Gęsta, ostra, rozgrzewająca zupa meksykańska z dwoma rodzajami fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka(...)chilli 2 papryki czerwone oliwa łyżeczka kuminu i kolendry (mielonej) oraz ostrej papryki łyżka papryki czerwonej słodkiej starty ser do posypania zupy (ja ostatecznie dodałem tylko raz, średnio mi to podpasowało ale to kwestia gustu) można podostrzyć sosem sirracha jak kto lubi :) Jak robimy : Paprykę i cebulę siekamy w kostkę, natomiast kiełbasę w pół plasterki Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę
Snejkusiowe Przepisybarierę i kontynuować to na co się tak długo pracowało. Dziś jest ten dzień - piękny, jesienny i słoneczny, choć wietrzny. Wraz z jesiennymi promieniami słońca zapraszamy Was na czosnkową zupę krem - sporządzony w dość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu(...)Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jednego żaroodpornego naczynia lub blaszki wykładamy kostkę ziemniaka i batatów - doprawiamy je solą, pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami
Symfonia SmakówŻurek na zakwasie pyszny i rozgrzewający Żurek na zakwasie oj pyszny, ja uwielbiam a Wy ? przepis na zurek Żurek to jedna z ukochanych zup u nas w domu, ja ją robię najprościej jak się da. Lubię jak jest kwaśna, taka zupa na kaca, gęsta i pełna smaku. Ostatnio z zaprzyjaźnionej firmy Gronpiek dostałam ich naturalny zakwas do żurku(...)oknem zimno, wietrznie .. a w domu pytanie co będzie za zupa ? Proszę będzie żurek. Żurek wg mnie ( porcja dla 5 osób) 2 butelki żurku naturalnego Gronpiek 40 dkg boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki majeranku ziemniaki ugotowane ( 10 sztuk ) biała kiełbasa 5 szt 5 jajek na twardo
Kuchnia na wzgórzuJedna z zup które uwielbiałam, uwielbiam i uwielbiać będę! Świetna na rozgrzanie podczas zimnych jesiennych dni, sprawdza się też fantastycznie na "polu boju", na którym nie raz spędzałam kilka dni podczas zlotów ASG :) Tłuściutka, bardzo sycąca, pełna mięsnych aromatów zupa grochowa, w której łyżka staje dęba :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: pęczek włoszczyzny 2 gałązki lubczyku 600 g wędzonego boczku(...)wodą i odstawiamy do napęcznienia na czas gotowania wywaru. 2. Groch dokładnie płuczemy na sitku. Wywar przecedzamy, 2 marchewki i kawałek mięsa odkładamy na bok, resztę odpadków wyrzucamy. Do zupy wrzucamy groch i odłożony kawałek mięsa. Gotujemy 40 minut. Pamiętamy o częstym mieszaniu pod koniec gotowania, ponieważ groch lubi się przypalać. W razie potrzeby dolewamy też wody w trakcie gęstnienia
My Culinary ArtDzisiejszy przepis jest typowo sezonowy i idealnie wpisuje się w nadchodzącą jesień. Pyszna i szybka zupa z prawdziwków ożywi i obudzi Wasze zmysły przytłumione koncernowym jedzeniem. Do tej zupy nie potrzebujecie ani wywaru z mięsa ani z warzyw!. Tej zupy nie zagęścimy mąką ale użyjemy rozgotowanej, sprasowanej łyżką fasoli która świetnie uwydatnia smak prawdziwków. Będzie prosto, pysznie, odżywczo i naturalnie(...)małego garnka uzupełniamy 1,5-2 szklanek wody i gotujemy na małym ogniu ok.15-20minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem a także dodajemy papkę z fasoli by zagęściła zupę. 5/ Przelewamy do talerza. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnatylko z Tobą! I co? Co ma panna na swoje usprawiedliwienie?! A teraz zapraszam na pomidorową. Dla bałwanów. I tych zdolniejszych kulinarnie. Krok po kroku jak ugotować domową zupę. Student samą kawą,nauką i melanżem żyć (wbrew pozorom) nie może. Uwierzcie. Taka zupka się przyda w menu. Na deser proponuje kawę z cynamonem i syropem klonowym. Składniki (tak tak...niestety(...)sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść i będzie mniej zmywania) 1.Umyć mięso pod bieżącą zimną wodą. Włożyć do średniego garnka. Zalać ośmioma szklankami wody. 2.Dorzucić listek laurowy, ze trzy ziela
Fiolka w kuchniselery. Jeden długi i zielony, drugi bardzo niepozorny, szary, nieforemny, nazywany często najbrzydszym warzywem na świecie. Oba bardzo lubię. I często łączę. Tak jak w tej szybkiej, kremowej zupie. Oba te selery to tak naprawdę jedno i to samo warzywo. Seler naciowy to tylko specjalna odmiana, dająca większe, wyższe i bardziej soczyste łodygi. Seler naciowy ma w sobie więcej witaminy(...)tylko wyszorujcie i nie obierajcie. Kroimy warzywa na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Seler naciowy dobrze jest przed pokrojeniem pozbawić twardych żyłek – jeśli tego nie zrobicie, po zmiksowaniu zupy dalej będą wyczuwalne. Najłatwiej zrobić to krótkim nożykiem do jarzyn, nacinając delikatnie łodygę od zwężonej strony i wyciągając twarde łyko z selera ręcznie. Wygląda trochę jak struny od gitary, prawda? Zagotowujemy
Karo in the Kitchenpół ząbek czosnku. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, do miękkości warzyw. W kubeczku mieszamy mąkę z zimną wodą, dokładnie, żeby nie było żadnych grudek, wlewamy do zupy mieszając ją. W tym samym kubeczku zahartujemy śmietanę – odlewamy kilka łyżek zupy do kubka, dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy i całość wlewamy do zupy. Dolewamy do garnka koncentrat barszczu(...)cytryny. Doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zupa gotowa! To jest ‘ratunkowa’ wersja barszczu, na szybko. Zdaję sobie sprawę z tego, że kostka rosołowa i sam barszcz w butelce są zdecydowanie mniej zdrowe i wartościowe niż barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole , kościach i na prawdziwych burakach. O ten przepis dla Was też zadbam
Karo in the KitchenSłodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze(...)kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy
Karo in the Kitchenbardzo często robię ją sobie na kolację w postaci duszonej z samymi pomidorami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Dziś jednak proponuję bardzo łatwą, ale równocześnie przepyszną cukiniową zupę krem ze śmietanką i podaną z podsmażonymi kurkami, które też teraz łatwo dostać w sklepach. Zupa wydaje się być niepozorna, z małej ilości składników ale zapewniam, ze warto ją spróbować(...)Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z cukinii z kurkami (4 porcje) Składniki: 600 g młodych cukinii, pokrojonych w plastry 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 300 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na połówki 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietanki 36% 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej
karmelowyradośnie po kuchni (dobra, coś mnie drapało w gardle, ale nie było to jakieś zwiastujące drapanie), a dzisiaj wszystko mnie boli - nawet przełykanie śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry wody - 2 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 mała pietruszka - 1/4 pęczka natki pietruszki(...)Przygotowanie bulionu: Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy i gotujemy do miękkości. Gdy mięso przy kościach się ugotuje, zlewamy wywar i przyrządzamy na nim zupę. Składniki do grzanek: - 2 razowe bułki Przygotowanie grzanek: Bułkę przecinamy wzdłuż na pół, a potem w kostkę. Wrzucamy całość na blachę i do rozgrzanego piekarnika, żeby podsuszyć pokrojone pieczywo. Wyciągamy
Życie zamknięte w smakuPrawdziwe, świeże pomidory. Nie żaden przecier ani koncentrat. Zupa pomidorowa na prawdziwym bulionie, a nie kostce rosołowej. Do tego świeża bazylia. Czy może być coś lepszego? Składniki: – 2 litry bulionu* – 6 pomidorów świeżych (600 g) – 1 puszka pomidorów całych – 1/2 papryczki chilli – świeża bazylia – kwaśna śmietana (kilka łyżek) – 2 marchewki z bulionu(...)tłusty); warzywa obrać, można pokroić. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, lekko podgotować, zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu (bez bulgotania!) do miękkości składników. Zupa pomidorowa: z bulionu wyjąć mięso i warzywa. Dodać pomidory i chili. Gotować do miękkości świeżych pomidorów (muszą się rozpadać). Dodać marchewkę i pietruszkę – zmiksować. Można też dodać rozdrobnione mięso
Pociąg Do KuchniZupa ze szparagów. Chociaż nie. Krem szparagowy biały. Zupa – prawdziwy krem z białych szparagów. Gęsty, aksamitny. Niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Składniki: – 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego – 2 pęczki białych szparagów – 250 ml śmietany(...)zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać, dodać mąkę, żeby zagęścić. Niektórzy, jeśli lubią bardzo bardzo gęste kremy, mogą dodać też odrobinę skrobii. Krem szparagowy biały gotowy ;) Podobne przepisy
Pociąg Do KuchniUwielbiam zupy! Mogę je jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację Dokładnie tak w dniu wczorajszym raczyłam się przepyszną zupą z czerwoną pastą curry, imbirem, chili i warzywami takimi jak kalafior fasolka szparagowa i kapusta. Wbrew pozorom nie jest zbyt pikantna, z wciąż jędrnymi warzywami, a wykończona jest śmietanką wymieszaną z jogurtem. Zupa ta jest gęsta, bezmięsna i przepyszna, polecam(...)Scroll down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
karmelowy