zupa - 39132 przepisów (strona:311/2609)

Koperkowa zupa ryżowa z bobem 149

Ostatni raz ryżankę robiłam prawie rok temu i była to wersja delikatna i lekkostrawna ( zupa ryżowa z dorszem ), dziś jednak miałam ochotę na inną wersję tej zupy- tym razem z dodatkiem wartościowego brązowego ryżu i cennego bobu, aromatyzowana czosnkiem oraz świeżym koperkiem. Zupa przygotowywana na dużej ilości warzyw i dodatkowo na wywarze warzywnym (który śmiało można zastąpić mięsnym), dzięki(...)listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż. Gotować około 30 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy. Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper. Ugotować bób (maksymalnie 10 minut w lekko osolonej wodzie), obrać i wrzucić do garnka z zupą, doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Zupa szczawiowa 147

Zupa szczawiowa jest bardzo smaczna i szybko ją można przygotować. Wiosną i latem przygotowuję ją ze świeżego szczawiu, zaś zimą z marynowanego. Kwaśny smak szczawiowej latem bardzo mi odpowiada. W moim domu wszyscy bardzo chętnie ją jedzą. Składniki: 1/2 kg świeżego szczawiu 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka kilka gałązek koperku ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 litra bulionu(...)Następnie wlać bulion, dodać szczaw, koperek, czosnek i gotować do miękkości warzyw, około 10 minut.  Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed jedzeniem, do gorącej zupy w talerzu dodać śmietanę lub jogurt i ćwiartki jajka (ilość, kto ile lubi). Ja lubię z jogurtem, zupa jest mniej tłusta i kwaśniejsza. Śmietanę można dodać do całej zupy

Kuchcik gotuje
Zupa krem z pieczonej papryki 158

Zupa krem z pieczonej papryki to danie, które bardzo lubię. Nie lubię natomiast obierać skórek z pieczonych papryk, dlatego niestety rzadko ją robię. Od czasu do czasu warto się przemęczyć dla jej intensywnie paprykowego smaku. Jest gęsta i aromatyczna. Gdy dodamy do niej chili, krem zyska pazur, ale można też pominąć pastę z chili i uzyskać zupę wyjątkowo łagodną(...)delikatną w smaku. Do zupy zawsze podaję chrupiące grzanki czosnkowe z bagietki. Zupa krem z pieczonej papryki: 8 czerwonych papryk 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru sok z połowy limonki 1 łyżeczka ziaren kolendry harrisa lub inna pasta z chili (może być świeża posiekana papryczka bez pestek) świeża kolendra do posypania sól morska

Poezja smaku
Polecam orientalne zupki :) 205

Czasami, kiedy nie chce mi się gotować lub po prostu nie mam na to czasu lubię skoczyć na wietnamską zupkę. Moimi ulubionymi są zupa z rybą i zupa Won Ton :) W Warszawie przetestowałam już kilka miejsc, w których serwują te pyszności jednak najlepsze miejsca to: 1. Soan Pho na Chmielnej 2. Bar szybkiej obsługi w halach kupieckich na Marywilskiej(...)miejsca górnych lotów, z białymi obrusami ale rodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli na mleku kokosowym. Raj dla podniebienia :) POLECAM POLECAM

Jemy Pijemy
Ostro kwaśna tajska zupa z krewetkami TOM YUM GOONG 161

zupę polecam każdemu kto lubi pikantne, kwaśne i lekkie i aromatyczne dania :) To moja ulubiona tajska zupa. Nie chcę przesadzać ale mogłabym ją jeść kilka razy w tygodniu. Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu(...)galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować

Jemy Pijemy
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 164

taka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara(...)razy trafili się niezapowiedziani goście (też z dziećmi), a u mnie akurat był tylko garnek pieczarkowej. Goście byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Kuchnia Prezydentowej
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 154

Meksykańska zupa z ciecierzycą po raz pierwszy pojawiła się w mojej kuchni ponad rok temu i można powiedzieć, że na stałe już wpisała się do mojego kanonu posiłkowego. Bardzo lubię robić ją w lecie; jest lekko kwaskowa, pikantna, zachwycająca świeżością warzyw, a z drugiej strony bardzo treściwa i jako jednodaniowy obiad zupełnie wystarczająca w jakiś upalny dzień. Miłośnicy kuchni meksykańskiej(...)będą z pewnością nieco zaskoczeni lekkością tej zupy, ale na pewno nie rozczarowani. Musicie spróbować!           Zupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki

Kuchnia Prezydentowej
Zupa szczawiowa wykwintna 165

mogłam uwierzyć, kiedy kilka dni temu ujrzałam piękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne  plany(...)listków szczawiu zerwanych z łąki przy drodze, nieumytych, lecz wytartych o spodnie, ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy.  Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa 100

Długo się zastanawiałem, czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo w sumie zupa pomidorowa to żaden wyczyn, pewnie każdy bez przepisu i problemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego(...)który będzie pewnie powstawał) to wrzucamy go gara włoszczyznę, kostkę rosołową, drobno posiekany czosnek, pieprz, sól i pozostałe przyprawy. Doprawiamy trochę sosem sojowym. Bazylię dodamy na samym końcu gotowania zupy. Gotujemy trochę, tak kilka minut i dodajemy pomidory. Nie kroimy ich, będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy czas, kilkanaście minut. W tym czasie włoszczyzna zrobi się

Marder&Marder Manufacture
Gotowanie na kolanie - zupa z kurczakiem 131

Gotowania na kolanie ciąg dalszy. Dzisiaj na warsztat poszedł drugi odcinek, w którym prowadzący przygotował  zupę z kurczakiem i deser semifreddo. Teraz, w tym poście, opiszę ową zupę z kurczakiem. Deserek zostawię na kolejny wpis. Otóż przypomnę, że program Gotowanie na kolanie (realizowany przez TV Południe ) opiera się na tanim, szybkim i smacznym gotowaniu. Znaczy się tak "po studencku(...)razem główny nacisk chyba faktycznie położony został na "po studencku". Zupa kurczakowa naprawdę jest mocno partyzancka i trochę się obawiałem zrobienia jej. Ale w końcu obiecałem, że przetestuję wszystkie dania. A skoro słowo się rzekło... Uzbroiłem żołądek w pancerną ochronę i zabrałem się do roboty. Bo głównym składnikiem są zwykłe, popularne chińskie zupki :) Znaczy się filozofii większej

Marder&Marder Manufacture
Dwukolorowa zupa z cukinii 86

Dzisiaj Madzia miała fantazję i tak sobie wymyśliła taką dwukolorową zupę. Świetny pomysł. Nie dość, że zupa dobrze smakuje to i wygląda ciekawie. Od razu jeszcze bardziej chce się ją jeść. A w tym wszystkim fajne jest to, że właściwie to naprawdę łatwo się ją robi. Jest fajną rzeczą jak spodziewamy się gości. W łatwy sposób można na gościach zrobić(...)zostawiamy do przyozdobienia talerza. Jak cukinia będzie miękka to zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. W drugim garnku dokładnie to samo robimy w zieloną cukinią. W rezultacie otrzymujemy dwie zupy w różnych kolorach o zbliżonej konsystencji. Zupy nalewamy na talerz jednocześnie. W obie ręce bierzemy łyżki do nalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby

Marder&Marder Manufacture
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 257

moim Dawidem lubujemy się w chińskich knajpach i bardzo żałujemy, że tak rzadko udaje nam się do nich zawitać. Moją bezkonkurencyjną ulubienicą jest pikantna zupa pekińska. Do tej pory zjadłam jej chyba wszystkie możliwe warianty, a żaden nie ma sobie równych. Składniki do niej, wbrew pozorom, są bardzo łatwo dostępne i u nas, tak więc polecam serdecznie wybrać się(...)bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ogórkowa 110

Zupa. Ogórkowa. A przecież ja nie lubię zup... Tak, tak, to moje słowa... :) W zasadzie to nie można powiedzieć, że w ogóle nie jadam zup, preferuję tylko ich bardziej gęstsze wersje, typu kremy :) Jednak postanowiłam trochę powalczyć z moją niechęcią do tych płynnych odmian i na pierwszy ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę(...)masło. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masła. Dusić 5 minut. Przełożyć do garnka i jeszcze chwilę wszystko razem gotować. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami zupy, wlać do wywaru i zagotować. Na koniec przyprawić zupę solą i pieprzem (ewentualnie np. vegetą) i posypać dużą ilością koperku

My simple kitchen
Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Grochówka 139

takie małe rozgrzewające co nieco. Koniec końców zdecydowałam się na konkretną grochówkę - solidnie przyprawioną, okraszoną boczkiem oraz z mięsną wkładkę. Dosyć gęstą, kremową - taką, jak w rodzinnym domu. Taka zupa idealnie nas rozgrzeje po jesiennych harcach na zewnątrz.  A jeśli jesteście ciekawi, co przygotowały pozostałe dziewczyny, to zapraszam do odwiedzenia blogów poniżej :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Paulina http:// mojapasjasmaku.blogspot.com / Iwona(...)laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziemniaki 1 duże lub dwa małe żeberka 1 kawałek kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 plastry boczku sól, pieprz, majeranek, przyprawa do zup Groch przesypać do garnka i wlać 1,5 szklanki wody. Gotować aż groch będzie miękki i nabierze konsystencji papki. W czasie gotowania należy dolewać stopniowo wodę, aby groch się

My simple kitchen
Wiosenny rubin czyli botwinka 133

Dziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać nt. gustów, zdolności kulinarnych i wiedzy, jednak zapoznając się dzisiaj (z czystej ciekawości, dla porównania) z różnymi przepisami znalezionymi w Internecie stwierdziłam, że nie mogę milczeć! Po pierwsze - bardzo często botwinka mylona jest(...)regulują pracę jelit. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm.  botwinka - z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie naszą, charakterystyczną dla wiosennej pory, dzisiejszą smaczną zupę - botwinkę.  Po drugie - odniosę się do mojej jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć głośno - nie psujcie

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania