zupa - 39805 przepisów (strona:286/2654)

Kapuśniak z kiszonej kapusty 117

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z wielu zup, które przypominają mi dzieciństwo. Moja mama była najlepszą kucharką nie tylko w domu, ale też zawodowo. Uwielbiałam jej pyszny kapuśniak , który dziś sama gotuję. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek. Co prawda kapuśniak mojej(...)kiszonej kapusty- przygotowanie:  Ugotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Do miękkich warzywa (***) przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek. Cebulę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Gotową zupę doprawić do smaku

Di gotuje
Barszcz ukraiński 146

mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością(...)szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym gazie, tak aby warzywa stały się miękkie, dodać pokrojone mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas z buraków, sól, pieprz, cukier i ewentualnie przecier pomidorowy. Zupa będzie bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać wody (najlepiej wrzątku), tak aby w sumie wyszło około 5 litrów zupy

moj przepis na
Zupa pomidorowa z warzywami 146

którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.   Inne zupy… ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z warzywami 146

którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.   Inne zupy… ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Kulinarne S.O.S.
Miso z makaronem z marchewki 132

Miso z makaronem z marchewki – wegańska zupa w japońskim stylu. Jest aromatyczna, o charakterystycznym smaku pasty miso. Miso to japońska pasta produkowana ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia – osoby na diecie bezglutenowej powinny zwracać uwagę na jej skład. Zapraszam Was do wypróbowania tej zupy, koniecznie z dodatkiem glonów morskich na talerzu jako posypki – jeśli lubicie(...)pokrojone w plastry ząbki czosnku i podsmażamy pół minuty. Potem zalewamy wodą. Dodajemy ryż, sól, pieprz i gotujemy15 minut. Następnie pieczarki myjemy, kroimy w plastry lub kawałki, dodajemy do zupy. Potem marchewki obieramy, myjemy, kroimy w zapałkę lub za pomocą temperówki robimy z marchewki makaron, dodajemy do zupy. Gotujemy 5 minut. Zaraz potem dodajemy fasolę, zagotowujemy. Na końcu pastę miso

Dorota Smakuje
Pomidorowa 121

będzie niewłaściwym, jeśli napiszemy, że zupa pomidorowa to wspomnienie po rosole? Chyba nie, pewnie w większości domów – tak jak i u nas – w poniedziałek na stołach króluje pomidorówka z dodatkiem koncentratu lub przecieru pomidorowego albo też świeżych pomidorów. A do tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze(...)przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Z wywaru wyjąć mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut. Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. (adsbygoogle

niecodziennikpary
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów 111

sobotni obiad zrobiliśmy zupę z pieczonej papryki i pomidorów , do której dobraliśmy dojrzewający ser kozi. Pieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów 1 kg papryki czerwonej(...)wlać rosół, włożyć papryki oraz pomidory, dodać obrane ząbki czosnku, liście mięty i posiekaną papryczkę chili. Gotować 20 minut na średnim ogniu, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z pieczonej papryki i pomidorów podawać z pokuszonym kozim serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa z pieczonej papryki i pomidorów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kapuśniak z kiszonej kapusty 149

Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku(...)chwili, kiedy mięso zacznie samo odchodzić od kości. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, oddzielam od kości, kroję na małe kawałeczki i odstawiam na bok. Później dodam je do zupy. 2. Kapustę kiszoną siekam, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do wywaru z żeberek. Boczek kroję w niedużą kostkę i przesmażam, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kukurydziany krem z popcornem 146

Kukurydziany krem z popcornem, to wyjątkowo pyszna zupa uwielbiana przez moje dzieci Jadłam pierwszy raz w restauracji i tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam odtworzyć. Choć nie przepadam za zupami a już zupy krem średnio mi smakują, to ta jest wyjątkowa. O wyrazistym smaku, podana z popcornem robi wrażenie. Dodatkowo podałam chrupki chlebowe, paprykowe Bake rolls które stanowią doskonałe dopełnienie. Zupę(...)Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler części pora. Dodać kukurydzę z puszki i wszystko razem zmiksować na gęsty krem. Można dodać 2 puszki kukurydzy, jeżeli lubimy bardzo gęstą, zupę krem. Doprawić do smaku przyprawami i jeszcze chwilę gotować, około 10 minut.Odlać 1,2 szklanki kremu i wymieszać śmietankę, następnie przelać w do zupy, wymieszać nie gotować. 1 łyżkę

gotuj ze mną
Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami 148

Gęsta i pełna smacznych kąsków zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami. Zupa zimowa w charakterze - pożywna, gęsta i rozgrzewająca. Zupa, która swobodnie wystarczy za cały obiad, jest pierwszym i drugim daniem w jednym. Zupa gulaszowa z pęczakiem i ziemniakami Składniki: 2 cebule 2 papryki 4 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 kg wołowiny na gulasz 2 łyżeczki słodkiej(...)tłuszczu, dodać cebulę i lekko przesmażyć. Następnie dodać czosnek i paprykę i smażyć całość ok 10 minut aż się papryka lekko zarumieni i zacznie karmelizować, przełożyć do garnka na zupę. Na patelnię dodać 2 łyżkę tłuszczu i włożyć mięso. Smażyć aż z mięsa odparuje cały płyn. Na patelnię wlać wino, chwilę mieszać, żeby alkohol odparował i przełożyć do garnka. Patelnię

Smaczny zeszyt
Zupa ogórkowa z kaszą pęczak 123

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. Tradycyjna ogórkowa, z kiszonych ogórków, z ziemniakami, ale niezabielana śmietanką za to z dodatkiem pełnoziarnistej kaszy jęczmiennej czyli pęczaku. Danie wegańskie, bez nabiały i bez pszenicy. PRZEPIS ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ PĘCZAK Składniki(...)zupa ogórkowa z kaszą pęczak: 1 kg ziemniaków 6 ogórków kiszonych 3 łyżki pęczaku suchego 1 cebula 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą pęczak: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Następnie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy

Dorota Smakuje
Wegański kapuśniak z ziemniakami 157

Polacy uwielbiają zupy, ale co dom, to przepis. Dlatego dziś będzie przepis na kapuśniak ver. 2 Ostatnio pokazałam Wam przepis na wegański kapuśniak . Dziś znowu będzie zupa z kapusty w wersji wegańskiej, ale trochę inaczej. Podstawową różnicą są ziemniaki - w poprzedniej zupie podstawą była kapusta (kiszona i biała). Tym razem ograniczyłam trochę jej ilość, aby dodać trochę pyrek, żeby zupa(...)marchewki, 2 pietruszki, 400g ziemniaków, cebulę, 500g kiszonej kapusty, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziarnistego, 5 ziaren jałowca, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 3 godziny, po czym odcedź, ale nie wylewaj wody, w której się moczyły

Z notatnika dietetyka
Wegański kapuśniak 136

Wielu Polaków bez zupy nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu. Każdego roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjada ok. 100 litrów zupy, co w skali kraju daje nam mniej więcej 3,8 mld litrów pysznej, zjedzonej ze smakiem zupy 😋 Kapuśniak jest jedną z bardziej charakterystycznych zup w Polskiej kuchni. Tradycyjnie przyrządzany jest z kiszonej kapusty i warzyw, zazwyczaj na wywarze(...)wędzonego boczku lub żeberek. Kapuśniak to zupa łatwa do przygotowania i niedroga, a jednocześnie smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Dlatego doskonale sprawdzi się w chłodne dni 😊 Choć zazwyczaj kapuśniak przygotowuje się na mięsnym wywarze (niektórzy uważają, że dobry boczek to podstawa udanej zupy), ja tym razem postanowiłam odpuścić sobie mięsko, a do kiszonej kapusty dodać białą i z takiej mieszanki zrobiłam

Z notatnika dietetyka
Zupa z soczewicy ze szpinakiem 147

Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych

Kuchnia MagdaLeny