zupa - 39132 przepisów (strona:320/2609)

Krem z groszku z serkiem topionym 83

Krem z groszku z serkiem topionym szykuję bardzo często jak mają przyjść odwiedzić nas znajomi. Przygotowanie tej zupy jest bardzo szybkie. Krem z groszku możecie przygotować ze świeżego groszku w sezonie, a poza nim z groszku mrożonego. Ja zwykle wybieram groszek mrożony. Serek topiony doda charakterystycznego smaku i sprawi, że krem będzie jeszcze gęstszy i aksamitny. Składniki (na 6 porcji(...)szczypta soli szczypta pieprzu 100g serka topionego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku Dodatkowo 4 kromki dowolnego pieczywa odrobina oliwy Krem z groszku z serkiem topionym – przepis Przygotowanie zupy powinniśmy zacząć od przygotowania buliony, będzie on niezbędny. Następnie ziemniaka, marchewkę, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy i szklimy na niej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Serbska zupa fasolowa – danie jednogarnkowe 66

Kilka dni temu od swojej bratowej dostałam przepis na przepyszną zupę ( a właściwie to dwie! ). Na pierwszy ogień postanowiła wypróbować Serbską zupę fasolową. Przepis na Serbską zupę fasolową jest jednym z przepisów dostępnym w aplikacji pewnego pomocnika kuchennego. Nie wahałam się ani chwili i postanowiłam wypróbować odrazu! Serbska zupa fasolowa jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad. Jest(...)połowę pokrojonych kabanosów. Wszystko razem gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorące ze śmietaną, świeżą pietruszką i resztą kabanosików. Smacznego! The post Serbska zupa fasolowa – danie jednogarnkowe first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Smaki jesieni na słodko – poznaj fajne pomysły na wykorzystanie żurawiny i dyni 75

zachwyca pięknem kolorów, a z drugiej oferuje nam dary, a więc żurawinę oraz dynię. Mogą one być bazą wielu świetnych przepisów. Warto je wykorzystywać przygotowują pyszne desery i nawet zupy na słodko. Dynia – poznaj przepis na smaczne ciasto, które pokochasz Dynia jest bazą wielu smacznych ciast i my mamy dla Was fajny przepis. Jest on bardzo łatwy w przygotowaniu. Bazą(...)zyskacie fajny torcik. Przyda się jeszcze opakowanie na tort, najlepiej takie z okienkami. Dzięki temu wypiek będzie bardziej widoczny, a prezentuje się ciekawie, choć jest tak prosty. Czas na zupę – dynia w roli głównej Kolejny przepis także powinien Was zachwycić, bo w tym przypadku przedstawimy Wam pomysł na zupę dyniową. Ale niepospolitą, bowiem zupę na słodko, którą można traktować także

sierotka maRysia w kuchni
Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix 60

Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix tzw. święta trójca kuchni francuskiej. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup, wywarów i dań jednogarnkowych, to zaledwie trzy składniki. W skład mirepoix wchodzą cebula, seler naciowy lub korzeniowy i marchew Dzisiaj podam Ci przepis na wersję suszoną, taki zestaw przyda się w każdej kuchni(...)większości gotowanych potraw. Jeśli chcesz poznać przepisy na warzywną świętą trójcę z innych regionów świata, to zajrzyj na koniec artykułu.  Smacznego. Suszone warzywa i owoce przepisy domowa zupa pomidorowa w proszku   domowa vegeta   sól selerowa   hiszpańska galaretka z pigwy   jak zrobić suszone jabłka   suszone ogórki kiszone    jak suszyć śliwki węgierki   Mirepoix

Cztery Fajery
Ramen z kaczki. Domowy przepis na słynną japońską zupę. Jak zrobić ramen? 86

bardzo czasochłonne, jednak nie trzeba cały czas stać w kuchni, ramen gotuje się sam. Przekonacie się jednak, że zasługuje na każdą chwilę, którą mu poświęcicie. Wspaniała jest ta zupa. Ramen obok sushi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, wywodzi się jednak z Chin, gdzie powstał elastyczny makaron. Co ciekawe, danie to jest pierwowzorem bardzo popularnych w Polsce “zupek(...)chińskich”, na nie jednak spuśćmy tutaj zasłonę milczenia. W rzeczywistości ramen to właśnie nazwa makaronu, z którym podaje się tę esencjonalną zupę, jednak określa się też w ten sposób całe danie. Są dziesiątki rodzajów ramenu, a jego najwięksi miłośnicy potrafią godzinami rozmawiać różnicujących je niuansach. Ostatecznie jednak ramen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie

Kulinarna Polska
Ogórki na zupę na zimę 53

grządce w tym roku oszalały, więc przerabiam je na różne sposoby. Jednym z nich, i to chyba najprostszym, jest starcie ich na tarce i zakiszenie w słoiku. Ogórki na zupę na zimę idealnie nadają się na przykład do zupy ogórkowej lub do innej zupy jarzynowej. Wystarczy odkręcić słoik, dodać do ugotowanych już w zupie warzyw i gotowe. Istotne jest(...)ziemniaki czy inne warzywa były już miękkie, więc ogórki dodajemy na sam koniec gotowania. Ogórki na zupę na zimę   Ogórki na zupę na zimę Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Proporcje na 3 słoiki o poj. 720 ml Składniki 1700 g ogórków pęczek koperku 2 łyżki soli niejodowanej kamiennej 3 duże ząbki czosnku     Wykonanie Ogórki myjemy, odcinamy

Kulinarne przygody Gatity
Z czym podać rosół ? 70

starsi lubią rosół z ziemniakami. Co niekoniecznie smakuje dzieciom na obiad. Jest jeszcze kostka z kaszy manny, ta smakuje dzieciom i dorosłym. Kostka grysikowa sprawdzi się także do innej zupy. Z czym podać rosół? Jak przygotować rosół z manną? Kostka z manny Kostka z manny to znakomity dodatek do wielu zup. Można ją podawać do klarownych zup, zup zabielanych(...)także do zupy krem. Kostkę grysikową można także przygotować i podać na słodko. I najważniejsza, kasza manna na mleku to tandem historyczny oraz bardzo smaczna manna z kakao. Kostka z kaszy manny jak zrobić? Dziś to będzie kostka grysikowa do rosołu. Jak przygotować kostkę do rosołu, jak doprawić, jak długo gotować? Kostka grysikowa do rosołu podobnie jak makaron ( moim zdaniem

Dieta moja pasja
Zapiekanka cebulowa 78

Zapiekanka cebulowa czyli zupa cebulowa bez zupy Zapiekanka cebulowa to kuzyn lub kuzynka Soupe à l’oignon , czyli zupy cebulowej, na którą przepis znajdziesz tutaj .  Zupa cebulowa to narodowy, kulinarny skarb Francji. Choć jej popularność ukształtowała się w XVIII wieku, to jej pochodzenie jest starożytne, gdyż pierwsze rosoły z cebulą były przygotowywane już 8 tysięcy lat temu w starożytnym(...)Rzymie. Zapiekanka cebulowa, którą dziś, mój drogi czytelniku Ci pokazuje, to tak jakby zupa bez zupy. Ja wykorzystałem włoską friselle, ale równie dobrze, możesz wykorzystać jedno lub dwudniową bagietkę czy też chleb. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 2-3-4 ⏰ – 60 – 70 minut 🇫🇷 – Francja 🇮🇹 – Włochy 🍺 – Facet

RafalCook
Zupa krem z brokułów 88

Zupa krem z brokułów pysznie i zdrowo na obiad Składniki: – 500 g brokuła – cebula – duży ząbek czosnku – 500 ml bulionu warzywnego – 2 łyżki masła – sól, pieprz, zioła do smaku – śmietana 12% (opcjonalnie) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w garnku na maśle. Brokuły umyć i podzielić(...)różyczki. Dodajemy do cebuli a następnie wszystko zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy na średnim ogniu, aż brokuły zmiękną . Przyprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy i gotowe! Można podawać z łyżką śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego Artykuł Zupa krem z brokułów pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Zupa fasolowa - Zuppa di fagioli lub ribollita 71

Przepis na tę przepyszną zupę znalazłam w książce Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany" . Zupa jest bardzo treściwa, bardzo sycąca, aromatyczna i smakuje doskonale. Warto jej spróbować i delektować się wspaniałym daniem. We Włoszech za czasów cesarstwa rzymskiego istniały mansio pełniące funkcję dzisiejszych moteli. To tam gotowano pełne kociołki np. zupy fasolowej aby potem odgrzewać ją przed każdym podaniem(...)Stąd nazwa zupy ribollita czyli "ponownie odgrzewana". Polecam gorąco. Zupa fasolowa. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa meksykańska + film 96

Zupa meksykańska to szybkie, sycące i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. To połączenie mięsa mielonego z warzywami i nutką chili, doskonała potrawa dla osób będących miłośnikami intensywnych smaków.     składniki na 4-5 porcji 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli ( 400 g ) 1 puszka kukurydzy(...)oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystko mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone papryki, czerwoną fasolę wraz całą zawartością puszki a także kukurydzę z zalewą, wlewamy przecier lub passatę pomidorową, wszystko razem łączymy i gotujemy do momentu aż mięso i warzywa

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania