Rating: Zupę ogórkową chyba każdy z nas lubi – ja ją uwielbiam, tak samo jak moje dzieci. Gdy mówię im, że dziś będzie zupa ogórkowa to na ich buzi rysuje się większy uśmiech aniżeli na zupę pomidorową. Tak więc dziś ku radości moich dzieci ugotowałam zupę ogórkową. Ciężko jest zrobić dobre zdjęcie zupie, tak więc … […] The post Tradycyjna(...)zupa ogórkowa appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekZupa pomidorowa – klasyk, zawsze na czasie :) Składniki na zupę pomidorową: 2 litry rosołu+marchewka z rosołu 150-200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 150ml śmietanki 30% garść świeżej natki pietruszki 2 łyżki sera pleśniowego ( opcjonalnie ) sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie zupy pomidorowej: Czysty przecedzony rosół zagotowujemy ( ewentualnie z marchewką z rosołu pokrojoną w plasterki ). Na patelni szklimy(...)koniec dodając koncentrat. Podsmażamy całość 2 minuty i przekładamy do rosołu. Rosół z cebulką i koncentratem gotujemy, po chwili dodajemy śmietankę 30% i ser pleśniowy, cały czas energicznie mieszając. Zupę doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku, wsypujemy zieleninę i gotowe :) Zupę pomidorową podawać możemy z ulubionym makaronem, ryżem, czy zacierką. Artykuł Zupa pomidorowa pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plPrzepis na zupę z botwinki – najlepsza wiosenna zupa jaką znam i jaką przyszło mi robić :) Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczna. W moim domu uwielbiana przez wszystkich i ciągle pożądana :) Składniki zupę z botwinki: 2 pęczki botwinki ( jeśli mają małe buraczki to opcjonalnie dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane ) 1,5l domowego bulionu(...)drobiowego lub warzywnego marchewka 1 duża cebula 2 łyżki soku z cytryny, lub łyżka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku śmietanka 30% jajka ugotowane na twardo Przygotowanie zupy: Bulion zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Botwinkę razem z buraczkami myjemy i siekamy w paski, marchewkę i cebulę kroimy lub kostkę. Na patelni, na łyżce masła podsmażamy kilka
NiePieprz.plPrzedstawiam dzisiaj przepis na dosyć nietypową zupę. Krem z pieczonych gruszek i pietruszki z tymiankiem i śmietanką zaskoczył mnie swoim smakiem. Zaskoczył oczywiście pozytywnie:) Wcześniej słysząc o takim połączeniu jakoś nie mogłam się przełamać i żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej bo jest pyszna! Pietruszkę można swobodnie zastąpić pasternakiem, chociaż jest on trudniej dostępny w naszych sklepach. Zapraszam! Scroll down(...)recipe in English Kremowa zupa z gruszki i pietruszki (8 porcji) Składniki: 4 korzenie pietruszki lub pasternaka, obrane, pokrojone w duże kostki 2 gruszki, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
karmelowywitamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm. Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. Niestety, gruboziarnista kasza bulgur nie jest dla każdego. Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym(...)najbardziej wartościową odmianą pszenicy, z powodu zawartych w niej witaminach, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na pracę naszego organizmu. Kasza bulgur może być m.in. składnikiem sałatek, zup, faszerowanych warzyw oraz bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. Możemy ją jednak spożywać także na słodko jako alternatywę popularnej jaglanki. Jakie są właściwości prozdrowotne kaszy bulgur? Zapewne nie wiecie, że kasza
Smiling ShrimpBarszcz biały i żur. Obie podstawy tych zup – zakwasy – możecie przygotować sami, w domowej kuchni, bez żadnych wymyślnych narzędzi, trudnych do zdobycia produktów i nawet nie mając żadnych kulinarnych umiejętności. Po co kupować gotowce w proszku czy w butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych(...)Gdzie więc jest różnica? Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej na wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem. Do wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu
Karo in the KitchenJeszcze jeden post dzisiaj, bo muszę hurtowo nadrobić zaległości ;) Pokazywałam Wam już kiedyś ekspresową zupę fasolową pomidorową oraz podobnie ekspresową fasolową pomidorową na smak włosk i. Dzisiaj do grona ekspresowych zup fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :) Jak zwykle, przy okazji gotowania fasoli na "smalec" , gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa(...)idzie na obiadową zupę. Czasem pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak: - z fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera, dolewamy wody dobrej do picia oraz trochę oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy, - zmiksowany krem przelewamy do garnka z resztą fasoli, dodajemy naprawdę konkretną ilość majeranku, dolewamy wody do ulubionej gęstości zupy i... - przekładamy na talerz i jemy albo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErozwiązaniem, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a mamy ochotę na ciepły posiłek. Do każdej krajanki potrzebujemy 2 litry wywaru mięsnego, z czego otrzymamy 10 pożywnych porcji smacznej zupy. Krajanka ogórkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości(...)dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy z 100 ml gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka buraczkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Możemy także urozmaicić zupę dodając fasolkę z puszki, i przygotować barszcz ukraiński. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru
kulinarnyswiatdomiZupa idealna na rozgrzanie organizmu w zimie. Jest wariacją zupy Jamiego z soczewicą, na którą przepis zamieszczałam wcześniej tutaj . Tym razem jednak z grochem zamiast soczewicy i jarmużem zamiast szpinaku. Ale te składniki można stosować wymiennie, jeśli ktoś woli. Zupa i tak wyjdzie pyszna, pod warunkiem, że nie pominiemy dodatku świeżego imbiru. To podstawa w tej zupie(...)marchewki -2 łodygi selera naciowego - 1 duża cebula -3-4 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól
Simple DishKiedy za oknem jest zimno i szaro mamy ochote zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Pikantny krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego i kaszy jaglanej jako "zagęstnika" jest idealna zupą na jesienne dni. Zupę podaję z niewielką ilością czarnego ryżu, który świetnie do niej pasuje. Być może przepis wygląda dość dziwnie ze względu na dodatek jednocześnie kaszy i ryżu(...)bardziej mylnego. Kasza jaglana ma bardzo delikatny smak i w takim pikantnym i aromatycznym zestawieniu jest niewyczuwalna, a świetnie zagęszcza zupę. Często stosuję ją w zupach-kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy. 6-8 porcji - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk
Simple DishDziś polecam zupę ryżową nieco inaczej :) w sam raz dla fanów dobrej zupy, koperku no i oczywiście ryżu :) czyli zupa koperkowa z ryżem ^^ Składniki: około 2,4 litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut(...)Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę siekamy dodając warzywa do zupy. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy, mieszamy i łączymy z resztą zupy. No i cóż ? Doprawiamy solą i pieprzem , no i gotowe :) ja pokusiłam się o dodanie nieco czosnku ale to już smak dla koneserów :) Oto szybki przepis na smaczną zupę ryżową inaczej :) Smacznego ^^ - gazetkowy przepis
W Moim Magicznym Domuogórkowa Składniki: - skrzydełko - 2 szt. marchewki - 2 kostki rosołowe Knorr - ogórki kiszone - 2 woreczki ryżu - śmietana - sól, pieprz Moje dzieci uwielbiają tę zupę. Jest to zupa, która dosłownie prawie sama się "robi". Jest zdrowa bo w ogórkach znajduję się składniki, które pomagają w przyswajaniu potraw, pomagają również w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu(...)oczkach w robocie kuchennym. Gdy marchewka będzie miękka a ryż musi być taki na pół ugotowany wrzucam starte ogórki. Jeśli wrzucimy ogórki wcześniej to ryż i wszystkie jarzyny w zupie nam się nie ugotują. Gotujemy wtedy tylko chwilkę żeby ogórki zmiękły. Po ugotowaniu odstawiam zupę na chwilę, żeby do siebie "doszła". Do miseczki daję łyżkę śmietany. Wlewam zupę. A teraz
Tanio smacznie i prostoRobiliście kiedyś zupę krem ze zwyczajnej białej kapusty? Ja zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Ta zupa jest mniej aksamitna niż większość zup kremów. Smak jednak jest ciekawy i można go delikatnie modyfikować dodatkami. Jeśli doda się kawałek ostrej zielonej papryczki, wtedy wyjdzie pikantna. Jeśli natomiast ograniczyć ilość wody, a zastąpić ja większą ilością słodkiej śmietanki, wtedy(...)smak będzie łagodniejszy, śmietankowy. Ja smak zaostrzyłam podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Zupa dość szybko zniknęła z talerzy, a to znak, że wyszła pyszna. Składniki: 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 1 mała cebula biała kapusta - po skrojeniu objętościowo około 2-3 szklanki kilka pieczarek 1-2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku około
Codzienna kuchnia niecodziennadanie zachwyca w swojej prostocie i łatwości przygotowania. Jest bardzo smaczna i aromatyczna. Można wykorzystać mięso z zupy wcześniejszego dnia (gotowane mięso). Za to w części lubimy tą zupę - Nic się nie marnuje! :) Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki(...)części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając. Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę. W tej zupie możemy dowolnie manewrować przepisem. Jeśli chcemy gęstą zupę- dodajemy zasmażkę. Jeśli chcemy więcej
Tagebuch po polskuLekki bulion będący bazą zupy oraz spora ilość zielonego groszku i wstążek z cukinii i marchewek. Niewielki dodatek makaronu oraz wysmażonego, chrupkiego boczku sprawiają, że zupa jest bardziej treściwa. Do tego świeżo przygotowane, domowe pesto nadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący(...)będą miękkie, ale zachowają sprężystość (ok. 15-20 minut). W osobnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do zupy ugotowany makaron oraz boczek. Gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, na środku umieszczamy łyżkę sosu pesto (przepis na domowe pesto
MyCookBook.pl