Kolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)międzyczasie przygotować pulpety. Do mięsa mielonego dodać 1 łyżkę mielonego lnu oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić i uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do zupy wrzucić ziemniaki oraz kalarepę. Zagotować. Potem wrzucić pulpeciki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić zahartowaną śmietaną
Monia miesza i gotujeZdrowa zupa-krem z pieczonych warzyw, aromatyczna i rozgrzewająca. Wszystko dzięki niepozornej cieciorce, której nie podejrzewacie pewnie o pewne właściwości:). Zupa z cieciorki i kalafiora robi się sama. Cała praca to zmiksowanie składników. Czas przygotowania : 45 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Gdyby zrobić szybką sondę co jest afrodyzjakiem kulinarnym pewnie większość odpowiedziałaby, że ostrygi, krewetki, czerwone mięso(...)być wilgotny i rozgrzewający. Tylko cieciorka spełnia jego zdaniem wszystkie warunki. Tak jest, cieciorka rozgrzewa krew, co o tej porze roku ma wartość nie mniejszą niż walory miłosne:) Nasza zupa krem z pieczonej cieciorki jest odżywcza, sycąca, ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się na rozgrzewający lancz do pracy. Przepis pochodzi z bloga Floatingkitchen.com Składniki: Główka kalafiora 2 puszki
Niedzielny kucharzLiście żółkną i czerwienieją na drzewach, więc my na przekór robimy trochę zieleni w kuchni - prosta, delikatna zupa brokułowa rozgrzeje Was w te piękne, jesienne dni. Zupa brokułowa ze śmietanką Przepis na około. 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 brokuł 1 pietruszka (mała) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki (małe) śmietanka sojowa(...)Solimy i pieprzymy oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość trzymamy na małym ogniu, aż warzywa się ugotują. Na koniec dodajemy kurkumę i curry. Do szklanki odlewamy odrobinę zupy (bez warzyw) i mieszamy z nią śmietankę - następnie przelewamy to do garnka i zabielamy naszą zupę, dzięki temu śmietanka nie zważy się. Całość gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Zupę podajemy
Bananowe PoleSkoro sezon grzybowy w pełni i wreszcie po suchym lecie sypnęło podgrzybkami to tradycji musi stać się zadość. Na stole zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków. Taka zupa grzybowa to zupełnie co innego niż zupa z suszu. Gatunek grzybów też ma znaczenie, bo każdy smakuje inaczej. Zupełnie inna będzie też zupa z mieszanki różnych grzybów. Ja najbardziej lubię taką zupę
Smaczna PyzaKrupnik – prosto i pysznie . Nie wiem jak u Was, ale u mnie ta zupa jest jedną z ulubionych. Najbardziej cieszy mnie fakt, że moje dzieci tak bardzo ją lubią. Oczywiście na wstępie już zaznaczę, że nie jest to tradycyjny przepis na krupnik. Zauważycie zapewne też większe kawałki warzyw. Dlaczego np. nie starłam marchewki? Odpowiedź jest prosta. W takiej właśnie(...)wersji, ta zupa najbardziej smakuje moim dzieciom. Maluchy wolą, aby warzywa były pokrojone właśnie w taki sposób. Wy oczywiście możecie je zetrzeć itd. Wskazówki znajdziecie w przepisie. Nie przedłużając dłużej zapraszam Was na przepis prosty i pyszny krupnik. Składniki: (na około 2,5 l zupy) 2 listy zimnej wody 2 marchewki 2 pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała
Słodkie okruszkiRozpoczął się sezon na dynię w związku z czym postanowiłam zainaugurować go niezwykle prostym i szybkim przepisem na zupę krem z dyni. Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem jest niezwykle delikatna, lekko słodka i ciut kwaskowa. Ponadto zupa dyniowa jest banalnie prosta do przygotowania i z pewnością wszystkim zasmakuje. Polecam! Zupa z pieczonej dyni z jabłkiem Składniki(...)roztopić masło i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać upieczoną dynię, zalać wodą (ewentualnie domowym wywarem warzywnym lub rosołem) około 600ml (lub tyle aby zakryć warzywa. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Jabłko obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się dyni. Garnek przykryć i gotować kolejne 10 minut
Codzienne GotowanieZupa jarzynowa z samej nazwy powinna być "fit". Ale czy zawsze jest? "Czym zagęścić/zabielić taką zupkę jak nie śmietaną i mąką?" - pytają mamy i babcie. JOGURTEM! To taka prosta zmiana, którą można wprowadzić do każdej zupy, a robi ogromną różnicę w kaloriach, bo w smaku różnicy brak. Cała zupa ma kalorii tyle co kot napłakał, a syci(...)naprawdę długo. Jest smaczna i bardzo rozgrzewająca! Jeżeli chcecie wprowadzić trochę egzotyki to dorzućcie odrobinę przyprawy curry i kumin. Pamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki
Czarnawisienkaumyć, kukurydzę osączyć- jeśli z puszki, kapustę poszatkować Na wrzątek wrzucić pokrojone ziemniaki, pietruszkę, selera, cebulę i pora Marchew zetrzeć na tarce i przesmażyć na oleju- dodać do zupy, wsypać kukurydzę, pokrojona kapustę i świeże liście lubczyku, wszystko gotować Wlać passatę, doprawić zupę solą, pieprzem i ziołami Po ugotowaniu wrzucić mały kawałek kostki bulionowej, wymieszać. Kukurydzę z puszki można(...)zastąpić np. mrożoną. Wtedy trzeba dodać ją do zupy wcześniej niż tą z puszki A dodanie (już do zupy na talerzu) jednej lub dwóch łyżek śmietany wzbogacą smak zupy. Ugotowałam spory garnek, dość gęstej i smacznej zupy
Proste PotrawyZupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka Dla jednych proste codzienne danie, dla innych rarytas i wspomnienie dawnych, lepszych czasów. Co by o niej nie mówić, zupa ze świeżych grzybów gości na naszych stołach coraz rzadziej, choć jest bardzo smaczna, tania i nie wymaga wiele zachodu. Czy to dlatego, że żeby ją ugotować trzeba się wybrać do lasu(...)się pani Maria Wojnar z Koła Gospodyń Wiejskich Sporne (gmina Korczyna) w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wywaru z warzyw 400 g grzybów (maślaki, podgrzybki lub prawdziwki) 1 cebula średniej wielkości 30 g mąki pszennej 30 g tłuszczu (najlepiej
Trzeci talerzZupa dyniowa to obowiązkowe danie na jesienne dni. Jest gęsta, treściwa ze słodką nutą pomarańczy oraz ostrzejszą dzięki imbirowi. Jest to ten typ zupy, który można przygotować szybko. Niektórzy przygotowują zupę dyniową na ostro (np. z gałką muszkatołową) lub na sodko (np. z mleczkiem kokosowym, olejkiem waniliowym). Zupa ma piękny pomarańczowy kolor i może być przygotowana na bulionie warzywnym(...)drobiowym. Zupę możemy podać z podsmażonym boczkiem, z pestkami dyni czy z grzankami. Ja swoja wersję jednak wzbogaciłam o makaron łezki Arc Pol . Składniki: 500 g dyni 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego imbiru szczypta imbiru w proszku 1/3 szkl. soku pomarańczowego bulion warzywny 80 ml śmietanki pieprz sól 1/2 szklanki makaronu łezki
Kuchnia w oparachPowoli, ale niestety nieuchronnie zbliża się koniec czasu dobrych pomidorów. Niestety nie da się nimi najeść na zapas, ale można jeść je w dowolnych ilościach dopóki
Polska ZupaZupa dyniowa z imbirem Moja propozycja na dziś – zupa dyniowa z imbirem. Zupa dyniowa z imbirem Składniki: 1 ½ l wywaru z warzyw ok 1 kg dyni 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula ok 3 cm świeżego imbiru 3 łyżki oleju z pestek dyni 4 łyżki soku z cytryny szczypta curry pieprz biały papryka ostra Wykonanie: Dynie opłukać, pociąć usunąć(...)posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać dynię, ziemniaki, krótko dusić. Zalać wywarem. Gotować ok 20 minut, zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, curry, solą i pieprzem do smaku. Artykuł Zupa dyniowa z imbirem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaPizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywną mielonką – oto pięć pysznych, domowych dań na ten tydzień! Całość kosztowała nas 115 zł dla dwóch osób, a gotowanie zajęło 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało ono zrobione(...)się następująco: Poniedziałek: Makaron ryżowy z wieprzowiną na ostro Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek Środa: Zapiekanka mac&cheese ze słoika Czwartek: Pizza z kurczaka Piątek: Prowansalska zupa pomidorowa z bruschettą z figi Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać codziennie rano! Jak gotowaliśmy Kilka słów o tym, jak gotowaliśmy. Zrobienie pięciu dań zajęło nam 1,5 godziny
Niedzielny kucharzMeksykańska zupa, która jest lekko słodka i lekko pikantna, podana z grillowaną kukurydzą i rozpływającym się w ustach pikantnym serem cheddar. Moje ulubione smaki :) Dziś chcę Wam pokazać jak przygotować taką zupę w zaledwie 15-20 minut. Cały sekret tkwi w tym, by jako bazę do zupy wykorzystać Sos Meksykański Łowicz. Lubię kreatywnie wykorzystywać tego typu dodatki. Makaron polany gotowym(...)sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując niebanalną potrawę. Wystarczy dołączyć do serwisu uwielbiam.pl, przygotować
Mienta blogBułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy Bułki świetnie sprawdzają się do zup mniej treściwych . Szczególnie , kiedy mamy na wyżywieniu kilku mężczyzn , w wieku mocno konsumpcyjnym . Nie zabije się głodu , samą zupą , raczej ciężko . Poza tym bardzo lubię swojego psa i nie zaryzykuję jego życia, doprowadzając do sytuacji , kiedy trzech wygłodniałych facetów , będzie go ścigać z nożem i widelcem(...)dłoniach Lepiej zrobić jakiś konkretny dodatek , czyli w tym wypadku pełnoziarniste czosnkowo- cząbrowe bułeczki . Wszyscy je lubią , a już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje .. Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej , pełnoziarnistej typ 1850 1,5 główki czosnku – dużych
Ogrodnik w podróży