ZUPA Z KUKURYDZY Pyszna, aromatyczna, lekko pikantna zupa z kukurydzy to moja propozycja na szybki obiad. Zupa jest gęsta, lekko słodka, bardzo syta, doskonale rozgrzewa. W sezonie możecie ją przygotować ze świeżych kolb kukurydzy, poza nim zaś z kukurydzy z puszki, smakuje wspaniale:) Dodaję do niej aromatyczne przyprawy, takie jak kurkuma, imbir czy cayenne, ale również z samą słodką papryką(...)pieprzem i odrobiną chili zupa będzie Wam smakować. Świetnie sprawdzi się jako awaryjny obiad, gdy w domu lodówka świeci pustkami (nie wiem jak u Was, ale jakoś u mnie puszka kukurydzy i groszku zawsze się znajdzie:)) albo na imprezę ze znajomymi do podjadania z tortillą. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 puszki kukurydzy lub 3-4 kolby 1 litr bulionu warzywnego
Słodko-Słony Świat IlonyNigdy nie inspirowałam do tego, aby przygotować zupę rybną na miarę zupy mojej mamy... niebo w gębie. Pokusiłam się jednak aby przygotować zupę rybną inną niż tradycyjna. Poszukując idealnego przepisu, trafiłam na przepis z bloga Kwestia Smaku. Wybór okazał się doskonały, choć troszkę go zmodyfikowałam. W ogóle to uważam, że dodanie mleczka kokosowego do niemalże każdej zupy(...)już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności. Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek
Jadło i czytadłoDzień bez zupy to dzień stracony. To chyba najlepiej oddaje mój stosunek do pachnących, rozgrzewających, chętnie przeze mnie jadanych (paradoksalnie również latem) zup. Tym razem zapraszam na towarzystwo wyborne: marchwi i kolendry. 1,5 kg marchwi bulion drobiowy 3 cebule 4 łyżki masła kilka nitek szafranu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 6 łyżek kolendry Szafran zalać(...)pokroić w kostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości. Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu. Ugotowaną zupę posypać kolendrą. Mniam
Humanistka w kuchnimomencie lodówka jest do uzupełnienia i jak to mówią "w lodówce mam tylko pingwiny" hehehe to już jest kłopot. U nas wtedy zazwyczaj wpada właśnie myśl: robimy zupę :) a że uwielbiamy wszelkiego rodzaju zupy to w sumie pełnia szczęścia. A Wy lubicie zupy ? U nas wyszło to z domu, kiedyś zupa była podstawą, a później jedliśmy tzw. drugie danie(...)dzisiejszych czasach to już rzadko spotykany rytuał, aby jeść dwa dania. Teraz się zastanawiamy, gdzie to się mieściło hihi... Wracając do zupy zastanawialiśmy się co tu upichcić i do głowy przyszła nam niezawodna ogórkowa. Mniammmm od razu babcia się przypomina, albo przynajmniej przedszkole:) Co Wy na to ? Jednak główna myśl propozycji dla Was to nie wspomnienia z dziecięcych
vegetanieIdealna zupa na zimę i jesienną pluchę. Dzisiejsza propozycja to zupa cebulowa w naszej wersji. Zapewne nie wszyscy z Was gustują w zupie z cebuli, ale propozycję warto przedstawić, ponieważ jest super na zimowe wieczory. Rozgrzewająca, dużo witamin i dużo jeszcze można by pisać o walorach cebuli. Mamy własną wersję wypracowaną już od lat i chcieliśmy się podzielić naszym przepisem(...)garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy dwie kostki bulionu, majeranek, pieprz, ostrą paprykę i sos sojowy do smaku. Gotujemy warzywa, aż zmiękną i wtedy lekko blendujemy zupę, aby rozdrobnić warzywa. Wyciągamy z zupy jedynie zieloną część pora. Teraz dodajemy resztę cebuli i gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy jeszcze, jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Teraz
vegetaniepatelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować. Do wrzącej wody z przyprawami wrzucić starte buraki, dodać 1 łyżkę octu(...)czasie barszcz przecedzić przez sito. Do przecedzonego, czystego barszczu dodać rozrobiony w zimnej wodzie barszcz biały oraz majeranek i zagotować. Zestawić z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do ugotowanej zupy. Wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzach układać ziemniaki, posypać podsmażoną cebulką i wlewać zupę. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaJuż jakiś czas temu wspominałam, że bardzo lubimy smaczne zupy. Teraz w szczególności lubię gotować zupy odkąd pojawiły się młode warzywa, a ich smak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami(...)oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plZupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz(...)plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę tak, jak to omawiałam w przepisie na zupę zupę ogórkową : do kubeczka wlać śmietanę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż jest, że jak grypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżka śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPowiem tak: robiłam już dużo różnych zup kremów. Z przeróżnych składników. Ale przepis, z którego dzisiaj robiłam krem z marchewki, jest po prostu niezastąpiony. Oczywiście można dodawać inne składniki w postaci np. mleczka kokosowego czy kolendry, ale ten przepis był tworzony dla mojej córki (dostałam go od dietetyczki). Zupa jest delikatna, niesamowicie syta i po prostu powala na kolana(...)zupę córka ma jeść od czasu do czasu na kolację. Ja też zjadłam. Nie miałam czasu podczas jedzenia jej chwalić bo tak mi smakowała, że szkoda mi było gadać w ogóle :) - pomijam już savoir vivre :) Taką zupę mogą zjeść również przyszłe mamy lub młode mamy , tylko wówczas proponuję nie dodawać czosnku . Bez niego zupa też będzie bardzo smaczna i zdrowa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupa to punkt podstawowy podczas wakacji na Węgrzech, a że w tym roku spędziliśmy tam kilka dni wspomnienie jest jeszcze bardzo bliskie. Na życzenie męża, który jest zachwycony smakiem tego dania postanowiłam ją odtworzyć w domu. Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje(...)warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję z ziemniakami, ale jedliśmy również z kluseczkami i fasolą i była równie pyszna. Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym(...)może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA
ClauditteMissCookingSycąca, rozgrzewajaca, gesta zupa z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie to podstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki(...)połączą się / tak jak nasz polski bigos/. Kiedyś była to zupa dla ubogich gotowana z reztek , dziś w róznych kompozycjach smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści
Zakamarki mojej kuchnimnie dziś przyszła zima, fajnie, bo akurat zaczynamy ferie ! Po spacerach i zabawach na śniegu warto zatem zjeść coś rozgrzewającego. Tu świetnie sprawdzi się zupa z kukurydzy. Jej przygotowanie zajmuje niedużo czasu. Bulion, będący bazą do zupy, możecie nastawić już z samego rana. A potem, wrzucić tylko kukurydzę, i zmiksować zupkę. Ja do miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell(...)Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g
kolorowotorcikowoDzisiaj zapraszam na pyszną zupę meksykańską. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, urzeka smakiem pomidorów i fasoli, aromatem kolendry i sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili(...)oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku nachosów. Zupę zacząłem przygotowywać od przesmażenia wołowiny. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem dwie posiekane w drobne piórka cebule, 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 2/3 posiekanej drobno wraz z peskami papryczki
Wyprawy kulinarne