zupa - 38908 przepisów (strona:273/2594)

Zupa brukselkowa z ziemniakami 34

Witam w nowym tygodniu i zapraszam na pyszną zupę brukselkową. Lubicie brukselkę? Jeśli tak, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was. Lekka a zarazem pożywna. Prosta w wykonaniu i niedroga, choć wcale nie uboga w składniki. Doskonała na każdą porę roku. Polecam :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)seler kroje w słupki. Ziemniaki w kostkę. Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem dodaję do gotującego się wywaru. Kiedy mięso i warzywa są już wpół miękkie do gotującej się zupy dodaję brukselkę i zielony groszek. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie zupę zabielam śmietanką, doprawiam do smaku majerankiem, dodaję posiekany koperek

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak zrobić żurek? Przepis z kiełbasą białą i ziemniakami 42

Żurek to nie odłączny element Wielkanocy, dlatego zajmuje główne miejsce na stole. Uważany jest również za wykwintną zupę i rarytas kulinarny. Nie da się również ukryć, że stał się jedną z ważnych tradycji wielkanocnych w Polsce. Żurek domowy w każdej rodzinie przyrządza się na własny sposób. Dodatkowo jest kwaśny, aromatyczny, rozgrzewa i zdecydowanie podkręca apetyt. Przeczytaj artykuł i dowiedz się(...)kwaśny, lekko słodki, sycący, gęsty oraz dobrze doprawiony. Oto garść porad, na które warto zwrócić uwagę podczas gotowania: Aby żurek domowy był gęsty, wymieszaj zakwas przed wlaniem go do zupy. Marchewka wprowadza lekkiej słodyczy do żurku z ziemniakami. Jednak jeśli dodasz jej więcej, może być już za słodki. Żurek domowy jest mało kwaśny? Zamiast słodkiej śmietany, dodaj 12-18%. Żurek

Rozdomowiona
Zupa szczawiowa z jajkiem 18

Jeśli na stole pojawia się zupa szczawiowa to znaczy, że wiosna w pełni. Jako dziecko bardzo lubiłam jeść liście szczawiu nazbierane w sadzie, a moim pierwszym samodzielnie przygotowanym daniem była właśnie zupa szczawiowa. Składniki: ? 2 garście liści szczawiu ? 4 duże ziemniaki ? 2 marchewki ? 1 cebula ? 6 łyżek oliwy ? 1/3 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku ? po kilka liści selera(...)łyżkach oliwy, chwilę poddusić. ? Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut. ? Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. ? Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy

To co kocham
Zupa krem z czerwonej kapusty 22

Pierwszy raz gotowałam zupę z czerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty czerwonej(...)cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 3 ziemniaki ? 2 łyżki octu jabłkowego ? 3 liście laurowe ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie:: ? Pokrojoną cebulę  podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ? Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku. ? Po 15 minutach gotowania dodać obrane

To co kocham
Zupa fasolowa z czarnej fasolki meksykańskiej 46

Zupa fasolowa. Gęsta i sycąca. Doskonała na pożywny obiad w chłodne dni. Dzisiejszą ugotowałam z czarnej meksykańskiej fasolki. Czarna fasola uznawana jest za najzdrowszą odmianę fasoli. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Posiada wysoką wartość odżywczą i jest bogatym źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu.  Fasola czarna najczęściej jest wykorzystywana w daniach kuchni(...)meksykańskiej. Dziś wykorzystałam ją do przygotowania tradycyjnej, polskiej zupy fasolowej. Jeśli nie macie czarnej fasolki możecie użyć każde innej odmiany czerwonej, białej czy kolorowej. Przy najbliższej okazji polecam Wam jednak spróbować czarnej, jest bardziej delikatna i świetnie smakuje.   Składniki - 250 g czarnej fasolki meksykańskiej - 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych (lub innej wędzonki czy boczku wędzonego) - 2 marchewki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis 44

może zabraknąć marchewek, pietruszek, selera, pora oraz opalonej cebuli. Ostatnie warzywo najlepiej umieścić nad palnikiem z gazem albo w piekarniku. Wtedy rosół nabierze jeszcze głębszego aromatu. Warto też spróbować zupy przygotowanej z pieczonych warzyw. Wszystkie z nich wystarczy obrać i zamiast wrzucać bezpośrednio do garnka, najpierw umieścić w piekarniku.  A co z ziołami? To one sprawiają, że rosół smakuje(...)jeszcze lepiej. Podstawą jest sól i pieprz, ale nie tylko. W zupie powinny znaleźć się ziela angielskie oraz liście laurowe . W niektórych przepisach znajdziesz też dodatek lubczyku, co jest bardzo dobrym pomysłem. Daje on charakterystyczny posmak. Oto kilka wskazówek, jak gotować rosół domowy, aby był smaczny, klarowny i po prostu pyszny: wybierz sprawdzone mięso, które jest bogate w wartości odżywcze

Rozdomowiona
Zupa krem z grochu 41

Uwielbiam wszystkie zupy, również zupy kremy. Krem ze świeżego zielonego groszku każdy przecież zna. Czas więc na cudownie kremową i aksamitną zupę z suchego grochu. Jest świetna właśnie w porze zimowej i super smakuje z grzaneczkami i rumianymi plasterkami boczku. Składniki (4 porcje): 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 1 cebula 2 większe ziemniaki 8-10 cm. białej części pora(...)Mieszaj i smaż jeszcze 3-4 minuty. Wrzuć do garnka suchy groch. Wlej bulion i zagotuj całość. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 40 minut. Wyjmij z zupy liście laurowe i dodaj śmietankę. Wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Zblenduj zupę dokładnie na krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podać możesz z grzankami i plasterkami zrumienionego

Delicious Place
Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami 47

Dzisiaj na moim blogu przepis na pyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni.  SKŁADNIKI: Zupa: 300g grochu łuskanego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 250g boczku wędzonego, 250g kiełbasy cienkiej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, woda, oliwa, Grzanki: 1 duża bułka, 100 g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Groch(...)przykryciem około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny. 3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 4. Bułkę kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZUPA GULASZOWA Z WOŁOWINĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 32

Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą poleca się na obiad w chłodne dni. Jest aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca, pełna mięsa wołowego i warzyw. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla miłośników mięsnych dań. Zazwyczaj taką zupę przygotowuję w większej ilości i zamykam w słoiki. Podobnie jak bigos i niektóre inne zupy tak i ta najlepsza jest następnego dnia, kiedy dobrze przejdzie(...)wszystkimi smakami warzyw i mięsa.  Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą - składniki: * około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 2 ziemniaki * 1 puszka czerwonej fasoli * około 900 ml bulionu  * 400 g passaty pomidorowej * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 3 liście laurowe * 3 ziarenka ziela angielskiego * olej do smażenia * przyprawy (według

Zrób to smacznie
Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem 54

Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem Krem z dyni często gości w moim domu jesienną porą. Bardzo lubimy tą treściwą, a zarazem prostą w przygotowaniu i wręcz ekspresową zupkę. Dodatek świeżego imbiru, pomarańczy oraz boczku wędzonego sprawia, że jest ona nie tylko mega smaczna, ale i bardzo aromatyczna.     Składniki: Ok 500g obranej dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)małe grzaneczki czosnkowe       *** Dynię kroimy w średniej wielkości kawałki *** *** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę *** *** Dynię wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starty imbir i wszystko razem chwilę zasmażamy, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy sokiem pomarańczowym oraz bulionem (zalewamy do poziomu dyni

Blog z Apetytem
Krem z cukinii (keto, low carb, wegański) 46

Krem z cukinii to pyszna, szybka i kremowa zupa, którą żałuję, że odkryłam tak późno Robi się bardzo szybko, a także smakuje każdemu! W związku z tym, że nie dodajemy tu żadnych zagęstników typu mąka lub ziemniaki, krem z cukinii ma niewiele węglowodanów. Przez to idealnie nada się dla osób na diecie keto , low carb , ale również dla cukrzyków(...)osób z nietolerancją laktozy lub glutenu . Koniecznie zobacz również inne przepisy na zupy krem oraz przepisy na keto zupy ! Przepis na krem z cukinii Składniki 3 łyżki oleju (30 g) cebula (100g) 2 ząbki czosnku (10 g) dwie cukinie (700 g) 3 szklanki wywaru warzywnego (750 g) 1/2 szklanki wegańskiej kremówki * (120 g) sól , pieprz , maggi wedle uznania * wersja niewegańska

WegePrzepis
Zupa gołąbkowa + film 210

Zupa gołąbkowa czyli zaskakująco pyszna, gęsta, sycąca i pożywna zupa na bazie kapusty i mielonego mięsa to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zupa gołąbkowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.     składniki na 4-5 porcji 500 g mielonego mięsa 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 główki białej kapusty(...)surowy ryż, ziele angielskie, liść laurowy oraz słodką paprykę, wszystko mieszamy i gotujemy około 20-30 minut aż kapusta będzie miękka a ryż się rozpadnie. Po tym czasie do zupy dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką

Smakowite Dania
Krem grzybowy 80

Zupa idealna na jesień. Jeśli Twoje grzybobranie było owocne, zachęcam Cię do jej przyrządzenia. Składniki (6-7 porcji): 4 łyżki oleju 2 łyżeczki masła 600 g. grzybów leśnych (u mnie kozaki i prawdziwki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1/4 korzenia mniejszego selera 2 korzenie pietruszki 10 cm. białej części pora 4 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe(...)zaczną lekko się przypalać i zmiękną. Dodaj listki tymianku i rozmarynu. Wlej 1,5 litra wody. Zagotuj i dorzuć pokrojone drobno ziemniaki, korzenie pietruszki i selera oraz por. Dopraw zupę wstępnie solą i pieprzem. Przykryj częściowo garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu 30 minut od momentu ponownego zagotowania. Dopraw zupę sosem sojowym i wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Wyjmij

Delicious Place
Zupa z fasolki szparagowej 45

Zupa z fasolki szparagowej, to jedna z moich ulubionych zup.  Najlepiej smakuje ze świeżej fasolki. Czyli właśnie teraz, latem.  Zupę zrobiłam na wywarze drobiowym i zaciągnęłam śmietaną z odrobiną mąki.  Mąkę można pominąć. Wystarczy zabielić zupę samą śmietaną.  Składniki: 2 litry wody 1 ćwiartka z kurczaka  3 liście laurowe 5-7 kulek ziela angielskiego kilkanaście(...)dodać utarte warzywa, por i fasolkę.  Gotować 5-10 minut i dodać ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut  do miękkości warzyw.  Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do zupy.  Można to zrobić przez sitko, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek.  Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.  Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek

Agusiowe smakołyki
Botwinka 47

botwinka to nazwy, które często stosowane są zamiennie. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to to samo - botwina to młode buraki ćwikłowe (korzenie i liście), z kolei botwinka to zupa, którą przyrządza się właśnie z botwiny. Pierwsze wzmianki o botwinie pochodzą z zapisków Arystotelesa z IV w.p.n.e. - wykorzystywana była ona wtedy m.in. w celach leczniczych. Botwina jest doskonałym źródłem saponin(...)skorzystać! Botwinka - przepis na 8 porcji Do przygotowania botwinki będą Ci potrzebne: 2 pęczki botwinki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 ziemniaków, łyżkę masła klarowanego, 2 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 litry wody, pół szklanki mleka, sól i pieprz do smaku. 1. Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. 2. W garnku rozpuść masło, przesmaż na nim marchewki i pietruszki

Z notatnika dietetyka