zupa - 39353 przepisów (strona:308/2624)

Barszcz ukraiński 213

mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością(...)szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym gazie, tak aby warzywa stały się miękkie, dodać pokrojone mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas z buraków, sól, pieprz, cukier i ewentualnie przecier pomidorowy. Zupa będzie bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać wody (najlepiej wrzątku), tak aby w sumie wyszło około 5 litrów zupy

moj przepis na
Zupa krem z konfitowanego czosnku 218

wystudzeniu takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez długi czas, a przy tym jest bardziej kruche i delikatne. Ja ta metodą przygotowałam czosnek, który stanowi bazę dzisiejszej zupy. Możecie go zamknąć w słoiczku wraz z olejem, w którym się gotował. Czosnek jest miękki, traci swój charakterystyczny aromat, jest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past(...)zup czy innych dań :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu sól, pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 8 cieniutkich plasterków boczku

W kuchni Katie
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 274

buzią i słuchać i słuchać! Tymbardziej, że tym wszystkim ciekawym informacjom towarzyszy jakże wspaniałe jedzenie! Przygotowaliśmy pyszne smoothie z jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca! Byliśmy zaskoczeni smakami(...)świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

Plate of Joy
Caldo verde - portugalska zielona zupa 208

zupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega . Rośnie ona w niemal każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć(...)liście ma płaskie jak kapusta brukselska.  W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza.   Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa chińska z kurczakiem 212

wykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować(...)minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje na drugi dzień. ja zawsze jeszcze sprawdzam smak i czasami doprawiam. Właśnie

Kuchnia Pokoleń
Grochówka w szwedzkim stylu 185

Oryginalny przepis (u mnie zmodyfikowany na własny użytek) pochodzi z książki Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Jak czytamy we stępie do przepisu "Szwedzi zajadają się tą treściwą zupą od średniowiecza". Ze względu na sporą zawartość szynki jadali ją zazwyczaj w czwartki przed piątkowym chrześcijańskim postem. Podobno do dziś grochówkę podaje się w szwedzkiej armii i marynarce wojennej. Zupa powinna być(...)mnie przerażała. Mój dzień nie jest tak aktywny fizycznie jak w wojsku i nie będzie okazji do jego spalenia ;) Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się.   Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta suszonego oregano

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 201

Druga wersja naszej ulubionej zupy fasolowej. To już prawie rok odkąd przygotowałam swą pierwszą fasolówkę , wcześniej jakoś nie pomyślałam o tej zupie, choć zupy wszelakie lubimy bardzo. W okresie jesienno- zimowym królowała zawsze grochówka , od ubiegłego roku fasolówka z grochówką bywają zamiennie. Choć podobnie przygotowywane, to w smaku różnią się bardzo (fasola nadaje zupie lekko słodkawy posmak), niemniej obydwie(...)idealne na jesienny i zimowy obiad. Zarówno fasolówkę jak i grochówkę przygotowuję zawsze w szybkowarze- skraca czas gotowania i zachowuje lepszy aromat, a także smak. Można oczywiście przygotować te zupy w naturalny sposób, wówczas czas gotowania wydłuży nam się do ok.3h. Tę wersję wzbogaciłam dodatkowo o kurkumę*, dodałam także pieprz i czosnek, by kurkumina była w pełni przyswajalna. Pominęłam cebulę

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z pieczonych ziemniaków 169

uwielbiam zupy wie chyba każdy, kto w miarę regularnie zagląda na naszego bloga. Wspominam o tym przy każdej nadarzającej się okazji. Nie ma znaczenia jaka to zupa, każdą lubię. Wszak polska kuchnia zupą stoi. Zupy powszechnie uważane są za potrawy tanie i proste, a parę lat wojny (biedy), a potem 45 lat drapieżnego komunizmu (i biedy) nauczyły gospodynie domowe uczynić(...)zup prawdziwy rarytas i podstawę każdego obiadu. A i Madzia ma w miarę nieograniczoną wyobraźnię i jej zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie.       Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca czerwona

Marder&Marder Manufacture
Tradycyjna zupa ogórkowa 191

Dzisiaj jesienna, pyszna i rozgrzewająca zupa ogórkowa.  Robię ją bardzo tradycyjnie, w sposób jaki robiła ją moja Mama.  Okazuje się również, że jest to zupa bardzo podobna do tej z przepisu Magdy Gessler - moja jednak różni się kilkoma szczegółami, które moim zdaniem mają dość istotny wpływ na jej ostateczny smak.  Waszej ocenie zostawiam, czy jest to przepis(...)lepszy czy gorszy. Wypróbujcie sami. :) Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :)  Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!).  Szanuję inne przepisy - ale! Wystarczy poczytać stare

Garniec Magalie
Pikantna zupa z harissą 169

zupełnie obcą do czasu pojawienia się banerka arabskiego miesiąca na Durszlaku - pomyślałam a co tam! Spróbuję! I przyznam, że jej słodko ostra odsłona jest nie dla mnie jednak ta zupa to był strzał  w dziesiątkę! Teraz muszę jeszcze wypróbować pasty do kanapek - to musi być pyszna sprawa :-). Do zupy potrzebna jest pasta Harisaa - ja posiadam ją w postaci sypkiej(...)jest to ostra i bardzo aromatyczna przyprawa, ponoć niezbędna w kuchni arabskiej i tunezyjskiej. Zupa sama w sobie jest średnia jednak po dodaniu grzanek usmażonych na oliwie nabiera cudnego orientalnego smaku. Szczerze polecam tym bardziej, że przygotowanie jej zajmuje dosłownie 20 minut. PIKANTNA ZUPA Z HARISSĄ 1,5 - 2 l łatwe 20-30 minut Składniki 4 jajka 4 ząbki czosnku

sierotka maRysia w kuchni
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 128

mikserem kielichowym. Oczarował mnie swoim wariactwem i prędkością miksowania. Tak mi się spodobał, że postanowiłem zrobić krem ze szpinaku (i chyba nigdy go nie robiłem). Bałem się tylko, że zupa wyjdzie nudnawa. Dlatego wiedziałem, że trzeba ją zrobić porządnie i przemyśleć każdy krok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku(...)parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego, gęstego jogurtu (ja użyłem "bałkańskiego"). Szpinak dwukrotnie moczymy w dużej misce z wodą aby pozbyć

Right Behind The Kitchen
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 179

musimy udawać się do restauracji - wystarczy zahaczyć o lokalny sklepik osiedlowy i kupić coś, co teraz ma wzięcie - dynię! Ba! Weź dwie... też będzie dobrze i ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem(...)ogniu min. 30 minut, dopraw na koniec solą. Nie żałuj na bulionie - im więcej warzyw, tym bardziej esencjonalny bulion! Krem z dyni Mała dynia wystarczy spokojnie na 4 porcje zupy . Obierz dynię, przekrój na ćwiartki i wydrąż pestki, zostawiając tylko twardą część. Pokrój dynię na kostkę i duś w garnku / szerokim rondlu o grubym dnie aż zmięknie (do duszenia użyj

Right Behind The Kitchen
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie 206

ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt Dodatkowo: ziemniaki 5 szt  pieczarki 400 g skrzydełka z kurczaka 3 szt  śmietana 18% 150 ml   Wykonanie zupy pieczarkowej : Do garnka wkładamy włoszczyznę ( seler ,por ,cebula ,marchew , pietruszka ). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy , wkładamy skrzydełka z kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Ziemniaki obieramy , kroimy w kostkę(...)wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy,  aż zmiękną . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku. Zupa nam dochodzi ( pieczarki już po 15 minutach są dobre). Na końcu wywar z zupy łączymy ze śmietaną ( do słoiczka wlewam łyżką wywar , dodaje śmietanę , mocno mieszam

Różowa kuchnia
Zupa z pecłonek z zacierkami 165

Zacierek używam rzadko. Jednak świetnie sprawdzają się w zupach, które są wodniste. Dzięki temu drobnemu makaronowi zupa staje się bardziej sycąca. A dziś było to bardzo wskazane, bo po wczorajszym grzybobraniu nabrałam ochoty na zupę o przecudnym zapachu i smaku pecłonek (gąsek zielonych lub gąsek niekształtnych). Składniki : 3 duże garści makaronu typu zacierki marchew odrobina selera 200 g oczyszczonych(...)zacierki. Cebulę obrać i przepołowić wzdłuż. Podsmażyć cebulę na palniku. Dorzucić kawałki cebuli do garnka. Zakwas rozcieńczyć z 150 ml ciepłej wody. Dolać do garnka. Gotować do miękkości makaronu. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wyłączeniu palnika dodać do zupy starty czosnek. Podawać gorącą. ----------- Podobne: Zupa cebulowa Wegańskie gołąbki z grzybami Grochówka

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA OGÓRKOWA 153

Niestety wielkimi krokami zbliża się jesienno-zimowa pora , wówczas to  nachodzi nas ochota,  na ciepłą i pożywną zupkę. Proponuję więc zupę ogórkową ;) Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm(...)Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony na kawałki seler i kostkę bulionu. Pokroiłam jeszcze pora na paseczki i dodałam do zupy  wraz z podsmażonymi

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania