selery. Jeden długi i zielony, drugi bardzo niepozorny, szary, nieforemny, nazywany często najbrzydszym warzywem na świecie. Oba bardzo lubię. I często łączę. Tak jak w tej szybkiej, kremowej zupie. Oba te selery to tak naprawdę jedno i to samo warzywo. Seler naciowy to tylko specjalna odmiana, dająca większe, wyższe i bardziej soczyste łodygi. Seler naciowy ma w sobie więcej witaminy(...)tylko wyszorujcie i nie obierajcie. Kroimy warzywa na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Seler naciowy dobrze jest przed pokrojeniem pozbawić twardych żyłek – jeśli tego nie zrobicie, po zmiksowaniu zupy dalej będą wyczuwalne. Najłatwiej zrobić to krótkim nożykiem do jarzyn, nacinając delikatnie łodygę od zwężonej strony i wyciągając twarde łyko z selera ręcznie. Wygląda trochę jak struny od gitary, prawda? Zagotowujemy
Karo in the Kitchenpół ząbek czosnku. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw. W kubeczku mieszamy mąkę z zimną wodą, dokładnie, żeby nie było żadnych grudek, wlewamy do zupy mieszając ją. W tym samym kubeczku zahartujemy śmietanę – odlewamy kilka łyżek zupy do kubka, dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy i całość wlewamy do zupy. Dolewamy do garnka koncentrat barszczu(...)cytryny. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupa gotowa! To jest ‘ratunkowa’ wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam
Karo in the KitchenSłodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze(...)kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy
Karo in the Kitchenbardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować(...)Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z cukinii z kurkami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej
karmelowyradośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry wody - 2 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 mała pietruszka - 1/4 pęczka natki pietruszki(...)Przygotowanie bulionu: Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy
Życie zamknięte w smakuPrawdziwe, świeże pomidory. Nie żaden przecier ani koncentrat. Zupa pomidorowa na prawdziwym bulionie, a nie kostce rosołowej. Do tego świeża bazylia. Czy może być coś lepszego? Składniki: – 2 litry bulionu* – 6 pomidorów świeżych (600 g) – 1 puszka pomidorów całych – 1/2 papryczki chilli – świeża bazylia – kwaśna śmietana (kilka łyżek) – 2 marchewki z bulionu(...)tłusty); warzywa obrać, można pokroić. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, lekko podgotować, zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu (bez bulgotania!) do miękkości składników. Zupa pomidorowa: z bulionu wyjąć mięso i warzywa. Dodać pomidory i chili. Gotować do miękkości świeżych pomidorów (muszą się rozpadać). Dodać marchewkę i pietruszkę – zmiksować. Można też dodać rozdrobnione mięso
Pociąg Do KuchniZupa ze szparagów. Chociaż nie. Krem szparagowy biały. Zupa – prawdziwy krem z białych szparagów. Gęsty, aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany(...)zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać, dodać mąkę, żeby zagęścić. Niektórzy, jeśli lubią bardzo bardzo gęste kremy, mogą dodać też odrobinę skrobii. Krem szparagowy biały gotowy ;) Podobne przepisy
Pociąg Do KuchniUwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam(...)Scroll down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
karmelowyCałkiem niedawno pokazywałam Wam na blogu zupę pomidorowo-pomarańczową, teraz czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej, tym razem jest to wersja z dodatkiem gruszki. Zupa ta jest zaskakująco dobra, trochę słodkawa, ale jednocześnie czuć ostrość papryki. Dodatkiem do zupy jest podsmażona pierś kurczaka. Koniecznie do wypróbowania, kiedy cieszymy się sezonem na pomidory i gruszki. Składniki: na podstawie przepisu(...)garnku rozgrzać masło, wrzucić gruszki i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Dodać pomidory, bulion, bazylię, paprykę, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Po tym czasie zupę zblenderować. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na maśle. Podawać razem z zupą
Moja Galeria SmakuSzybka, nieskomplikowana zupa krem, którą można przygotować w 30 minut. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych. Wszystko czego potrzebujemy do jej przygotowania to brokuł, ziemniak, czosnek, przyprawy, jogurt i trochę wody. Niedużo, prawda? :) Zupa świetnie smakuje z prażonymi pestkami (słonecznik, dynia), orzechami (migdały, laskowe, nerkowce), pełnoziarnistymi grzankami, czy w mnie zdrowej wersji z groszkiem ptysiowym, czy serem. Dodatki można dobierać(...)zostało jej ok 200-300 ml i blendujemy warzywa na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy bulionu tak aby uzyskać ulubioną konsystencję. Jogurt łączymy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy do całości. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Pestki słonecznika
DefinicjaSmakuDlaczego odchudzona? Dlatego, że nie przepadam za tłustymi i zabielanymi mąką i śmietaną zupami. Ogórkowa wg mnie ma same zalety. Jest pyszna, zdrowa, ma mnóstwo witamin i dobrze rozgrzewa :) Idealna po sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki(...)kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować bulion. Cebulę podpiec na płomieniu gazu. Wrzucić do zupy. Wszystkie warzywa korzeniowe zetrzeć na grubej tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą już lekko ugotowane dodać starte
Jemy PijemyArabska zupa-krem z okrą Dziś przepis na zupę pomidorowa, ale nieco inaczej. Bardzo podobną jadłam kiedyś w arabskiej knajpce, jako przystawkę. Po raz pierwszy jadłam też wtedy okrę, bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić sama taką zupę. Okra (ketmia jadalna) jest bardzo popularna w krajach arabskich i azjatyckich, u nas prawie(...)jest bardzo delikatna . Przygotowuje się ją na wiele sposobów - mrozi, suszy, konserwuje, smaży... Zupy i sosy z okry (jest ona rośliną bardzo blisko spokrewnioną z prawoślazem lekarskim!) są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby żołądka, ponieważ podczas gotowania warzywo to staje się kleiste
Kuchnia PrezydentowejMoja mama zawsze robiła pomidorową na wywarze mięsnym, drobiowym lub wieprzowym. Najczęściej brała skrzydełka, udka albo kawałek schabowej kości, czasem żeberek. Pomidorowa mojej Mamy to była moja ulubiona zupa od 2-go roku życia. Pomidorowa mojej Mamy była ZAWSZE z domowym makaronem i gęstą kwaśną śmietaną, której jednak nie wolno było dolewać do garnka z zupą, bo inaczej "skwaśnieje(...)małych, czerwonych puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki
Kuchnia PrezydentowejDziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej: ROSÓŁ bez kostek rosołowych!!! Rosół jest najpopularniejszą zupą gotowaną w prawie każdym polskim domu od pokoleń. I mimo tradycji sięgającej czasów szlacheckich nie ma na niego jednej receptury. Ale może właśnie w tym tkwi jego(...)zawdzięczam tradycjom wyniesionym z domu przez męża. To u niego rosół był obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu i tak zostało również u nas. Ja jakoś nigdy nie byłam miłośnikiem tej zupy traktując ją raczej jako bazę dla innych, wg mnie smaczniejszych. Ale z czasem, robiąc kolejne eksperymenty, zmieniając składniki i proporcje zaczęłam doceniać jego smak i to, że tak wiele zależy
Kulinarna PatilogiaŻur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną(...)czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i tez dodajemy do garnka. Na koniec kroimy w kostkę i dodajemy wyjętą wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy
Kulinarna Patilogia