Uwielbiam wszystkie zupy, również zupy kremy. Krem ze świeżego zielonego groszku każdy przecież zna. Czas więc na cudownie kremową i aksamitną zupę z suchego grochu. Jest świetna właśnie w porze zimowej i super smakuje z grzaneczkami i rumianymi plasterkami boczku. Składniki (4 porcje): 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 cebula 2 większe ziemniaki 8-10 cm. białej części pora(...)Mieszaj i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć do garnka suchy groch. Wlej bulion i zagotuj całość. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 40 minut. Wyjmij z zupy liście laurowe i dodaj śmietankę. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Zblenduj zupę dokładnie na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podać możesz z grzankami i plasterkami zrumienionego
Delicious PlaceDzisiaj na moim blogu przepis na pyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni. SKŁADNIKI: Zupa: 300g grochu łuskanego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 250g boczku wędzonego, 250g kiełbasy cienkiej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, woda, oliwa, Grzanki: 1 duża bułka, 100 g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Groch(...)przykryciem około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny. 3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 4. Bułkę kroję
Tradycyjna kuchnia KasiZupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą poleca się na obiad w chłodne dni. Jest aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca, pełna mięsa wołowego i warzyw. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla miłośników mięsnych dań. Zazwyczaj taką zupę przygotowuję w większej ilości i zamykam w słoiki. Podobnie jak bigos i niektóre inne zupy tak i ta najlepsza jest następnego dnia, kiedy dobrze przejdzie(...)wszystkimi smakami warzyw i mięsa. Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą - składniki: * około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 2 ziemniaki * 1 puszka czerwonej fasoli * około 900 ml bulionu * 400 g passaty pomidorowej * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 3 liście laurowe * 3 ziarenka ziela angielskiego * olej do smażenia * przyprawy (według
Zrób to smacznieZupa dyniowa z pomarańczą i imbirem Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna. Składniki: Ok 500g obranej dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)małe grzaneczki czosnkowe *** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę *** *** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starty imbir i wszystko razem chwilę zasmażamy, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy sokiem pomarańczowym oraz bulionem (zalewamy do poziomu dyni
Blog z ApetytemKrem z cukinii to pyszna, szybka i kremowa zupa, którą żałuję, że odkryłam tak późno Robi się bardzo szybko, a także smakuje każdemu! W związku z tym, że nie dodajemy tu żadnych zagęstników typu mąka lub ziemniaki, krem z cukinii ma niewiele węglowodanów. Przez to idealnie nada się dla osób na diecie keto , low carb , ale również dla cukrzyków(...)osób z nietolerancją laktozy lub glutenu . Koniecznie zobacz również inne przepisy na zupy krem oraz przepisy na keto zupy ! Przepis na krem z cukinii Składniki 3 łyżki oleju (30 g) cebula (100g) 2 ząbki czosnku (10 g) dwie cukinie (700 g) 3 szklanki wywaru warzywnego (750 g) 1/2 szklanki wegańskiej kremówki * (120 g) sól , pieprz , maggi wedle uznania * wersja niewegańska
WegePrzepisZupa gołąbkowa czyli zaskakująco pyszna, gęsta, sycąca i pożywna zupa na bazie kapusty i mielonego mięsa to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe. składniki na 4-5 porcji 500 g mielonego mięsa 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 główki białej kapusty(...)surowy ryż, ziele angielskie, liść laurowy oraz słodką paprykę, wszystko mieszamy i gotujemy około 20-30 minut aż kapusta będzie miękka a ryż się rozpadnie. Po tym czasie do zupy dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką
Smakowite DaniaZupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia. Składniki (6-7 porcji): 4 łyżki oleju 2 łyżeczki masła 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1/4 korzenia mniejszego selera 2 korzenie pietruszki 10 cm. białej części pora 4 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe(...)zaczną lekko się przypalać i zmiękną. Dodaj listki tymianku i rozmarynu. Wlej 1,5 litra wody. Zagotuj i dorzuć pokrojone drobno ziemniaki, korzenie pietruszki i selera oraz por. Dopraw zupę wstępnie solą i pieprzem. Przykryj częściowo garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 30 minut od momentu ponownego zagotowania. Dopraw zupę sosem sojowym i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij
Delicious PlaceZupa z fasolki szparagowej, to jedna z moich ulubionych zup. Najlepiej smakuje ze świeżej fasolki. Czyli właśnie teraz, latem. Zupę zrobiłam na wywarze drobiowym i zaciągnęłam śmietaną z odrobiną mąki. Mąkę można pominąć. Wystarczy zabielić zupę samą śmietaną. Składniki: 2 litry wody 1 ćwiartka z kurczaka 3 liście laurowe 5-7 kulek ziela angielskiego kilkanaście(...)dodać utarte warzywa, por i fasolkę. Gotować 5-10 minut i dodać ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut do miękkości warzyw. Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do zupy. Można to zrobić przez sitko, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek
Agusiowe smakołykibotwinka to nazwy, które często stosowane są zamiennie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to to samo - botwina to młode buraki ćwikłowe (korzenie i liście), z kolei botwinka to zupa, którą przyrządza się właśnie z botwiny. Pierwsze wzmianki o botwinie pochodzą z zapisków Arystotelesa z IV w.p.n.e. - wykorzystywana była ona wtedy m.in. w celach leczniczych. Botwina jest doskonałym źródłem saponin(...)skorzystać! Botwinka - przepis na 8 porcji Do przygotowania botwinki będą Ci potrzebne: 2 pęczki botwinki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 ziemniaków, łyżkę masła klarowanego, 2 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 litry wody, pół szklanki mleka, sól i pieprz do smaku. 1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. 2. W garnku rozpuść masło, przesmaż na nim marchewki i pietruszki
Z notatnika dietetykaOptymistyczny kolor tej zupy zachęci wielu do jej przygotowania, a jej smak z pewnością też nie zawiedzie. Gęsta, kremowa i niezwykle smaczna zupa bedzie idealna na przedwiośniu, które często lubi zaskakiwać nas zimnem. Jednak barwa przywiedzie już pierwiastek nowej, świeższej pory roku. Smakujcie! Składniki 500 g -600 g marchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry(...)marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaZupa Szparagowa. Zapewne wiesz mój drogi czytelniku, że już w starożytność szparagi były uznawane, że afrodyzjak, i pewnie z racji wyglądy, nie bez powodu. To jędrne, soczyste, sztywne, warzywo, zawiera mieszankę składników odżywczych, które śmiało, można nazwać stymulującymi, które dodaj energii i sił witalnych. Szparagi usuwaj z organizmu nadmiar amoniaku, przez co nasze… No pobyt w toalecie, może mieć(...)nadmiar amoniaku w organizmie może powodować zmęczenie i brak zainteresowania seksem…straszne…aż mnie dreszcz przeleciał 🙂 Idę kupić worek szparagów 🙂 co by wszystko płonęło jak należy. Zupa szparagowa idealnie komponuje się, z kostkami z semoliny i parmezanu. Cesarz i seks, no jakoś to się wszystko wspaniale, łączy w piękną całość. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej
RafalCookbogactwo smaku, orzeźwienie. ZOBACZ RÓWNIEŻ: KREM Z BATATÓW Z ORZECHAMI KREM RZODKIEWKOWY Z KIEŁKAMI CHOWDER KUKURYDZIANY KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM ZUPA KREM Z SERKA TOPIONEGO Z GRZANKĄ KREM Z PIECZAREK Z GRZANKAMI ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU(...)ZUPA TOM KHA GAI KREM Z KALAREPY GULASZ NA LIGAWIE Z WARZYWAMI ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM Chłodnik z pieczonych buraków: – Orzeźwiający, sycący – genialny! – Bogactwo smaku – Magia koloru – Nieco słodki – Zdrowy i przepyszny ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Buraki – 6 średnik sztuk (około 800g) – Maślanka – 400g – Jogurt naturalny – 400g – Rzodkiewki
globuskulinarnyChłodnik litewski to niezwykle aromatyczna zupa na bazie buraków z warzywami i ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni, ponieważ nie tylko nas ochłodzi, ale i nasyci, dostarczywszy niezbędnej energii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chłodnik litewski to zupa którą podajemy na zimno. Najlepiej zaraz po zrobieniu wstawić do lodówki, by była podawana mocno schłodzona. Przepis na chłodnik jest bardzo prosty. Przygotowanie(...)zajmie Ci do 30 minut, a składniki do tej zupy bez trudu znajdziemy w najbliższym sklepie. Jeśli szukasz sprawdzonego i pysznego przepisu na chłodnik litewski sprawdź nasz, który prezentujemy poniżej. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz! CHŁODNIK LITEWSKI PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 4 Składniki 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami 400 g kefiru 500 ml bulionu warzywnego
Przepiski.plZupa koperkowa z ryżem jest niezwykle szybka do ugotowania, ale też bardzo smaczna. Kojarzy mi się ona z typowo letnim obiadem, jednak i poza latem też od czasu do czasu lubię ją ugotować. Można ją też przygotować z ziemniakami czy makaronem i przyznam, że ja lubię zupę koperkową we wszystkich 3 wersjach. Zupa ta jest lekka, pożywna, aromatyczna, o niepowtarzalnym(...)koperkowym zapachu. A Wy którą wersję tej zupy lubicie najbardziej? Zupa koperkowa z ryżem - składniki: * 100 g ryżu * 1 l bulionu warzywnego * 2 marchewki * 1 cebula * 1 pęczek koperku * 4 łyżki masła * opcjonalnie 2-3 łyżki mleka * opcjonalnie sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić
Zrób to smacznieZupa pieczarkowa. U mnie zawsze z ziemniakami, ale można ją podać też z makaronem. Koniecznie zabielana śmietaną. Pyszna i pożywna. Każdy ma swój sposób na zupę, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem to być może przepis Ci się przyda:) Składniki: 1,5 l. bulionu 1 marchewka z bulionu 1/2 pietruszki z bulionu mały kawałek selera(...)tarce warzywa. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Śmietankę wlać do szklanki, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Dodać trochę zupy i jeszcze
Agusiowe smakołyki