Trudno mi wyobrazić sobie bardziej wiosenną zupę, jak zupa z rzodkiewek z dużą ilością koperku. Jest bardzo smaczna. Lekka. Troszkę słodka. Ostrość rzodkiewki po jej podsmażeniu całkowicie się traci, dlatego posmakuje i małym i dużym smakoszom. Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Poza tym – rewelacja! 2 pęczki(...)koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy. Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny
Smaki Na TalerzuBardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej. Praktycznie o niej zapomniałam. Ostatnio jednak szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę. W sklepie mój wzrok padł właśnie
Polska ZupaZupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub chlebkiem. Super pomysł dla maluchów, ale oczywiście bez chili. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki, korzeń pietruszki, czosnek, ziemniaki i imbir. Chili możecie dodać z pestkami, jeśli chcecie(...)imbiru. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą. Dokładnie zmiksować zupę i podawać. Można polać u góry oliwą z oliwek. Bardzo delikatny i fajny smak. Smacznego
Kuchnia PokoleńCzekając na pyszne polskie truskawki, pozbywam się resztek tych zamrożonych w zeszłym roku. To ciasto dla mnie jest smakiem lata. Mozna je oczywiście robic z innym
Polska Zupakoktajlowe jako przekąskę. Często robię do pracy sałatki pełne warzyw. Na obiad często jadam warzywa na patelnię. Do obiadu obowiązkowo serwuję sałatki, surówki lub warzywa np. szparagi. Często przygotowuję zupy krem na obiad. Na deser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich dużo owoców(...)OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa
Passions hobbies lifeZupa krem z pieczarek to pyszna propozycja sycącego i aromatycznego dania w sam raz na obiad lub kolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu. składniki na 5 porcji 500 g pieczarek 2 cebule(...)mieszając, następnie dodajemy ziemniaki i całość dusimy kilka minut. Do podduszonych warzyw wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, zupę doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy z natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym
Smakowite DaniaZupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli(...)pierwszej kolejności). Ważne tylko, aby do wywaru, którego chcemy zapakować w słoiki nie dawać świeżych ziół (np. natki pietruszki), gdyż z zieleniną szybko się psują. Po przepisy na inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą
Moja DelicjaZupa krem z groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. Zupa groszkowa, to świetna zupa na pierwsze danie. - możesz ją gotować przez cały rok - zupa gotuje się tylko 10 minut - jedna z pyszniejszych zup krem
AniaGotuje.plzrobienia i jaka dobra. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie. Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim radości, spokoju, smacznego jajka, bogatego zajączka i mokrego dyngusa. 1 opakowanie żurku zupa w proszku 500 ml wody zimnej 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 3 jajka 8 plastrów szynki wiejskiej 5 dkg szynki w kawału wiejskiej 1 marchewka gotowana natka pietruszki 4 łyżeczki(...)żelatyny kiełki rzodkiewki Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy i mieszam, następnie wlewam do reszty zupy. Foremkę aluminiową o wymiarach
wesoła kuchniaZbliża się Wielkanoc. Pora więc na testowanie świątecznyc wypieków. Na pierwszy rzut poszedł mazurek chałwowy. Bałam się, że będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię
Polska ZupaZupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest bardziej syta. Continue reading Zupa koperkowa at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plCzasami zostają w domu jakieś resztki. Szkoda wyrzucić i tak powstają często nowe dania. U mnie w domu niestety często coś zostaje. Nie lubię wyrzucać jedzenia
Polska ZupaDzisiaj podzielę się z wami, moim sposobem na stek z tuńczyka. Przygotowanie go nie wymaga prawie żadnych umiejętności, a jest
Polska ZupaChinach nie zawsze zupy podaje się na początku posiłku. Można je serwować w przerwach, między innymi daniami, albo wazę z zupą postawić na stole wraz z innymi potrawami. Zupy spotyka się rozmaite - gęste, klarowne, z dodatkiem pierożków lub bez. Można je jeść jako przystawkę lub jako przekąskę - są pyszne. Zapraszam zatem na przepyszną, tradycyjną chińską zupę. Zupa po chińsku
Moje Małe CzarowaniePołączenie buraków z malinami może wydawać się... dziwne, prawda? Pewnie większość z Was będzie nim bardzo zaskoczona, ale zapewniam, że jest przepyszne! U mnie taka zupa gościła już niejednokrotnie, choć przyznam, że mój mąż początkowo był sceptycznie do niej niestawiony. Jednakże mało kto się oprze delikatnie słodkiemu smakowi, które przełamuje lekka kwaskowatość i specyficzny posmak malin. Moja 22-miesięczna córka(...)uwielbia! Natalia z racji na wiek dostaje porcję posypaną natką pietruszki, a dla nas jest dodatek gorgonzoli. Idealnie kremowa konsystencja i wyrazistość sera świetnie współgra z każdą łyżką zupy. Polecam! (około 4 porcje) 500 ml bulionu 500g czerwonych buraków 100g malin (u mnie mrożone) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: 4 kawałki sera gorgonzola
Di gotuje