zupa - 38908 przepisów (strona:281/2594)

Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę! 99

Oszczędna Zupa Tajska – 1 składnik robi robotę! Niesamowicie smaczna, kryzysowa zupa tajska po polsku, z tego co akurat mamy w domu. Bez krewetek, bez mleka kokosowego (nie miałam akurat więc dodałam zwykłe mleko i wiórki kokosowe). Jeden składnik robi robotę i jest to tajska pasta krewetkowa Tom Yum. Kupuje ją w tym sklepie po taniości (12zł!) za ogromne pudło(...)400g!) a potem może miesiącami stać w lodówce i wierzcie mi – robi robotę! Najprostsza zupa, nie tylko dzisiejsza krewetkowa czy nawet gulasz, sos, warzywa z patelni z jej dodatkiem zyskują zupełnie nowe wcielenie. PRZEPIS OSZCZĘDNA ZUPA TAJSKA Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego – ja użyłam pachnącego oleju kokosowego 3 litry wody 1 szkl ryżu brązowego

Dorota Smakuje
Rosół drobiowy / Chicken broth 68

Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base of all bases(...)powoli, kilka godzin, aż rosół osiągnie swój smak. Przelej rosół przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Ja z warzyw zostawiam wszystko oprócz pora, resztę kroję i wykorzystuję do innych zup, gdyż rzadko kiedy jem czysty rosół, raczej jest on podstawą do jakiejś innej zupy. Mięso obieram z kości i też dorzucam do zupy – lubię kiedy zupa jest ‘treściwa

Martyna Cooks
Pomidorowa z ryżem z kalafiora / Tomato soup with cauliflower rice 80

going to be a late dinner the best would be tomato soup with “rice”! Print Recipe Pomidorowa z ryżem z kalafiora (No Ratings Yet) Loading... Zupa, Kolacja, Wege By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 10 min – Cooking Time: 40 min – Total Time: 50 min Pyszne, proste dietetyczne danie, które praktycznie samo się robi! Ingredients ✔kalafior(...)pokrojoną w dużą kostkę cebulę i marchewkę. 2 Po 5-10 min. dodajemy pomidory, rosół i przyprawiamy. 3 Gotujemy ok. 30-40 min. i blendujemy na krem. 4 Jak zupa się gotuje myjemy i osuszamy kalafiora, dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy w robocie z nożami, tak, żeby po rozdrobnieniu przypominał ryż

Martyna Cooks
Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą 121

Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą, bardzo polecam ta zupę! Jest tania , prosta do przygotowania, smaczna i ma wiele cennych dla nas właściwości. Włoszczyzna, jagły , pokrzywa – toż to samo zdrowie! Zupa jest zawiesista, gęsta – można się zdrowo najeść i nasycić na długo a resztę dodatkowo zawekować sobie na później! To przepis na duży(...)górne pędy liściowe) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka naturalnej przyprawy ziołowej do rosołu i zup Jak zrobić Krupnik jaglany z pokrzywą: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora

Dorota Smakuje
Zalewajka z białą kiełbasą 65

Magda Zalewajka to chyba pierwsza zupa której nauczyłam się gotować od mojej mamy. Po pierwsze jest moją ulubioną zupą, a po drugie nie wymaga gotowania bulionu ani w ogóle zbyt wielu zabiegów w kuchni, a zawsze jest pyszna. Dla wszystkich zabieganych może być świetną alternatywą dla świątecznego żuru czy barszczu, zwłaszcza ta gotowana na białej kiełbasie. Składniki(...)Stawiamy garnek na średni ogień, zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy do chwili gdy ziemniaki staną się miękkie – około 10 minut.   W międzyczasie gdy zupa się gotuje, obieramy i siekamy na drobno cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i odrobinę ją solimy. Od czasu do czasu mieszając, smażymy cebulkę aż stanie

Smaczna Strona
zupa warzywna na maśle... 125

grubsze kawałki, wsypać do garnka. Kapustę małą główkę pokroić dość drobno, wsypać do garnka. Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut. Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą, pieprz ziołowy, masło, sól, gotować z 2 minuty. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą(...)wlać do gotującej się zupy, mieszać do ponownego zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać suszony koperek. Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach,, można ją podać z ziemniakami, kaszą, makaronem - idealna zupa warzywna na maśle na wiosenne dni, mało jest potrzebne składników, zupa jest lekka i mało kaloryczna.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak z kiszonej kapusty 79

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedna z wielu zup, które przypominają mi dzieciństwo. Moja mama była najlepszą kucharką nie tylko w domu, ale też zawodowo. Uwielbiałam jej pyszny kapuśniak , który dziś sama gotuję. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest dobra kapusta oraz mięso na wywar. Ja preferuję żeberka lub kości wędzone oraz często dodaję podsmażony boczek. Co prawda kapuśniak mojej(...)kiszonej kapusty- przygotowanie:  Ugotować wywar mięsny z solą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Do miękkich warzywa (***) przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek. Cebulę podsmażyć i dodać do gotującej się zupy. Całość gotować pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Gotową zupę doprawić do smaku

Di gotuje
Barszcz ukraiński 100

mojprzepisna.pl | Barszcz ukraiński wg. Magdy Gessler Dziś ugotowałam duuuży gar zupy i chętnie się nią z Wami podzielę. Przepis jest od pani Magdy Gessler, troszkę go zmodyfikowałam i oto jest idealny barszcz ukraiński, taki, że łyżka stoi. Pamiętajcie aby wieczór wcześniej namoczyć ciecierzycę* w zimnej wodzie. Składniki na 5 litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością(...)szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa gotować około 30 min na małym gazie, tak aby warzywa stały się miękkie, dodać pokrojone mięso. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do zupy, dodać zakwas z buraków, sól, pieprz, cukier i ewentualnie przecier pomidorowy. Zupa będzie bardzo gęsta, dlatego trzeba dodać wody (najlepiej wrzątku), tak aby w sumie wyszło około 5 litrów zupy

moj przepis na
Zupa pomidorowa z warzywami 109

którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.   Inne zupy… ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z warzywami 109

którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.   Inne zupy… ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Kulinarne S.O.S.
Miso z makaronem z marchewki 86

Miso z makaronem z marchewki – wegańska zupa w japońskim stylu. Jest aromatyczna, o charakterystycznym smaku pasty miso. Miso to japońska pasta produkowana ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia – osoby na diecie bezglutenowej powinny zwracać uwagę na jej skład. Zapraszam Was do wypróbowania tej zupy, koniecznie z dodatkiem glonów morskich na talerzu jako posypki – jeśli lubicie(...)pokrojone w plastry ząbki czosnku i podsmażamy pół minuty. Potem zalewamy wodą. Dodajemy ryż, sól, pieprz i gotujemy15 minut. Następnie pieczarki myjemy, kroimy w plastry lub kawałki, dodajemy do zupy. Potem marchewki obieramy, myjemy, kroimy w zapałkę lub za pomocą temperówki robimy z marchewki makaron, dodajemy do zupy. Gotujemy 5 minut. Zaraz potem dodajemy fasolę, zagotowujemy. Na końcu pastę miso

Dorota Smakuje
Pomidorowa 76

będzie niewłaściwym, jeśli napiszemy, że zupa pomidorowa to wspomnienie po rosole? Chyba nie, pewnie w większości domów – tak jak i u nas – w poniedziałek na stołach króluje pomidorówka z dodatkiem koncentratu lub przecieru pomidorowego albo też świeżych pomidorów. A do tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze(...)przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę. Z wywaru wyjąć mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut. Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody. Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. (adsbygoogle

niecodziennikpary
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów 66

sobotni obiad zrobiliśmy zupę z pieczonej papryki i pomidorów , do której dobraliśmy dojrzewający ser kozi. Pieczona papryka ma ciekawy, wędzony posmak, dlatego chętnie wykorzystujemy ten sposób na jej przygotowanie. Krem z pieczonej papryki z pomidorami polecamy wszystkim, którzy mają dość pomidorowej zrobionej z rosołu z wczoraj. Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów 1 kg papryki czerwonej(...)wlać rosół, włożyć papryki oraz pomidory, dodać obrane ząbki czosnku, liście mięty i posiekaną papryczkę chili. Gotować 20 minut na średnim ogniu, zblendować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z pieczonej papryki i pomidorów podawać z pokuszonym kozim serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa z pieczonej papryki i pomidorów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kapuśniak z kiszonej kapusty 104

Kapuśniak z kiszonej kapusty - przepis na kapuśniak na żeberkach Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, prosta i smaczna zupa, która wraca u nas do łask jesienią i zimą. Gorąca, gęsta i wyraźnie kwaskowa rozgrzewa i dodaje energii. Kapuśniak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, najlepszy gotowała moja babcia, ale bez fałszywej skromności przyznaję, że mój kapuśniak jest równie smaczny. Kapuśniaku(...)chwili, kiedy mięso zacznie samo odchodzić od kości. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, oddzielam od kości, kroję na małe kawałeczki i odstawiam na bok. Później dodam je do zupy. 2. Kapustę kiszoną siekam, marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do wywaru z żeberek. Boczek kroję w niedużą kostkę i przesmażam, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i smażę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kukurydziany krem z popcornem 108

Kukurydziany krem z popcornem, to wyjątkowo pyszna zupa uwielbiana przez moje dzieci Jadłam pierwszy raz w restauracji i tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam odtworzyć. Choć nie przepadam za zupami a już zupy krem średnio mi smakują, to ta jest wyjątkowa. O wyrazistym smaku, podana z popcornem robi wrażenie. Dodatkowo podałam chrupki chlebowe, paprykowe Bake rolls które stanowią doskonałe dopełnienie. Zupę(...)Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler części pora. Dodać kukurydzę z puszki i wszystko razem zmiksować na gęsty krem. Można dodać 2 puszki kukurydzy, jeżeli lubimy bardzo gęstą, zupę krem. Doprawić do smaku przyprawami i jeszcze chwilę gotować, około 10 minut.Odlać 1,2 szklanki kremu i wymieszać śmietankę, następnie przelać w do zupy, wymieszać nie gotować. 1 łyżkę

gotuj ze mną