Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić na niezbyt duże kawałki i włożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Do garnka z warzywami wlać 3 szklanki wody, dodać vegetę, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu(...)miękkości warzyw. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W momencie kiedy warzywa są miękkie garnek zestawić z ognia i całość dokładnie zmiksować blenderem końcówką zwaną żyrafa. Zupę znowu postawić na ogniu wlać passatę pomidorową, cukier, 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem czarnym do smaki i gotować na delikatnym ogniu
ememe kitchenznika z talerzy. Barszcz czerwony z uszkami to obok karpia, pierogów czy bigosu obowiązkowa, wigilijna potrawa. Powinien być delikatnie kwaskowy i mieć bogaty aromat. Niezwykłe walory smakowe i zapachowe zupa zawdzięcza buraczanemu zakwasowi oraz dodatkowi czosnku i przypraw. Zakwas nadaje potrawie charakteru i apetycznej barwy. Zobacz też koniecznie przepisy na czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem , domowy zakwas buraczany(...)barszczu i do picia , świąteczny barszcz czerwony albo oryginalny barszcz po ukraińsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 235 kcal Zamierzacie przyrządzić pyszny barszcz czerwony na Święta lub inną okazję i szukacie dobrego, sprawdzonego
ProstePesto.plWęgierska zupa zbójnicka Gęsta, sycąca, rozgrzewająca i bardzo bogata smakowo zupka. Podana ze świeżym pieczywem, świetnie sprawdzi się jako pyszny, zimowy obiad dla całej rodziny. Polecam! Jest to połączenie dwóch moich ulubionych zimowych dań – aromatycznej węgierskiej zupy gulaszowej i pożywnej zupki wiejskiej zbójnickiej Składniki: 0,5 kg wołowiny gulaszowej 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku 250g(...)minut *** *** Dodajemy sok pomidorowy oraz przecier, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą i wszystkie składniki będą zupełnie miękkie *** *** Zupę podajemy posypaną siekaną zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ
Blog z ApetytemOrientalna, pikantna zupa pomidorowa z makaronem ryżowym. Bardzo rozgrzewająca, smaczna, z orientalną nutą. Doprawiłam ją jedynie cukrem kokosowym (który podbił smak pomidorów), liśćmi limonki kaffir oraz pastą Red Curry Kanokwan , która zdecydowanie odpowiada za cały smak tej zupy. Spróbujcie, a nie pożałujecie! WSKAZÓWKI: Zupę można zblendować lub jeść z kawałkami warzyw jednak najważniejsze jest aby ją zabielić - i tutaj sprawdza(...)się krem kokosowy Kara , który dodatkowo nadaje zupie kokosową nutę i niesamowitą kremowość. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania to czerwoną pastę curry Kanokwan możecie z powodzeniem zastąpić jej żółtą wersją , która jest nieco ostrzejsza od wersji czerwonej. Zupę najlepiej podawać z makronem ryżowym 5 lub 7 mm, makaronem Udon , makaronem z zielonego groszku lub makaronem ryżowym z zieloną herbatą. Składniki
CzarnawisienkaMagda Gorąca, parująca i zniewalająco pachnąca zupa marchewkowa z imbirem i miso to jest coś o czym marzę w chłodne dni. Rozgrzewka gwarantowana, radość i pełność brzucha spełniona, kolorowa terapia zaaplikowana. Pewnie znacie zupę marchewkową, właśnie taką z imbirem czy też z pomarańczą. Dodajcie do niej miso – u mnie zawsze mała saszetka w lodówce leży, oraz olej sezamowy(...)ciemnej łyżka syropu klonowego sól do smaku odrobina oleju sezamowego – opcjonalnie Marchewki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy, nie musi być bardzo drobno bo zupa będzie blendowana. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy – wrzucamy na nią cebulę, czosnek, marchewkę oraz imbir i wszystko razem smażymy, od czasu
Smaczna StronaZupa krem z warzyw to chyba najprostsze tak zwane pierwsze danie. U mnie zupa krem z warzyw powstała z 750 gramowej torebki mrożonek. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet nastolatka. Zupa krem z warzyw to również sposób na to aby ukryć w środku wszystko to, czego Twoje dziecko w wersji oryginalnej nie zje. Zatem(...)dzieła! Składniki na zupę krem z warzyw: - 750 g mrożonek, u mnie mieszanka wiosenna -3 ząbki czosnku -pół pęczka natki pietruszki -mały kubeczek słodkiej śmietany -kilka łyżek oliwę z oliwek najwyższej jakości -sól i pieprz do smaku -szczypta gałki muszkatołowej -pół laski bardzo dobrej wiejskiej kiełbasy -opcjonalnie granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem, możesz pominąć ten krok i zamiast
Z Kuchni Do Kuchnichłodniejszych porach powinniśmy ograniczać potrawy wychładzające nasz organizm, dlatego też w okresie jesieni, zimy czy wczesnej wiosny do większości zup dodaję… kaszę jaglaną oraz kurkumę, które nie tylko podnoszą wartości odżywcze czy są przeciwzapalne i antywirusowe, ale właśnie fantastycznie rozgrzewają organizm! Warto więc mieć w zanadrzu kaszę jaglaną i do każdej zupy (no, może oprócz rosołu🤣) wsypać choć(...)przynajmniej zawsze to więcej cennych składników☺️ Aaa, i od jakiegoś czasu mam patent na warzywa korzeniowe, aby nie było wygrzebywania przez domowników ‚nieporządanych’ produktów- ścieram na tarce. Fakt, może zupa nie wygląda tak atrakcyjnie jak z pokrojonymi w kółeczko warzywami, ale kto by tam patrzył na wygląd😜 Około 2 litrów zupy: 1 główka kalafioru 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego
Kraina Miodem Płynącabogata w smaki i bardzo sycącą. Niezastąpiona w chłodne dni i następnego dnia po ostrej imprezie:) Czas : Godzina Poziom trudności: Nie za trudne Liczba porcji : 3-4 Soljanka to zupa ogórkowa na mega wypasie:) Ma dużo bardziej złożony smak, bo też lista składników jest długa jak paragon za weekendowe zakupy. Zupa ma rosyjskie pochodzenie. Początkowo była podawana na stołach bojarów(...)pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją. Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary i kapustę, plus śmietana, cytryna i dużo zieleniny. Wywar ma być zawiesisty, słony i kwaśny zarazem. Efekt ten najlepiej osiągnąć dolewając do zupy
Niedzielny kucharzrobić… No cóż… mąż ubolewał, ale tylko chwilę, bo gdy spróbował mojej soczewicowej, z kiełbasą, boczkiem (no wiadomo…), już zapomniał o grochówce i teraz tylko ta zupa mu się marzy. Jest zdecydowanie prostsza, w smaku lepsza od grochówki, chociaż smaki są bardzo zbliżone. Koniecznie wypróbujcie, z ziemniakami lub bez, z zasmażką lub bez i zachwyćcie się(...)Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dalej gotujemy, aż soczewica będzie tak miękka, że będzie się delikatnie rozpadać – około 10-12 minut. Jest to efekt pożądany – pięknie zagęści zupę. Na sam koniec próbujemy zupę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Jeśli lubimy możemy na tym etapie dodać i jeszcze bardziej zagęścić zupę zasmażką zrobioną z łyżki masła i takiej
Smaczna StronaZupa meksykańska z chipsami czyli zupa meksykańska po mojemu gotowana z ryżem i dużą ilością warzyw, podana z chipsami z tortilli. Mówię wam pycha! Taka pomidorówka na bogato, wegetariańska a niezwykle sycąca. Robi cały obiad! U nas rodzina dziś się zajadała! Jest prosta do przygotowania i szybka – same plusy Dodatkowo można podać ją z tartym żółtym serem czy zieleniną(...)listkami natki pietruszki czy kolendry! PRZEPIS ZUPA MEKSYKAŃSKA Z CHIPSAMI Składniki: 2 cebule 4 łyżki oliwy 0,5 szkl ryżu pełnoziarnistego 2 litry wywaru warzywnego lub ekologiczne kostki rosołowe i woda 5 pieczarek 1 szklanka ugotowanej lub 1 puszka ulubionej fasoli: czerwonej, białej lub czarnej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 słoiczek 200g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól
Dorota Smakujeszybko. Wodzionka inaczej brotzupa ma wiele odmian, jednak zawsze podstawą przepisu na wodzionkę jest wrzątek i chleb. O tej prostej potrawie z chleba można powiedzieć, że to tradycyjna śląska zupa. Jednak nie można powiedzieć, że tu ulubiona zupa Ślązaków. Nie można też powiedzieć, że to przysmak ze śląska. Wodzionka to zupa oszczędna i z oszczędności, szacunku do chleba, a także(...)biedy powstała. Wodzionka jak się robi? Snelka i brotzupa Brotzupa to z niemieckiego brotsuppe czyli zupa chlebowa. Snelka to też z niemieckiego od schnell czyli szybko. Obie nazwy popularnej wodzionki wywodzą się z języka niemieckiego. I oznaczają tę samą szybką zupę z czerstwego chleba. Jest sprawą dyskusyjną czy wodzionka była pierwsza, czy pierwsze było jedzenie chleba z rosołem? Tak zwolenników
Dieta moja pasja