akcji. W tym roku nie miałam żadnych wątpliwości jakim chlebem powinnam obchodzić ten dzień. Chleb litewski jest jednym … The post Chleb litewski appeared first on Polska Zupa
Polska Zupapojawiają się bardzo często. Z wolnowarów korzystam od niemalże 10 lat, na blogu znajdziesz też artykuł w którym dokładnie opisałam do czego służy wolnowar oraz film pokazujący, co oprócz zup, gulaszy i mięs można przygotować w wolnowarze . Jeśli jednak zdecydowałaś się już na zakup, ale nadal nie masz pewności, który model będzie dla Ciebie odpowiedni, ten przewodnik wyjaśni, co należy(...)procesu gotowania. Najbardziej popularne wolnowary występują w dwóch kształtach okrągłe - dostępne są urządzenia o pojemności od 2,4 litra do 6 litrów. Te modele są świetne do przyrządzania zup i gulaszy, szarpanej wieprzowiny (tzw. pulled pork) czy np. ciasta. owalne - mają zazwyczaj większą pojemność (od 3,5 litra do nawet 7,5 litra). Są znaczniej bardziej uniwersalne, możesz
Cztery Fajeryzupełnie inna. Ta w wersji pieczonej jest bardzo aromatyczna i zachęcam was, żebyście chociaż raz spróbowali tak przygotowanej fasoli. … The post Fasola pieczona appeared first on Polska Zupa
Polska Zupapotrzeb można taką dynie jeść na ciepło, albo na zimno jako sałatkę. mała dynia hokkaido … The post Dynia pieczona z fetą i żurawiną appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaJednym z moich ulubionych sposobów na rozgrzanie się w zimny jesienny lub wiosenny dzień jest przygotowanie pysznej, pachnącej i rozgrzewającej zupy. Zupa krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem harrisy i jogurtu naturalnego- bo o niej mowa- bardzo często gości na naszych talerzach. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie bardzo szybka w przygotowaniu! Do jej przygotowania – co też jest(...)zaletą- potrzeba zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu. Tym razem obejdzie się więc bez egzotycznych przypraw i dodatków. Niezwykle aromatyczna pachnąca zupa. Jej pikantny smak możesz dostosować do swojego podniebienia. Z własnego doświadczenia wiem, że ładnie podana robi wrażenie i zaskakuje smakiem gości. Podczas wspólnej kolacji goście pytają o skład i nie wierzą, że to zwykła
Gotujemywdomu.plZupa El Mexicano Takie dania zapewne każdy z Was lubi, zupa i drugie danie razem. Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni. Składniki na kuleczki mięsne: · ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej · 1 jajko · 1 cebula(...)łyżki przyprawy gyros · Sól · 2 łyżki bułki tartej Składniki na zupę: · ½ kg ziemniaków · 4 papryki czerwone · 1 cebula · 2 opakowania zupy cebulowej
Kulinarna ChwilaPyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu ½ cukinii ¼ selera 2 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 łyżka masła klarowanego 2 kulki(...)rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce cukinię oraz soczewicę. Gdy warzywa będą miękkie wlewam śmietankę
Zasmakuj KuchniPomidor i bazylia to nierozłączne połączenie znane na całym świecie. Jesień w naszym kraju to niezaprzeczalnie okres na pomidory, warto sięgać po nie jak najczęściej. Zupa krem z pomidorów to pyszne danie dla osób dbających o linie. Jest to również szybki i prosty przepis na pyszny i sycący obiad. Czy wiesz jak przygotować: Bulion warzywny Składniki 5 dużych pomidorów(...)łyżki oliwy 2 marchewki cebula korzeń pietruszki 700 ml bulionu -> przepis na Bulion warzywny ½ łyżeczko cukru 50 ml śmietany 30% łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz świeża bazylia Zupa krem ze świeżych pomidorów – przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebule, smażymy, do momentu aż cebula się zeszkli, czyli około 5 minut. Po tym czasie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smaczna jesienna zupa z dyni, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Łatwo się ją robi – do przygotowania wystarczy jedynie kilka prostych składników. Jest zdrowa, pożywna, a zarazem delikatna i łagodna dla żołądka To dobry pomysł na lekki obiad lub kolację Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kostkę i zamrozić. Do mrożenia nadaje się również purée z dyni. W ten sposób możesz się cieszyć potrawami z tego warzywa również poza sezonem. Pomysły na zupy kremy: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Parówkowe serce w ramce Sałatka Caprese Pasta z paluszkami krabowymi Nocny chleb pszenny
Kulinarny S.O.S.przepisu do miejscowej restauracji. Przystałem na tą prośbę, a po tak udanym dniu znalazłem jeszcze czas aby przepłynąć się nowoczesną motorówką o napędzie elektrycznym. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na zupę. Zalewajka Bieszczadzka Składniki: 4 ziemniaki 20 g suszonych grzybów np. podgrzybek lub prawdziwek 200 g słoniny 1 cebula 1 l bulionu warzywnego 0,3 l zakwasu żytniego 1 łyżeczka majeranku(...)ogniu, aż uwolnią swój aromat. Dodaj odsączone, grubo posiekane grzyby. Wlej bulion warzywny, gotuj 10-15 minut. Krok 4: Po tym czasie wlej zakwas, dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę. Podgrzej, ale już nie gotuj, wystarczy, że zupa zacznie „mrugać”. Zalewajkę podawaj z tłuczonymi ziemniaki i jajkiem na twardo. Uzdrowisko w Rymanowie-Zdroju Następnie wylądowaliśmy w Rymanowie-Zdroju , podgórskie
kuron.com.plwyrośniętej dymki. I zaczęłam się zastanawiać co z nią począć, kiedy to serki, pasty czy też sałatki z duża ilością szczypioru już się nam przejadły... No i wymyśliłam zupę! Wprawdzie nigdy nie jadłam takiej zupy, ale kto nie ryzykuje...😁. Ryzyko się opłaciło, ponieważ zupa krem z dymki wyszła przepyszna. Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zupa krem(...)śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Cebulki i szczypior kroimy na małe kawałki i szklimy w garnku na rozgrzanym maśle. Wlewamy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie wszystko blendujemy i przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy, a następnie przelewamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitybardzo polecam ten wypiek i to z dwóch powodów. Rogaliki sa naprawdę bardzo smaczne, a na dodatek dodam, że … The post Rogaliki Kifli appeared first on Polska Zupa
Polska Zupadzień zdecydowanie jesteśmy mięsożerni. Jednak odkryciem ostatnich dni jest dla mnie orientalna zupa z ciecierzycą. Czasami gotujemy też dania bez mięsa, czyli wegetariańskie (a gdyby pominąć jogurt grecki to nawet wegańskie ;)). Uwielbiam zupę krem z buraków, z czerwonej soczewicy i od niedawna tę zupę z ciecierzycy. Pierwszy raz jadłam ją kiedy przygotował ją jeden z moich znajomych i zachwyciła mnie(...)smakiem! Nie pamiętałam jednak dokładnego przepisu, więc metodą prób i błędów dopracowałam swój przepis na zupę. Jest rewelacyjna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a jej bogaty lekko pikantny smak genialnie równoważy dodatek mleka kokosowego. Sprawdź koniecznie i daj znać jak Ci smakowała! Krótki film z przygotowania przepisu znajdziesz na moim YouTube: Zupa z ciecierzycy
Gotujemywdomu.plNiecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni! Składniki: - jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry - mała cebula - kilogram leśnych grzybów - olej do smażenia, sól i pieprz - pęczek botwinki - pół selera korzeniowego - duża marchewka - ząbek czosnku - 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które później(...)wyciągamy po ugotowaniu zupy - około litra lub więcej bulionu warzywnego lub z obgotowania kiełbasy - śmietanka 30 % mały kubek Zalej wrzątkiem pokrojoną w plastry kiełbasę, dodaj przyprawy, gotuj aż zacznie się rozpadać. Cebulę pokrojoną drobno zeszklij. Kiełbasę wyjmij i zmiksuj. Włóż ponownie do wywaru. Do cebuli dodaj umyte i pokrojone drobno grzyby, które po obsmażeniu dodaj do bulionu i wszystko
Z Kuchni Do Kuchnismakować, dlatego też zostanę przy niej jeszcze chwilę, ale już nie za długo, ponieważ trzeba ruszać w dalszą podróż, kolejna pyszna kuchnia czeka ;) Na letnie upały polecam pyszną zupę vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy . Zupa jest rewelacyjna, kremowa, lekko słodka dzięki wspaniale skarmelizowanym porom. Zdecydowanie polecam! Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy Składniki: 3-4 większe pory (około 450g(...)chwilę wszystko smażyć. Wlać rosół (bulion lub wodę), dodać sól i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Gdy zupa ostygnie dokładnie zmiksować ją blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym, aż będzie jednolicie gładka. Dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić
Codzienne Gotowanie