Zupa krem z suszonymi pomidorami, czyli zupa dla wielbicieli wyrazistych smaków ;) Zupa krem z suszonymi pomidorami – Składniki: 500g dojrzałych, świeżych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana) 250ml bulionu (u mnie rosół dro The post Zupa krem z suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje750 g cukini0,25 szkl mąki pszennej70 g tartego parmezanu2 jajka2 ząbki czosnku1 łyżeczka soli olej do smażenia Cukinię umyć i zetrzeć na tarce z dużymi
Polska Zupakroku. Kiedyś zdawało mi się, że istnieje jeden właściwy chłodnik, mianowicie ten z botwinki. Kiedy zacząłem zagłębiać się w temat, odkryłem całą gamę cudownych orzeźwiających zup na zimno. Francja ma swój vichysoisse, Hiszpania gazpacho, Bułgaria tarator. Na całym świecie powstały 100 odmian słodkich, wytrawnych chłodzących zup. Dzisiaj mam dla Was przepis na obłędnie(...)mały pęczek koperku 1-2 ząbki czosnku skórka otarta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz oliwa z oliwek do skropienia zupy ew. czerwony pieprz Przygotowanie: Umyte, nie obrane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeżeli mają w sobie dużo wody odciśnij nadmiar płynu. Pół
kuron.com.plNa targu pierwszy raz w tym roku zobaczyłam śliwki i oczywiste było, że muszę je kupić, Niestety w domu okazało się, że za wyglądem nie idzie
Polska Zupakuchni. Wiele smacznych i zdrowych dań da się na szczęście przygotować stosunkowo szybko i sprawnie. Jak powinna wyglądać dieta przy niewielkiej ilości wolnego czasu? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uniwersalne zupy Zupy są niezwykle smaczne i zdrowe, a przy tym robią się praktycznie same. Wystarczy obrać warzywa, wrzucić je do garnka i zagotować, a następnie delikatnie przyprawić wedle uznania. Jedna zupa wystarcza(...)garnka dodać warto także mięso, soczewicę, kasze, ryż czy komosę ryżową. W ten sposób łatwo i szybko zrobić można pełnowartościowy i sycący posiłek obiadowy. Aby dodatkowo przyspieszyć robienie zupy, zamiast świeżych warzyw wykorzystać można mrożone. W takim przypadku warto wybrać mieszankę pozbawioną zbędnych dodatków. Sosy warzywne Szybkie w przygotowaniu i pożywne są również sosy, które spokojnie wystarczają na kilka posiłków
Kulinarne PrzebojeZupa cebulowa z Goraja to jedna z najbardziej znanych zup na Lubelszczyźnie, która łączy niepowtarzalny smak z tradycją naszego regionu. Podstawą zupy jest wywar z kości wieprzowych oraz cebula, z uprawy której słynie Goraj i okoliczne tereny. 22 lipca 2011 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Składniki: 0,5 kg wieprzowych kości 750 g białej cebuli 250 g ziemniaków(...)Przełożyć do wywaru i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować na gładki krem. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pokrojony w kostkę chleb. Zupę podawać ze zrumienionymi na maśle grzankami. Artykuł Zupa cebulowa z Goraja pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki(...)danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają
Kuchnia MagdaLenyJakiś czas temu mignął mi w internetach przepis na zupę szczawiową. A jeszcze jak zobaczyłam go na jednym z moich ulubionych blogów to wiedziałam że muszę go wypróbować. Jednym z ekstra dodatków były szparagi, które akurat miałam z lodówce więc ten przepis spadł mi z nieba;) Przepis nieznacznie różni się od źródłowego, gdyż podrasowałam go pod swoje gusta. Zapraszam! Przepis(...)znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Zupa szczawiowa ze szparagami (4-5 porcji) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 młode ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę 1 pęczek szczawiu, posiekany 1 pęczek liści botwiny (bez łodyg), posiekane 1/2 pęczka zielonych szparagów, pokrojonych w plasterki 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku
karmelowyTrudno mi wyobrazić sobie bardziej wiosenną zupę, jak zupa z rzodkiewek z dużą ilością koperku. Jest bardzo smaczna. Lekka. Troszkę słodka. Ostrość rzodkiewki po jej podsmażeniu całkowicie się traci, dlatego posmakuje i małym i dużym smakoszom. Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Poza tym – rewelacja! 2 pęczki(...)koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy. Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny
Smaki Na TalerzuBardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej. Praktycznie o niej zapomniałam. Ostatnio jednak szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę. W sklepie mój wzrok padł właśnie
Polska ZupaZupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub chlebkiem. Super pomysł dla maluchów, ale oczywiście bez chili. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki, korzeń pietruszki, czosnek, ziemniaki i imbir. Chili możecie dodać z pestkami, jeśli chcecie(...)imbiru. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą. Dokładnie zmiksować zupę i podawać. Można polać u góry oliwą z oliwek. Bardzo delikatny i fajny smak. Smacznego
Kuchnia PokoleńCzekając na pyszne polskie truskawki, pozbywam się resztek tych zamrożonych w zeszłym roku. To ciasto dla mnie jest smakiem lata. Mozna je oczywiście robic z innym
Polska Zupakoktajlowe jako przekąskę. Często robię do pracy sałatki pełne warzyw. Na obiad często jadam warzywa na patelnię. Do obiadu obowiązkowo serwuję sałatki, surówki lub warzywa np. szparagi. Często przygotowuję zupy krem na obiad. Na deser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich dużo owoców(...)OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa
Passions hobbies lifeZupa krem z pieczarek to pyszna propozycja sycącego i aromatycznego dania w sam raz na obiad lub kolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. składniki na 5 porcji 500 g pieczarek 2 cebule(...)mieszając, następnie dodajemy ziemniaki i całość dusimy kilka minut. Do podduszonych warzyw wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, zupę doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy z natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym
Smakowite DaniaZupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli(...)pierwszej kolejności). Ważne tylko, aby do wywaru, którego chcemy zapakować w słoiki nie dawać świeżych ziół (np. natki pietruszki), gdyż z zieleniną szybko się psują. Po przepisy na inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą
Moja Delicja