maliny, porzeczkę czy jagody. Będzie smakować za każdym razem ciut inaczej, ale na pewno … The post Sernik z białą czekoladą i borówką amerykańską appeared first on Polska Zupa
Polska Zupapozwolić sobie na taką rozpustę. Przepis pochodzi z bloga Cake Lab . Jeżeli zauważycie drobne różnice, to nie … The post Mazurek cytrynowo pistacjowo sezamowy appeared first on Polska Zupa
Polska Zupapomarańczy proponuję podczas wyrabiania dodać skórkę startą z jednej pomarańczy. Zamiast pomarańczy można dodać do babki mandarynki. … The post Babka pomarańczowa z czekoladą appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaOwoce możecie oczywiście zmienić, ale jeżeli użyjecie bardziej słodkich, zredukujcie ilość … The post Ciasto z rabarbarem i truskawkami, bez jajek i bez mleka appeared first on Polska Zupa
Polska Zupasię z rabarbarem rabarbarowych sceptyków. Przygotowani nie jest trudne, ale warto mec foremki z wyjmowanym dnem. Nada się … The post Tartaletki z rabarbarem appeared first on Polska Zupa
Polska Zupamożna kupić w dowolnej chwili. Jeżeli nie lubicie kwaśnych rzeczy możecie trochę zmniejszyć ilość octu w przepisie. ok. 1 kg ( … The post Caponata appeared first on Polska Zupa
Polska Zupamożna kupić w dowolnej chwili. Jeżeli nie lubicie kwaśnych rzeczy możecie trochę zmniejszyć ilość octu w przepisie. ok. 1 kg ( … The post Caponata appeared first on Polska Zupa
Polska Zupazupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)blenderze z 1/3 wody, w kórej się gotowały. Wlewamy śmietankę i miksujemy na gładki krem. Krem ponownie wlewamy do garnka, łączymy z pozostałą wodą i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa
Raj dla Podniebieniasię z rabarbarem rabarbarowych sceptyków. Przygotowani nie jest trudne, ale warto mec foremki z wyjmowanym dnem. Nada się … The post Tartaletki z rabarbarem appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaOwoce możecie oczywiście zmienić, ale jeżeli użyjecie bardziej słodkich, zredukujcie ilość … The post Ciasto z rabarbarem i truskawkami, bez jajek i bez mleka appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaTania zupa z serków topionych z pieczarkami to poezja smaków, która z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. Jest to delikatna i aksamitna zupa, idealna na przystawkę przed daniem głównym, może również stanowić wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. składniki na 4 porcje 4 serki topione najlepiej Gouda ( po 100 g każdy ) 1 litr gorącego bulionu(...)mieszamy trzepaczką do momentu aż ser się rozpuści a następnie wszystko wlewamy do bulionu z pieczarkami, mieszamy i gotujemy około 3 minuty. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy chochlę gorącej zupy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Na końcu zupę doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, dodajemy zawiesinę ze śmietany całość dokładnie razem łączymy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Opłukaną
Smakowite DaniaDziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej: ROSÓŁ bez kostek rosołowych!!! Rosół jest najpopularniejszą zupą gotowaną w prawie każdym polskim domu od pokoleń. I mimo tradycji sięgającej czasów szlacheckich nie ma na niego jednej receptury. Ale może właśnie w tym tkwi jego(...)zawdzięczam tradycjom wyniesionym z domu przez męża. To u niego rosół był obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu i tak zostało również u nas. Ja jakoś nigdy nie byłam miłośnikiem tej zupy traktując ją raczej jako bazę dla innych, wg mnie smaczniejszych. Ale z czasem, robiąc kolejne eksperymenty, zmieniając składniki i proporcje zaczęłam doceniać jego smak i to, że tak wiele zależy
Kulinarna PatilogiaŻur (bo ponoć fachowo nie powinno się zdrabniać nazwy na żurek) to zupa tradycyjnie przygotowywana przez Słowian Północnych (Czechów, Słowaków Białorusinów i oczywiście Polaków). Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną(...)czas powoli gotuje. Na patelnię dajemy 2 łyżki masła i podsmażamy 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę. Kiedy się lekko zarumieni dodajemy wraz z tłuszczem ze smażenia do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy surowy wędzony boczek pokrojony w kostkę i tez dodajemy do garnka. Na koniec kroimy w kostkę i dodajemy wyjętą wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy
Kulinarna Patilogiapomarańczy proponuję podczas wyrabiania dodać skórkę startą z jednej pomarańczy. Zamiast pomarańczy można dodać do babki mandarynki. … The post Babka pomarańczowa z czekoladą appeared first on Polska Zupa
Polska Zupapozwolić sobie na taką rozpustę. Przepis pochodzi z bloga Cake Lab . Jeżeli zauważycie drobne różnice, to nie … The post Mazurek cytrynowo pistacjowo sezamowy appeared first on Polska Zupa
Polska Zupa