zupa - 39805 przepisów (strona:277/2654)

Zupa z pieczonych pomidorów 61

dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu.  Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali :D.  Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich(...)cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy

Kardamonovy
Kapuśniak z soczewicą 66

Bardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu(...)tego pomidory, majeranek, a także przepłukaną soczewicę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości kapusty i soczewicy). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podobne przepisy: Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Zupa z czerwoną kapustą Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa z soczewicą

Kardamonovy
Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami 54

powiedzmy, że wyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu(...)smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolę gotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy śmietanę i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa z botwinki z fetą Zupa z botwinki z ziemniakami Chłodnik litewski Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym Artykuł Zupa

Kardamonovy
Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami 60

Ostatnio mam jakieś niedobory grochowe w organizmie, bo ten ciągle się go domaga. Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami powstała z wiadomych więc względów. Dodatkowo postanowiłam trochę ją usezonowić i dodałam do niej pyszne, dojrzałe pomidory. Finalnie zupa jakoś szczególnie nie różniła się w smaku od innej mojej bezmięsnej grochówki , pomidory są jednak ciut wyczuwalne. Jeżeli lubicie zupy, macie niedobór grochu(...)chcecie jeszcze wykorzystać sezonowe pomidory, ta zupa jest właśnie dla Was. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory obrane ze skóry 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz

Kardamonovy
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą 65

moim otoczeniu nie ma z tym problemu. Nawet Tola lubi moją grochówkę. Robię, więc na potęgę ile się da i z czym się da, bo to bardzo zdrowa zupa. Warzywa warzywami, ale sam groch jest bardzo zdrowy. Zawiera cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego i błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Poza tym zawiera witaminy(...)pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście jedynie w sezonie jesienno-zimowym. Wiosną już tak średnio na jeża, latem ciepłe zupy odpadają. Grochówka wyszła gęsta, pożywna, idealna na obecną aurę. Podstawą

Kardamonovy
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (SZEROKIEJ). NA INDYKU 85

pyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła(...)bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność.  Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 kalarepa 1/2 kg żółtej  szerokiej fasolki szparagowej 3 średnie ziemniaki kawałek pora puszka 200 g drobnego groszku konserwowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie koperek Wykonanie :  Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść

Walijskie Pichcenie
Lekka zupa z młodych kalafiorów gotowana na mleku – czyli przepis na kalafiorową w wersji fit 96

zupa to prawdziwa poezja smaku! Jeśli kochacie jarzynowe zupy ze śmietaną lub klasyczną kalafiorówkę, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zupa ma delikatny smak i kremową konsystencję nawet bez blendowania, a mleko dodaje lekkości i subtelności, podkreślając naturalny smak kalafiora. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Młodego kalafiora rozdziel na różyczki. Odkrój i wyrzuć twarde łodygi. Marchew obierz i pokrój(...)miękka i lekko się zarumieni. Dodaj różyczki kalafiora do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby dobrze się podsmażyły. Dodaj marchew. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj mleko. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki. Przypraw zupę solą, sokiem z cytryny i pieprzem

Eat me! Fit me!
Zupa ogórkowa 81

Share Pinterest Print Dzisiaj tradycyjna polska zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, ogórkami kiszonymi, kurczakiem i oczywiście zabielona śmietanką. Kwaskowa i przepyszna! Przygotowałam ją na wywarze drobiowym z udek, ale mogą być też np. żeberka wieprzowe. Bardzo polecam! Składniki: 2 i 1/2 litra wody 2 udka z kurczaka 4 średnie ziemniaki 1 malutka pietruszka 1 duża marchewka 1/2 małego selera(...)zalewę z ogórków. Gotować około 8 minut. Na koniec dodać śmietankę i posiekany koperek. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Krupnik → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa chrzanowa → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa z fasolki szparagowej Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Oberiba czyli śląska zupa kalarepy. Dodaje się do niej też listki i zabiela śmietaną. PRZEPIS 86

zupę z kalarepy wyróżnia to, że dodaje się do niej też pokrojone w paseczki liście i zabiela śmietaną. Przygotowałem dla was przepis na śląską oberibę, zupę, którą najbardziej lubię przygotowywać wiosną. Przepis na oberibę – śląską zupę z kalarepy Składniki: 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej, 3 kalarepy razem z liśćmi, 2 marchewki, 4 większe ziemniaki(...)śmietany kremówki 30 proc., pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić oberibę – śląską zupę z kalarepy? Bulwę kalarepy obierz, pokrój w sporą kostkę, dodaj do gotującego się wywaru. Wrzuć także pokrojone w paseczki listki i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj 10 minut, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj kolejne 10 minut, wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem

Kulinarna Polska
Zupa brukselkowa z ziemniakami 79

Witam w nowym tygodniu i zapraszam na pyszną zupę brukselkową. Lubicie brukselkę? Jeśli tak, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was. Lekka a zarazem pożywna. Prosta w wykonaniu i niedroga, choć wcale nie uboga w składniki. Doskonała na każdą porę roku. Polecam :) Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)seler kroje w słupki. Ziemniaki w kostkę. Warzywa wraz z cebulą i czosnkiem dodaję do gotującego się wywaru. Kiedy mięso i warzywa są już wpół miękkie do gotującej się zupy dodaję brukselkę i zielony groszek. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie zupę zabielam śmietanką, doprawiam do smaku majerankiem, dodaję posiekany koperek

Kuchnia z widokiem na ogród
Jak zrobić żurek? Przepis z kiełbasą białą i ziemniakami 104

Żurek to nie odłączny element Wielkanocy, dlatego zajmuje główne miejsce na stole. Uważany jest również za wykwintną zupę i rarytas kulinarny. Nie da się również ukryć, że stał się jedną z ważnych tradycji wielkanocnych w Polsce. Żurek domowy w każdej rodzinie przyrządza się na własny sposób. Dodatkowo jest kwaśny, aromatyczny, rozgrzewa i zdecydowanie podkręca apetyt. Przeczytaj artykuł i dowiedz się(...)kwaśny, lekko słodki, sycący, gęsty oraz dobrze doprawiony. Oto garść porad, na które warto zwrócić uwagę podczas gotowania: Aby żurek domowy był gęsty, wymieszaj zakwas przed wlaniem go do zupy. Marchewka wprowadza lekkiej słodyczy do żurku z ziemniakami. Jednak jeśli dodasz jej więcej, może być już za słodki. Żurek domowy jest mało kwaśny? Zamiast słodkiej śmietany, dodaj 12-18%. Żurek

Rozdomowiona
Zupa szczawiowa z jajkiem 63

Jeśli na stole pojawia się zupa szczawiowa to znaczy, że wiosna w pełni. Jako dziecko bardzo lubiłam jeść liście szczawiu nazbierane w sadzie, a moim pierwszym samodzielnie przygotowanym daniem była właśnie zupa szczawiowa. Składniki: ? 2 garście liści szczawiu ? 4 duże ziemniaki ? 2 marchewki ? 1 cebula ? 6 łyżek oliwy ? 1/3 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku ? po kilka liści selera(...)łyżkach oliwy, chwilę poddusić. ? Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. ? Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut. ? Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. ? Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy

To co kocham
Zupa krem z czerwonej kapusty 78

Pierwszy raz gotowałam zupę z czerwonej kapusty, bo akurat plątała mi się połówka kapusty w lodówce i nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Postanowiłam ją zmiksować i powstała zupa-krem o bardzo ładnym kolorze i mocno aromatycznym, kapuścianym smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty czerwonej(...)cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 3 ziemniaki ? 2 łyżki octu jabłkowego ? 3 liście laurowe ? 1 łyżeczka majeranku ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie:: ? Pokrojoną cebulę  podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ? Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku. ? Po 15 minutach gotowania dodać obrane

To co kocham
Zupa fasolowa z czarnej fasolki meksykańskiej 91

Zupa fasolowa. Gęsta i sycąca. Doskonała na pożywny obiad w chłodne dni. Dzisiejszą ugotowałam z czarnej meksykańskiej fasolki. Czarna fasola uznawana jest za najzdrowszą odmianę fasoli. Zawiera duże ilości pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Posiada wysoką wartość odżywczą i jest bogatym źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu.  Fasola czarna najczęściej jest wykorzystywana w daniach kuchni(...)meksykańskiej. Dziś wykorzystałam ją do przygotowania tradycyjnej, polskiej zupy fasolowej. Jeśli nie macie czarnej fasolki możecie użyć każde innej odmiany czerwonej, białej czy kolorowej. Przy najbliższej okazji polecam Wam jednak spróbować czarnej, jest bardziej delikatna i świetnie smakuje.   Składniki - 250 g czarnej fasolki meksykańskiej - 300-400 g wędzonych żeberek wieprzowych (lub innej wędzonki czy boczku wędzonego) - 2 marchewki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sekrety pysznego i zdrowego rosołu – poznaj sprawdzony przepis 111

może zabraknąć marchewek, pietruszek, selera, pora oraz opalonej cebuli. Ostatnie warzywo najlepiej umieścić nad palnikiem z gazem albo w piekarniku. Wtedy rosół nabierze jeszcze głębszego aromatu. Warto też spróbować zupy przygotowanej z pieczonych warzyw. Wszystkie z nich wystarczy obrać i zamiast wrzucać bezpośrednio do garnka, najpierw umieścić w piekarniku.  A co z ziołami? To one sprawiają, że rosół smakuje(...)jeszcze lepiej. Podstawą jest sól i pieprz, ale nie tylko. W zupie powinny znaleźć się ziela angielskie oraz liście laurowe . W niektórych przepisach znajdziesz też dodatek lubczyku, co jest bardzo dobrym pomysłem. Daje on charakterystyczny posmak. Oto kilka wskazówek, jak gotować rosół domowy, aby był smaczny, klarowny i po prostu pyszny: wybierz sprawdzone mięso, które jest bogate w wartości odżywcze

Rozdomowiona