zupę polecam każdemu kto lubi pikantne, kwaśne i lekkie i aromatyczne dania :) To moja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu(...)galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować
Jemy Pijemytaka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara(...)razy trafili się niezapowiedziani goście (też z dziećmi), a u mnie akurat był tylko garnek pieczarkowej. Goście byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Kuchnia PrezydentowejMeksykańska zupa z ciecierzycą po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej(...)będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy, ale na pewno nie rozczarowani. Musicie spróbować! Zupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki
Kuchnia Prezydentowejmogłam uwierzyć, kiedy kilka dni temu ujrzałam piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne plany(...)listków szczawiu zerwanych z łąki przy drodze, nieumytych, lecz wytartych o spodnie, ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy. Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu
Kuchnia PrezydentowejDługo się zastanawiałem, czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo w sumie zupa pomidorowa to żaden wyczyn, pewnie każdy bez przepisu i problemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego(...)który będzie pewnie powstawał) to wrzucamy go gara włoszczyznę, kostkę rosołową, drobno posiekany czosnek, pieprz, sól i pozostałe przyprawy. Doprawiamy trochę sosem sojowym. Bazylię dodamy na samym końcu gotowania zupy. Gotujemy trochę, tak kilka minut i dodajemy pomidory. Nie kroimy ich, będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy czas, kilkanaście minut. W tym czasie włoszczyzna zrobi się
Marder&Marder ManufactureGotowania na kolanie ciąg dalszy. Dzisiaj na warsztat poszedł drugi odcinek, w którym prowadzący przygotował zupę z kurczakiem i deser semifreddo. Teraz, w tym poście, opiszę ową zupę z kurczakiem. Deserek zostawię na kolejny wpis. Otóż przypomnę, że program Gotowanie na kolanie (realizowany przez TV Południe ) opiera się na tanim, szybkim i smacznym gotowaniu. Znaczy się tak "po studencku(...)razem główny nacisk chyba faktycznie położony został na "po studencku". Zupa kurczakowa naprawdę jest mocno partyzancka i trochę się obawiałem zrobienia jej. Ale w końcu obiecałem, że przetestuję wszystkie dania. A skoro słowo się rzekło... Uzbroiłem żołądek w pancerną ochronę i zabrałem się do roboty. Bo głównym składnikiem są zwykłe, popularne chińskie zupki :) Znaczy się filozofii większej
Marder&Marder ManufactureDzisiaj Madzia miała fantazję i tak sobie wymyśliła taką dwukolorową zupę. Świetny pomysł. Nie dość, że zupa dobrze smakuje to i wygląda ciekawie. Od razu jeszcze bardziej chce się ją jeść. A w tym wszystkim fajne jest to, że właściwie to naprawdę łatwo się ją robi. Jest fajną rzeczą jak spodziewamy się gości. W łatwy sposób można na gościach zrobić(...)zostawiamy do przyozdobienia talerza. Jak cukinia będzie miękka to zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. W drugim garnku dokładnie to samo robimy w zieloną cukinią. W rezultacie otrzymujemy dwie zupy w różnych kolorach o zbliżonej konsystencji. Zupy nalewamy na talerz jednocześnie. W obie ręce bierzemy łyżki do nalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby
Marder&Marder Manufacturemoim Dawidem lubujemy się w chińskich knajpach i bardzo żałujemy, że tak rzadko udaje nam się do nich zawitać. Moją bezkonkurencyjną ulubienicą jest pikantna zupa pekińska. Do tej pory zjadłam jej chyba wszystkie możliwe warianty, a żaden nie ma sobie równych. Składniki do niej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się(...)bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji
Kuchenna KontrrewolucyaZupa. Ogórkowa. A przecież ja nie lubię zup... Tak, tak, to moje słowa... :) W zasadzie to nie można powiedzieć, że w ogóle nie jadam zup, preferuję tylko ich bardziej gęstsze wersje, typu kremy :) Jednak postanowiłam trochę powalczyć z moją niechęcią do tych płynnych odmian i na pierwszy ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę(...)masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać do wywaru i zagotować. Na koniec przyprawić zupę solą i pieprzem (ewentualnie np. vegetą) i posypać dużą ilością koperku
My simple kitchentakie małe rozgrzewające co nieco. Koniec końców zdecydowałam się na konkretną grochówkę - solidnie przyprawioną, okraszoną boczkiem oraz z mięsną wkładkę. Dosyć gęstą, kremową - taką, jak w rodzinnym domu. Taka zupa idealnie nas rozgrzeje po jesiennych harcach na zewnątrz. A jeśli jesteście ciekawi, co przygotowały pozostałe dziewczyny, to zapraszam do odwiedzenia blogów poniżej :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona(...)laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki 1 duże lub dwa małe żeberka 1 kawałek kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plastry boczku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup Groch przesypać do garnka i wlać 1,5 szklanki wody. Gotować aż groch będzie miękki i nabierze konsystencji papki. W czasie gotowania należy dolewać stopniowo wodę, aby groch się
My simple kitchenDziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać nt. gustów, zdolności kulinarnych i wiedzy, jednak zapoznając się dzisiaj (z czystej ciekawości, dla porównania) z różnymi przepisami znalezionymi w Internecie stwierdziłam, że nie mogę milczeć! Po pierwsze - bardzo często botwinka mylona jest(...)regulują pracę jelit. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm. botwinka - z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie naszą, charakterystyczną dla wiosennej pory, dzisiejszą smaczną zupę - botwinkę. Po drugie - odniosę się do mojej jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć głośno - nie psujcie
Garniec MagalieDziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down(...)recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego
karmelowyDziś zapraszam na pyszną zupę-krem z kalarepki. Zupa jest bardzo delikatna i aksamitna. Szczerze powiedziawszy nigdy dotąd nie gotowałam zupy z kalarepki i to był błąd, jest doskonała. Od dziś na pewno na stale zagości w moim menu. Natomiast, żeby troszkę ją podkręcić dodałam do niej pesto miętowo-pietruszkowe. To cudny duet. Zupa krem z kalarepki z zielonym(...)kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie miksujemy. Zupę przyprawiamy. W miedzy czasie w blenderze ,miksujemy składniki pesto. Krem nalewamy na talerze, polewamy łyżeczką pesto
Kulinarne przygody Gatityposypania Pieczarki, najlepiej małe sztuki pokroić w plasterki. Następnie pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle. Potem zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Do zupy dodać słodką śmietankę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wywaru z zupy i zagęścić zupę. Ser pleśniowy pokruszyć lub zetrzeć na tarce, dodać do zupy i wymieszać lub posypać nim zupę(...)bezpośrednio na talerzu. Ja wybrałam tą drugą opcję bo nie wszyscy lubimy taki ser. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki
Monia miesza i gotujeUwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie. W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą. Ja podałam ją z grzankami z bagietki i mozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What(...)Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", lekko zmodyfikowany. Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki (Zupa Colma) 7 dużych pomidorów duży ząbek czosnku oliwa sól, pieprz garść świeżej bazylii 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów szczypta chili w płatkach 1/2 łyżeczki wędzonej papryki do przybrania listki tymianku grzanki: kromki bagietki mozzarella Piekarnik nagrzewamy do 120 st.c. Pomidory przekrawamy wzdłuż
Dzieje kuchennej Wiewióry