zupa - 38908 przepisów (strona:265/2594)

Ogórki na zupę do słoika- przepis taty 109

Dobra zupę ogórkową lubi każdy. A od czego zależy smak ogórkowej? Od ogórków Muszą być dobre i najlepiej domowe. Oczywiście, możemy zrobić ogórkową z ogórków kiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień. Zupa(...)ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny smak raczej nie jest ulubionym przez dzieci. Za to teraz, ta kwaskość… mniam Jak widzicie tata nie żałuje kopru i hojnie wkłada go w raz z pieprzem, czosnkiem, chrzanem i zielem angielskim do każdego słoika. Jeśli ogórki zetrzecie na tarce, trzeba je delikatnie ubić w słoiku

Mieszam w Garnku
Zupa krem z porów 137

dokładnie jak pory roku. Przychodzi koniec wakacji i oczywiście szkoła. Trzeba wejść w pewien szkolny i domowy rygor, żeby wszystko zagrało. Mam trochę maniakalny stosunek do zup, może nawet przesadzam z oceną ich wagi w diecie dzieci. Dlatego teraz, kiedy często zdarza się, że chłopcy muszą sami zjeść pierwszy posiłek po powrocie ze szkoły, robimy wszystko(...)lodówce czekała na nich jakaś prosta zupa, którą grzeją sami i ładują się nią przed popołudniowymi zajęciami. Zadaniami, treningami, rowerami.... Mamy dosyć szeroki repertuar zup, ale są w naszym jadłospisie takie, które pojawiają się częściej. Wszyscy chętnie jemy zupy kremowe, jednym z przykładów jest krem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować

I tu będę miała takie te
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 192

zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami(...)zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji

Karo in the Kitchen
Cukinia na bani (Dynia i przyjaciele) 145

Cojsik mie korci ōło 1 , żeby sie szczelić na szybko jakoł zupa. We zamrażalce bōła jeszcze staro bania 2 , na handlu żech kupiōł take fajne małe cukinie, no i jeszcze mioł żech flaszka z włoskimi tōmatami 3 . Czasu bōło mało, bo zajś trza bōło lecieć na jake nagranie i musza pedzieć, że chyba mi sie udało szczelić ta zupa(...)dugo warzić, ale jak mołcie trocha wiyncyj czasu, to mogecie sie łobrać tōmaty ze skōry i wciepnōńć je do gorka razym ze świyżōm baniōm, a bajecie mieć jeszcze lepszoł zupa. Ło tyj zupie idzie nawet pedzieć, że je wegańskoł- terozki to je przeca modern 6 Co potrza: 0,5 kg łobranyj bani

Chop w kuchni
Kartoflanka z zacierkami 144

przepisie na ZACIERK I, dzisiaj przepis na zupę ziemniaczaną, czyli kartoflankę, która w wersji rozbudowanej, na bogato ;) , stanowi samodzielne danie obiadowe. W sam raz na syty posiłek w czasie mroźnej, śnieżnej zimy. Przepis znalazłam w książce tradycyjnej kuchni kaszubskiej Wiesławy Niemiec. Myślę, że taka kartoflanka jest popularna w całej Polsce, nie tylko na Kaszubach i gdy nie jest to wersja(...)odchudzona czy wegetariańska, ta zupa jest gotowana w taki sam sposób w każdym zakątku naszego kraju. Dodam jeszcze, że u nas na Kaszubach kartoflankę je się zamiennie - albo z zacierkami, albo z zasmażką. Gotując tą zupę, dobrze jest mieć duży 5 litrowy garnek. Ja użyłam mojego ukochanego garnka żeliwnego z Duki. Kto zastanawia się nad zakupem - szczerze polecam! Niezastąpiony

Posadzone i zjedzone
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!) 146

Zanim zabiorę się za prawdziwe gotowanie, stawiam na dania wymagające minimum wysiłku (szczególnie, gdy piramida z prania mruga do mnie z kąta pokoju :P).  Taka właśnie jest dzisiejsza zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki - uroczo nieskomplikowana, a przy tym jaka pyszna! Papryka i pomidory w połączeniu z pieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła(...)smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień zbliża się wielkimi krokami :)   Bardzo lubię zupy, ale nie zawsze chce mi się gotować warzywny bulion, a kostek rosołowych nie używam. Dlatego tak cenię przepisy, w których bulion jest zbędny. Jak tutaj - pomidorki, paprykę i czosnek po prostu pieczemy, a potem wraz z przyprawami miksujemy w blenderze. Zupa smakuje trochę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 124

Zupa pomidorowa to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna. Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 Składniki 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa(...)zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Porady Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka. Artykuł Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Dyniowy krem z soczewicą 117

Kremowa zupa z dyni, z soczewicą i marchewką. Doprawiona kolendrą, gałką muszkatołową i cynamonem. Aromatyczna, delikatnie pikantna. Idealna na koniec lata i pożegnanie wakacji. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Dyniowy krem z soczewic\u0105","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-31 15:18:33","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8310013.jpg","description":null,"recipeYield":"4 ","recipeIngredient(...)kostk\u0119 i dorzucamy z soczewic\u0105 do kremu z dyni. Marchewk\u0119 kroimy wzd\u0142u\u017c no\u017cem do obierania warzyw, by powsta\u0142y cienkie paski. Dodajemy do zupy. "],"recipeCategory":"Zupa","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Dyniowy krem z soczewicą Danie Zupa Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 4 Porcje 4 Składniki 700 g dynia 100 g ziemniaki 1/2 szklanka soczewica żółta

Kucharzyca
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 93

Zupa pomidorowa to pyszne zwieńczenie lata. Skorzystajcie z sezonu i przygotujcie ten wspaniały krem. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, a także bardzo smaczna. Zapraszam także do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów Print Recipe Serves: 4 Cooking Time: 1,5 Ingredients 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa(...)zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Notes Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka. Artykuł Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem pleśniowym 148

Zapraszam Was na zupę, którą zajadam się od początku sezonu pomidorowego. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Sama zupa jest pyszna i pachnąca, a dodatek sera pleśniowego podnosi jej kaloryczność. Nie ma więc obawy, ze ktoś wstanie głodny. Ja do tej zupy nie obieram pomidorów ze skórki, gdyż i tak całość miksuję blenderem. Jeśli jednak macie bardzo wrażliwe żołądki(...)garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić posiekany czosnek. Dodać pomidory wraz z papryczką i wszystko razem ugotować do miękkości. Pomidory powinny rozpaść się i lekko odparować. Zupę zmiksować (lub przetrzeć przez sito) do uzyskania gładkiej konsystencji. Przyprawić cukrem i solą.  Bazylię opłukać i osuszyć. Posiekać. Obsypać nią zupę na talerzu. Na koniec do zupy (do każdej porcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wiśniowy kisiel z cynamonową chmurką 128

zupą owocową firmy Profi  ten uwielbiany przez dzieci i dorosłych klasyk w postaci kisielu staje się jeszcze łatwiejszą i przyjemniejszą sprawą- nie trzeba bawić się w przygotowywanie soku z owoców, a jedynie wystarczy zagotować zupę z dodatkiem mąki ziemniaczanej i kisiel gotowy! :) To, czy zaserwujemy go na ciepło czy na zimno, jak również z czym podamy (albo(...)wersję oraz dodatek w postaci klasycznej chmurki z bitej śmietany o cynamonowej nucie, która cudownie uzupełnia się ze smakiem wiśni. Można również wykorzystać makaron, (który jest w zestawie z zupą), aby deser był bardziej sycący i pożywny :) I taki ot, prosty i szybki deser, z minimalnym nakładem i czasu i pracy, a z fantazją podany robi się naprawdę wyszukany, dający

Kraina Miodem Płynąca
C. w roli jasnowidza i słodka, duńska zupa. Nie tylko dla C. 148

uśmiech zrozumienia, po czym szybko naświetliłam mu sytuację. Chyba się cieszę, że C. nie jest jasnowidzem. Teraz szybciutko zapomnijcie, o czym pisałam, i wyobraźcie sobie talerz najlepszej truskawkowej zupy, jaką jedliście. Jest bowiem duża szansa, że poniższy przepis przebije tamto doświadczenie. Truskawki niestety już się kończą, jest to więc przysłowiowy ostatni dzwonek , żeby się na taką zupę skusić. Tato wczoraj(...)spiżarce domowego syropu z kwiatów czarnego bzu, kupcie buteleczkę, i zauroczeni jego smakiem pamiętajcie o przygotowaniu swojego w przyszłym roku. Ciekawostkę stanowią chrupiące kawałeczki żytniego chleba - sprawiają, że zupa nabiera ciekawej tekstury i naprawdę wyjątkowego smaku. Spróbujcie koniecznie! Inspirację znalazłam w duńskim magazynie Spis bedre , nr 5/2016. Po więcej przepisów na skandynawskie zupy zajrzyjcie do Ani i Marty . Zupa truskawkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 134

chłodnik na bazie pomidorów . Gazpacho jednocześnie syci, chłodzi i gasi pragnienie - to prawdziwy kulinarny ideał! Gazpacho wpisuje się w obecne trendy żywieniowe - jakby nie patrzeć to przecież modna, surowa zupa. To danie jest lekkie, zdrowe, a jednocześnie robi się je prosto i szybko. Na moim blogu pokazywałam Wam już przepis na tradycyjne gazpacho andaluz - najbardziej klasyczną wersję tej zupy(...)ostrością papryczki chilli - od dziś to mój ulubiony sposób na gazpacho! Przygotowując gazpacho pomidorowo-arbuzowe oparłam się na recepturze Yotama Ottolenghiego , zmniejszając jednak ilości składników o połowę (i tak zupy według mnie wychodzi dużo) i modyfikując przy tym ich proporcje. Od siebie dodałam także papryczkę chilli, która według mnie bardzo przyjemnie przełamuje słodycz arbuza, ale jeżeli nie lubicie ostrych smaków

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa tikka masala / Tikka masala soup 270

Zupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli nie to koniecznie trzeba nadrobić te zaległości. Polecam przepis Jamiego Olivera , który wykonałam już na początku mojej przygody z gotowaniem. Zupa też jest pyszna, z pomidorami i mleczkiem kokosowym, pikantna i bardzo aromatyczna, podana(...)pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu. Scroll down for English Zupa tikka masala (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego 1 mała cebula, pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki chilli cayenne lub więcej

karmelowy
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 272

lato… Stragany i warzywniaki pełne są soczystej zieleniny, kolorowych świeżych warzyw. Warto je wykorzystać – jeśli w zimie mamy niektóre składniki dostępne tylko w słoikach, tak jak szczaw – koniecznie zróbcie zupę ze świeżego szczawiu. Delikatniejszą, ale wyrazistszą i lżejszą niż ta ze słoika. Szczaw dokładnie myjemy z piasku pod bieżącą wodą. Odcinamy twarde łodyżki a liście kroimy w poprzek w cienkie(...)wykorzystania domowy rosół – właśnie nim. Stawiamy ganek na gaz. Gotujemy jarzyny do miękkości na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa już miękkie, co zajmie około 15-20 minut, zupę zabielamy. Robimy to przed dodaniem kwaśnego składnika, czyli szczawiowej papki – kwas mógłby śmietanę ściąć, jeśli dodawalibyśmy ją na końcu. W miseczkę lub kubek wsypujemy mąkę, dodajemy do niej śmietanę i dokładnie

Karo in the Kitchen