zupa - 38908 przepisów (strona:300/2594)

Barszcz ukraiński 90

nigdy zup nie lubiłam, mówię to z pełnym przekonaniem. Teraz uważam, że są bardzo zdrowe i można w nich przemycić na prawdę sporo witamin, dlatego powoli się do nich przekonuję. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zupę, którą jadłam tyle razy, że można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta(...)smaki się przemieszały. Wyłączamy źródło ciepła. Dodajemy jogurt, pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie.  Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych

MamaOskarka
Lekki krem warzywny, przy którym stać w upały nie trzeba 177

Czym prędzej przybywam podzielić się z Wami cudowną i lekką zupą krem. W takie upalne dni jak dzisiaj, nikomu nie chce się stać przy przysłowiowych garach...a przecież zupy w zasadzie robią się same ;) Wróciłam dzisiaj do domu niemalże w stanie płynnym bez żadnego pomysłu na obiad. Podstawowym warunkiem, jakie powinien spełniać posiłek przy takich temperaturach to lekkość i najlepiej(...)coś w tym kremie chrupnąć. Do tego delikatny aromat rozmarynu... Wyszło pysznie! Lekki letni posiłek z lodówkowych warzywnych ostatków :) Młode warzywa są w smaku dużo delikatniejsze i słodsze, dlatego zupa miała naprawdę lekką konsystencję i smak lata. Ogromnie Wam ją polecam na te upalne dni! :) Lekka zupa krem z młodych warzyw korzeniowych z rozmarynem Potrzebujesz: 1 cebulę 350g młodych ziemniaków

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowy rosół 174

realizacji. Koniec września od kilku lat zawsze przynosi mi chorobę. W tym roku nie mogło być inaczej. Prócz worka leków postanowiłam na rozgrzanie ugotować sobie garnek rosołu, czyli zupy, która robi się sama. Zwanej przez pewną 2,5 letnią LJ [el dżej] "pyśną wodą".  Do przygotowania porcji tak na 4 miseczki potrzebujemy: 1 udko i 1 skrzydełko z kury(...)angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się z każdej strony i wrzucamy do garnka. Nada ona żółtego koloru

Emskie Smaki
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 122

już ostatni moment na przygotowanie pysznej kremowej zupy ze świeżych ogrodowych pomidorów, bo z takich jest najlepsza... Ja na swoją zupę wybrałam ogrodowe malinówki, zupka była aksamitna, kremowa, bardzo delikatna i meeega smaczna. Do gotowej zupy (gorącej) dorzucam pokrojoną w kostkę mozzarellę i posypuję rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii... Kostki sera stapiają się w gorącym kremie i cudnie ciągną... Kto woli(...)bardziej konkretną zupę może dodać do kremu zamiast mozzarelli makaron lub ryż (tak zajada mój małżonek...). Składniki: - 2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów - 1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku - po 1/2 łyżki oleju kokosowego i masła klarowanego lub dowolnego innego tłuszczu - ok. 400ml bulionu, rosołu, itp. - sól świeżo mielony pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (nie trzeba) Dodatkowo: - świeża mozzarella

Smaczne Zdrowe
Zupa z cukinii, bazylii i kuskusu 198

Kolejny tydzień i kolejna zupa. Ta powstałą zupełnie spontanicznie ze składników które znalazłam w lodówce i spiżarni. W sumie 3 główne składniki, ale wyszła tak pyszna, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Składniki na około 6 porcji jako danie główne: około 1 kg cukinii (żółtej, zielonej) 2 cebule spory pęczek bazylii 150 g kaszy kuskus (suchej) łyżeczka nasion kozieradki(...)płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju roślinnego garść posiekanych i podprażonych orzechów (polecam do tej zupy nerkowce) Przygotowanie: Cebulę pokrój a cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez 5 minut, dodaj zmieloną kozieradkę, wymieszaj i dorzuć cukinię. Duś razem przez 5 minut, po czym dodaj około 1 litra wody. Zagotuj. Dodaj

greenscarf
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 218

Dziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca.  Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy(...)przyjaciółmi. Nie znam nikogo, kto by jej nie lubił. Z taką zupą każda impreza będzie udana! Dlaczego warto? Cukinia ma właściwości alkalizujące, czyli odkwasza nasz organizm i pomaga utrzymać poprawną równowagę kwasowo-zasadową. Jest lekkostrawna i ma mało kalorii. Pomimo tego zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A, C, K, PP, B1 i beta-karoten. Ma bardzo dużo wody

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zupa pieczarkowa 148

Zupa pieczarkowa była domeną mojego męża dopóki nie przygotowałam jej na bazie warzywnej kostki rosołowej II, na którą przepis znajdziecie tutaj --> http://mamaoskarka.blogspot.com/2016/08/domowa-warzywna-kostka-rosoowa-ii.html Bardzo Wam polecam wykonanie zupy na tej bazie dlatego, że dzięki niej zupa przygotowywana jest o wiele szybciej i nie musicie martwić się o to, czy w domu są świeże warzywa(...)czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki nam się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga dodatkowego smaku, wystarczy dodać jeszcze odrobinę kostki rosołowej.  Skomentuj

MamaOskarka
Gorący kubek:Zupa-krem brokułowo-porowa 151

dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną wiosnę. Zupa-krem brokułowo(...)różyczki brokuła i zalać wszystko bulionem warzywnym. Gotować wszystkie składniki, aż warzywa będą miękkie lecz nierozgotowane. Natkę pietruszki pokroić (zostawić parę listków do ozdoby) i dodać do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania wyciągnąć parę różyczek brokuła, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem i przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym lubczykiem,zieloną czubrycą i łyżeczką sosu sojowego

Aromatyczne Podróże
Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 121

Wiosenne, młode warzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Gdy jest(...)bardzo ciepło, jem tą zupę na zimno.Trzymam ją w lodówce i podgrzewam jedynie do temperatury pokojowej. Jest to jedna z najszybszych zup na świecie:) Młode warzywa gotują się naprawdę szybko! Z grzanką z  pełnoziarnistego chleba stanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody

Posadzone i zjedzone
Kremowa zupa z kalarepy 126

Prawdopodobnie już o tym wspominałam, że u nas po niedzieli zawsze jest zupa na obiad, aby odciążyć żołądek po weekendowym obżarstwie. Ku mojej wielkiej radości kalarepa obrodziła mi wyjątkowo bujnie więc robię z niej co się da, tym razem kremową zupę. Dla przełamania aksamitnej konsystencji lubię dodać do tego typu zupy coś chrupiącego, poszłam po najmniejszej linii oporu czyli grzanki(...)wrzuć wszytstkie warzyw ana raz. Duś przez 3 minuty, po czym zalej wodą do poziomu warzyw (około pół litra) i gotuj pod przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko kokosowe i chrzan. Zagotuj. Zblenduj. Podawaj np. j z grzankami i słonecznikiem – chleb pokrojony w kostkę podsmaż na suchej patelni

greenscarf
Pikantna zupa z kukurydzy z chipsem z bekonu 171

Płynne czwartki Od dłuższego czasu na blogu nie pojawił się żaden przepis na zupę, w związku z czym postanowiłam wrócić do mojej czwartkowej serii i przedstawić Wam pomysł na prostą i smaczną, sezonową pikantna zupę z kukurydzy z chipsem z bekonu . Zupa jest delikatnie kremowa, a jednocześnie wyrazista, lekko pikantna. Gorąca i nieco ostra zupa z kukurydzy idealnie sprawdzi się(...)smażącej się cebuli. Do garnka wrzucić drobno posiekana papryczkę chilli.  Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, zalać mlekiem i zagotować. Ziarenka kukurydzy ściąć z kolby i dodać do zupy. Po chwili dodać także pokrojoną w kostkę wielkości ziaren kukurydzy czerwoną paprykę. Wszytko gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  W międzyczasie przygotować chips z bekonu. Bekon mocno zgrillować

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z marchwi i ziemniaków + film 193

Zupa krem z marchwi i ziemniaków to smaczne i pożywne danie, ciekawie się prezentuje a składniki niezbędne do jej przygotowania kupić można za parę groszy w każdym warzywniaku. Krem z marchwi i ziemniaków to dobre rozwiązanie dla tych, którzy chcą przyrządzić oryginalny posiłek przy niewielkim nakładzie pracy. składniki na 4 porcje 1 kg marchwi 5 średnich ziemniaków 1 litr bulionu(...)Obraną marchew kroimy w plastry a ziemniaki w kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki, wlewamy bulion i wszystko razem łączymy. Warzywa gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na aksamitny krem. Natkę pietruszki drobno siekamy. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki

Smakowite Dania
ZUPA OGÓRKOWA 184

Aromatyczna zupa ogórkowa, moim zdaniem najlepiej smakuje z ogórkami świeżo kiszonymi. Czyli, z takimi, które nie kisiły się dłużej niż tydzień, wtedy są najbardziej aromatyczne. Oraz sok, z ogórków, który dodaje do zupy po krótkim kiszeniu ma najlepszy smak delikatnie kwaśny, i to właśnie on nadaje zupie całego smaku .   SKŁADNIKI: 600 g żeberek pęczek włoszczyzny 6 dużych ogórków kiszonych(...)pokrojona włoszczyznę oraz sok z ogórków i gotować aż mięso będzie miękkie. Na około 30 minut przed końcem gotowania do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gdy zupa się zagotuje dodać starte na tarce ogórki kiszone, ponownie zagotować. Na końcu dodać śmietanę zaharowaną paroma łyżami gorącej zupy, dokładnie wymieszać z zupą i gotować jeszcze około 10 minut. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Zupa jarzynowa 214

Kolejny klasyk na stole. Zupa jarzynowa na zasmażce, z kawałkami warzyw i w dodatku na mięsie. Po prostu pyszności! Proporcje na około 4 litry zupy. 2 porcje rosołowe 3 ziemniaki 5 marchewek 2 pietruszki 1 kalarepa 1 por 1/4 selera 1 puszka 400 gram groszku (z zalewą) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 4 litry wody Mięso umyć, włożyć(...)skwierczeć dodać mąkę i wymieszać. Zrobić białą zasmażkę (mąka będzie się smażyć w maśle i bąbelkować), uważać aby się nie przypaliła. Ściągnąć z ognia. Natychmiast dodać do niej chochelkę zupy i wymieszać, aż będzie znów jednolita. Dodać w ten sposób jeszcze dwie chochelki zupy, a następnie dodać zacierkę do zupy i wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, nie gotować. Podawać

Czerwony Gupik
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 125

Zupa fasolowa,   którą właśnie zrobiłam jest najłatwiejsza do wykonania i wyjątkowo smaczna. Im więcej fasoli różnokolorowej tym lepiej. Zrobiłam z fasolą białą i czerwoną. Można ugotować "białego Jasia" którego trzeba dzień wcześniej namoczyć. Ale poszłam na skróty i prościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły(...)zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła

Kuchnia u Krysi