zupa - 38908 przepisów (strona:277/2594)

Fasolowa z batatem i pomidorami 77

powiecie na szybką zupę fasolową. Zrobiłam ją z fasoli nieugotowany i zamrożonej. Dodałam batata, po prostu go uwielbiam. Zupa jest lekka bo na piersi z kurczaka. Syta, rozgrzewająca.     2 bataty 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera por biała część 1 cebula 1 pierś z kurczaka 40 dkg ugotowanej fasoli 1 papryka czerwona 400 ml pomidorów z puszki sól(...)pieprz kolorowy 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili natka pietruszki olej rzepakowy 1/2 łyżeczki kurkumy Do zupy wykorzystałam fasole którą ugotowałam kiedyś i zamroziłam. Zaoszczędziło mi to czas przygotowania zupy. Warzywa obieram. Batata, paprykę, seler kroję w kostkę. Por i cebulę kroję drobno. Marchew kroję w talarki. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oliwy

wesoła kuchnia
Afrykańska zupa orzechowa 80

Afrykańska zupa orzechowa – kto choć raz ją spróbuje, ten zostanie na zawsze jej wielbicielem. Ta zupa jest naprawdę przepyszna! Jedna z moich ulubionych, bo robi się ją błyskawicznie. W zależności od preferencji możecie ją przyprawić bardziej na ostro dodając suszoną papryczkę chili. Jeśli natomiast wolicie łagodniejsze, orzechowe smaki, to wystarczy dodać więcej masła orzechowego i już! W prosty sposób(...)możecie także podnieść wartość odżywczą tej zupy. Wtedy zamiast białego ryżu dodajcie ryż brązowy lub czerwoną soczewicę. Ja dzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną wersję, delikatnie orzechową, gęstą i sycącą. Ta zupka z powodzeniem może zagościć także w miseczce malucha. Wtedy jednak należy ją doprawić łagodnie słodką papryką. Zapraszam do przepisu! Składniki (4 porcje): 2 czerwone papryki, mała

Natka Pietruszki
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 53

Aura za oknem ciągle zimowa, więc na naszych stołach często pojawiają się gorące i sycące dania. Z przyjemnością siadamy także do porządnej miski z rozgrzewającymi zupami. W tym tygodniu w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam właśnie taką potrawę. Orientalna zupa rybna z pulpecikami jest lekko pikantna, gęsta, z wyczuwalną nutą azjatyckich smaków. Do jej ugotowania wykorzystałam gładzicę; na resztkach(...)Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu). Orientalna zupa rybna  z pulpecikami Czas przygotowania: 90 minut Składniki: Bulion rybny skóra, głowy i ości z 2 gładzic 2 małe marchewki 1 pietruszka 1 cm kawałek imbiru łodyżka trawy cytrynowej

Kulinarne przygody Gatity
Zupa gospodarska 57

Zupa gospodarska , skąd nazwa nie wiem. Ale wiem, że zupa jest bardzo smaczna, pożywna i sycąca. Jest to bardziej danie jednogarnkowe niż zupa. Pół kurczaka, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, nieduży kawałek kapusty (u mnie włoska), sól, kilka ziaren pieprzu, 3 - 4 ziemniaki, 4 łyżki makaronu łazanki, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy perłowej lub ryżu, natka pietruszki, Włoszczyznę(...)zalać zimną wodą. Gdy się zagotuje dodać przyprawy. Dodać marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę i pora. Gotować 15 minut od zagotowania. Dodać ziemniaki. Gotować 15 minut. W trakcie gotowania zupy z ziemniakami dodać makaron – makaron, który dodałam, według przepisu powinien gotować się 5 minut, dlatego dodałam go po 10 minutach od zagotowania zupy z ziemniakami. Do ugotowanej zupy dodać ugotowaną kaszę

królestwo garów
Barszcz a'la ukraiński 79

oknem temperatury poniżej zera, wtedy największą ochotę mamy na duży talerz rozgrzewającej i sycącej zupy. U nas z reguły wtedy na stole pojawia się waza z parującym barszczem ukraińskim. W tytule napisałam barszcz a'la ukrainski, bo mój dzisiejszy przepis nie jest takim tradycyjnym przepisem na tę zupę. Ta klasyczna zawiera także kapustę, a u mniej jej tym razem(...)sposobu na przygotowanie buraków nauczyła mnie pewna Ukrainka. Ona smażyła je na smalcu i dodawała jeszcze tłuste wieprzowe mięso. Powiem Wam, że te smażone wraz z cebulą buraki nadają zupie rewelacyjny smak. Barszcz a'la ukraiński Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 2 litry wody

Kulinarne przygody Gatity
Błyskawiczny krupnik 66

Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na bazie kaszy jęczmiennej i wywaru mięsnego z ziemniakami i marchewką. Niewątpliwie jest to jedna z najlepszych zup. Świetnie się sprawdzi również podczas różnych dolegliwości żołądkowych. Przepis na Zupę pho Składniki golonka indycza 2 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 4-5 ziemniaków 50g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól pieprz pęczek natki pietruszki(...)minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodajemy w całości obraną cebulę i w całości natkę pietruszki. Gotujemy wszystko ok.15 minut i dodajemy kaszę. Zupę gotujemy jeszcze przez ok 25 minut na wolnym ogniu. Wyciągamy natkę pietruszki, cebulę i możemy podawać. Zupę warto podając udekorować natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Błyskawiczny krupnik pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa-krem z brokułu 91

Zupa-krem to zazwyczaj przepis na szybki obiad. Nie inaczej jest w przypadku zupy-krem z brokułu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Jest to też świetny sposób na bezbolesne przemycenie w diecie większej ilości warzyw 😉 W zeszłym roku przygotowałam zupę-krem z brokułu z dodatkiem sera camembert i grzanek . Tym razem ser sobie darowałam(...)ziemniaki zastąpiłam cukinią. Dla podkręcenia smaku dodałam chili, a jako chrupiący dodatek użyłam kiełków. Zupa krem z brokułu - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 brokuły, cukinię, główkę sałaty (opcjonalnie), szczyptę chili, sól i pieprz do smaku, 2 litry wody. 1. Warzywa umyj, brokuł podziel na różyczki, a cukinię pokrój w kostkę. 2. Przygotowane warzywa wrzuć

Z notatnika dietetyka
Francuska zupa cebulowa z grzankami 64

Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)szklanki bulionu wołowego łyżka mąki świeży tymianek- ok. łyżeczki liść laurowy kilka kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z groszku i pesto 55

Zupa krem z groszku i pesto to szybkie do przygotowania danie pełne zielonych warzyw i ziół. Aromatyczne i zdrowe, z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzania do minimum, zamiast przygotowywać domowe pesto , skorzystać możesz z kupnego. Wystarczy mały słoiczek i zupa krem gotowa będzie dosłownie w 15 minut. Składniki: 350 g mrożonego groszku 1 cebula dymka(...)limonki lub cytryny 750 ml wody 3 szklanki liści bazylii 3 łyżki orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy z oliwek sól do smaku Zupa krem z groszku i pesto – przepis Jeśli wolisz domowe pesto od kupnego, zacznij od jego przygotowania. Orzeszki piniowe lekko upraż na suchej patelni, następnie wrzuć je do malaksera wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WEGETARIAŃSKA ZUPA OGONOWA 141

ja.Przekonałam się, że do takiego stanu trzeba dorosnąć. We wczesnym dzieciństwie jemy, bo nas karmią. W okresie nastoletnim, nie bo nie! Jednak kiedy człowiek skończył trzydziestkę, kocha zupę bezgranicznie. Nie wiem dlaczego tak jest. W związku z powyższym zapraszam dziś na rozgrzewającą, w ten piękny zimowy dzień,  ogonową. Oczywiście moja zupa nie ma nic wspólnego z oryginałem, gdzie(...)przyrządzenia:  Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić na małe części (por w plasterki, ziemniaki i marchew w kosteczkę)  1 łyżkę masła rozpuścić w rondlu ( garnku, w którym będziemy gotować zupę), dodać por, smażyć 3 min, dodać pozostałe warzywa oraz przyprawy.  Całość zalać bulionem, gotować  do miękkości warzyw. Garnek zdjąć z palnik, zupę zaprawić koncentratem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną

pieprzny smaczek
Zupa rybna z papryką i groszkiem 58

stwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal(...)garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę dusimy pokrojone warzywa. Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz z rozmrożonym groszkiem, bulionem, solą, pieprzem i oregano, gotujemy 25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną na 4cm kawałki rybę. Czekamy ok. 1-2 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! Na Thermomix „ Zupa rybna z kolendrą

Be Fit Be Strong
Imprezowy kociołek 98

Tego typu zupy zawsze świetnie sprawdzą się na wszelkich rodzinnych imprezach. Niewątpliwym atutem, oczywiście poza świetnym smakiem, jest to, że możemy taką zupę przygotować z samego rana, albo nawet dzień wcześniej i podgrzać na gotowo, kiedy oczekujemy już gości. Danie jest sycące i smaczne. 3-4 piersi kurczaka 500 g białych pieczarek 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule(...)ostrą mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż papryka zmięknie, a sos lekko się zredukuje. W razie potrzeby, gdyby zupa nie była dostatecznie gęsta, na patelni lub w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy przez kilka minut. Następnie wlewamy trochę zimnej wody (tak na oko trochę

Smaki Na Talerzu
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 59

Pomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)być już miękkie). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć papryki przez kilka minut tak, by były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 – 15 minut). Na koniec dodać fasolę, łyżeczkę suszonego oregano, ewentualnie doprawić solą lub ostrą papryką

Even Better Food
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 85

przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana(...)równie pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju

Even Better Food
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 56

Ostatnimi czasy moim nieodłącznym atrybutem jest kubek – a to gorącej, korzennej herbaty, a to rozgrzewającej i pysznej zupy. Nic tak nie działa na zmysły, jak ten pierwszy, i też nic tak nie odżywia ciała, jak ten drugi. A ponieważ sezon warzyw korzeniowych w pełni, to nie mogę nie raczyć się pyszną, kremową zupę selerową, którą w dodatku przygotować można(...)niespełna 20 minut, bez konieczności gromadzenia długiej listy składników. Zupa, choć wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mogą nazwać się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy

Even Better Food