy wystarczy dolać bulionu
Monia miesza i gotujezimie, po powrocie do domu w mroźne dni nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Pyszna, aromatyczna i treściwa, z pulpecikami, idealna na takie dni jak teraz. Ja jestem ogromnym zmarzluchem (chociaż nie znoszę bluzek z długim rękawem ;)) i w okresie jesienno- zimowym mogłabym jeść takie zupki codziennie. Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo(...)pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki
Zrób to smacznieZapraszam wszystkich chętnych do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni zupa-cebulowa-przepis-podstawowy chłodnik obiad-jednogarnkowy-z-pulpetami zupa-schabowa Smacznego
chleba naszegoKAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU(...)MLEKIEM KOKOSOWYM ZUPA PHO Z MAKARONEM RYŻOWYM PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z FENKUŁA ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW I PAPRYKI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW I ARBUZA PRZEPIS NA GAZPACHO FRYTKI Z BATATÓW FRYTKI Z WARZYW KOKTAJL ZE SZPINAKIEM KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY Z BURAKA NAPÓJ IMBIROWY NA ODPORNOŚĆ KOKTAJL Z JARMUŻU, JABŁKA I BRZOSKWINI PIECZONA CIECIERZYCA CHIPSY
nietylkopasta.plZapraszam Was do przygotowania błyskawicznej, dietetycznej zupy forszmak przyrządzonej na bazie przecieru pomidorowego wraz z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, świeżej papryki i piersi z indyka. Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki na porcję dla 4-5 osób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg filetu z indyka 250 g pieczarek 1 duża(...)średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło i wsypać mąkę. Chwilę smażyć. Do zasmażki wlać odrobinę zupy. Zagotować i przelać ją do zupy. Gotową zupę ponownie zagotować i ewentualnie doprawić przyprawami. Podsmażanie warzyw Gotowanie zupy Przepis STĄD
Ugotowaćkoniec dnia przewidują deszcz. Całe przedpołudnie jednak ładnie prószyło, a ja cieszyłam się nie mniej niż moje dzieci. W taka zimową pogodę na obiad musiała być sycąca i rozgrzewająca zupa. Niby nic wielkiego, przepis banalny, jednak postanowiłam, że się nim z Wami podzielę. O tej porze roku w mojej kuchni zupa z soczewicy jest dość często. Mamy kilka ulubionych przepisów(...)pomidorów wylądowała dynia. Do tego zestaw aromatycznych przypraw i obiad gotowy. Chyba nikt nie lubi stać godzinami przy garnkach, dlatego taki szybki przepis jest idealny, szczególnie w środku tygodnia. Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami składniki: 400 g czerwonej soczewicy 400 g dyni pokrojonej w kostkę 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 duża cebula posiekana 2 ząbki czosnku posiekane
Przysmaki KarolkiPyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku(...)które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami to częsty gość na wigilijnym stole. Polecam zatem na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Spróbujcie również “ Wigilijną zupę grzybowa czystą “. The post Zupa grzybowa zabielana
Moja DelicjaZupy zazwyczaj jemy w poniedziałki, ale w tym tygodniu przesunęło się to o jeden dzień. W każdym bądź razie, zawsze po weekendowych szaleństwach robimy sobie zupowy detox. Tym razem moja ulubiona zupa z porów. Te maleństwa pochodzą z mojego ogrodu, nie używam żadnych sztucznych nawozów, więc tak wyglądają warzywa w rzeczywistości niczym nie pędzone Zupa jest aksamitna, delikatna ale jednocześnie(...)czyli jakieś 15-20 minut. Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, powiedzmy łyżkę na porcję, dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na gładki krem. Doprowadź ponownie do wrzenia i zupa gotowa. Smacznego! Artykuł Aksamitna zupa z porów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsię dziwne bo przecież ani sok z buraka, ani barszcz ani też buraczki na ciepło nie są mi obce. Jakiś czas temu panowała “moda” na tę zupę i jadłam ją parę razy ale nigdy nie podjęłam się przygotowywania jej osobiście. Zawsze coś w smaku kremu z buraków mi nie pasowało i stwierdziłam wtedy, że to może po prostu(...)jest to zupa dla mnie bo przecież nie wszystko trzeba lubić. Jednak minęło trochę czasu i ostatnio postanowiłam powrócić do tego dania tym razem na moich warunkach. Prosty przepis na zupę krem z buraków Jeśli czytasz mojego bloga to pewnie już wiesz, że lubię przepisy efektowne, apetyczne ale przy tym proste i szybkie w wykonaniu a jeśli nie szybkie
Book of spellsPyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku(...)które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami to częsty gość na wigilijnym stole. Polecam zatem na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Spróbujcie również „ Wigilijną zupę grzybowa czystą „. The post Zupa grzybowa zabielana
Moja Delicja