zupa - 38908 przepisów (strona:272/2594)

Zupa krem jesienna 21

Zupa krem jesienna – pyszna, pożywna, rozgrzewająca. Z sezonowych warzyw. Prosta do przygotowania. Lubicie zupy? A zupy kremy? Ja bardzo! Zachęcam was do wypróbowania przepisu. PRZEPIS ZUPA KREM JESIENNA Składniki: 2 cebule czerwone 1 cebula biała 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cukinia 3 pomidory 1 kg ziemniaków 2 łyżeczki musztardy ostrej sól pieprz(...)śmietanki 30% Jak zrobić jesienną zupę krem: Na maśle z dodatkiem oleju szklimy posiekane cebule. W tym czasie wszystkie warzywa kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Zalewamy wodą (tylko tyle by przykryła warzywa), dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy śmietankę i musztardę, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Artykuł Zupa krem jesienna pochodzi z serwisu

Dorota Smakuje
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM- NAJLEPSZA 37

zupa tajska z kurczakiem, to nie lada gratka dla wielbicieli kuchni tajskiej. Jest wprost genialna w smaku. Z dużą ilością kurczaka, papryką, makaronem i mnóstwem świeżej kolendry 😋😋 Przepis na 4 porcje. Inspiracją był ten przepis , od siebie dodałam tylko trochę świeżo mielonego chili i częściowo zmieniłam kolejność wykonania. Zupa ma w sobie wszystko to co uwielbiamy, dlatego wchodzi na stałe(...)praskę ząbki czosnku oraz starty świeży imbir. Wlewamy bulion (dałam 400ml) i mleczko kokosowe (dałam 500ml). Ja dodałam także kilka przekręceń chili z młynka (lubimy bardziej pikantne dania). Do zupy dodajemy cukier (ja pominęłam), sos rybny oraz makaron (ja połamałam swój na mniejsze kawałki). Gotujemy ok. 5 minut, do miękkości. Na końcu wlewamy sok z limetki, pokrojone listki bazylii oraz

Smaczne Zdrowe
Bób – przepisy na 6 potraw z bobem w roli głównej 20

świetnym dodatkiem do kanapek czy faszerowania naleśników. Pesto z bobu i orzechów włoskich Pesto z bobu i orzechów włoskich Kremowe pesto z bobu Makaron z pesto z bobu 2. Zupa krem z bobu Zupa krem bazuje na trzech składnikach – bobie, młodych ziemniakach i kalafiorze. Bardzo lekka i delikatna w smaku. Będzie doskonałym przepisem na letni, lekki obiad. 500 g bobu(...)bulionem (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotować aż warzywa zmiękną. W osobnym garnku ugotować bób, a następnie odcedzić i obrać z łupinek. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać do zupy ugotowany bób oraz posiekany koperek (zostawić trochę do posypania gotowej zupy). Zupę gotować jeszcze 5 minut, a następnie zdjąć z ognia i zblendować na krem. W razie potrzeby rozrzedzić dolewając

Healthycreations.pl
Schabowa zupa z papryką 27

Dziś zupa pożywna ale typowo letnia i fajnie się ją zajada w ciepłe dni. Schab w zupie nadaje jej treści i smaku a papryki nadają zupie charakteru. Jesteście gotowi na pyszną zupę? no to zaczynamy. Zapraszam do kuchni, do krojenia i siekania a potem na talerz pysznej zupy. Schabowa zupa z papryką - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przepis na zupę owocową jagodową 25

Zupa owocowa jagodowa     Tym razem jeden z ulubionych przepisów Agnieszki z dzieciństwa. Takie przepisy budzą wspomnienia i nasuwają myśl by przypomnieć sobie beztroskie lata dzieciństwa...     👉Jak zrobić zupę jagodową❓     Zrobienie takiej zupki jest proste! Można ją zrobić w lato z jagód prosto z krzaka, lub jagód mrożonych, a także w okresie zimowym(...)jagód ze słoika.     Zapraszamy na przepis na zupę jagodową.     Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić zupę jagodową? - Przepis na zupę owocową - Szybka i pyszna zupka   Składniki: 400g jagód erytrytol lub inny słodzik (ilość według własnych potrzeb) 1 litr wody 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia zupy  makaron

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa z czerwoną kapustą 17

wielkie d. To był kiepski weekend na blogowanie, nie wyszło mi totalnie nic, dodatkowo większość potraw mi nie smakowała. No cóż, zdarza się i tak. Mam jednak dla Was zupę, którą zrobiłam jakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki(...)ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw. Dolewamy zakwas, ocet, dodajemy majeranek, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy) i posypujemy poszatkowanym koperkiem. Podobne przepisy: Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Kapuśniak z soczewicą Jarzynowa

Kardamonovy
Zupa z pieczonych pomidorów 16

dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu.  Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali :D.  Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich(...)cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy

Kardamonovy
Kapuśniak z soczewicą 20

Bardzo przypadkowa potrawa. Z weekendu zostało mi pół główki kapusty, przy okazji zachciało mi się zupy. Plusem tego kapuśniaku było to, że nie musiałam do niego niczego dokupować. Ja w ogóle lubię gotować z domowych resztek, serio serio. Obecny czas bardziej sprzyja kombinowaniu, bo nie chcę niepotrzebnie wychodzić z domu. Zupa wyszła tak pyszna, że wrąbaliśmy cały garnek w ciągu(...)tego pomidory, majeranek, a także przepłukaną soczewicę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do miękkości kapusty i soczewicy). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podobne przepisy: Zupa z kapustą włoską i czubrycą zieloną Zupa z kapustą włoską, kiełbasą i soczewicą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Zupa z czerwoną kapustą Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą Zupa z soczewicą

Kardamonovy
Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami 15

powiedzmy, że wyszedł z tego taki oszukany barszcz ukraiński. Fasola i smażona cebula nadały tej zupie trochę takiego charakteru. Plus jest taki, że nie trzeba tej zupie poświęcać jakoś dużo czasu, a jest naprawdę pyszna. Sezon na botwinkę trwa, więc do garów raz, raz, dwa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu(...)smażymy kolejne 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy zakwas i odsączoną fasolę gotujemy do miękkości ziemniaków i buraków. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, cukier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy śmietanę i poszatkowany koperek. Podobne przepisy: Zupa z botwinki z fetą Zupa z botwinki z ziemniakami Chłodnik litewski Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym Artykuł Zupa

Kardamonovy
Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami 17

Ostatnio mam jakieś niedobory grochowe w organizmie, bo ten ciągle się go domaga. Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami powstała z wiadomych więc względów. Dodatkowo postanowiłam trochę ją usezonowić i dodałam do niej pyszne, dojrzałe pomidory. Finalnie zupa jakoś szczególnie nie różniła się w smaku od innej mojej bezmięsnej grochówki , pomidory są jednak ciut wyczuwalne. Jeżeli lubicie zupy, macie niedobór grochu(...)chcecie jeszcze wykorzystać sezonowe pomidory, ta zupa jest właśnie dla Was. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory obrane ze skóry 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz

Kardamonovy
Wegetariańska grochówka z włoską kapustą 20

moim otoczeniu nie ma z tym problemu. Nawet Tola lubi moją grochówkę. Robię, więc na potęgę ile się da i z czym się da, bo to bardzo zdrowa zupa. Warzywa warzywami, ale sam groch jest bardzo zdrowy. Zawiera cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego i błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Poza tym zawiera witaminy(...)pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście jedynie w sezonie jesienno-zimowym. Wiosną już tak średnio na jeża, latem ciepłe zupy odpadają. Grochówka wyszła gęsta, pożywna, idealna na obecną aurę. Podstawą

Kardamonovy
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ (SZEROKIEJ). NA INDYKU 33

pyszna, letnia zupa jest jedną z moich ulubionych 😍 W sezonie letnim kapuśniak z młodej kapusty i własnie taką zupę jarzynową z dodatkiem żółtej fasolki mogłabym jeść na przemian 😋 Tym razem do zupy wykorzystałam pyszną, szeroką fasolkę szparagową, a zupy nie zabielałam śmietaną. Ale to tylko jedna z wersji jakie gotuję 😉 Czasem do zupy dodaję śmietanę, albo dorzucam kalafiora lub brokuła(...)bywa z takimi jarzynowymi zupami, panuje tutaj całkowita dowolność.  Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 kalarepa 1/2 kg żółtej  szerokiej fasolki szparagowej 3 średnie ziemniaki kawałek pora puszka 200 g drobnego groszku konserwowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie koperek Wykonanie :  Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść

Walijskie Pichcenie
Lekka zupa z młodych kalafiorów gotowana na mleku – czyli przepis na kalafiorową w wersji fit 37

zupa to prawdziwa poezja smaku! Jeśli kochacie jarzynowe zupy ze śmietaną lub klasyczną kalafiorówkę, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zupa ma delikatny smak i kremową konsystencję nawet bez blendowania, a mleko dodaje lekkości i subtelności, podkreślając naturalny smak kalafiora. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Młodego kalafiora rozdziel na różyczki. Odkrój i wyrzuć twarde łodygi. Marchew obierz i pokrój(...)miękka i lekko się zarumieni. Dodaj różyczki kalafiora do garnka i smaż przez kilka minut, mieszając, aby dobrze się podsmażyły. Dodaj marchew. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj mleko. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż kalafior będzie bardzo miękki. Przypraw zupę solą, sokiem z cytryny i pieprzem

Eat me! Fit me!
Zupa ogórkowa 36

Share Pinterest Print Dzisiaj tradycyjna polska zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką, ogórkami kiszonymi, kurczakiem i oczywiście zabielona śmietanką. Kwaskowa i przepyszna! Przygotowałam ją na wywarze drobiowym z udek, ale mogą być też np. żeberka wieprzowe. Bardzo polecam! Składniki: 2 i 1/2 litra wody 2 udka z kurczaka 4 średnie ziemniaki 1 malutka pietruszka 1 duża marchewka 1/2 małego selera(...)zalewę z ogórków. Gotować około 8 minut. Na koniec dodać śmietankę i posiekany koperek. Zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Krupnik → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa chrzanowa → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa z fasolki szparagowej Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Oberiba czyli śląska zupa kalarepy. Dodaje się do niej też listki i zabiela śmietaną. PRZEPIS 32

zupę z kalarepy wyróżnia to, że dodaje się do niej też pokrojone w paseczki liście i zabiela śmietaną. Przygotowałem dla was przepis na śląską oberibę, zupę, którą najbardziej lubię przygotowywać wiosną. Przepis na oberibę – śląską zupę z kalarepy Składniki: 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej, 3 kalarepy razem z liśćmi, 2 marchewki, 4 większe ziemniaki(...)śmietany kremówki 30 proc., pęczek koperku, sól, pieprz. Jak zrobić oberibę – śląską zupę z kalarepy? Bulwę kalarepy obierz, pokrój w sporą kostkę, dodaj do gotującego się wywaru. Wrzuć także pokrojone w paseczki listki i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj 10 minut, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj kolejne 10 minut, wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem

Kulinarna Polska