zupa - 39132 przepisów (strona:315/2609)

Ascetyczny krem pieczarkowy 160

Kiedy wiosna postanowiła przywitać nas deszczem, wiatrem i zimnem, ja postanowiłam poprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc(...)resztę z pieczarkami do garnka.  Po kilku minutach gotowania z pieczarkami zmiksować wszystko blenderem ręcznymi. Dolać sok z cytryny i śmietanę. Najpierw śmietanę rozrobić z odrobiną gotującej się zupy, żeby się nie ścięła. Dosypać natkę pietruszki. Na trzeciej łyżce masła podsmażyć pozostałe pieczarki do zrumienienia.  Usmażone pieczarki wrzucić do miseczek, w których podamy zupę. Zalać ugotowaną zupą

W kuchni wieczorem
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 195

niego. Ile twarzy, ile wariacji, ile odsłon, ile smaków... Jak widać i Grecję pokochał ze wzajemnością. Ich relacja (wzbogacona paroma dodatkami) zaowocowała w kremową ucztę dla podniebienia. Powstała delikatna zupa, choć charakterna w smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się(...)czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek.  Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. To jest chyba główna różnica bo tradycyjnego barszczu z uszkami w temperaturze "nie parującej" sobie

Wypisz Wymaluj
Zupa pieczarkowa 162

Bardzo rzadko robiłam zupę pieczarkową, niestety dlatego że nie wychodziła mi smaczna :( Teraz mam już na nią sposób, zupa wychodzi pyszna i bardzo pieczarkowa :) Więc na pewno będzie częściej w naszym domu. Składniki: - minimum 500 g pieczarek, - 2 małe marchewki (lub 1 duża), - 1 pietruszka, - kawałek selera (lub garść liści), - 1 mały por, - 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki(...)Weganki - TUTAJ ), - 1 mały pęczek koperku, - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, szczypta papryki wędzonej i pieprzu ziołowego, - olej, - makaron do zupy. Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy. Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem

Co na wege obiad?
ZUPA NA SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY 262

Baaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :))  Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca.  Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta.  W mojej wersji gotowana na wywarze(...)gotować do miękkości pod przykryciem (w razie potrzeby uzupełnić wodę).  Następnie dolać sok z kapusty, chwilę razem gotować, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka, wymieszać, lekko podgrzać ale nie gotować. Osobno ugotować drobny makaron, podać zupę razem z makaronem, posypaną posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Zupa wietnamska 142

smaków, bogactwo barw oraz zapachów. Ponadto jest zdrowa i lekka. Kuchnia wietnamska nie istnieje bez dużej ilości przypraw i warzyw. Najbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze… i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz SlodkoKwasny.com . Przepis przytaczam za Kuchnią .     Składniki na wywar jarzynowy(...)wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.” W mojej zupie zamiast groszku cukrowego jest fasolka zielona, ostre papryczki marynowane zastąpiłam świeżą, zamiast kolendry, za którą niestety nie przepadam dałam natkę pietruszki, pominęłam szpinak. Dodałam pokrojoną w słupki marchewkę, por, kilka

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 106

kuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku(...)sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki na pieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody) - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2-3 łyżki oleju arachidowego - sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszku

mojewypiekiinietylko
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 139

znane i lubiane na całym świecie zupy. Tom oznacza po prostu "wywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku nadają tej zupie odpowiednio zestawione przyprawy. Wśród nich powinny się znaleźć: ostre zielone papryczki, limonka kaffir, trawa cytrynowa, świeża kolendra, cebulka dymka oraz- co najistotniejsze- krewetki. Wersji tej zupy jest bardzo wiele. Jedne zalecają dodanie mleka kokosowego(...)czyni zupę aksamitną i nadaje jej słodyczy,  inne zaś stanowczo tego zabraniają. Natomiast dodatek sosu rybnego zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry  mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 213

Zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Niestety, ku kobiecej rozpaczy, zdecydowana większość mężczyzn zup nie jada. Czym to tłumaczą? Na przykład tym, że za chwilę znów są głodni, albo że nie lubią warzyw. Dlatego też od dzisiaj odwrotu od zup nie będzie! Moja pomidorowa jest gęsta, z dużą ilością mięsa, można by rzec, prawdziwie "męska" zupa.  Przepis dostałam(...)cioci i jestem jej ogromnie wdzięczna, gdyż mój mężczyzna, do tej pory omijający pierwsze dania szerokim łukiem, tę jedną zupę je ze smakiem. Mało tego, teraz to jedno z jego ulubionych dań. I dlatego sceptyków zapraszam do jadalni, a zarobione po łokcie panie domu do kuchni, gdyż przepis jest dziecinnie prosty i niewymagający.  Potrzebne nam: - 2 litry soku pomidorowego

W poszukiwaniu inspiracji
Pomidorowa nie do końca klasycznie 152

Uwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków , z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku(...)nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd.  Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiejski barszcz czerwony 289

gotować jeszcze 15 minut. Następnie odstawić barszcz na 1,5 - 2 godziny, aby barszcz nabrał smaku i koloru. Ja najczęściej odstawiam na całą noc i na drugi dzień kończę zupę. Po tym czasie barszcz przecedzić do innego garnka, podgrzać. W oddzielnej miseczce śmietanę rozrobić z gorącym barszczem. Barszcz zestawić z ognia. Dodać śmietanę do zupy. Ziemniaki ugotować i utłuc. Zupę(...)łyżek - barszcz bardzo kwaśny. Moja rodzina preferuje tę ostatnią wersję. Zakwas można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odcedzić i zaprawić śmietaną. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w zupach. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać

Gospodyni Miejska
Zupa dyniowa z marchewką 221

Dzisiejszy przepis na zupę krem z dyni, to już kolejna propozycja na zupę z tego zdrowego warzywa na moim blogu. Wcześniej pojawiła się już  zupa-krem z pieczonej dyni  i  zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym . Ten przepis podrzuciła mi koleżanka. Gosiu, dziękuję Ci bardzo. Dynia daje wiele możliwości w kuchni, możemy(...)jego smaku. Dlatego raz na jakiś czas piekę większą ilość dyni, a potem ją mrożę  w porcjach po 300 - 500 g. Zupa dyniowa z marchewką Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g  pure z   pieczonej dyni 5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty

Kulinarne przygody Gatity
Dynia i ser 169

Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim tym, którym nie znudziły się jeszcze zupy dyniowe. W moim wydaniu to już kolejna zupa z wykorzystaniem dyni. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś jej nie lubiłam. Teraz jest to jedno z najulubieńszych dań mojej rodziny, Moja starsza córka z niecierpliwością czeka na rozpoczęcie dyniowego sezonu i za każdym razem cieszy się gdy przyrządzam z niej coś(...)dobrego. Tym razem przepis jest bardzo prosty i nie zawiera żadnych niezwykłych składników. Ma za to fajny dodatek w postaci chipsów serowych, które w połączeniu z zupą dają ciekawy efekt. zapraszam i życzę smacznego. Zupa z dyni z chipsami serowymi składniki: 1 kg miąższu z dyni 1 cebula 120 g sera emmental bulion warzywny 2 łyżki kremówki gałka muszkatołowa sól

Przysmaki Karolki
Krem z dyni i gruszki z gorgonzolą i grzankami 215

dawno na moim blogu nie było żadnej zupy! Mimo tego, iż zrobienie zupy zajmuje zaledwie chwilę ostatnio skupiłam się na szybkich i bardzo pożywnych potrawach, prawie całkowicie pomijając zupy. A szkoda. Ta jest bardzo sycąca, pyszna, lekko słodka lecz każdy dodatek przełamuje jej smak w jakiś sposób tworząc inną kombinację... Zresztą... Spróbujcie sami! Warto. Składniki: 800 gram obranej i pokrojonej(...)kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię

Mango Papaja
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 306

Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy go całą rodziną z tłuczonymi ziemniakami, które cudownie rozpływają się w zupie, zagęszczając ją oraz wzbogacając i uwydatniając jej smak. Moim zachwytom i wspomnieniom nie ma końca. Ponieważ przepis na barszcz odszedł wiele lat temu wraz z moją babcią, nie podejrzewałam(...)kiedyś uda mi się odtworzyć ten smak. Na szczęście wiara czyni cuda :) Zupełnie przypadkowo natknęłam się na wpis o tej zupie na blogu Gospodyni Miejska i natychmiast postanowiłam go wypróbować! Barszcz gotujemy bez dodatku mięsa. Smak i wyjątkowość zupy pochodzi wyłącznie z buraków. Składniki: 1,5 - 1,8 kg buraków 3 l zimnej wody łyżka majeranki 3 ząbki czosnku

Taste Of My Day
Zupa cebulowa 144

Mamy jesień, więc potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, co doda nam energii na cały dzień. Zrobiłam więc zupę cebulową z grzankami i żółtym serem, której warto poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna… Składniki: 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła(...)cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można zmiksować, jeżeli ktoś preferuje zupy kremy. Kromki chleba kroimy w większą kostkę, opiekamy na złoty kolor i nacieramy ząbkiem czosnku. Gotową zupę przelewamy do talerza, posypujemy grzankami i żółtym

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania