zupa - 39132 przepisów (strona:294/2609)

Zupa forszmak z indykiem 291

Zapraszam Was do przygotowania błyskawicznej, dietetycznej zupy forszmak przyrządzonej na bazie przecieru pomidorowego wraz z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, świeżej papryki i piersi z indyka. Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: 250 g przecieru pomidorowego 1 l wody 0,5 kg  filetu z indyka 250 g pieczarek 1 duża(...)średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło i wsypać mąkę. Chwilę smażyć. Do zasmażki wlać odrobinę zupy. Zagotować i przelać ją do zupy. Gotową zupę ponownie zagotować i ewentualnie doprawić przyprawami.   Podsmażanie warzyw Gotowanie zupy Przepis STĄD

Ugotować
Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami 212

koniec dnia przewidują deszcz. Całe przedpołudnie jednak ładnie prószyło, a ja cieszyłam się nie mniej niż moje dzieci. W taka zimową pogodę na obiad musiała być sycąca i rozgrzewająca zupa. Niby nic wielkiego, przepis banalny, jednak postanowiłam, że się nim z Wami podzielę. O tej porze roku w mojej kuchni zupa z soczewicy jest dość często. Mamy kilka ulubionych przepisów(...)pomidorów wylądowała dynia. Do tego zestaw aromatycznych przypraw i obiad gotowy. Chyba nikt nie lubi stać godzinami przy garnkach, dlatego taki szybki przepis jest idealny, szczególnie w środku tygodnia. Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami składniki: 400 g czerwonej soczewicy 400 g dyni pokrojonej w kostkę 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 duża cebula posiekana 2 ząbki czosnku posiekane

Przysmaki Karolki
Zupa grzybowa zabielana 211

Pyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku(...)które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami to częsty gość na wigilijnym stole. Polecam zatem na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Spróbujcie również “ Wigilijną zupę grzybowa czystą “. The post Zupa grzybowa zabielana

Moja Delicja
Aksamitna zupa z porów 155

Zupy zazwyczaj jemy w poniedziałki, ale w tym tygodniu przesunęło się to o jeden dzień. W każdym bądź razie, zawsze po weekendowych szaleństwach robimy sobie zupowy detox. Tym razem moja ulubiona zupa z porów. Te maleństwa pochodzą z mojego ogrodu, nie używam żadnych sztucznych nawozów, więc tak wyglądają warzywa w rzeczywistości niczym nie pędzone Zupa jest aksamitna, delikatna ale jednocześnie(...)czyli jakieś 15-20 minut. Część warzyw możesz odłożyć do dekoracji, powiedzmy łyżkę na porcję, dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na gładki krem. Doprowadź ponownie do wrzenia i zupa gotowa. Smacznego!             Artykuł Aksamitna zupa z porów pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Krem z pieczonych buraków 213

się dziwne bo przecież ani sok z buraka, ani barszcz ani też buraczki na ciepło nie są mi obce. Jakiś czas temu panowała “moda” na tę zupę i jadłam ją parę razy ale nigdy nie podjęłam się przygotowywania jej osobiście. Zawsze coś w smaku kremu z buraków mi nie pasowało i stwierdziłam wtedy, że to może po prostu(...)jest to zupa dla mnie bo przecież nie wszystko trzeba lubić. Jednak minęło trochę czasu i ostatnio postanowiłam powrócić do tego dania tym razem na moich warunkach. Prosty przepis na zupę krem z buraków Jeśli czytasz mojego bloga to pewnie już wiesz, że lubię przepisy efektowne, apetyczne ale przy tym proste i szybkie w wykonaniu a jeśli nie szybkie

Book of spells
Zupa grzybowa zabielana 185

Pyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest niewątpliwie jakość użytych składników. Przede wszystkim musimy mieć dobre jakościowo suszone grzyby. Nie polecam podgrzybków, gdyż są gorsze w smaku(...)które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. Zupa grzybowa zabielana śmietaną z łazankami to częsty gość na wigilijnym stole. Polecam zatem na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Spróbujcie również „ Wigilijną zupę grzybowa czystą „. The post Zupa grzybowa zabielana

Moja Delicja
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach) – kuchnia podkarpacka 250

Przypalanka (zupa ziemniaczana na zeberkach) - kuchnia podkrpacka Na terenach Kolbuszowszczyzny bardzo często gotuje się zupy z dodatkiem suszonych grzybów. Wynika to z tradycji regionu położonego na południowych krańcach dawnej Puszczy Sandomierskiej. Przypalanka to właśnie jedna z takich zup z grzybowym akcentem. Jej bazę stanowi wywar z żeberek, a głównym składnikiem są ziemniaki. Suszone grzyby są zaledwie dodatkiem, jednak ich smak(...)nadaje przypalance charakter. A skąd nazwa? Mogę tylko zgadywać, że pochodzi ona od złotej zasmażki, która razem z grzybami nadaje zupie złoto brązowy kolor. Przypalanka najlepiej smakuje po ponownym odgrzaniu, kiedy przejdzie aromatem grzybów. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji LGD Siedlisko  „Smaki Kolbuszowszczyzny”. Składniki

Trzeci talerz
Zupa serowa z mięsem mielonym wg Aleex 262

dzisiaj mam pierwsze spokojniejsze popołudnie od… nie pamiętam kiedy. Wykorzystałam je na odpoczynek i kuchnię. Ponieważ na zewnątrz jest zimno i ponuro, najlepiej w taki dzień smakuje gorąca zupa. Zapraszam Was więc na błyskawiczną zupę serową z mielonym mięsem – sycącą, rozgrzewającą i pyszną. Koniecznie się poczęstujcie, a potem zróbcie ją w swoich domach. Składniki: • 2 l bulionu drobiowo-warzywnego(...)zmiksować blenderem. Zagotować. 3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Podsmażyć warzywa przez kilka minut. Ja użyłam mieszanki chińskiej, ale można ją zastąpić tradycyjnymi warzywami. 4. Warzywa przełożyć do zupy. 5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Włożyć mięso mielone i podsmażyć z dodatkiem ziół prowansalskich i słodkiej papryki. 6. Mięso przełożyć do zupy. 7. Ser żółty zetrzeć na dużych

W mojej kuchni
Zupa-krem z cebuli z paluchami z ciasta francuskiego 121

Aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna, a przy tym tania jak barszcz… jednak tym razem nie barszcz, a kremowa zupa cebulowa z dużą ilością sera oraz chrupiącymi paluchami z ciasta francuskiego. Obiecuję, że jej smak wynagrodzi Wam wylane łzy podczas krojenia cebuli i sprawi, że na nowo zakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych(...)żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią. Zupa: 1) Cebulę obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rozgrzanego rondelka z masłem i oliwą, dodać cukier trzcinowy i smażyć na średnim ogniu przez 30-40 min, często mieszając drewnianą

Fitsweet.me
Zupa krem z dyni 121

Pyszna, sycąca i delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni to wspaniały posiłek na chłodne jesienne i zimowe dni. Łatwość przygotowania i niska cena powinna dodatkowo zachęcić Was do jej zrobienia. W zależności od rodzaju wykorzystanej dyni zupa może minimalnie różnić się zarówno kolorem, jak i smakiem. Tym razem krem zrobiłam z dyni Muscat de Provance znanej jako dynia zielona, która(...)miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo. Miąższ ma gruby i soczysty, w intensywnym pomarańczowym kolorze. Zupa jest przyprawiona imbirem i odrobiną chili, dlatego ma delikatnie pikantny smak. Z ilością chili lepiej nie przesadzać, gdyż może zaburzyć lekko słodkawy smak dyni. Krem ma bardzo przyjemną aksamitną konsystencję i intensywny pomarańczowy kolor. Lubię zupy z kawałkami warzyw, ale w tym przypadku musi

Kuchcik gotuje
ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM 154

ZUPA DYNIOWA Z NUTĄ ORZECHOWĄ I MASŁEM BAZYLIOWYM  Zupy kremy są bardzo popularne. Słyną z tego, że są aksamitne i rozgrzewające w sam raz na jesienne, chłodne i deszczowe dni. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt zaskakująco smaczny.  Zupa krem z dyni jest zdrowa o intensywnie pomarańczowej barwie, która jest dla nas ważna, bo swym pięknym kolorem(...)zachęci nawet najgorszego niejadka. Dzięki takiej zupie możemy do organizmu wnieść wiele cennych witamin i minerałów, które są w tym okresie jesieni potrzebne, by utrzymać nasz organizm na siłach i wzmocnić odporność.  ~~PRZEPIS~~ dynia hokkaido 1 kg. ( obrana i wydrążona z pestek ) bulion drobiowy 1 l.  masło orzechowe kremowe 2 czubate łyżki śmietana kremówka

Kuchnia Paulettes
Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami 213

Bardzo smaczna zupa z dyni hokkaido. Jest idealnie kremowa, co w głównej mierze przyczynił się do tego serek mascarpone. Ciekawym dodatkiem są serowe kluseczki, które urozmaicają zupę dyniowa. ZUPA DYNIOWA: 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku plasterek imbiru 400 g surowej dyni Hokkaido 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki serka mascarpone sól(...)razem mascarpone. Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek. Podawać z gorącą zupą. Dodatkowo wierzch zupy można posypać prażonymi pestkami dyni i polać olejem z pestek dyni. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dla dzieci , Obiad , Zupy Tagged: bulion , dynia , mascarpone

https:KKuchniaMniam
Marchewkowa zupa krem 135

Ostatnio pojawiła się na blogu Zupa krem z dyni, przyszedł czas na inną zupę krem tym razem zrobiłam taką zupę z marchewki. Wyszła gęsta, sycąca, przepyszna i troszkę słodka. Ten smak dodaje uroku :) Idealna na jesienne obiady, kolacje dla dorosłych i dla dzieci. Przepis na tą zupę znalazłam w starej gazetce z przepisami na różnorodne zupy. Składniki: 500g marchewki duża(...)obrać, posiekać. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę, a następnie wrzucić marchew i smażyć ok. 5 minut. Wlać mleko i gotować, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, połączyć z bulionem. Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozlać na talerze, udekorować śmietanką

Motylkowa Kuchnia
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą, łazankami i kurkumą (Minestra di pasta, ceci e curcuma) 131

wyobrażam sobie jesieni bez rozgrzewających zup, które uwielbiam za ich różnorodność, niepowtarzalność przepisów, bogactwo stosowanych składników, przypraw oraz prostotę i szybkość przygotowania.  Dzisiejsz ą  zupę, którą chc ę  Wam przedstawić , przygotowałam w niecałe 30 minut. Dzięki kompozycji przypraw zupa doskonale rozgrzewa, podnosi odporność i jest idealna na jesienne, chłodne wieczory. Smacznego! **** Adoro preparare le zuppe(...)minuty. Doprawiamy sol ą , pieprzem, kurkum ą, cynamonem, peperoncino oraz nasionami kopru . Na koniec wlewamy gorący bulion,  mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy ciecierzycę oraz sok z limonki. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Zupę serwujemy z ugotowanymi łazankami, dekorujemy natk ą  pietruszki.  **** PREPARAZIONE Tagliate le carote e la cipolla

La grande e la piccola cuoca
Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem 126

setki sposobów. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona,  bo jej smak staje się głębszy i bardziej skoncentrowany.  Zup dyniowych na blogu jest już kilka i w każdej odsłonie jest pyszna. Tym razem dynię Hokkaido upiekłam razem z jabłkiem, cebulą i czosnkiem, a zupę podkręciłam świeżym imbirem, kuminem i kolendrą(...)kiedy za oknem aura bywa niesprzyjająca, taka kolorowa i aromatyczna zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 duże jabłko 1 czerwona cebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu sól pieprz 2 łyżki oliwy listki świeżej kolendry 1/2 granatu Przygotowanie: Dynię myjemy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania