zupa - 39132 przepisów (strona:256/2609)

Zupa krem z czerwonej soczewicy 68

Jednym z moich ulubionych sposobów na rozgrzanie się w zimny jesienny lub wiosenny dzień jest przygotowanie pysznej, pachnącej i rozgrzewającej zupy. Zupa krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem harrisy i jogurtu naturalnego- bo o niej mowa- bardzo często gości na naszych talerzach. Po pierwsze jest pyszna, a po drugie bardzo szybka w przygotowaniu! Do jej przygotowania – co też jest(...)zaletą- potrzeba zaledwie kilku składników, które większość z nas ma w domu. Tym razem obejdzie się więc bez egzotycznych przypraw i dodatków. Niezwykle aromatyczna pachnąca zupa. Jej pikantny smak możesz dostosować do swojego podniebienia. Z własnego doświadczenia wiem, że ładnie podana robi wrażenie i zaskakuje smakiem gości. Podczas wspólnej kolacji goście pytają o skład i nie wierzą, że to zwykła

Gotujemywdomu.pl
Zupa El Mexicano 74

Zupa El Mexicano Takie dania zapewne każdy z Was lubi, zupa i drugie danie razem. Rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni. Składniki na kuleczki mięsne: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej ·        1 jajko ·        1 cebula(...)łyżki przyprawy gyros ·        Sól ·        2 łyżki bułki tartej Składniki na zupę: ·        ½ kg ziemniaków ·        4 papryki czerwone ·        1 cebula ·        2 opakowania zupy cebulowej

Kulinarna Chwila
ZUPA Z CUKINIĄ I SOCZEWICĄ 74

Pyszna zupa z cukinią i czerwoną soczewicą, którą podasz jako pierwsze danie lub kompletny obiad. Treściwa, mocno warzywna, na dobrym i aromatycznym bulionie. Zupę jarzynową z cukinią i czerwoną soczewicą chętnie zjadają dzieci. Jest kolorowa i zdrowa. SKŁADNIKI: 1,250 ml bulionu ½ cukinii ¼ selera 2 marchewki 2 pietruszki 2 ziemniaki 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 łyżka masła klarowanego 2 kulki(...)rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Selera, marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę, wrzucam do garnka. Smażę warzywa 2 minuty, wlewam bulion, dodaję liść i ziele. Zupę zagotowuję, po czym zmniejszam palnik i gotuję do miękkości warzyw. Gdy będą prawie miękkie dodaję do zupy posiekaną w kostkę lub półksiężyce cukinię oraz soczewicę. Gdy warzywa będą miękkie wlewam śmietankę

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem ze świeżych pomidorów 105

Pomidor i bazylia to nierozłączne połączenie znane na całym świecie. Jesień w naszym kraju to niezaprzeczalnie okres na pomidory, warto sięgać po nie jak najczęściej. Zupa krem z pomidorów to pyszne danie dla osób dbających o linie. Jest to również szybki i prosty przepis na pyszny i sycący obiad. Czy wiesz jak przygotować: Bulion warzywny Składniki 5 dużych pomidorów(...)łyżki oliwy 2 marchewki cebula korzeń pietruszki 700 ml bulionu -> przepis na Bulion warzywny ½ łyżeczko cukru 50 ml śmietany 30% łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz świeża bazylia Zupa krem ze świeżych pomidorów – przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebule, smażymy, do momentu aż cebula się zeszkli, czyli około 5 minut. Po tym czasie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z dyni 85

Smaczna jesienna zupa z dyni, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Łatwo się ją robi – do przygotowania wystarczy jedynie kilka prostych składników. Jest zdrowa, pożywna, a zarazem delikatna i łagodna dla żołądka To dobry pomysł na lekki obiad lub kolację   Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kostkę i zamrozić. Do mrożenia nadaje się również purée z dyni. W ten sposób możesz się cieszyć potrawami z tego warzywa również poza sezonem.     Pomysły na zupy kremy:           (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Parówkowe serce w ramce Sałatka Caprese Pasta z paluszkami krabowymi Nocny chleb pszenny

Kulinarny S.O.S.
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 107

przepisu do miejscowej restauracji. Przystałem na tą prośbę, a po tak udanym dniu znalazłem jeszcze czas aby przepłynąć się nowoczesną motorówką o napędzie elektrycznym. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na zupę. Zalewajka Bieszczadzka Składniki: 4 ziemniaki 20 g suszonych grzybów np. podgrzybek lub prawdziwek 200 g słoniny 1 cebula 1 l bulionu warzywnego 0,3 l zakwasu żytniego 1 łyżeczka majeranku(...)ogniu, aż uwolnią swój aromat. Dodaj odsączone, grubo posiekane grzyby. Wlej bulion warzywny, gotuj 10-15 minut. Krok 4: Po tym czasie wlej zakwas, dodaj zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę. Podgrzej, ale już nie gotuj, wystarczy, że zupa zacznie „mrugać”. Zalewajkę podawaj z tłuczonymi ziemniaki i jajkiem na twardo. Uzdrowisko w Rymanowie-Zdroju Następnie wylądowaliśmy w Rymanowie-Zdroju , podgórskie

kuron.com.pl
Zupa krem z dymki 95

wyrośniętej dymki. I zaczęłam się zastanawiać co z nią począć, kiedy to serki, pasty czy też sałatki z duża ilością szczypioru już się nam przejadły... No i wymyśliłam zupę! Wprawdzie nigdy nie jadłam takiej zupy, ale kto nie ryzykuje...😁. Ryzyko się opłaciło, ponieważ zupa krem z dymki wyszła przepyszna.  Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Zupa krem(...)śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Cebulki i szczypior kroimy na małe kawałki i szklimy w garnku na rozgrzanym maśle. Wlewamy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie wszystko blendujemy i przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami zupy, a następnie  przelewamy do garnka i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki Kifli 82

bardzo polecam ten wypiek i to z dwóch powodów. Rogaliki sa naprawdę bardzo smaczne, a na dodatek dodam, że  … The post Rogaliki Kifli appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Orientalna zupa z ciecierzycą 87

dzień zdecydowanie jesteśmy mięsożerni. Jednak odkryciem ostatnich dni jest dla mnie orientalna zupa z ciecierzycą. Czasami gotujemy też dania bez mięsa, czyli wegetariańskie (a gdyby pominąć jogurt grecki to nawet wegańskie ;)). Uwielbiam zupę krem z buraków, z czerwonej soczewicy i od niedawna tę zupę z ciecierzycy. Pierwszy raz jadłam ją kiedy przygotował ją jeden z moich znajomych i zachwyciła mnie(...)smakiem! Nie pamiętałam jednak dokładnego przepisu, więc metodą prób i błędów dopracowałam swój przepis na zupę. Jest rewelacyjna w smaku. Do jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a jej bogaty lekko pikantny smak genialnie równoważy dodatek mleka kokosowego. Sprawdź koniecznie i daj znać jak Ci smakowała!   Krótki film z przygotowania przepisu znajdziesz na moim YouTube: Zupa z ciecierzycy

Gotujemywdomu.pl
Zupa grzybowa z botwinką 104

Niecodzienna zupa o wspaniałym smaku. Wspomnienie lata i wejście w jesień! Pyszna, prosta w przygotowaniu. Polecam zupę grzybową z botwinką. Będziecie zachwyceni! Składniki: - jedna laska białej kiełbasy pozbawionej skóry - mała cebula - kilogram leśnych grzybów - olej do smażenia, sól i pieprz - pęczek botwinki - pół selera korzeniowego - duża marchewka - ząbek czosnku - 2 szczypty mielonego kminku + ziele angielskie około 4 ziarenka, które później(...)wyciągamy po ugotowaniu zupy - około litra lub więcej bulionu warzywnego lub z obgotowania kiełbasy - śmietanka 30 % mały kubek   Zalej wrzątkiem pokrojoną w plastry kiełbasę, dodaj przyprawy, gotuj aż zacznie się rozpadać. Cebulę pokrojoną drobno zeszklij. Kiełbasę wyjmij i zmiksuj. Włóż ponownie do wywaru. Do cebuli dodaj umyte i pokrojone drobno grzyby, które po obsmażeniu dodaj do bulionu i wszystko

Z Kuchni Do Kuchni
Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy 152

smakować, dlatego też zostanę przy niej jeszcze chwilę, ale już nie za długo, ponieważ trzeba ruszać w dalszą podróż, kolejna pyszna kuchnia czeka ;)  Na letnie upały polecam pyszną zupę vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy . Zupa jest rewelacyjna, kremowa, lekko słodka dzięki wspaniale skarmelizowanym porom. Zdecydowanie polecam! Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy Składniki:  3-4 większe pory (około 450g(...)chwilę wszystko smażyć. Wlać rosół (bulion lub wodę), dodać sól i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Zupę zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.  Gdy zupa ostygnie dokładnie zmiksować ją blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym, aż będzie jednolicie gładka. Dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z białych szparagów z parmezanem 103

votes ) Zupa krem z białych szparagów z parmezanem Pyszna zupa krem, ulubiony rodzaj zup mojej familii, z delikatnych, białych szparagów.. wyostrzonych, pazurem parmezanu i czosnku Genialna przystawka lub danie główne.. Niebo na talerzu. Ja kocham szparagi.. moi chłopcy, cóż zjedzą jak muszą, chyba że w zupie krem, wtedy są na TAK ! Polecam, fajny lekki przepis, który(...)wlej śmietanę, wsyp parmezan i dopraw pieprzem do smaku. Wyłącz gaz, zblenduj, blenderem, posyp koperkiem i serwuj na gorąco Prażona cebulka , może być także świetnym dodatkiem, do tej kremowej zupy . Smacznego ! Artykuł Zupa krem z białych szparagów z parmezanem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 123

Koper jest uważany za jedno z klasycznych ziół rybnych. Ten dobrze znany parasolowiec jest zawarty w większości północnoniemieckich potraw rybnych. Koper jest niezwykle wszechstronny i może być stosowany w zupach rybnych, rybach smażonych, marynatach rybnych i sosach. Koper jest często używany w połączeniu z musztardą lub chrzanem. Koper należy stosować w miarę możliwości w stanie świeżym lub zamrożonym. Jeśli dostępny(...)doskonałą przyprawę do ryb. Mimo, że świeży estragon jest bardziej intensywny w aromacie, niedoświadczeni kucharze powinni preferować suszone zioła, ponieważ łatwo je przedawkować. Estragon często występuje w sosach rybnych, zupach rybnych oraz jako składnik nadzień ziołowych. Estragon może być stosowany w mieszankach ziołowych z bazylią, koprem, pietruszką i tymiankiem. Lawenda do ryby Lawenda jest uważana za smakowo najbardziej finezyjną przyprawę

ProstePesto.pl
Kluski lane 198

Opis Kluski lane: Kluski lane najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno np. z sosem, ale wtedy gotujemy je w osolonej wodzie. Lane kluski to zazwyczaj dla nas powrót do dzieciństwa. W moim domu bardzo często moja mama oraz babcia przygotowywały je do zup, zamiast tradycyjnego(...)makaronu. Najbardziej pamiętam je z dzieciństwa jako dodatek do zupy mlecznej. Uwielbiałam wtedy te pyszne poranki. Dzisiaj rzadko pamięta się o tej klasyce, a zastępuje je raczej innymi dodatkami. W moim domu pojawiają się dosyć często właśnie w zupie mlecznej, ale również w rosole. Polecam wrócić do lanych klusek, ponieważ są sycące, przepyszne oraz dziecinnie proste do przygotowania. Zaledwie kilka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wariacja na temat taskiej zupy ze szparagami 138

mają, bo cały czas kombinuję. Jak mój mąż słyszy, że dziś orient będzie, to aż mu się usta wąskie robią i burczy tylko „aaaaa-ha”. Na hasło zupa tajska to aż oczami przewrócił, no tak źle to jeszcze nie było, a w międzyczasie zaczełam jeszcze tofu wędzone podsmażać. Mówię Wam, dramat, naprawdę widziałam, jak sie w nim gotuje(...)chociaż spróbował. Dał się skusić dla świętego spokoju, bo już kapanki sobie zaczął szykować, ale stwierdził, że będzie jednak jadł. Jak już wyłowił ostentacyjnie liście kafiru, to stwierdził, że zupa jest pyszna i dołożył sobie jeszcze jedną porcję. Tak to ja już z nimi mam. Za każdym razem, no chyba że jest drożdzówka, wtedy może być nawet wegańska Tak przy

greenscarf

Proponowane wyszukiwania