Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghiego ” The Cookbook „. Przepis poniżej jest z moim zmianami. … The post Sernik karmelowy z orzechami makadamia appeared first on Polska Zupa
Polska Zupamielone może być mieszane wieprzowo – wołowe, ale robiłam je już wiele razy, w różnych kombinacjach i … The post Szwedzkie klopsiki – Köttbullar appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaMoże nie jest to najpiękniej wyglądająca zupa, ale smakiem zdecydowanie się broni Choć kalendarzowa wiosna już nastała, to jednak pogoda za oknem wydaje się mało wiosenna. Niechaj na talerzu zagości więc choć trochę zieleni. 1 op. mrożonego szpinaku (450 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera 2-3 duże ziemniaki(...)dodajemy cebulę i szklimy ją na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy czosnek oraz szpinak. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy do zupy. Gotujemy razem jeszcze przez kilka minut. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką kremówką i jeszcze chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub szczyptą gałki. Zupę podajemy razem
Smaki Na Talerzudobra bułka to podstawa. Zapewniam was, że te bułki burgerowe są idealne. Przepis oparłam na recepturze z książki … The post Bułki do burgerów appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaZupę krem z czerwonej soczewicy po raz pierwszy zrobiłam chyba z 15 lat temu za namową koleżanki. Wówczas koleżanka tak bardzo się nim zachwycała, a mnie nie zasmakowała wcale. To jedno podejście na lata skutecznie zniechęciło mnie do dalszych prób. Aż wreszcie nadszedł dzień, by kremu z czerwonej soczewicy spróbować ponownie. No i zrobiłam. Mocno aromatyczną od ziół (dałam(...)łyżeczki oregano i 1 łyżeczkę rozmarynu, co ostatecznie okazało się lekką przesadą ;)), mocno kremową, dość szybką do zrobienia. Podaną z pokruszoną fetą i posiekaną natką. Pyszną. Zupa miała dość mocno ziołowy smak, co na szczęście „naprawił” dodatek płatków chili. Ostatecznie zupa bardzo mi smakowała (zjadłam 2 miseczki – na obiad i kolację), choć poniżej, na przyszłość
Smaki Na Talerzuprzepisy, bo jakby mogło zabraknąć kultowego piernika staropolskiego czy piernika litewskiego, które są klasyką. Kiedy jednak zapomnicie … The post Piernik na ostatnią chwilę appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaNajwięcej praca jest ze zrobieniem kuleczek z ciasta i obtoczeniem ich w orzechach. Przy obtaczaniu pamiętajcie, że trzeba … The post Ciasteczka z pisatcjami appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaPolsce, o tyle ten ciemny dostepny jest w nielicznych sklepach internetowych w dość wysokiej … The post Fińskie ciasteczka z syropem z brązowego cukru appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaprzepis na ciasteczka które wiedziałam, że muszę upiec zaczęłam się przyglądać co to takiego właściwie jest. I po przeanalizowaniu … The post Ciemny syrop appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaswoje wady. A właściwie jedną wadę, ale znaczącą, za jego przygotowanie trzeba się zabrać wiele tygodni przed świętami. … The post Piernik litewski appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaGęste i sycące zupy to jest to, czego potrzebuję głównie jesienią i zimą. Szczególnie mocno cenię je też sobie za możliwość przygotowania ich na dwa dni. Po ostatnim razie, kiedy zrobiłam zupę z szarpanym kurczakiem i chrupiącą tortillą , wiedziałam, że będę robić ją częściej. Polubiłam ją z miejsca, podobnie jak lubię zupę meksykańską . Zależało mi jednak na znacznie szybszej wersji(...)tortilli kroimy na paseczki, wrzucamy partiami na większą ilość rozgrzanego oleju, smażymy krótko, do zarumienienia. W trakcie smażenia obracamy na druga stronę. Wyławiamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym. Zupę rozlewamy na talerze, podajemy z pokrojonym na plasterki awokado oraz „chipsami” z tortilli. UWAGI: Zupę proponuję przygotować w dość wysokim naczyniu, tak by z łatwością można było zmieścić
Smaki Na Talerzuczasu korzystam z tego przepisu i powiem wam, że na dzień dzisiajszy wychodzi z niego najlepsza pizza jaką … The post Najlepsza domowa pizza appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaziół oraz przypraw. W zależności od naszych upodobań pieczywo pokroić można na mniejsze bądź na większe kawałki, dodać przyprawy bądź postawić na samo tylko pieczywo, serwować jako dodatek do zup oraz sałatek. Moje ulubione grzanki to te, które przyprawiam czosnkiem oraz ziołami, to właśnie je robię najczęściej w mojej kuchni. Pokrojone w małą kostkę pieczywo doprawiam świeżo przeciśniętym przez praskę(...)czosnkiem jest fenomenalny. Jeśli wolcie czosnek suszony nic nie stoi na przeszkodzie, aby po taki właśnie czosnek sięgnąć. To jakie zioła dodaję do grzanek, zależy od tego do jakiej zupy czy sałatki mam zamiar grzanki podać. Najczęściej stawiam na rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, płatki chili, bazylię i oregano. Dowolność przypraw jest tym co w grzankach lubię najbardziej. Jeśli macie zatem
MeCookszawsze pod ręką gotowe do użycia ziarna. Oczywiście wszyscy nie lubiący się bawić w zapasy, moga po … The post Hummus z pieczoną dynią appeared first on Polska Zupa
Polska Zupa