Zupę szczawiową po raz pierwszy jadłam u rodziny na wsi. Wszystkie składniki były prosto z ogródka. Nawet jajka były prosto od kur biegających po podwórku. Trudno było się w tym smaku nie zakochać od pierwszego spróbowania. W klasycznym przepisie zupa szczawiowa jest zabielana. Możemy jednak pominąć ten krok i zblendować warzywa przed dodaniem szczawiu. Zblendowane warzywa złagodzą smak zupy(...)nadadzą jej kremową konsystencję. Zupa szczawiowa smakuje doskonale podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Z samym żółtkiem możemy ją podawać dziecku od 9 miesiąca życia. Z całym jajkiem dzieciom po ukończeniu 11 miesiąca życia. pęczek szczawiu 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kawałek selera biała część pora 4 ziemniaki sok z połowy cytryny Do garnka wlewamy 2,5 litra
Dieta bez mlekaugotować kolejną pomidorową , ale stwierdziłam, że przydałby się jakiś przerywnik (jest jeszcze takie słowo w polskim słowniku, czy znowu stworzyłam coś szwedzko polskiego?…) Włoskie smaki lubimy nawet w zupie, więc proponuję pyszne, włoskie minestrone z polsko szwedzkim touch. Minestrone ugotowałam po raz pierwszy z włoskim koprem. Przepis można dowolnie modyfikować, ważne by zupa była bogata w jarzyny. Trzeba też(...)pamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu 350 g białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej
codojedzeniaPrzepraszając za długą przerwę,wracam do was z przepisem na proste ciastka z jabłkiem. Ne trzeba być mistrzem wypieków, żeby je zrobić, a są bardzo smaczne
Polska ZupaPomidory na zupę do słoików. Pomidory w sosie pomidorowym . Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę pomidorową, sos lub piję. Na blogu znajdziecie masę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę . W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz(...)sama przygotowuję pieczone pomidory , sos pomidorowy na zimę lub pomidory na zupę do słoików . Hurtowo przygotowuję pomidory tym sposobem do słoików. Można je pasteryzować w piekarniku, ale równie dobrze można to zrobić w garnku wyłożonym ścierką. Pomidory na zupę robię w bardzo szybki sposób, który zajmuje dosłownie 20 minut. Jedyna praca to pokrojenie ich i wstawienie słoików do pasteryzowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedyś w jakiejś gazetce widziałam przepis na chleb z dodatkiem zupy w proszku, tak tak zupy w proszku...byłam zdziwiona takim dodatkiem, ale potem zapomniałam o tym przepisie.Dziś rano jakoś naszło mnie na pieczenie chleba i przypomniało mi się o tym przepisie..przewertowałam swoje karteluszki z przepisami i na szczęście znalazłam..Ja co nie co w sumie pozmieniałam, dałam(...)miałam w domu..np.wg oryginału powinna być zupa pieczarkowa , a ja akurat miałam zupę grzybową z Cykorii i taką dałam..Chlebek wyszedł pyszny..na zdjęciu tego niestety nie widać, na dodatek kroiłam na ciepło, a chleb powinien ostygnąć .No, ale cóż..ja czasem muszę zrobić zdjęcie wcześniej, bo później już nie ma z czego robić.No i jak widać
Moje domowe kucharzenieZupa kalafiorowa to niezwykle sycące danie. Dodatek mleczka kokosowego sprawi, że zupa będzie miała jedwabiście kremową konsystencję. Możemy ją podawać już 8 miesięcznym niemowlakom. Wcześniej warto jednak sprawdzić, czy maluch nie jest uczulony na kokosa (bądź co bądź jest to orzech). Dla najmłodszych dzieci polecam przyrządzić zupkę z dodatkiem domowego mleczka kokosowego. Wtedy mamy pewność(...)całości. Gotujemy około 10 minut. W międzyczasie kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka i gotujemy całość kolejne 10 minut. Do szklanki wlewamy odrobinę wywaru z zupy i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Po rozmieszaniu dodajemy do zupy wraz z pokrojonym drobno koperkiem. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę można doprawić pieprzem do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekaochotę na ciężkie, tłuste czy mięsne potrawy. Chętniej sięgamy po chłodniki, barszcze ukraińskie, zsiadłe mleko. Z radością patrzymy na kolorowe wystawy warzywne. Pełno tu pyszności na sałatki, surówki, zupy. Cukinia – w pierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło? Zupa – krem z cukinii. Robi się ją prosto i szybko. Oto składniki: 1 średnia(...)zawartość garnka wystygnie ucieramy warzywa za pomocą blendera. Gotowe. Pysznie smakuje na chłodno, lub na ciepło. Posypana grzankami lub groszkiem ptysiowym syci i cieszy podniebienia aksamitnym smakiem. Taka zupa – krem ma jeszcze jedną zaletę. Nie trzeba stać godzinami przy kuchni. Smacznego 🙂 […] Artykuł Zupa – krem z cukinii – idealny na upały pochodzi z serwisu Niunioki
NiuniokiDzisiejszym pomysłem na obiad jest szybka i prosta w wykonaniu zupa krem z cukinii, która swym smakiem przypomina jakże popularną ogórkową. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 2 cukinie, 5 ziemniaków, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 pęczek koperku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, jogurt grecki, majeranek, sól, pieprz. Przygotowanie Cukinię, ziemniaki, pietruszkę i czosnek(...)minuty. Następnie do garnka wlej litr wody i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną pietruszkę i posiekany czosnek. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj zupę blenderem i przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodaj jeszcze posiekany koperek i gotuj przez 5 minut. Zupę podawaj z odrobiną jogurtu greckiego. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora
Fit&Fast KitchenJeszcze zdążycie w tym sezonie przygotować zupę rzodkiewkową. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z jajkiem będzie bardziej sycąca. Na upały idealna, lekkostrawna i prosta w wykonaniu. Polecam! Zupa rzodkiewkowa Składniki na 4 porcje: 2 pęczki rzodkiewek 1 cebula dymka 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego (u mnie domowy wywar z warzyw, można użyć z kostki) 100g śmietankowego serka topionego(...)warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy rzodkiewki, gotujemy całość jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy pokrojony serek topiony i na wolnym ogniu podgrzewamy zupę, aż ser się rozpuści. Zupę zdejmujemy z palnika, po kilku minutach dodajemy śmietanę. Zupę odstawiamy na kilkanaście minut, aby składniki się "przegryzły". SMACZNEGO! Do zup i sosów polecamy zabawne chochelki
Smak mojej kuchniSmaczne i proste ciasto agrestowe. Do ciasta dodałam mąkę kokosową, ale myślę, że można ją zastąpić mąką pszenną wymieszaną z wiórkami kokosowymi Na wierzchu pyszna kokosowa
Polska ZupaNa urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska
Polska Zupaidealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z ryżem czy makaronem), jak i na zimno. W upały można wykorzystać fakt, że pomidory świetnie wychładzają organizm i jeść ją jak gazpacho! 3 puszki pomidorów garść liści bazylii włoszczyzna 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)mąkę i mieszamy całość. Na patelnię wlewamy chochlę wywaru warzywnego i mieszamy. Odparowane pomidory łączymy z wywarem warzywnym i ugotowaną włoszczyzną i całość blendujemy. Dolewamy zawartość patelni i zagotowujemy zupę ostatni raz. Gotowe! Zupę można jeść z makaronem, ryżem lub bez dodatków. Jeśli chcemy przygotować tą zupę dla niemowlaka możemy przed dodaniem cebulki z zasmażką odlać porcję dla dziecka. Takie
Dieta bez mlekaLane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie(...)przypominającej gęstą śmietanę ). Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody. Gotowe ciasto wlewam strumieniem do wolno gotującej się zupy. Ja tak samo jak moja mama ułatwiłam sobie wlewanie i robię to przy pomocy plastykowej tarki. Układam ją na naczyniu z gotująca się zupą i powolutku leję ciasto łyżeczką
Kuchnia z widokiem na ogródmoim domu znowu zagościła zupa . W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa(...)wyciągamy z wywaru. Marchew zachowujemy, kroimy w talarki. Do wywaru dokładamy kalafior i zawartość patelni. Gotujemy do czasu aż kasza i kalafior staną się miękkie. Dodajemy marchew. Zupę zabielamy jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem- jak trzeba jeszcze papryką. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary