Zimniej się trochę ostatnio zrobiło i od razu poczułam ochotę na jakąś zupę. Jeżeli też tak macie to proponuję Wam przepis na zupę krem z kukurydzy- gęsta i pożywną, z dodatkiem chrupiącego boczku. Zupę najlepiej przyrządzić ze świeżej kukurydzy, teraz w sezonie, chociaż jak nie macie takiej możliwości to można także użyć kukurydzy z puszki. Talerz takiej zupy(...)razu robi się cieplej na ciele i duszy:) Kremowa zupa z kukurydzy z chrupiącym boczkiem 2 pory 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 506 kolb świeżej kukurydzy 2 litry rosołku albo wywaru warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ok 200 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie kawałki Wykonanie: Pory pokroić na kawałki
Smaczny zeszytJedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj kojarzy nam się z jesienią, wtedy właśnie najczęściej ją gotujemy, ale również zimą smakuje pysznie. Jest bardzo rozgrzewająca i prosta do zrobienia. Mniam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa krem z dyni z grzankami Składniki 500 g dyni 4 średnie marchewki 1 średnia cebula 0,5 l wywaru warzywnego sól pieprz mielony 0,5 łyżeczki(...)laurowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Wyławiamy przyprawy, a całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, imbirem oraz cynamonem. Dodajemy część śmietanki i dokładnie mieszamy ew.blendujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta możecie ją rozcieńczyć bulionem. Zupę przelewamy do miseczek posypujemy grzankami, uprażonymi pestkami dyni. Smacznego :) Artykuł Zupa krem z dyni z grzankami pochodzi z serwisu To co lubię
To co lubię - gotuję i polecamKrupnik kujawski z kaszą pęczak i dużą ilością warzyw jest pyszną i zdrową zupą dla całej rodziny. Przepis na krupnik kujawski z kaszą pęczak Składniki: nieco więcej niż pół średniego garnka wywaru mięsnego (na przykład ugotowanego na ćwiartce z kurczaka albo skrzydełkach), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, pół pora, 2 duże garście kaszy pęczak, natka pietruszki, liście laurowe(...)pokrój w kostkę, pietruszkę w półplasterki, wrzuć do wywaru razem z kaszą, gotuj około 15 minut. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę, por w grube plasterki i także wrzuć do zupy. Gotuj kolejne 5 minut. Na koniec do zupy dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Rada: jeśli zupa wyszła zbyt gęsta (pęczak potrafi wchłonąć naprawdę dużo płynu), dolej wody, jeśli trzeba, dopraw solą
Kulinarna Polskaszybka włoska zupa zachwyci każdego wielbiciela zup. Jest kremowa, delikatna w smaku a zarazem bardzo wyrazista. Można tutaj użyć swojego ulubionego makaronu, bo każdy pasuje. Ja użyłam makaronu farfalle al nero de sepia który kolorystycznie pięknie współgra z jasną zupą. Podstawowymi składnikami zupy neapolitańskiej jest śmietanka, żółty ser, makaron i żółtka, resztę można improwizować choć już niewiele zostało. Można użyć(...)tutaj bulionu warzywnego, drobiowego lub rosołu który został w niewielkiej ilości. Włoska zupa z Neapolu. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSól selerowa uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa(...)korzenia selera oraz soli, z łatwością więc przygotujesz ją w domu. Jeśli chcesz możesz do niej dodać także suszoną cebulę i kurkumę. Domowa sól selerowa podkreśli smak sałatek, zup, ryb i mięsa. Sól selerowa 10 łyżek soli, możesz użyć Twojej ulubionej np. morskiej, himalajskiej albo soli wędzonej 2 łyżki zmielonego korzenia selera 3 łyżki liści selera 2 łyżki nasion selera
Cztery Fajeryright:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Zupy krem zdecydowanie królują w naszej kuchni. Dość często je przygotowujemy i za każdym razem staramy się by różniły się od poprzednich. Na blogu mogliście już znaleźć przepis na zupę krem(...)zielonego groszku, dyni, cukinii czy pieczarek. Tym razem przyszedł czas na szpinak. Kremowa zupa ze szpinakiem i serem feta SKŁADNIKI: - 900g mrożonego szpinaku - 1,5l bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - garść szczypiorku - 1 łyżka oleju - 270g sera feta - 3 łyżki śmietany 18% - przyprawy (gałka muszkatołowa, ostra papryka, 1 suszona papryczka piri-piri). Cebulę kroimy w piórka, szczypiorek
Związek na patelniPewnie każdy z nas jadł prawdziwą zupę nie do zastąpienia u mamy, bądź u babci. Nieraz sobie myślimy, jak taką zupę zrobić, by wyszło podobnie? Co prawda barszcz ukraiński ma niejeden przepis i jest podawany bardzo różnie według własnych upodobań, np. z kaszą, z ziemniakami, z żeberkami. Każda zupa ma podstawowe składniki, tak jak w rosole marchewka por, seler(...)liście laurowe – 5 ziarenek zioła – sól – sok z cytryny dla smaku Jak się robi barszcz ukraiński? Krok po kroku 1) Jeśli nie jesteś fanem tłustych zup, to koniecznie zdejmij część skóry z kaczki, aby bulion był o mniejszej zawartości tłuszczu. Porcję rosołową z kaczki myjemy, przekładamy do garnka, następnie zalewamy go 2 litrami wody. Musi być stan
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj polecam zupę ze szparagami Zupa ze szparagami Składniki na dwie porcje jako ¼ łodygi selera naciowego 250 g szparagów łyża oliwy 500ml gorącego bulionu sól Wykonanie Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno posiekać. Zmieszać z posiekanym selerem naciowym, doprawić szczypta soli. Odłamać zdrewniałe końcówki szparogów. Pozostałą część szparagów dobrze wypłukać i obrać. Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki(...)podlać bulionem, tak aby były przykryte szparagi. Doprowadzić bulion do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować do momentu aż łodygi szparagów będą miękkie. Zmiksować szparagi z bulionem na gładką zupę i doprawić do smaku. Podawać posypane jajkiem zmieszanym z selerem naciowym. Artykuł Zupa ze szparagami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniarodzynki, śliwki kalifornijskie, dynię, słonecznik, suszone morele, migdały. Możecie takie rarytasy kupić w każdej spożywce, a jeśli wolicie wygodę, możecie zaglądnąć do sklepu mixit.pl W moim w domu zupa to absolutne must have. Przy czym nie gotuję mącznych zup. Gęste tak, ale ich stężenie wynika z dużej ilości warzyw, ewentualnie łyżki ryżu lub kaszy mannej. Bardzo często gotuję kremy warzywne(...)Dzieci wcinają z różnymi drobnymi kluseczkami, ja zwykle z tego dodatku już rezygnuję. Syn tak przywykł do tego dania, że po powrocie ze szkoły, zwykle pyta – jaka dziś zupa ?! jak to nie ma dziś zupy?! /pomimo, że korzysta z obiadu na świetlicy szkolnej/ Zupa działa u mnie jak zdrowy zapychacz. Nie muszę się martwić, ze nie dostarczyłam sobie
W Kawiarencepamiętam zupy szczawiowej z rodzinnego domu. Pamiętam za to szczaw, który wystawał zza płotu sąsiada i idąc z koleżanką powłóczyć się po wsi, zrywałyśmy po kilka listków i szłyśmy w wiosennym słońcu przed siebie. W czasach współczesnych honor zupy szczawiowej ratuje moja teściowa. Dzieci uwielbiają! Jak Hania była mała, mówiła, że u babci jadła zupę SZCZADIOWĄ. Nie wyprowadzaliśmy(...)wręcz przeciwnie. Sami wprowadziliśmy tę nazwę do naszego słownika. Podobnie jak pompocik, pasgestii, parsketki i nasze ulubione słowo: LIBCZA :) W związku z tym, że moja kuchnia nigdy zupy szczawiowej nie gościła, wykonałam telefon do teściowej, żeby przepis był dokładnie taki sam. A nie, że ugotuję i dzieci mi później powiedzą: babci była lepsza ;) Żartowałam, u babci zawsze jest lepsze
bistro mamaZupa węgierska przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana z pieczywem może zastąpić dwudaniowy obiad. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy pół godzinki i obiad gotowy! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni... Składniki: 2 cebule
Kuchnia MagdaLenydescription":"Prawdziwy barszcz czerwony o przepi\u0119knym odcieniu i tradycyjnym smaku. Najprostszy przepis na ugotowanie pysznego czerwonego barszczu.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/barszcz-czerwony.jpg","recipeCategory":["Kuchnia Polska","Zupy"],"recipeCuisine":[],"keywords":["barszcz","barszcz czerwony","barszcz wigilijny","buraki","czysty barszcz","uszka","uszka z mi\u0119sem","zupa z burak\u00f3w"],"datePublished":"2020-04-29T19:27:13+01:00","nutrition":{"@type(...)odmierzonej ilo\u015bci. Barszcz doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy z ognia. Od tej chwili nie nale\u017cy ju\u017c barszczu gotowa\u0107, by zachowa\u0107 estetyczny odcie\u0144 zupy."},{"@type":"HowToStep","text":"Doprawi\u0107 do smaku sol\u0105 i pieprzem. Podawa\u0107 z uszkami, gotowanymi ziemniakami lub krokietami. Barszcz czerwony mo\u017cemy podawa\u0107 tak\u017ce na drugi dzie\u0144
ProstePesto.plvotes ) Kremowa zupa z topinamburu i słonecznika Pyszna kremowa zupa z topinamburu i słonecznika, idealny posiłek na wiosenne dni. Właśnie jest doskonały czas na rozsadzanie tego smacznego ale też i niezwykle zdrowego warzywa, więc warto podebrać trochę do konsumpcji. Mój topinambur jest młody ale na zupę starczyło. Tak nam smakowała, że w tym roku ściągnęłam trzy nowe odmiany i będę(...)widelcem. Trwa to zazwyczaj do 10 minut. Na koniec zabiel kremówką, dopraw pieprzem, zmiksuj blenderem na gładki krem i serwuj z uprażonymi na suchej patelni, nasionami słoneczka. To naprawdę zupa petarda . Smacznego ! Artykuł Kremowa zupa z topinamburu i słonecznika pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży