Tania zupa z serków topionych z pieczarkami to poezja smaków, która z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. Jest to delikatna i aksamitna zupa, idealna na przystawkę przed daniem głównym, może również stanowić wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. składniki na 4 porcje 4 serki topione najlepiej Gouda ( po 100 g każdy ) 1 litr gorącego bulionu(...)mieszamy trzepaczką do momentu aż ser się rozpuści a następnie wszystko wlewamy do bulionu z pieczarkami, mieszamy i gotujemy około 3 minuty. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy chochlę gorącej zupy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Na końcu zupę doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, dodajemy zawiesinę ze śmietany całość dokładnie razem łączymy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Opłukaną
Smakowite DaniaDziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej: ROSÓŁ bez kostek rosołowych!!! Rosół jest najpopularniejszą zupą gotowaną w prawie każdym polskim domu od pokoleń. I mimo tradycji sięgającej czasów szlacheckich nie ma na niego jednej receptury. Ale może właśnie w tym tkwi jego(...)zawdzięczam tradycjom wyniesionym z domu przez męża. To u niego rosół był obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu i tak zostało również u nas. Ja jakoś nigdy nie byłam miłośnikiem tej zupy traktując ją raczej jako bazę dla innych, wg mnie smaczniejszych. Ale z czasem, robiąc kolejne eksperymenty, zmieniając składniki i proporcje zaczęłam doceniać jego smak i to, że tak wiele zależy
Kulinarna PatilogiaŻur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną(...)czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i tez dodajemy do garnka. Na koniec kroimy w kostkę i dodajemy wyjętą wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy
Kulinarna Patilogiapomarańczy proponuję podczas wyrabiania dodać skórkę startą z jednej pomarańczy. Zamiast pomarańczy można dodać do babki mandarynki. … The post Babka pomarańczowa z czekoladą appeared first on Polska Zupa
Polska Zupapozwolić sobie na taką rozpustę. Przepis pochodzi z bloga Cake Lab . Jeżeli zauważycie drobne różnice, to nie … The post Mazurek cytrynowo pistacjowo sezamowy appeared first on Polska Zupa
Polska Zupalodówce czekało jakby specjalnie na tą okazję schowane ciasto, które zostało mi po robieniu pizzy. Schowałam … The post Owsiany chleb śniadaniowy z makiem appeared first on Polska Zupa
Polska Zupajednak, to nie jest do końca tak. To takie danie na które po prostu czasami może nas najść ochota. … The post Jajka marynowane appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaciast, które robią się same, a składniki na nie po prostu są w lodówce i nie trzeba specjalnie po … The post Babka piaskowa appeared first on Polska Zupa
Polska Zupawszystkiego. I u mnie na blogu jest tego trochę, bo nie ma co ukrywać, pasztet nie wymaga … The post Pasztet z jajek appeared first on Polska Zupa
Polska Zupazupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)blenderze z 1/3 wody, w kórej się gotowały. Wlewamy śmietankę i miksujemy na gładki krem. Krem ponownie wlewamy do garnka, łączymy z pozostałą wodą i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa
Raj dla PodniebieniaChińska zupa z kurczakiem to na smaczna, sycąca i rozgrzewajaca potrawa, która może stanowić danie główne lub smakowitą propozycję na goracą kolację. To świetny pomysł na obiad nie tylko dla wielbicieli kuchni azjatyckiej ale także super propozycja na szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. składniki na 3-4 porcje 500 g piersi z kurczaka 2-3 ząbki czosnku(...)przykrywamy pokrywką i całość doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy mieszankę chińską, wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 8-10 minut, na małym połomieniu. Następnie do zupy dodajemy makaron ryżowy, całość mieszamy i gotujemy około 5 minut, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Na końcu do zupy dodajemy kapustę pekińską i całość gotujemy około
Smakowite Daniabyle jaki wpis, bo to wpis numer 500! A jak taki okrągły wpis to i przepis będzie odświetnie, … The post Ciasto pistacjowe appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaDługo zastanawialiśmy się, jak Czesi to robią, że ich zupa czosnkowa ma tak intensywny i świeży aromat. W końcu odkryliśmy tę prostą sztuczkę. Najważniejszy jest moment, którym czosnek łączy się z zupą. Zobaczcie nasze wideo, gdzie przygotowujemy ją krok po kroku. Przepis na czeską zupę czosnkową Składniki: 2 porcje esencjonalnego rosołu przygotowanego na przykład według tego przepisu , 2 ząbki czosnku(...)około 100 gramów sera żółtego, 2 jajka, grzanki z bułki pszennej, natka pietruszki. Jak zrobić czeską zupę czosnkową? – przepis wideo Ten przepis znajdziecie też u nas w formie tradycyjnej: Česneková polévka: Czesi robią ją inaczej niż może nam się wydawać Artykuł Czeska zupa czosnkowa z jajkiem, serem i grzankami. Przepis WIDEO pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie
Kulinarna Polskavotes) Zupa chlebowa, pomysł na tani, pyszny obiad Zimno, ponuro i biało za oknami…W takie dni nie bardzo ma się ochotę na spacer, czy też prace na działce.. Za to chętnie sięga się po gorącą pyszną zupę.. W domu zawsze jest trochę resztek chleba, więc warto je zagospodarować . Ta propozycja jest tania, prosta i mega smaczna(...)się zwieść nazwie i koniecznie spróbuj Moja rodzinka też była sceptyczna, ale po pierwszej łyżce już nikt nie narzekał Polecam ! składniki na około 2,5 l zupy: 6-7 kromek chleba najlepiej razowego lub graham (duże kromki, trochę mniej niż 0,5 kg) tu trochę na oko bo każdy chleb ma nieco inne właściwości 2 średniej wielkości cebule 2 litry
Ogrodnik w podróżyjednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub do zapieczenia w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego(...)minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę i taktukę, kolorowe naleśniki, pyszne zupy – kalafiorową, owocowe gazpacho, chowder kukurydziany, a na deser morele karmelizowane i owocowy kisiel. Jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko
Tajemnice Smaku