zupa - 38908 przepisów (strona:242/2594)

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 154

zupa to punkt podstawowy podczas wakacji na Węgrzech, a że w tym roku spędziliśmy tam kilka dni wspomnienie jest jeszcze bardzo bliskie.  Na życzenie męża, który jest zachwycony smakiem tego dania postanowiłam ją odtworzyć w domu.  Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje(...)warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno  bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję z ziemniakami, ale jedliśmy również z kluseczkami i fasolą i była równie pyszna.  Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves     SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 159

bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym(...)może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA

ClauditteMissCooking
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 170

Sycąca, rozgrzewajaca, gesta  zupa  z warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również  chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i  namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie  to podstawowe  jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy   wszystkie jej smaki(...)połączą się / tak jak nasz polski bigos/.  Kiedyś była to zupa dla ubogich gotowana z reztek , dziś w  róznych  kompozycjach smakowych,  podawana w eleganckich miseczkach,  jest potrawą niezwykle miłą dla oka i  oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g  białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści

Zakamarki mojej kuchni
Rozgrzewająca zupa z kukurydzy konserwowej 176

mnie dziś przyszła zima, fajnie, bo akurat zaczynamy ferie ! Po spacerach i zabawach na śniegu warto zatem zjeść coś rozgrzewającego. Tu świetnie sprawdzi się zupa z kukurydzy. Jej przygotowanie zajmuje niedużo czasu. Bulion, będący bazą do zupy, możecie nastawić już z samego rana. A potem, wrzucić tylko kukurydzę, i zmiksować zupkę. Ja do miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell(...)Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g

kolorowotorcikowo
Zupa meksykańska 256

Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę meksykańską. Danie jest banalnie łatwe w przygotowaniu, urzeka smakiem pomidorów i fasoli, aromatem kolendry i sera, doskonale syci, rozgrzewa i przede wszystkim smakuje. Przygotowanie zupy zajmuje mało czasu, choć im dłużej się ona gotuje, tym jest lepsza. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu warzywnego, 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 czerwonej papryczki chili(...)oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku nachosów. Zupę zacząłem przygotowywać od przesmażenia wołowiny. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem dwie posiekane w drobne piórka cebule, 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 2/3 posiekanej drobno wraz z peskami papryczki

Wyprawy kulinarne
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 349

Zupa do której ja osobiście mam wielki sentyment, gdyż wiąże się ona z bardzo ważnym dla mnie wydarzeniem. Zupa niby ziemniaczana, niby grochówka ale bez grochu (pachnie zupełnie jak ona, to za sprawą przypraw), nam bardzo przypadła do gustu, może zasmakuje również i Wam. Jako wersja ziemniaczana (którą kiedyś jadłam) była daniem dietetycznym, jednakże o bardzo wyczuwalnym posmaku wędzonki, taka(...)zupa nic ale dla mnie była obłędnie smaczna. Ten typ tak już ma, dla mnie wszystko co wędzone jest extra... nic na to nie poradzę. Ja oprócz podsmażonego boczku dodaję jeszcze wywar od parzenia szynki . Dlatego gdy przygotowuję szynkę to często po prostu mrożę sobie taki litrowy słoik z wywarem i mam na najbliższą okazję. Teraz właśnie miałam świeży wywar

Smaczne Zdrowe
Zupa misz-masz z nutką orientu 173

zupa powstała z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce :) Bardzo przyjemny "proces twórczy" z równie przyjemnym efektem końcowym. Czyli pikantna zupa warzywna z odrobinę orientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa(...)kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę

Taste Of My Day
Kremowa zupa marchewkowa z kotlecikami 198

Inspiracją do tego smacznego i prostego dania były dwa przepisy z książki kucharskiej wydanej w 1957 roku, które przerobiłam na swój sposób, a przede wszystkim połączyłam. Zupa z dodatkiem kotlecików idealnie nadaje się na obiad dla dzieci, które nie przepadają za warzywami i kaszą, ale nie tylko dla nich ! Myślę, że zasmakuje każdemu ! Poniższy przepis jest na jedną porcję, ponieważ(...)najlepiej  jeść ją  od razu po ugotowaniu (odgrzewana traci cenne witaminy).  Zupa krem z marchewki z kotlecikami gryczanymi Zupa: 200 g marchwi; 100 ml mleka 2%; woda; cynamon; gałka muszkatołowa. Kotleciki: 100 g kaszy gryczanej palonej; 200 g twarogu półtłustego; 1 jajo; 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego słodzika); cynamon; 1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia

Życie na widelcu
Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 134

dodatkowo komplikuje sprawę i sprawia, że wychodzenie z domu choćby na chwilę staje się niezwykle nieprzyjemne. Szczególnie o szóstej trzydzieści rano. Ale jak mus, to mus . A może lepiej zupa...? Cóż rozgrzeje lepiej niż właśnie zupa po powrocie do domu, gdy dłonie są skostniałe, policzków i nosa się już niemal nie czuje, skarpetki, mimo teoretycznie porządnych butów, są wilgotne(...)ślady błota ciągną się za nami w korytarzu? Zupa gęsta, kremowa, gorąca tak, że aż parzy w język. Ze składników prostych i łatwo dostępnych, jedynie sumak może sprawić pewien problem (ale spokojnie można go pominąć). Tahini nadaje tutaj naprawdę wyjątkowej nuty.  Muszę przyznać, że nigdy wcześniej tahini nie jadłam, zakupiłam więc słoiczek z pewną dozą niepewności. Chałwę jednak uwielbiam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z czerwonej soczewicy 123

soczewica należy do produktów, które zawsze mam w mojej „spiżarni”. Kolejny produkt, to mleko kokosowe. Posiadając te dwa – obiad mamy, „jak w banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja(...)międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano

mojewypiekiinietylko
Zupa kokosowa z awokado i porem 124

Zupy, zupy, zupy… Ileż to razy stajemy przed dylematem, co zrobić z pozostałością rosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”.   Składniki: - 1 l rosołu - 2 puszki po 400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe(...)papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem i szczypiorkiem. Podajemy przybraną natką pietruszki. Zupa jest pyszna, ostra i ma bardzo ciekawy, oryginalny aromat kokosu. Ten bukiet smaków jest bardzo bogaty, aczkolwiek zrównoważony

mojewypiekiinietylko
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 131

Zupy jarzynowe mają to do siebie, że są daniem, gdzie nie trzeba się trzymać ściśle przepisu, ani żadnych proporcji. W zasadzie, każda musi się udać. Przygotowując zupę najważniejszą rzeczą jest, aby składniki były świeże i takie jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową(...)pora - 2 marchewki (u mnie z rosołu) - gałązki świeżej melisy cytrynowej   Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem

mojewypiekiinietylko
Barszcz ukraiński 207

posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie, kiedy znalazłam ten właśnie przepis na blogu kwestiasmaku.com - i teraz już wiem(...)będę ją przygotowywać o wiele częściej. Jest to danie dosyć pracochłonne - lecz pomimo to, zdecydowanie zachęcam do przygotowania tej wyjątkowej zupy. Zaczynamy od fasoli, którą należy dobrze opłukać, następnie zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych

Świat Domowej Kuchni
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 192

Uwielbiam zupy, choć rzadko je gotuję. Przyczyna jest prosta, zresztą kiedyś już pisałam. Mój mężczyzna zup nie jada, a ja nigdy nie potrafię ugotować małej porcji. Niby składników mało, a jak zacznę gotować to wychodzi mi wielki gar zupy, który starczyłby dla całej rodziny. Tak było i w przypadku kapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym(...)mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :)  Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy: - 500 g kiszonej kapusty - 300 g wędzonego boczku lub bekonu - 2 duże marchewki - 2 duże ziemniaki - 5 kostek warzywnych - małą cebulę - 3 ziarna ziela angielskiego - po pół łyżeczki pieprzu

W poszukiwaniu inspiracji
Pierwszy obiad dla C. 218

dziwnego). Podjęłam się wyzwania w sobotę, kiedy C. miał ranną zmianę, a ja dzień wolny. Długo się zastanawiałam, co byłoby najlepsze, aż w końcu mnie oświeciło - zupa! Tego przecież nie można zepsuć. Chciałam mieć pewność co do jakości przepisu, zamiast więc do książek, uderzyłam na zaprzyjaźnione blogi. U  Maggie  zobaczyłam zupę z pieczonej papryki i wiedziałam(...)będzie to. I miałam rację! Zupa jest przepyszna! Upieczona papryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta

Pożeraczka, czyli raz adobrze