Zupy porowe lubię bardzo, wręcz uwielbiam. Ciecierzycę odkryłam dopiero niedawno. Kiedy znalazłam przepis na tę zupę ucieszyłam się, że będę mogła wypróbować te dwa składniki podane razem. Zaskoczyło mnie jedno. Ciecierzyca zdominowała smak zupy, która przypominała mi trochę…grochową. Pewnie dla smakoszy ciecierzycy to oczywista oczywistość, ja jednak byłam tym faktem nieco zaskoczona;) Bardzo ciekawe połączenie. Jak dla mnie(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę (któregoś razu nie miałam, nie dodałam i też było pysznie). Zupę podajemy z grzankami. Ciekawą alternatywą jest również podanie
Smaki Na TalerzuParzybroda jest kolejnym produktem, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o słodkim smaku. Zupa jest gęsta, a w jej skład wchodzą: słodka kapusta, ziemniaki, boczek i kminek. Zupa parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność produktów serwowana była(...)najczęściej podczas żniw lub wykopków. Produkty wchodzące w jej skład (tj. ziemniaki i kapusta) zajmują wiodącą pozycje w jadłospisie mieszkańców rejonu częstochowskiego. Zupa parzybroda w mojej wersji. Składniki: - wywar mięsny lub warzywny - 1 kg młodej kapusty - 700 g ziemniaków - 2 – 3 marchewki - 300 g wędzonego boczku - 2 cebule - sól - pieprz - kminek Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek
mojewypiekiinietylkoKrem z brokułów na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, to propozycja sycącej i kremowej zupy na danie główne lub kolację. Zupa krem z brokułów smakuje wyśmienicie solo ale można ją również podać towarzystwie chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego. Krem z brokułów to nie tylko danie zdrowe, bardzo smaczne ale i proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje(...)wszystko chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy brokuła i całość gotujemy do jego miękkości. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo. Artykuł
Smakowite DaniaZupa z zielonej sałaty Zupa z sałaty , wydaje się ,że to niemożliwe , a przynajmniej na pewno niesmaczne . No I tu Was zadziwię , wcale nie , zupa jest bardzo smaczna i do tego lekka , idealna nawet dla osób na diecie , wystarczy tylko, nie zabielać śmietaną, a jogurtem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To danie , jest także doskonałym sposobem(...)działki, doskonale rozumieją ten ból , kiedy z tęsknoty za zieleniną , sieje się niebotyczne ilości sałaty , bo szybko rośnie , a później kombinuje z czym ją przejeść .. Zawsze można zrobić zupę , lub kupić kozę , jeśli zupa Wam nie podejdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 główki sałaty masłowej liście sałat lodowych i rzymskich ( pęczek, dość spory ) około
Ogrodnik w podróżyCoraz cieplej się robi i trzeba szukać pomysłów na szybkie obiady. Jedna z propozycji to zupa z młodym jarmużem i tortelloni. Taką zupę przygotowałam dzięki Hilcona ,która w swojej ofercie ma półprodukty między innymi makarony, sosy i dania warzywne. Są to produkty z krótką datą ważności i nie znalazłam w składzie żadnych ulepszaczy czy konserwantów. Bardzo dużym zaskoczeniem było(...)jajka od kur z wolnego wybiegu. Dużym plus jak dla mnie jest również to, że tortelloni nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczyło tylko na 2-3 minuty włożyć do gorącej zupy i można było jeść. Składniki: 1,5-2 litry bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 50 g selera 100 g marchewki 50 g pietruszki 0,5 mniejszej cebuli 2 ząbki
Ala piecze i gotujeJako, że pogoda nam dopisuje i jest bardzoooo ciepło nikt z nas nie ma za bardzo ochoty na jakieś ciężkie zupy. Ale co powiecie na krem? i to z grzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;) Krem z kalafiora dla 4 osób 1 kalafior 1 średniej wielkości ziemniak 1 marchewka(...)zalewamy wodą na równi z warzywami, ok. 750 ml. Ważne aby nie nalać jej za dużo, bo wtedy nasz krem będzie za rzadki. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem do momentu aż nasz kalafior i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut od chwili zagotowania. Kiedy nasze warzywa są już miękkie wyciągamy marchewkę, pietruszkę
PatiGotujeryżem lub makaronem. Mowa oczywiście o pomidorowej. Przygotować ją można na wiele sposobów. Ja proponuje Wam, jako że wciąż mamy sezon na pomidory, przygotować ją ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa 1 kg pomidorów rostbef wołowy 1 marchewka 1 pietruszka 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 listków bazylii(...)podsmażamy na patelce na łyżce masła. Po godzinie wyciągamy nasz rostbef, warzywa, liście laurowe i ziela angielskie, mięso i marchewkę kroimy w kostkę, użyjemy ich jako dodatki do zupy. Do naszego wywaru wrzucamy podduszone pomidory wraz z oregano i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły. Po tym czasie wyłączamy ogień, dorzucamy do zupy listki
PatiGotujeZupa botwinkowa to dla mnie taki ekspresowy barszczyk czerwony, z liściem ;) sposobów wykonania jest kilka, podobnie jak podania. Ja botwinkę lubię z jajkiem (czasem jeszcze chlebem przegryzę;)) lub z ziemniakami - ale te ziemniaki mają być roztarte i podane na jednym talerzu, a niektórzy wolą, gdy mają je osobno. W tym wypadku nawet nie chodzi o późniejsze zmywanie(...)prostu lubię, jak mi się te ziemniaczki ciut rozpływają od ciepła zupy ;) Ale wróć - ja tu zupę z jajem serwuję, a z kartoflem wyskakuję! (Rym przypadkowy). Botwinka z jajkiem jest równie pyszna i przy tym szybsza! Nastawiasz wodę, siekasz botwinkę, pyk do gara, a potem tylko doprawić, zabielić i gotowe. W tym samym czasie, co wodę nastawiasz jajka
Kolorowy Przepisownikdługą nieobecność i brak nowych postów, ale teraz wracam z pysznymi wegetariańskimi i wegańskimi propozycjami dla Was na pyszny i treściwy posiłek. Dzisiaj zapraszam was na pyszną zupę grochową z grochu łuskanego (połówki) Sycąca zupka idealna na deszczowy i chłodniejszy dzień. Zapraszam do zapoznania się z przepisem: Przepis: dla 4 osób Składniki: 3 litry wody 5 małych(...)miękki. Pod koniec gotowania solimy wodę. 1/2 łyżeczki soli na 1 litr wody. Podczas gotowania grochu usuwamy nadmiar piany. Ugotowany groch odcedzamy. Jeśli chcemy aby nasza zupa była gęstsza, połowę grochu miksujemy. 3. Marchew, seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie
Mój pomysł nalubię wyjątkowo, już w czasie tej podróży postanowiłam, że będę zbierać dokładne informacje o daniach, a także przepisy u samego źródła. I tak na pierwszy mój domowy ogień poszła zupa miso. Miso-shiru jest tradycyjną japońską zupą serwowaną praktycznie do każdego posiłku, w tym również na śniadanko. Zauważyłam, że wersja „śniadaniowa” jest znacznie delikatniejsza od tych jedzonych po południu(...)też wieczorami. Zupę tę przygotowuje się z bulionu dashi, pasty z fermentowanej soi miso oraz wielu dodatków zależnych od własnych upodobań, regionu, czy też pory roku. Dodatkami tymi może być tofu, mogą być ryby, mogą być sezonowe warzywa. Generalnie, jak chodzi o składniki miso-shiru (prócz tych podstawowych: dashi i pasty miso) powinny one być sezonowe i odzwierciedlać aktualną porę
Kate's Kitchensezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy smak wiosny. Taką zupę robiła moja babcia ze szczawiu uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe, bo jestem kiepska z botaniki i muszę próbować(...)posiekana 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 litry bulionu 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz śmietana do dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę Przepis na zupę szczawiową Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź połowę szczawiu, a resztę zmiksuj na zupę krem
Ugotowane pozamiataneZupa wyszła przepyszna, mąż się zachwycał. Powiedział że taka zupa może być codziennie. Bardzo proste i szybkie danie. Wykonanie w thermomix na dole. Do garnka wlać wodę dodać marchew, korzeń pietruszki, łodygę selera, natkę pietruszki, vegetę, słodką paprykę w proszku, kurkumę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować(...)kolejne 10 minut. Dodać serek i śmietanę. Zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Podawać z bułką, grzankami itp Zupa pyszna polecam. Thermomix do naczynia wlać wodę, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, natkę pietruszki, kurkumę, paprykę słodką, sól, pieprz, gotować temperatura 100 C, czas 15 minut, obroty 1 dodać brokuł, gotować 100 C, czas 10 minut, obroty 1, sprawdzić smak
Kuchnia PokoleńZupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz uwielbiam , niestety, reszta familii, łącznie z sędziwą Japcią ( Babcią " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) nie podziela mojego entuzjazmu , cóż jakoś muszę(...)żyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więcej dla mnie ! Zupa jest bardzo , ale to bardzo prosta i szybka w wykonaniu , nie ma problemu z odgrzewaniem , też się dobrze sprawdza drugiego dnia , nawet smak jest jeszcze lepszy . Polecam wszystkim zupojadom , takim jak ja " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyZupa rybna bardzo pyszna! Dziś ryba w roli głównej. Będzie to coś naprawdę prostego,ale zarazem pysznego. Zrobię zupę rybną, która jest zapaszysta i tak smaczna, że dokładki same znajdują się na talerzu. Gotowanie zupy rybnej sprawia mi wiele przyjemności, ale potem jej jedzenie to sama poezja smaku. Do zupy rybnej zraziłam się kiedy serwowano ją na stołówce szkolnej. Już(...)bardzo długo trzeba było mnie przekonywać, a tu masz na jakimś babskim spotkaniu dostałam porcję zupki. Zjadłam z wielkim apetytem i ...poprosiłam o dokładkę! No i od tej pory zupa rybna gości u mnie na stałe. Do przyrządzenia będzie nam trzeba : Czytaj więcej
Tylko pyszniezdecydowanie najdziwniejsza zupa jaką jadłam:) Dobra, a jednak mocno nietypowa. Nie będę Was okłamywać, że gdy tylko ją zrobicie nie będziecie chcieli jeść już żadnej innej, bo z pewnością tak nie będzie. Warto jednak jednorazowo przygotować ją w ramach eksperymentu i ciekawości nowych smaków. Zupa jest słodka. Dla przełamania tej słodyczy doprawiamy ją sokiem z limonki i podajemy z dość(...)charakternym szczypiorem oraz papryczką chilli. Mój mąż dodatkowo posypał ją płatkami chilli i był to strzał w 10. Zupa, choć piszę o niej, że dziwna, została skonsumowana do ostatniej łyżki. Mój M. zjadł jej aż 3 talerze i powiedział, że chciałby zjeść ją znowu. Ja – niekoniecznie;) Tak więc wszystko to kwestia gustu. Jeśli odważycie się ją przygotować, napiszcie proszę
Smaki Na Talerzu