zupa - 38908 przepisów (strona:296/2594)

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 142

Gęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką. Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe,jest bogatym źródłem białka, potasu, błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa(...)cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa grochowa z makaronem i wędliną 142

dzisiejszy obiad proponuję pyszną zupę grochową z makaronem i wędliną. Zupa jest bardzo syta i pożywna. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g grochu łuskanego, 400g żeberek, 100g makaronu małe kokardki, 150g cienkiej kiełbasy, 150 g wędzonki lub baleronu, 1 marchewka, ½ pietruszki, 1 cebula, 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku, 1 łyżka masła(...)wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję około 40 minut. 2. Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru wrzucam makaron. Gotuję 5 minut. 3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do zupy. Mieszam i gotuję 3-4 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa grochowa z bekonem 151

Dzisiaj czas na grochówkę! Lubicie? Mój mąż bardzo....gdy pytam go jaka zupę przygotować na pierwsze danie to praktycznie zawsze słyszę odpowiedź ,,grochówkę ” . Czasami również chce, abym zrobiła zupę z soczewicy, ale inny rodzaj zupy je z niesmakiem... Dzisiaj grochówkę przygotowałam z dodatkiem bekonu, więc nieco tłusta wersja. Wegan i wegetarian zapraszam na odsłonę grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej(...)odsłonie:  zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-)  Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek 15 dag, koper siekany 3 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kminek mielony 1 łyżka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, oregano 1/4 łyżeczki

kulinarne odsłony pati
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką 162

zabawą halloweenową, a dla drugich nieodłączny składnik jesiennych, ciepłych potraw. Uwielbiam dynie, za ich kształt, kolor i uniwersalność smaku. Z dyni można przyrządzić praktycznie wszystko, począwszy od aromatycznych gęstych zup i pożywnych zapiekanek, a kończąc na wyjątkowych ciastach i marmoladach. Oprócz walorów smakowych dynia bogata jest w wiele wartościowych składników odżywczych, które sprawiają, że jest ona bardzo cenionym i lubianym(...)Odmiana ta, która coraz częściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością, ma przepiękny pomarańczowy kolor i nie trzeba jej obierać ze skórki.   Dzisiaj proponujemy wyjątkową, gęst ą zupę z dyni z dodatkiem pieczonej papryki. Cudownie rozgrzewa w coraz zimniejsze jesienne dni. Polecam. Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką Składniki: 1 kg dyni (zważonej ze skórką

Moja Mama Gotuje
Krupnik z grzybami 105

Ponoć Polacy jedzą najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik(...)bardziej mi odpowiada. Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka

Kuchcik gotuje
Kapuśniak 103

Jedna z bardzo tradycyjnych Polskich zup, które goszczą u nas na stole. Kapuśniak jest zupą wyrazistą oraz specyficzną. Idealnie nadaje się prawie dla każdego. Gotujemy ją na łopatce wieprzowej lub/oraz na karczku, u mnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa(...)pietruszkę, seler wkładamy w całości. Przyprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. Do gotującej się zupy, po 1 godzinie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 30 minut. Ugotowane ziemniaki dorzucamy do zupy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podsmażony boczek dodajemy do gotowej zupy

Klasyka Gotowania
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 117

Soljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie.  U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili - często nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną(...)były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia, że jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 119

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady, następnie poszatkować. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć

Even Better Food
Buraczkowa dla leniuchów 157

garnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej po ugotowaniu dodaj do buraczków sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą do smaku możesz opcjonalnie włożyć do zupy filtr z pastą czosnkową (czytaj poniżej) do gotowej zupy dodaj crème fraîche w dowolnej ilości dopraw czarnym pieprzem serwuj, póki gorąca  Uwaga : Dla wzbogacenia buraczkowej możesz dodać do zupy(...)szklanki pół paczki suszonego tymianku i zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml). Nakryj spodkiem szklankę i odstaw na 5 - 10 min, aby powstał esencjonalny napar. Napar dodaj do zupy wraz z gorącą wodą przed gotowaniem pod ciśnieniem. Pasta czosnkowa: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść przeciśnięty czosnek na desce do krojenia, posyp szczyptą soli i rozcieraj płaską stroną noża

Szybko Szybkowar
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 200

nowy rok, nowa ja i nie ma przebacz – wkładam kalafiora do koszyka…. a potem się głowię, jak go przerobić na smaczne i zdrowe danie. Tak właśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby nie było nudno dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka(...)dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj

Eat me! Fit me!
Ogórkowa 104

Tradycyjna rodzinna zupa ogórkowa gotowana na wołowinie lub łopatce. Osobiście wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich.  * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew  * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany(...)gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Całość doprawiamy około łyżką wegety, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 liściem laurowym. Zupę gotujemy przez 45 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tych 45 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przez ten czas ścieramy na małych oczkach ogórki

Klasyka Gotowania
Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą i "Błękitny zamek" 162

Krem z marchewek od dawna chodził mi po głowie. Nie chciałam jednak, by zupa była słodka i postanowiłam przełamać jej smak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki(...)wodach, przecierając ziarna między palcami. Do wypłukanej soczewicy wlać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc

Weekendy w domu i ogrodzie
KREMOWA ZUPA KARTOFLANA 90

KREMOWA ZUPA KARTOFLANA Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca.  ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l.  ziemniaki duże 5-6 szt.  korzeń selera 1/2 sztuki korzeń(...)suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki  śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę

Kuchnia Paulettes
Zupa ostro-kwaśna 165

Wólki Kosowskiej  i spożywczych zakupach tam poczynionych nie mogło być inaczej: w mojej kuchni zapanował orientalny klimat. A ponieważ za oknem chłodno i śnieżnie, na pierwszy ogień poszła zupa. Tak więc dziś przed Wami chińska zupa ostro-kwaśna. Doprawcie ją według Waszego gustu i smaku, powinna być zdecydowanie kwaśna i pikantna, Smacznego 👌. Zupa ostro-kwaśna Czas przygotowania(...)marchewkę w słupki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso, marchewkę i bambusa. Gotujemy przez 5 minut. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, mąkę, chili i przyprawy. Wlewamy do gorącej zupy, mieszamy. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy ją z ognia. Kolendrę kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Wlewamy rozkłócone jajko, delikatnie mieszamy, utworzą się nam jajeczne wstążki. Na koniec dodajemy kiełki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami + film 174

Zupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami to pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny, pożywny i sycący obiad, s zybko się ją przygotowuje i jeszcze szybciej znika ze stołu.     składniki na 6 porcji włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule 500 g mielonego mięsa 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)gotujemy około 30 minut. Następnie przygotowujemy kluski. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy twarde ciasto. Wyrobione ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach po czym wrzucamy do zupy i gotujemy aż kluski zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby zupę uzupełniamy wodą), całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką, jeszcze chwilę gotujemy

Smakowite Dania