zupa - 39353 przepisów (strona:327/2624)

Zupa cebulowa z Goraja 125

Zupa cebulowa z Goraja to jedna z najbardziej znanych zup na Lubelszczyźnie, która łączy niepowtarzalny smak z tradycją naszego regionu. Podstawą zupy jest wywar z kości wieprzowych oraz cebula, z uprawy której słynie Goraj i okoliczne tereny. 22 lipca 2011 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Składniki: 0,5 kg wieprzowych kości 750 g białej cebuli 250 g ziemniaków(...)Przełożyć do wywaru i gotować do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zblendować na gładki krem. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pokrojony w kostkę chleb. Zupę podawać ze zrumienionymi na maśle grzankami. Artykuł Zupa cebulowa z Goraja pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
KURCZAK W BOTWINCE 132

Pomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić, gdyż botwinka sama w sobie jest dość mdła. Dlatego ważną rolę odgrywa tu czosnek, sok z cytryny czy sos sojowy. Świetnie smakuje podane z gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Tym razem postawiłam na rzadki(...)danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają

Kuchnia MagdaLeny
Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup 241

Jakiś czas temu mignął mi w internetach przepis na zupę szczawiową. A jeszcze jak zobaczyłam go na jednym z moich ulubionych blogów to wiedziałam że muszę go wypróbować. Jednym z ekstra dodatków były szparagi, które akurat miałam z lodówce więc ten przepis spadł mi z nieba;) Przepis nieznacznie różni się od źródłowego, gdyż podrasowałam go pod swoje gusta. Zapraszam! Przepis(...)znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Zupa szczawiowa ze szparagami (4-5 porcji) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 młode ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę 1 pęczek szczawiu, posiekany 1 pęczek liści botwiny (bez łodyg), posiekane 1/2 pęczka zielonych szparagów, pokrojonych w plasterki 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku

karmelowy
Wiosenna zupa z rzodkiewek 145

Trudno mi wyobrazić sobie bardziej wiosenną zupę, jak zupa z rzodkiewek z dużą ilością koperku. Jest bardzo smaczna. Lekka. Troszkę słodka. Ostrość rzodkiewki po jej podsmażeniu całkowicie się traci, dlatego posmakuje i małym i dużym smakoszom. Rzodkiewki pod wpływem temperatury tracą swój kolor i to chyba jedyny minus jaki dopatrzyłam się w tej zupce. Poza tym – rewelacja! 2 pęczki(...)koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem. Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy. Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kapusty pekińskiej 129

Bardzo dawno nie kupowałam kapusty pekińskiej. Praktycznie o niej zapomniałam. Ostatnio jednak szliśmy na grilla i miała przynieść jakąś sałatkę. W sklepie mój wzrok padł właśnie

Polska Zupa
Zupa wegetariańska z marchwi i batatów 117

Zupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub chlebkiem. Super pomysł dla maluchów, ale oczywiście bez chili. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na małe kawałki marchewki, korzeń pietruszki, czosnek, ziemniaki i imbir. Chili możecie dodać z pestkami, jeśli chcecie(...)imbiru. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować. Sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić solą. Dokładnie zmiksować zupę i podawać. Można polać u góry oliwą z oliwek. Bardzo delikatny i fajny smak. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Proste ciasto z truskawkami 86

Czekając na pyszne polskie truskawki, pozbywam się resztek tych zamrożonych w zeszłym roku. To ciasto dla mnie jest smakiem lata. Mozna je oczywiście robic z innym

Polska Zupa
Zasady zdrowego odżywiania, czyli #WYZWANIE5PORCJI warzyw i owoców + przepisy 170

koktajlowe jako przekąskę. Często robię do pracy sałatki pełne warzyw. Na obiad często jadam warzywa na patelnię. Do obiadu obowiązkowo serwuję sałatki, surówki lub warzywa np. szparagi. Często przygotowuję zupy krem na obiad. Na deser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich dużo owoców(...)OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą        Wiosenna sałatka z fetą       Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem   Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami       Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków       Zupa krem z kalafiora       Zupa buraczkowa

Passions hobbies life
Zupa krem z pieczarek + film 102

Zupa krem z pieczarek to pyszna propozycja sycącego i aromatycznego dania w sam raz na obiad lub kolację. Krem z pieczarek smakuje wyśmienicie solo, można go również podać w towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego z dużą ilością zieleniny. Smakuje wyśmienicie a do tego jest banalnie prosta w przygotowaniu.     składniki na 5 porcji 500 g pieczarek 2 cebule(...)mieszając, następnie dodajemy ziemniaki i całość dusimy kilka minut. Do podduszonych warzyw wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, zupę doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy z natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym

Smakowite Dania
Zupa pomidorowa z soczewicą 129

Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli(...)pierwszej kolejności). Ważne tylko, aby do wywaru, którego chcemy zapakować w słoiki nie dawać świeżych ziół (np. natki pietruszki), gdyż z zieleniną szybko się psują. Po przepisy na inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą

Moja Delicja
Zupa krem z groszku 222

Zupa krem z groszku to niesamowicie pyszna i super szybka do ugotowania zupa. Krem z groszku świeżego lub mrożonego gotuje się tylko dziesięć minut. Zupa groszkowa, to świetna zupa na pierwsze danie.  - możesz ją gotować przez cały rok - zupa gotuje się tylko 10 minut - jedna z pyszniejszych zup krem

AniaGotuje.pl
Terrina z żurkiem i jajem 209

zrobienia i jaka dobra. Potrawy wielkanocne wcale nie muszą być ciężkie. Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim radości, spokoju, smacznego jajka, bogatego zajączka i mokrego dyngusa. 1 opakowanie żurku zupa w proszku 500 ml wody zimnej 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 3 jajka 8 plastrów szynki wiejskiej 5 dkg szynki w kawału wiejskiej 1 marchewka gotowana natka pietruszki 4 łyżeczki(...)żelatyny kiełki rzodkiewki Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam na gaz aż się zagotuje. Jak zupa przestygnie ale nie całkiem dodaję śmietanę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy i  mieszam, następnie wlewam do reszty zupy. Foremkę aluminiową o wymiarach

wesoła kuchnia
Mazurek chałwowy 132

Zbliża się Wielkanoc. Pora więc na testowanie świątecznyc wypieków. Na pierwszy rzut poszedł mazurek chałwowy. Bałam się, że będzie za słodki, czego jak wiecie nie lubię

Polska Zupa
Zupa koperkowa 169

Zupa koperkowa to pyszna i pożywna zupa, która charakteryzuje się delikatnym, koperkowo-śmietanowym smakiem. Zupa koperkowa doskonale smakuje zrobiona na bazie domowego rosołu, a pulpeciki i ziemniaki sprawiają, że zupa jest bardziej syta. Continue reading Zupa koperkowa at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Kotlety z fasoli 115

Czasami zostają w domu jakieś resztki. Szkoda wyrzucić i tak powstają często nowe dania. U mnie w domu niestety często coś zostaje. Nie lubię wyrzucać jedzenia

Polska Zupa

Proponowane wyszukiwania