Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady, następnie poszatkować. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Utrzymując zupę we wrzeniu, na średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć
Even Better Foodgarnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej po ugotowaniu dodaj do buraczków sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą do smaku możesz opcjonalnie włożyć do zupy filtr z pastą czosnkową (czytaj poniżej) do gotowej zupy dodaj crème fraîche w dowolnej ilości dopraw czarnym pieprzem serwuj, póki gorąca Uwaga : Dla wzbogacenia buraczkowej możesz dodać do zupy(...)szklanki pół paczki suszonego tymianku i zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml). Nakryj spodkiem szklankę i odstaw na 5 - 10 min, aby powstał esencjonalny napar. Napar dodaj do zupy wraz z gorącą wodą przed gotowaniem pod ciśnieniem. Pasta czosnkowa: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść przeciśnięty czosnek na desce do krojenia, posyp szczyptą soli i rozcieraj płaską stroną noża
Szybko Szybkowarnowy rok, nowa ja i nie ma przebacz – wkładam kalafiora do koszyka…. a potem się głowię, jak go przerobić na smaczne i zdrowe danie. Tak właśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby nie było nudno dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka(...)dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj
Eat me! Fit me!Tradycyjna rodzinna zupa ogórkowa gotowana na wołowinie lub łopatce. Osobiście wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich. * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany(...)gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut. Po tym czasie dorzucamy obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Całość doprawiamy około łyżką wegety, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 liściem laurowym. Zupę gotujemy przez 45 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tych 45 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przez ten czas ścieramy na małych oczkach ogórki
Klasyka GotowaniaKrem z marchewek od dawna chodził mi po głowie. Nie chciałam jednak, by zupa była słodka i postanowiłam przełamać jej smak dodatkiem odpowiednich przypraw. Moja zupa nie ma intensywnie pomarańczowego wyglądu, bo oprócz zwykłych marchewek dodałam sporą marchew żółtą, która traci kolor podczas gotowania. Ponieważ ostatnio gotowałam wiele zup-kremów, nadszedł czas na zmiany - dodałam do niej pomarańczową soczewicę. Składniki(...)wodach, przecierając ziarna między palcami. Do wypłukanej soczewicy wlać 500 ml wody. Gotować do miękkości. Warzywa zmiksować ręcznym blenderem. Do warzywnego kremu dodać zawartość garnka z soczewicą. Całość wymieszać. Zupę doprawić do smaku mielonym kminkiem, mieloną kolendrą, startym świeżym imbirem, kolorowym pieprzem i solą. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać wodę. Całość powtórnie zagotować. Podawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc
Weekendy w domu i ogrodzieKREMOWA ZUPA KARTOFLANA Zupy kremy są bardzo popularne. Są aksamitne i smakują inaczej niż zwykła zupa. Zupa krem jest elegancka w swej prostocie. Wystarczy zwykły talerz, bulionówka lub kubek np. emaliowany i prezentuje się na prawdę dobrze. Kartoflanka jest sycąca i rozgrzewająca. ~~SKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń(...)suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 1/4 szklanki masło 2 łyżki ~~METODA~~ Warzywa obieramy. Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę
Kuchnia PaulettesWólki Kosowskiej i spożywczych zakupach tam poczynionych nie mogło być inaczej: w mojej kuchni zapanował orientalny klimat. A ponieważ za oknem chłodno i śnieżnie, na pierwszy ogień poszła zupa. Tak więc dziś przed Wami chińska zupa ostro-kwaśna. Doprawcie ją według Waszego gustu i smaku, powinna być zdecydowanie kwaśna i pikantna, Smacznego 👌. Zupa ostro-kwaśna Czas przygotowania(...)marchewkę w słupki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy mięso, marchewkę i bambusa. Gotujemy przez 5 minut. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, mąkę, chili i przyprawy. Wlewamy do gorącej zupy, mieszamy. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy ją z ognia. Kolendrę kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Wlewamy rozkłócone jajko, delikatnie mieszamy, utworzą się nam jajeczne wstążki. Na koniec dodajemy kiełki
Kulinarne przygody GatityZupa pomidorowa z mielonym mięsem i kluskami to pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny, pożywny i sycący obiad, s zybko się ją przygotowuje i jeszcze szybciej znika ze stołu. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule 500 g mielonego mięsa 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)gotujemy około 30 minut. Następnie przygotowujemy kluski. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy twarde ciasto. Wyrobione ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach po czym wrzucamy do zupy i gotujemy aż kluski zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy (w razie potrzeby zupę uzupełniamy wodą), całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką, jeszcze chwilę gotujemy
Smakowite DaniaPierwszy raz zupę czosnkową jadłam w Pradze, do której pojechaliśmy z Mężem tuż po ślubie. Z pewnym sentymentem podchodzę więc do tej zupy, choć smakiem odbiega pewnie od oryginału. Nazwa jej powinna brzmieć co prawda „cebulowo-czosnkowo-chlebowa;)”, gdyż ilość czosnku w zupie nie wydaje się zbyt dominująca (choć wyczuwalna). Całość zagęszczona miąższem chleba, z dodatkiem całych jajek(...)dodaniu których zupa otrzymuje fajny kolor. Jest świetna, ale zdecydowanie najlepsza do jedzenia tuż po przygotowaniu. Dzisiaj podałam ją z krakersami ze strony burczymiwbrzuchu.pl . 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 1,5-2 litry bulionu kilka łyżek miąkiszu chleba (ja zwykle zużywam około 1/3 bochenka z dnia poprzedniego, przy ciut większej ilości bulionu) 2 jajka sól, pieprz Cebule drobno siekamy
Smaki Na TalerzuJakiś czas temu dodałam na tego bloga przepis na zupę z wołowiną. Do tejże zupy użyłam zacierki, którą dość często robię w domu. Zacierka do zupy Nie wiem czy wszyscy przepis na takową zacierkę znają dlatego postanowaiłam się nim z Wami podzielić. Zacierkę możecie dodawać do różnego rodzaju zup ale jest ona także rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza gulaszu. Przepis(...)podstawowy zawiera w sobie jajka i mąkę. Możecie go jednak urozmaicić dodając do ciasta zioła czy paprykę. To jest zupa, którą koniecznie musicie wypróbować. Do niej właśnie dodaję zacierkę: http://www.mecooks.com/pl/przepisy-pl/zupa-z-wolowina-na-bogato/ Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 jajka 10 łyżek mąki pszennej szczypta
mecooksWarzywna zupa meksykańska jest pełna smaków, delikatnie ostra i bardzo wyrazista! Zróbcie ją w weekend i cieszcie się smakiem w ciągu tygodnia. Uwielbiam meksykańskie dania, czerwoną fasolę, kukurydzę i to w wersji wegetariańskiej! Porządna porcja warzyw, która jest niezbędna każdemu z nas. Zima nie odpuszcza, więc to idealny czas na rozgrzewające zupy. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można(...)oznacza, że wcale nie trzeba na nią poświęcać dużo czasu. Przepis wziął się z potrzeby zjedzenia czegoś treściwego i mocno warzywnego. Pierwsze co wpadło mi do głowy to warzywna zupa. Na widok kukurydzy i fasoli jednak szybko poszłam w kierunku meksykańskich smaków. Nie myliłam się, wyszło wspaniale Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu
rabarbarowolepszego, kiedy wracasz zmarznięta, a w garnku grzeje się pyszny kapuśniak na wędzonce. Rozgrzewający, sycący.... Na samą myśl leci ślinka :) Ja uwielbiam podany z pieczywem. Idealna zupa na chłodne zimowe dni. Może i Wy skusicie się na talerz kapuśniaku. Inne przepisy na zupy znajdziecie na blogu w zakładce ZUPY. Składniki: 3 wędzone żeberka 500 g kiszonej kapusty(...)płaskie łyżki majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Żeberka zalać wodą i gotować około 15 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. do tego włożyć liście laurowe, ziele angielskie,i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotować około 15 minut, a następnie dodać kapustę kiszoną. Jeżeli jest ona zbyt kwaśna, można lekko przepłukać
O kuchni z uczuciemDzisiaj podsyłamy przepis na zupę wielofunkcyjną. Dlaczego? To bardzo proste. Po pierwsze mocno rozgrzewa, co jest niezwykle istotne przy mrozie panującym za oknem. Po drugie bez problemu zastąpi cały obiad, z powodzeniem można mówić tutaj nie o zupie, a daniu jednogarnkowym. Po trzecie danie jest idealne dla zabieganych oraz studentów. Pyszny obiad można ugotować w bardzo krótkim czasie, bez wielkich(...)jedynie zamknąć, by zachowało jędrność. Prosto z patelni przerzucamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż puszczą sok i razem z nim wlewamy do zupy. Kroimy marchew i pietruszkę i również dorzucamy do garnka. Teraz zabieramy się za obieranie ziemniaków. Kiedy będą już pozbawione skórek, kroimy w kostkę i od razu wrzucamy do zupy
Kuchnia od dwojgaoknem mróz, śnieg. W czasie takiej pogody najlepsza jest zupa na rozgrzewkę. Dzisiaj zrobiłam porową z mięsem mielonym. Syta, smaczna i idealna na zimowe chłody. Chociaż moja rodzinka nie jest miłośnikiem zup, to są jednak takie małe wyjątki, które zjadają z apetytem. Przepisy na inne zupy znajdziecie w zakładce ZUPY Polecam i Wam na obiad taką pyszną zupę(...)liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa z mięsem mielonym
O kuchni z uczuciemsobotniego obiadu zostało nam trochę gotowanej wołowiny. Nikt z domowników nie miał specjalnego pomysłu, jak ją wykorzystać. Wracając wczoraj z pracy w mojej głowie urodził się pomysł na zupę pomidorową z wędzoną papryką, która kojarzy mi się z Węgrami i węgierskim gulaszem. Oczywiście w domu okazało się, że pomidory w puszcze się skończyły. Całe szczęście z zeszłego roku ostał się(...)słoiczek z własnoręcznie przygotowanymi pomidorami. Było ich niestety trochę mało, więc dlatego w przepisie pojawił się ketchup. Mi osobiście zupa bardziej smakowała przed zabieleniem śmietaną. Zupa pomidorowa na węgierską nutę Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora
blog.moje-pasje.info