lodówce czekało jakby specjalnie na tą okazję schowane ciasto, które zostało mi po robieniu pizzy. Schowałam … The post Owsiany chleb śniadaniowy z makiem appeared first on Polska Zupa
Polska Zupajednak, to nie jest do końca tak. To takie danie na które po prostu czasami może nas najść ochota. … The post Jajka marynowane appeared first on Polska Zupa
Polska Zupaciast, które robią się same, a składniki na nie po prostu są w lodówce i nie trzeba specjalnie po … The post Babka piaskowa appeared first on Polska Zupa
Polska Zupawszystkiego. I u mnie na blogu jest tego trochę, bo nie ma co ukrywać, pasztet nie wymaga … The post Pasztet z jajek appeared first on Polska Zupa
Polska Zupazupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)blenderze z 1/3 wody, w kórej się gotowały. Wlewamy śmietankę i miksujemy na gładki krem. Krem ponownie wlewamy do garnka, łączymy z pozostałą wodą i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa
Raj dla PodniebieniaChińska zupa z kurczakiem to na smaczna, sycąca i rozgrzewajaca potrawa, która może stanowić danie główne lub smakowitą propozycję na goracą kolację. To świetny pomysł na obiad nie tylko dla wielbicieli kuchni azjatyckiej ale także super propozycja na szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. składniki na 3-4 porcje 500 g piersi z kurczaka 2-3 ząbki czosnku(...)przykrywamy pokrywką i całość doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się wywaru dodajemy mieszankę chińską, wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 8-10 minut, na małym połomieniu. Następnie do zupy dodajemy makaron ryżowy, całość mieszamy i gotujemy około 5 minut, zupę doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Na końcu do zupy dodajemy kapustę pekińską i całość gotujemy około
Smakowite Daniabyle jaki wpis, bo to wpis numer 500! A jak taki okrągły wpis to i przepis będzie odświetnie, … The post Ciasto pistacjowe appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaDługo zastanawialiśmy się, jak Czesi to robią, że ich zupa czosnkowa ma tak intensywny i świeży aromat. W końcu odkryliśmy tę prostą sztuczkę. Najważniejszy jest moment, którym czosnek łączy się z zupą. Zobaczcie nasze wideo, gdzie przygotowujemy ją krok po kroku. Przepis na czeską zupę czosnkową Składniki: 2 porcje esencjonalnego rosołu przygotowanego na przykład według tego przepisu , 2 ząbki czosnku(...)około 100 gramów sera żółtego, 2 jajka, grzanki z bułki pszennej, natka pietruszki. Jak zrobić czeską zupę czosnkową? – przepis wideo Ten przepis znajdziecie też u nas w formie tradycyjnej: Česneková polévka: Czesi robią ją inaczej niż może nam się wydawać Artykuł Czeska zupa czosnkowa z jajkiem, serem i grzankami. Przepis WIDEO pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie
Kulinarna Polskavotes) Zupa chlebowa, pomysł na tani, pyszny obiad Zimno, ponuro i biało za oknami…W takie dni nie bardzo ma się ochotę na spacer, czy też prace na działce.. Za to chętnie sięga się po gorącą pyszną zupę.. W domu zawsze jest trochę resztek chleba, więc warto je zagospodarować . Ta propozycja jest tania, prosta i mega smaczna(...)się zwieść nazwie i koniecznie spróbuj Moja rodzinka też była sceptyczna, ale po pierwszej łyżce już nikt nie narzekał Polecam ! składniki na około 2,5 l zupy: 6-7 kromek chleba najlepiej razowego lub graham (duże kromki, trochę mniej niż 0,5 kg) tu trochę na oko bo każdy chleb ma nieco inne właściwości 2 średniej wielkości cebule 2 litry
Ogrodnik w podróżyjednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub do zapieczenia w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego(...)minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę i taktukę, kolorowe naleśniki, pyszne zupy – kalafiorową, owocowe gazpacho, chowder kukurydziany, a na deser morele karmelizowane i owocowy kisiel. Jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko
Tajemnice Smakujednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub zapieczemy w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego(...)minerałów, a na dodatek są najtańsze. Korzystając z tych cennych właściwości jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców. W Jednogarnkowej Jarzynovej latem przygotujemy szakszukę i taktukę, kolorowe naleśniki, pyszne zupy – kalafiorową, owocowe gazpacho, chowder kukurydziany, a na deser morele karmelizowane i owocowy kisiel. Jesień to prawdziwy wysyp warzyw i owoców. To przede wszystkim czas zbiorów i to nie tylko
Tajemnice SmakuZupa z brukselką i ryżem to sycąca, rozgrzewajaca i smaczna, choć mało znana potrawa, idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę jest dość uniwersalny, gdyż można ją również podać zarówno z makaronem jak i ziemniakami. składniki na 5 porcji wędzona kość 2 litry wody 400 g brukselki włoszczyzna ( 2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)liście laurowe a następnie wszystko zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy warzywa: marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pora, czosnek, cebulę oraz brukselkę. Do zupy dodajemy również sól i wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Do miseczki wlewamy 2 chochle gorącego wywaru dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną
Smakowite DaniaPrzepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" z roku 1987. Jak mniemam chodzi tutaj o zupę bułgarską i miasto Złote Piaski, nie jest to wyjaśnione. Zupa jest pożywna, pachnąca latem i warto sobie taką ugotować czy to latem czy zimą. Jest pożywna i bardzo smakowita. Zupa bułgarska. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejuż", doczekało się ich po kilku dniach. Z kremem z dyni nie jesteśmy jakimś super duetem, rządzi raczej ciasto dyniowe, które wszyscy zajadają, aż się uszy trzęsą. Ale zupa to tak średnio. A zup gotuję sporo, zwłaszcza w czasie nauki i pracy zdalnej. Codziennie o 13.00 na stole była zupa. A że teraz jesień, dynie są wszędzie(...)się prosi, aby zupę dyniową zrobić. Znajoma podpowiedziała mi, że kumin idealnie do niej pasuje, dodałam więc trochę. Poza tym imbir, ciut chili. Ale dodałam też składnik, który ratuje wszystkie zupy kremy i trzymam to przed Frankiem w tajemnicy do tej pory. To podsmażona cebula z czosnkiem. Nie wiem czy praktykujecie, ale podbija smak absolutnie smak wszystkich kremów
bistro mama