zupa - 38908 przepisów (strona:299/2594)

Chowder z topinamburem i pieczonym kalafiorem 127

dużą ilością warzyw. Po prostu pyszna i doskonale rozgrzewająca, akurat na jesień lub zimę. Ponieważ pierwszy raz gotowałam chowder, musiałam doczytać o tym co jem Jak się okazało, to zupa gotowana kiedyś głównie na statkach z tego, co morze dostarczyło danego dnia, a więc były to głównie ryby czy owoce morza. Jest narodowym daniem w USA i przybyła tam wraz(...)rybakami, z Nowej Funlandii. Co charakteryzuje chowder? Duża ilość dodanej do zupy śmietany lub mleka. Przepisów na to danie jak to bywa jest bardzo dużo. Nasza zupa nie ma nic wspólnego z morzem, no może poza wodą Oryginalny przepis pochodzi stąd . Ja wzbogaciłam go o topinambur, który akurat zalegał mi w kuchni. Taki mały, swojski akcencik Ogólnie, to bardzo polecam

Mieszam w Garnku
Zupa cztery sery 266

Zupa cztery sery to jedna z moich ulubionych. Podawać można z grzankami, tostami, pieczywem. Dodatkowo można na talerzu dodać śmietanę. Wszystko według własnego uznania. Zupa jest bardzo smaczna i syta. Na chłodne jesienne dni idealna. Jeśli macie ochotę to w zakładce Zupy znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy. Polecam! Składniki 1,5 wody 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera(...)gładko. Zagotować, dodać serek topiony, pokruszony ser gorgonzola, starty na tarce ser gouda i mozzarella. Całość doprawić solą, pieprzem, i ostrą papryką. Gotować mieszając aż sery się rozpuszczą. Zupę podawać posypaną koperkiem i grzankami. zupa cztery sery

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z pomidorów i kaszy jaglanej z dodatkiem owoców granatu i awokado 162

podpowiada życie. Znajdzie też potrawy przetestowane przez innych, którzy doskonale znają się na kuchniach regionalnych i na zdrowym jedzeniu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, wyjątkowo zdrową zupę krem z pomidorów, której składniki zostały tak dobrane, żeby łącząc się ze sobą nie stanowiły tylko produktów, ale żeby dały to co najcenniejsze... zdrowie. Składniki: 600 g dojrzałych pomidorów (obranych(...)pomidory i starty na tarce imbir. Na koniec wlałam 0,5  l  gorącej wody. Przykryłam i zostawiłam do gotowania na średnim gazie jeszcze około 15 minut. Do zupy wsypałam kaszę. Wymieszałam. Doprawiłam do smaku odrobiną soli. Zmiksowałam i... gotowe. Ta zupa jest naprawdę smaczna. Rozgrzewa i jest bardzo zdrowa. Tę zupę polecam tym, którzy chcą poprawić swoje zdrowie

Kuchnia u Krysi
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 193

wysprzątane domy, wszystko na tip top – to nie prawda, w ładzie i estetyce  lepiej się mieszka, lepiej pracuje, lepiej żyje i lepiej je. Nawet z pozoru prostą zupę można zmienić w szałowe danie,  wystarczy sposób podania i piękna oprawa taka jak porcelana  #Ambition     uwielbiam ją ! jest elegancka i pasuje zarówno do nowoczesnych(...)klasycznych wnętrz . Zaryzykowałam z tą zupą!  Chciałam aby była wyjątkowa. Czy się udało? Nie wiem, oceńcie sami. Jest delikatna w smaku a jednocześnie pikantna, rozgrzewająca , z kluseczkami serowymi  stanowi idealną zupę na tę porę roku. Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa.   Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami.  Nakarmicie nią całą rodzinę

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z pieczarek 125

większości produktów), ale jak tu nie brać, jeśli widzisz karteczkę z wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa krem z pieczarek . Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego(...)pieczarkowym jak i pizza. Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Jaka jest zupa krem z pieczarek? Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa krem jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko

Blendman
ZUPA Z DYNI ZE ŚWIEŻYM IMBIREM 173

ZUPA DYNIOWO-IMBIROWA Ta zupa naprawdę rozgrzewa! Chilli, świeży imbir, kurkuma razem z dynią tworzą idealne połączenie. Krem jest delikatny i lekko pikantny. Jeśli krem jedzą dzieci, można dodać nieco mniej imbiru, ale ja uwielbiam wyrazisty smak imbiru w tej zupie, dlatego dodaję go zawsze więcej. Na jesienną pochmurną pogodę i dla tych przeziębionych zupa krem z dyni z imbirem(...)średniego i gotować przez ok. 10-15 minut. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Wymieszać i gotować przez 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Po wystudzeniu, zmiksować w blenderze dodając wcześniej mleko. Zupę podawać przykładowo z uprażonymi pestkami dyni , jogurtem naturalnym, bądź śmietaną oraz

Calzonella.com
Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i lubczykiem ogrodowym 158

oraz lubczyk ogrodowy do ukoronowania całości. Lubicie lubczyk? Ja uwielbiam to zioło za cudowny smak i aromat. Zioło, które przemienia prostą potrawę w niezwykłą.  Ta pełna lubczykowego aromatu zupa świetnie nadaje się na jesienne lub zimowe dni. Jeśli dodasz mniej wywaru, możesz przekształcić ją we wspaniały, treściwy gulasz warzywny.  W wersji wegetariańskiej wystarczy, że przygotujesz to danie(...)wywarze warzywnym. Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i lubczykiem ogrodowym. Składniki 1 l 500 ml wywaru wołowego (przygotowałam go na dużych kostkach ogonowych) lub Twojego ulubionego (patrz Wywary ) 8 średniej wielkości ziemniaków, obierz, każdy przekrój wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki o grubości 0,5 cm 150 g suchych nasion ciecierzycy 3 średniej wielkości pieczarki, obierz, każdą przekrój wzdłuż

Szybko Szybkowar
Zupa krem z pora 117

AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Zupa – krem z pora, to jednocześnie prostota i wyrafinowany smak. Jest to zupa do której świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Również wrzucamy je do pora. Całość mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Wszystko gotujmy dalej na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, całą zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz jeżeli jet konieczność szczyptą soli. Na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekana natkę pietruszki. Podajemy w miseczkach z dodatkiem grzanek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 129

Dzisiaj kolejna zupa, tym razem krem z dyni, dodałam tez jedną kalarepę, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawiłam i wyszła bardzo delikatna, smaczna zupa. Mój syn jest fanem zup, teraz wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła(...)zupa na dwa dni, więc trzeba pamiętać o zmniejszeniu składników, ale warto zrobić więcej :-). Miłego dnia :-). Składniki: 1 mała dynia hokaido 1 większa kalarepa 3 ziemniaki (średnie) 1 pietruszka 1 cebula czerwona zioła prowansalskie sól pieprz masło klarowane około 2 litry wody 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula

kruche babeczki
KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ 135

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, więc trzeba się wspomagać. Zupa ta jest idealna na taką jesienną pogodę... porządnie rozgrzewa ;-) Bardzo lubię tę zupę! Przepis pochodzi z książki "Okrasa kontra Pascal" Kuchnia Lidla- przepis Pascala Brodnickiego (troszeczkę przekształcony przeze mnie). Składniki: 5-6 dużych marchewek 50 g masła 2 duże cebule 1 pomarańcza 3-4 cm imbiru(...)pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy mniej więcej 15 min. Po tym czasie, całość miksujemy za pomocą blendera. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Do zupy dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.  Zupę podajemy z grzankami

Kuchnia MagdaLeny
zupa zbójecka z klopsikami 112

bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy w zupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku(...)sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę, bułkę tartą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je do zupy i gotujemy przez ok. 15 min. Zupę podajemy posypaną natka pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Chłodnik z awokado 114

Moje nowe odkrycie - chłodnik z awokado. Delikatny w smaku z nutami ogórka, cytryny i czosnku. Chłodnik ma konsystencję aksamitnego musu, co sprawia, że zupa ma bardzo elegancki charakter, można ją podawać na przyjęciach. Chłodnik można dekorować przed podaniem na wiele efektownych sposobów: posypać ziołami, przyprawami, krojonymi lub całymi warzywami. Można go podać również z chrupiącą grzanką. Polecam na upalne(...)cytryny, sok z agawy i doprawić solą. Wstawić chłodnik do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać chłodnik chilli i udekorować cząstkami ogórka i pomidorkami. Smacznego Jeśli lubisz zmiksowane zupy-krem z warzyw, zobacz również: krem z białych warzyw dietetyczna zupa z dyni i imbiru krem z pieczonego czosnku zupa brokułowo-serowa zupa chrzanowa z jajkiem krem z pieczonych buraków zupa

Codziennik Kuchenny
Japoński bulion cebulowy 151

Dzisiejszy przepis to fuzja naszych rodzimych, cebulowych smaków z nutką orientu. Większość zna i lubi zupę cebulową z grzanką serową. My często robimy taką zupę w formie gęstego, pożywnego kremu. Dodajemy tam wtedy ziemniaki i inne warzywa. Ta zaprezentowana dzisiaj wersja zupy cebulowej jest trochę inna. Jest przejrzysta i przypomina bardziej cebulowy bulion. Raczej nie można powiedzieć, żeby była pożywna(...)pewno będzie ciekawą przystawką przed pożywniejszym daniem. Japońska zupa cebulowa idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni. Czego potrzebujemy?  2 obrane cebule, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, garść pieczarek, szczypiorek, sos sojowy, szczypta imbiru, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie: Cebulę kroimy na plasterki i smażymy na małej ilości

two broke sisters
Zupa krem z dyni z domowymi grzankami 201

nadejściem jesieni mamy do dyspozycji warzywo, które jest wręcz jej symbolem. Mowa o dyni. Można z niej przygotować wiele fajnych dań, jak np placuszki, przetwory czy najbardziej popularną zupę. I dziś właśnie chcę Wam przedstawić mój przepis na rozgrzewającą i sytą zupę krem z dyni. SKŁADNIKI ZUPA  -około 1-1,5  litra wywaru mięsnego (może być z udek(...)oraz pokrojone na niewielkie kawałki obrane ziemniaki. Całość zalewamy wywarem i dusimy.  Dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Ściągamy z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem. Jak zupa jest zbyt gęsta można dodać przegotowanego mleka lub przegotowanej wody.  Dodajemy przyprawy -mieszamy i gotowe :-) Zupa jest bardzo smaczna, syta i pożywna.  GRZANKI Czerstwe kromki chleba kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa krem z kukurydzy i cukinii ... 172

Treściwa, rozgrzewająca zupa z nutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula(...)rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć, no i oczywiście dokładamy chrzan, ja dałam

IMPRESJA SMAKU