Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta to propozycja na bardzo aromatyczny obiad, przygotowany w oparciu o sezonowe warzywa. Począwszy od podsmażonych z czosnkiem młodych ziemniaków, poprzez gotowanie na esencjonalnym rosole darów ogrodu, a zakończywszy odrobiną fety i szczypiorku, otrzymujemy pyszną jarzynówkę, która w moim odczuciu wypada znacznie lepiej niż typowa zupa warzywna czy włoskie minestrone , a przecież(...)tamte propozycje też bardzo moim domownikom smakują i do nich wracam w sezonie często. Przygotowałam pierwszy raz, ale wiem, że z pewnością nie ostatni :-) Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw. Składniki: 500 g młodych ziemniaków oliwa extra virgin do podsmażenia duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 6 szklanek rosołu (jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyMinestrone to włoski odpowiednik naszej zupy jarzynowej. Każda włoska mamma przygotowuje ją na nieco inny sposób, podobnie jak w polskich domach - dwóch identycznych jarzynówek się nie znajdzie. Nic dziwnego, że w książkach kucharskich i w internecie można znaleźć mnóstwo najróżniejszych przepisów na tę zupę. Ja w mojej wersji kierowałam się tym, co jadłam we Włoszech. Kilka lat temu, w Toskanii(...)mnie, że tamtejsze kobiety kupowały świeżo tarty parmezan i zabierały do domu skórkę, która po nim została. Okazało się, że na tej skórce gotują właśnie minestrone. Swoją wersję tej zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii
Kulinarne InspiracjeZupa koperkowa nie należy do dań błyskawicznych, ale warto ją ugotować. Jej obłędny aromat roznosi się po całym domu i nikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. Można też przygotować jej wersję dla niemowląt. Wkrótce na blogu pojawi się przepis. pęczek włoszczyzny 30 dag żeberek 1 cebula 6 średnich ziemniaków pęczek koperku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka(...)gotujemy jeszcze 20 minut. Koperek myjemy. Oddzielamy koperek od łodyżek. Łodyżki skrawamy drobno i podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym. Dosypujemy do garnuszka łyżkę mąki i zasmażamy. Dolewamy chochlę zupy, mieszamy i przelewamy całość do dużego garnka. Zupę po raz ostatni zagotowujemy. Mięso wyjmujemy, obieramy z kości i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy. Wyłączamy gaz. Resztę pokrojonego koperku wrzucamy
Dieta bez mlekaZdrowa, prosta i dietetyczna zupa z botwinki, buraków z dodatkiem cukinii, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku, jajka sól(...)już ugotowane. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Następnie umyj pozostałe warzywa. Ogórek obierz i pokrój w kostkę, rzodkiewkę i szczypiorek drobno posiekaj. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaj do nich resztę pokrojonych produktów i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Następnie zupę zdejmij z ognia i wlej do niej jogurt oraz przypraw solą
Fit&Fast KitchenTreściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki. Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już nie mam pomysłu(...)mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz Składniki na zupę pomidorową: 1 l rosołu bądź bulionu 2 puszki pomidorów całych bądź siekanych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżeczki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich
Niespełnione zdolności kulinarneblogu jest wiele przepisów z użyciem szpinaku (wszystkie znajdziecie tutaj klik ) jednak jeszcze nie ma zupy bo jej nigdy nie robiłam. W tym roku szpinak mi obrodził więc postanowiłam zrobić swoją pierwszą zupę szpinakową. Szpinak bardzo lubimy więc i zupa z jego dodatkiem także nam przypadła do gustu i od dzisiaj będzie na pewno pojawiać się na naszym stole(...)zupy dodałam nieco szczawiu aby nieco podkręić jej smak bo wydawała mi się trochę mdła. składniki: 1,5 l bulionu 350 g szpinaku 80 g szczawiu 2 łyżki masła 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 1 cebula sól śmietanka 30 % do zabielenia, ok 50-100 ml Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Bulion zagotować
Monia miesza i gotujesię po niej dochodzi do siebie. Chorował już mój mąż, chorowała córka – tylko mnie jakoś szczęśliwie omija. Może między innymi pomogła mi zastosowana zapobiegawczo … zupa czosnkowa? O samej grypie, jej powikłaniach, sposobach radzenia sobie z nią sposobami domowymi i nie tylko, przeczytacie więcej tutaj . Zajrzyjcie, zachęcam, to prawdziwa kopalnia informacji. Jeśli(...)skuteczny, jeśli chcecie porównać go ze swoim zajrzyjcie tutaj . Ale, ileż można! Rosół rosołem, kiedy jednak już się nam znudzi, możemy na jego bazie zrobić kremową ZUPĘ CZOSNKOWĄ Czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Oprócz eliminowania bakterii, zawarte w nim witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, mikroelementy i osławiona allicyna, której czosnek
Patchworksię jednak, że nic takiego się nie stało. Buraki ładnie rosną i trzeba je przerwać, bo posiałam je zbyt gęsto. Wyrwane rośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej(...)seler wrzucić w całości do ryżu. Marchew pokroić na talarki i też wrzucić do ryżu. Kiełbasę jałowcową też pokroić na talarki, a potem przekroić na połówki. Dorzucić do zupy. Całość gotować, aż ryż będzie miękki. W tym czasie liście buraków dobrze umyć z piasku. Pokroić na kawałki. Gdy ryż i marchew będą miękkie, do zupy dodać liście laurowe i pokrojoną
Weekendy w domu i ogrodzieZupa pomidorowa. Obok rosołu najpopularniejsza w Polsce. Królowa wszystkich zup. Robiona na wiele sposobów, począwszy od rodzaju pomidorów, poprzez sam wywar (mięsny/warzywny), a kończąc na dodatku ryżu, lub jak ktoś woli makaronu. Pyszna zupa uwielbiana przez dzieci, ale i dorosłych. Może być gęsta, zagęszczona śmietaną i mąką i podana z grubymi kluchami, zapewniająca dużą ilość węglowodanów, ale może też(...)najważniejsze - ZDROWA. Czasem gotuję ją na mięsie, ale uwierzcie - i bez tego jest bardzo dobra, a wykonanie zajmie nam zdecydowanie mniej czasu. Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 6 porcji. Na zupę: 10 szklanek wody włoszczyzna: 1 marchew, plaster selera, 1 mały por, 1 pietruszka 2 białe cebule 4 pomidory malinowe ząbek czosnku 1 czerwona
Poezja Smaków - blog kulinarnydzień i wtedy staram mu się tej rybki zaproponować jak najwięcej. Nie zawsze musi to być ryba smażona. Dużo więcej wartości posiada ta gotowana, czy też robiona na parze. Zupa rybna to przepis BLW na piątek. Przepis BLW w sam raz do nauki posługiwania się sztućcami. No tak. Tyle, że przepraszam bardzo ale nawet mi tam czegoś brakuje. Jakichś warzyw(...)smaku, koloru. Zupa! To jest dobry pomysł na lekkie danie. Dobrze doprawiona i podana w towarzystwie warzyw może zdać egzamin również u was. Warzywa w BLW to podstawa. Znajdźmy dobrego sprzedawcę warzyw zanim podamy je dziecku. Zupę rybną dla bobasa, dobrze jest przyprawić na ostro. Nasza wersja jest łagodna, aczkolwiek ja osobiście lubię sobie do niej dosypać trochę cayenne. Niektóre
KrupeczkiUwielbiam kuchnie meksykańską ! Wszystkim miłośnikom ostrych smaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula(...)pomidorowy, odcedzoną kukurydzę, czerwoną fasolkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę łączymy z zimną wodą, mieszamy tak aby nie było grudek. Do mąki z zimną wodą dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy, następnie zagotowujmy i przyprawiamy. Do mięsa dodajemy czosnek, jajko i przyprawy. Formujemy okrągłe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z gorącą
kulinarne odsłony patiDzisiejsza propozycja to zupa groszkowa. Jednakże nie w formie popularnego ostatnio kremu. Tak przygotowana zupa jest idealna zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:) Zupa z zielonego groszku Składniki: 450 g mrożonego groszku marchewka pietruszka kawałek selera 2 liski laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego(...)makaron sól Wszystkie warzywa obieramy, a marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki. Warzywa zalewamy ok.2 litrami wody, dodajemy opłukany groszek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kostkę rosołową. Gotujemy zupę na średnim ogniu przez około 30 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem i śmietaną. Smacznego:) Artykuł Zupa z zielonego groszku pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeKolejny przepis z wykorzystaniem produktów firmy Jamar . Tym razem są to czerwone naleśniki z ćwikłą. Będzie to idealny dodatek do zupy. Ja uwielbiam rosół z naleśnikami! Jest to oryginalny pomysł zastąpienia makaronu czy ziemniaków. Świetnie smakują także z pomidorową Szaszłyki z naleśników do zupy Składniki: 250 ml mleka około 150 ml mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej(...)około 10 minut. Kluczem do udanych naleśników jest dobra, teflonowa patelka, która musi zostać dobrze rozgrzana. Wylewamy na nią ciasto (jest to mniej więcej objętość standardowej chochelki do zupy, czyli około 50 ml). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podczas smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ
PatiGotujeWiosna to cudowny czas! Z wytęsknieniem oczekujemy zawsze na szparagi. Uwielbiamy je pod każdą postacią i zajadamy w olbrzymich ilościach. Ostatnim naszym odkryciem jest zupa z zielonych szparagów. Pyszna, bardzo delikatna, a zarazem pożywna. Przygotowuje sie ją błyskawicznie, a smakuje wybornie. Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji (jedna jest dla 4 osób), zajadaliśmy ją przez 3 dni, a każdego(...)dodajemy kurkumę i gotujemy ok.10-15 minut, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Szparagi myjemy, odłamujemy (i wyrzucamy) twarde, dolne końcówki. Odcinamy łebki (odkładamy), pozostałe szparagi kroimy w cienkie plastry. Do zupy dorzucamy szparagi (plastry i łebki) i gotujemy 1 minutę, na małym palniku. Dodajemy pokrojony koperek i zestawiamy z palnika. Śmietanę przekładamy do miski, dodajemy kilka łyżek zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy
Smaczne ZdroweŻurek, to chyba jedna z najpopularniejszych polskich zup. Pierwsze zapiski dotyczące żurku i barszczu białego pochodzą z XVI wieku. No właśnie – żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami. Przecież obie są kwaśne, w obu możemy spotkać się z dodatkiem mięsa, kiełbasy i nawet podobnie smakują. Główna różnica polega(...)składniku tych zup. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa barszcz biały może być związana z faktem, iż kiedyś przygotowywano ją z rośliny o nazwie barszcz, która nadawała zupie kwaśny smak. Żur z kolei to spolszczone niemieckie słowo „sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą
Jacob Tastes