zachwyca pięknem kolorów, a z drugiej oferuje nam dary, a więc żurawinę oraz dynię. Mogą one być bazą wielu świetnych przepisów. Warto je wykorzystywać przygotowują pyszne desery i nawet zupy na słodko. Dynia – poznaj przepis na smaczne ciasto, które pokochasz Dynia jest bazą wielu smacznych ciast i my mamy dla Was fajny przepis. Jest on bardzo łatwy w przygotowaniu. Bazą(...)zyskacie fajny torcik. Przyda się jeszcze opakowanie na tort, najlepiej takie z okienkami. Dzięki temu wypiek będzie bardziej widoczny, a prezentuje się ciekawie, choć jest tak prosty. Czas na zupę – dynia w roli głównej Kolejny przepis także powinien Was zachwycić, bo w tym przypadku przedstawimy Wam pomysł na zupę dyniową. Ale niepospolitą, bowiem zupę na słodko, którą można traktować także
sierotka maRysia w kuchniFrancuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix tzw. święta trójca kuchni francuskiej. Francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix, którą większość z nas, świadomie lub z przyzwyczajenia, dodaje do zup, wywarów i dań jednogarnkowych, to zaledwie trzy składniki. W skład mirepoix wchodzą cebula, seler naciowy lub korzeniowy i marchew Dzisiaj podam Ci przepis na wersję suszoną, taki zestaw przyda się w każdej kuchni(...)większości gotowanych potraw. Jeśli chcesz poznać przepisy na warzywną świętą trójcę z innych regionów świata, to zajrzyj na koniec artykułu. Smacznego. Suszone warzywa i owoce przepisy domowa zupa pomidorowa w proszku domowa vegeta sól selerowa hiszpańska galaretka z pigwy jak zrobić suszone jabłka suszone ogórki kiszone jak suszyć śliwki węgierki Mirepoix
Cztery Fajerybardzo czasochłonne, jednak nie trzeba cały czas stać w kuchni, ramen gotuje się sam. Przekonacie się jednak, że zasługuje na każdą chwilę, którą mu poświęcicie. Wspaniała jest ta zupa. Ramen obok sushi jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, wywodzi się jednak z Chin, gdzie powstał elastyczny makaron. Co ciekawe, danie to jest pierwowzorem bardzo popularnych w Polsce “zupek(...)chińskich”, na nie jednak spuśćmy tutaj zasłonę milczenia. W rzeczywistości ramen to właśnie nazwa makaronu, z którym podaje się tę esencjonalną zupę, jednak określa się też w ten sposób całe danie. Są dziesiątki rodzajów ramenu, a jego najwięksi miłośnicy potrafią godzinami rozmawiać różnicujących je niuansach. Ostatecznie jednak ramen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie
Kulinarna Polskagrządce w tym roku oszalały, więc przerabiam je na różne sposoby. Jednym z nich, i to chyba najprostszym, jest starcie ich na tarce i zakiszenie w słoiku. Ogórki na zupę na zimę idealnie nadają się na przykład do zupy ogórkowej lub do innej zupy jarzynowej. Wystarczy odkręcić słoik, dodać do ugotowanych już w zupie warzyw i gotowe. Istotne jest(...)ziemniaki czy inne warzywa były już miękkie, więc ogórki dodajemy na sam koniec gotowania. Ogórki na zupę na zimę Ogórki na zupę na zimę Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Proporcje na 3 słoiki o poj. 720 ml Składniki 1700 g ogórków pęczek koperku 2 łyżki soli niejodowanej kamiennej 3 duże ząbki czosnku Wykonanie Ogórki myjemy, odcinamy
Kulinarne przygody Gatitystarsi lubią rosół z ziemniakami. Co niekoniecznie smakuje dzieciom na obiad. Jest jeszcze kostka z kaszy manny, ta smakuje dzieciom i dorosłym. Kostka grysikowa sprawdzi się także do innej zupy. Z czym podać rosół? Jak przygotować rosół z manną? Kostka z manny Kostka z manny to znakomity dodatek do wielu zup. Można ją podawać do klarownych zup, zup zabielanych(...)także do zupy krem. Kostkę grysikową można także przygotować i podać na słodko. I najważniejsza, kasza manna na mleku to tandem historyczny oraz bardzo smaczna manna z kakao. Kostka z kaszy manny jak zrobić? Dziś to będzie kostka grysikowa do rosołu. Jak przygotować kostkę do rosołu, jak doprawić, jak długo gotować? Kostka grysikowa do rosołu podobnie jak makaron ( moim zdaniem
Dieta moja pasjaZapiekanka cebulowa czyli zupa cebulowa bez zupy Zapiekanka cebulowa to kuzyn lub kuzynka Soupe à l’oignon , czyli zupy cebulowej, na którą przepis znajdziesz tutaj . Zupa cebulowa to narodowy, kulinarny skarb Francji. Choć jej popularność ukształtowała się w XVIII wieku, to jej pochodzenie jest starożytne, gdyż pierwsze rosoły z cebulą były przygotowywane już 8 tysięcy lat temu w starożytnym(...)Rzymie. Zapiekanka cebulowa, którą dziś, mój drogi czytelniku Ci pokazuje, to tak jakby zupa bez zupy. Ja wykorzystałem włoską friselle, ale równie dobrze, możesz wykorzystać jedno lub dwudniową bagietkę czy też chleb. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 60 – 70 minut 🇫🇷 – Francja 🇮🇹 – Włochy 🍺 – Facet
RafalCookZupa krem z brokułów pysznie i zdrowo na obiad Składniki: – 500 g brokuła – cebula – duży ząbek czosnku – 500 ml bulionu warzywnego – 2 łyżki masła – sól, pieprz, zioła do smaku – śmietana 12% (opcjonalnie) Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w garnku na maśle. Brokuły umyć i podzielić(...)różyczki. Dodajemy do cebuli a następnie wszystko zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy na średnim ogniu, aż brokuły zmiękną . Przyprawiamy do smaku według uznania. Zupę blendujemy i gotowe! Można podawać z łyżką śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego Artykuł Zupa krem z brokułów pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPrzepis na tę przepyszną zupę znalazłam w książce Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany" . Zupa jest bardzo treściwa, bardzo sycąca, aromatyczna i smakuje doskonale. Warto jej spróbować i delektować się wspaniałym daniem. We Włoszech za czasów cesarstwa rzymskiego istniały mansio pełniące funkcję dzisiejszych moteli. To tam gotowano pełne kociołki np. zupy fasolowej aby potem odgrzewać ją przed każdym podaniem(...)Stąd nazwa zupy ribollita czyli "ponownie odgrzewana". Polecam gorąco. Zupa fasolowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa meksykańska to szybkie, sycące i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. To połączenie mięsa mielonego z warzywami i nutką chili, doskonała potrawa dla osób będących miłośnikami intensywnych smaków. składniki na 4-5 porcji 400 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli ( 400 g ) 1 puszka kukurydzy(...)oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystko mieszamy i krótko podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i całość gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone papryki, czerwoną fasolę wraz całą zawartością puszki a także kukurydzę z zalewą, wlewamy przecier lub passatę pomidorową, wszystko razem łączymy i gotujemy do momentu aż mięso i warzywa
Smakowite DaniaIndyjska zupa dahl z soczewicy to tradycyjna wegetariańska potrawa rodem ze Środkowej Azji. Niezwykle sycąca. Odrobinę pikantna, doprawiona aromatycznymi przyprawami, to wręcz samodzielne danie, które można podawać ze świeżo przyrządzonym ryżem bądź chlebkiem naan. Jeśli chcesz, masło zastąpić możesz olejem kokosowym lub rzepakowym, a gęstość zupy regulować ilością dodanej soczewicy lub wody. Z pewnością pokochasz to proste danie. Składniki(...)łyżeczka pasty chili lub świeża papryczka chili kurkuma, kmin rzymski, mielona kolendra, szczypta cynamonu 400 ml mleczka kokosowego 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 szklanki wody sól Indyjska zupa dahl z soczewicy – przepis Soczewicę opłucz dokładnie pod zimna wodą. Cebulę i papryczkę chili posiekaj drobno, obrany imbir zetrzyj na tarce, czosnek pokrój na cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czytelnicy, którzy są ze mną już dłużej doskonale wiedzą, że bardzo lubię zupy kremy. W takich zupach możemy przemycać dużo więcej warzyw, niż w tych klasycznych, a poza tym uwielbiam ich gładką i kremową konsystencję. Do tego możemy podać chrupiące grzanki i pyszna danie gotowe. Tym razem moja propozycja to czosnkowa zupa krem. Do jej przygotowania będziecie potrzebować sporo czosnku(...)niech Was to nie wystraszy, ponieważ ugotowany czosnek traci swój intensywny zapach, a zyskuje pyszny aromat i smak. Czosnkowa zupa krem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 10-12 ząbków czosnku 1 łyżka maki pszennej 200 g ziemniaków 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego 1 prostokątny serek topiony
Kulinarne przygody GatityKrem porowo- ziemniaczany to błyskawiczny pomysł na zupę z porów, którą możemy zaserwować naszym gościom na pierwsze danie. Zupę podajemy z domowymi grzankami czosnkowymi, odrobiną śmietany i szczypiorkiem. Sprawdź przepis na Krem z marchwi z granatem i dynią Składniki (na 8 porcji) 3 duże pory 1 cebula 1 marchewka 500g ziemniaków sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku szczypiorek gęsta śmietana(...)oliwa łyżka masła 800 ml buliony warzywnego Składniki na domowe grzanki bagietka masło 1- 2 ząbki czosnku sól Zupa krem porowo- ziemniaczany Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, następnie kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy na maśle. Do pora dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę. Solimy, pieprzymy i razem smażymy ok. 3-5 minut. Następnie dolewamy bulion
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostra zupa gulaszowa z chili. Gotowana na białym winie świetnie rozgrzeje w chłodne, jesienno-zimowe dni. Pyszna i sycąca, jest jak dwa dania w jednym. Do jej wykonania sprawdzi się każdy rodzaj mięsa tak zwanego gulaszowego np. pręga, łopatka oraz karczek. Możesz też wypróbować przepis z wykorzystaniem mięsa indyczego i dodać ulubione warzywa lub pieczarki. Doskonale będzie komponować się(...)łyżeczki słodkiej papryki wędzonej kilka liści laurowych 2 łyżeczki cząbru kilka ziarenek ziela angielskiego sól do smaku opcjonalnie: ziemniaki i inne warzywa (np. marchewka, papryka, cukinia), pieczarki Ostra zupa gulaszowa z chili – przepis Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, po czym pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż w dużym garnku na kilku łyżkach rozgrzanego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupy na bazie nasion roślin strączkowych należą do moich ulubionych, więc jadam je najczęściej i chętnie z nimi eksperymentuję. Tym razem przygotowałam zupę z przyprawami typowymi dla okresu Bożego Narodzenia - z goździkami, anyżem gwiazdkowym i suszonymi podgrzybkami. Połączenie być może zaskakujące, ale wierzcie mi - przepyszne 😋 Zupę śmiało można podać w zastępstwie wigilijnej fasolowej, bo nie ma w niej składników pochodzenia(...)Wlać ok. 2 litrów wody, dodać suszone podgrzybki i gotować do miękkości. Do wywaru warzywnego dodać miękką fasolę, łyżkę majeranku i ewentualnie wrzątek, jeśli płynu jest zbyt mało. Zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z palnika dodać do zupy czosnek przeciśnięty przez praskę, Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą. Przed jej podgrzaniem usunąć
Weekendy w domu i ogrodzie