Kapuśniak z grochem – kuchnia podkarpacka Kapuśniak to jedna z tych polskich zup, które każdy zna i każdy gotuje, choć każdy ma na nią swój sposób. W niektórych regionach gotuje się ją z kapusty białej, ale na wschodzie kraju zwykle używa się kapusty kiszonej. Przepis z Nielepkowic na Podkarpaciu (okolice Jarosławia) jest jednak niepowtarzalny z powodu składników zupy. Poza kapustą kiszoną(...)która już sama w sobie jest kwintesencją kapuśniaka, w zupie gotujemy również groch. To połączenie smaków przywołuje na myśl świąteczną kapustę z grochem. Dodatkowo zupa podbita jest śmietaną, co również w kapuśniaku nie zdarza się często. Kapuśniak z grochem to zupa o zdecydowanym smaku i intensywnym aromacie. Jest idealna na rozgrzewkę w chłodne dni. Przepis pochodzi od Zespołu „Nielepkowice
Trzeci talerzJajeczna zupa z Chin, czyli Dàn Huā Tāng, ale na początek trochę Chińskich mitów o stworzeniu świata. Bóg Pangu wykluwa się z jajka i rozbija skorupkę na dwie części, połowa staje się niebem, a druga połowa staje się ziemią. Choć ta historia jest małoprawdopodobna, to sama zupa jajeczna nie ma historii pochodzenia, ale historycy zgadzają się, że istnieje od dawna(...)nawet od bardzo dawna. Udomowienie ptactwa odnotowano już 1400 r p.n.e. w Chinach i Egipcie, co może sugerować, że ktoś wpadł na pomysł zupy jajeczne. Przykłady, że świata pokazują, że nie jest to tylko Chiński wynalazek w Grecji Avgolemono jest z odrobiną cytryny, Parmezan załatwił sprawę w przypadku włoskiej Stracciatelli, a we Francji białka jaj były kluczowym uzupełnieniem czosnku
RafalCookrozgrzeje w chłodne jesienne lub zimowe dni Aromatyczna, smaczna i prosta w wykonaniu. Przygotowana jest z suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy(...)minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę, dopraw do smaku przyprawami i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Pamiętaj – im więcej grzybów użyjesz, tym ciemniejszą barwę będzie mieć zupa Polecam również: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na obiad… Kluski śląskie Kotlety rybne siekane Burrito z mięsem mielonym Kurczak w sosie barbecue
Kulinarny S.O.S.moczył, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko gotujemy na małym gazie, aż warzywa i groch będą miękkie. 3. Mięso i warzywa wyjmujemy z zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. Dodajemy też majeranek. 4. Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Po usmażeniu przekładamy go do zupy(...)samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę. Dorzucamy do zupy. Z ugotowanej włoszczyzny wybieram marchewki (ja dałam 3) kroję w pół plasterki i dorzucam do zupy. 5. Teraz dodajemy dwie łyżki oleju, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, dodajemy do niej łyżeczkę mąki, mieszamy i wszystko przekładamy do zupy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kruche babeczkiniedługo będzie! Zanim jednak to nastąpi wspomnienia swoje i myśli kieruję właśnie tam, a w kuchni powstają przepisy inspirowane kuchnią arabską. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną zupę, która jest na tyle sycąca, że śmiało może być pomysłem na jednodaniowy obiad. Pikantna, kremowa, z dużą ilością zdrowych dodatków. Zupa, w której jestem totalnie zakochana i jeśli tylko lubicie taka(...)łyżeczce na początek. Zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył warzywa i gotujemy przez ok 20 minut ( do miękkości ). Blendujemy na krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy. Wrzucamy ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę cukinię – odrobinę soli, przesmażamy kilka minut tak, by warzywa fajnie
Ostra na SłodkoKrem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem Zupy krem z pieczonych warzyw, w czasie jesiennej słoty, to coś wspaniałego. Rozgrzewają nas od środka, dając energię i chęć do dalszego działania. Ponadto krem z pieczonej papryki dodaje wspaniałego koloru naszemu dniu, nawet jeśli za oknem jest szaro i ponuro! Jak widać już po samym kolorze, krem z papryki jest szybki(...)zrobienia… bo czerwony No dobra, może to nie zależy od tego, ale nie zmienia to faktu, że szybko, łatwo i przyjemnie można ukręcić tę wspaniałą zupę. Z czym podawać zupę krem? U mnie krem z pieczonej papryki , był podany z prażonym słonecznikiem, roślinną śmietanką oraz zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również grzanki do zupy . Jeśli szukasz inspiracji na kolejne
BlendmanPomysł na sezonową zupę - pomidora przygotowana ze świeżych pomidorów podana z lanymi kluskami. Prosta i bardzo smaczna. Jeśli chcecie uzyskać niego gęściejszą zupę to upieczcie pomidory z małą ilością soku, np. limy. Składniki na porcję dla 6 osób: 1 pęczek młodej włoszczyzny 1,5 l wody 1 mała cebula 1 mały pęczek natki pietruszki 2 duże ćwiartki(...)pszennej Do garnka przełożyć mięso, dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, wsypać przyprawy i wlać wodę. Całość gotować około 1,5-2 godziny na bardzo małym ogniu, albo bazę na zupę przygotować w szybkowarze. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia i poczekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas
Ugotowaćwarzywniaku już ostatnie cukinie więc na koniec sezonu raczę się ich smakiem ile mogę. Wykorzystuję każdą sztukę. Do garnka trafiła żółta cukinia z dodatkiem czerwonej papryki i powstała pyszna zupa krem w kolorze pomarańczowym. Papryki choć nie dużo to nadaje ten specyficzny smak zupie, cukinia jak zawsze to dobry składnik na kremową zupę. składniki: 1kg młodej cukinii, u mnie żółta(...)skórkę i usunąć gniazdo nasienne. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć krótko posiekany czosnek. Dodać upieczoną cukinię i paprykę. Całość zalać bulionem. Zagotować i gotować ok 5 minut, potem zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać bulionu. Gotową zupę podałam z kleksem śmietany i prażonym słonecznikiem
Monia miesza i gotujeZupę fasolową zazwyczaj przyrządzam z fasoli suszonej, gdyż w takiej formie najbardziej mi smakuje. Po fasolę konserwową sięgam w dwóch przypadkach: jeśli mam problem z zakupem suszonej (zwłaszcza trudniej dostępnej fasoli czarnej lub czerwonej), albo gdy po prostu brak mi czasu na gotowanie. I akurat to ostatnie ma w przypadku dzisiejszego przepisu kluczowe znaczenie. Jest to bowiem propozycja na naprawdę(...)szybki obiad. Osobiście zdarzyło mi się zejść z przygotowaniem składnków i gotowaniem nawet poniżej 30 minut. Szybki nie oznacza jednak nudny czy gorszej jakości. Zwłaszcza, że zupę można podać na kilka sposobów. Po pierwsze, bez żadnych szczególnych dodatków, tak jak w przepisie. Po drugie, w towarzystwie krojonego ogórka kiszonego – wówczas będzie to swego rodzaju “fasolowa na kwaśno
Kulinarna Pokusabulion. Przepis na mój ulubiony, aromatyczny bulion warzywny również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła(...)przysmażenia jabłek 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy) 3 jabłka 1 pęczek mięty sól, pieprz, ew. cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować
Moja Delicjalasu. Co roku czekam na nie z wytęsknieniem. Jak tylko się pojawią zabieram się do pracy, przyjemnej pracy i bardzo smacznej. W tym sezonie poszła na pierwszy ogień zupa grzybowa. Uwielbiam ją i robię na różne sposoby. Dziś klasyczny przepis na zupę ze świeżych grzybów z ziemniakami. Wbrew pozorom taką zupę przygotowuje się bardzo szybko, ale i też szybko znika(...)talerzy :) Ja swoją dzisiejszą zupę zrobiłam na wywarze mięsno - warzywnym, ale równie smaczna jest na samym bulionie warzywnym, znam też osoby, które przygotowują ją na wędzonce. Składniki - 4 skrzydełka z kurczaka - 50-60 dag świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki, kozaki, kilka maślaków i gołąbków ) - 2 marchewki - 1 pietruszka korzeń - kawałek selera - 3-4 średnie ziemniaki - 1 cebula - 1 większy ząbek
Kuchnia z widokiem na ogródNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki(...)zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra. Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić mu się ładnie rozpuścić do tego drobno pokrojony szczypiorek. Chwilę gotować
W garach u GosiDawno nie było na blogu zup, które ja osobiście uwielbiam. Robię je bardzo często, najbardziej lubię te wielowarzywne, ale na nie musimy jeszcze trochę poczekać. Młode marchewki prosto z ogródka, pachnące pomidory, świeży koperek. Trochę się rozmarzyłam, ale to już niedługo, a na razie zapraszam na zupę pieczarkową. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa pieczarkowa Składniki 1 udko z kurczaka(...)kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pieczarki do czasu, aż wyparuje woda i ładnie się zrumienią. Warzywa ścieramy na tarce i dodajemy do garnka z zupą. Udko powinno być już miękkie. Dodajemy podsmażone pieczarki. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Śmietanę rozprowadzamy w kubku z niewielką ilością zupy
To co lubię - gotuję i polecamWyjątkowy, głęboki smak z odrobiną słodyczy. Krem z pieczonych buraków i malin to coś niemożliwego. Niepowtarzalny smak słodkawej zupy, z keksem kwaśnej śmietany i kozim twarożkiem. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zupa krem z burak\u00f3w czerwonych i malin","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/krem-z-buraka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/krem-z-buraka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)u015bwie\u017cymi owocami.","keywords":["burak","maliny","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-29T12:50:41+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"130 cal"},"recipeIngredient":["700 g burak\u00f3w czerwonych","250 g malin \u015bwie\u017cych lub mro\u017conych","1 czerwona cebula","1 litr
ProstePesto.plDomowy makaron z naleśników. Makaron z naleśników to wszechstronny składnik, który można wykorzystać do wielu dań. Przepis na smaczny i tani obiad lub dodatek do ulubionej zupy np.owocowej albo pomidorowej - zobacz przepis na makaron z naleśników. Makaron naleśnikowy, to doskonały przepis na pyszny dodatek do rosołu, zupy pomidorowej, grzybowej lub szczawiowej. Makaron z naleśników świetnie komponuje się(...)sosem ogórkowym>>> Z sosem grzybowym>>> Ze szpinakiem i śmietaną>>> Makaron naleśnikowy jako dodatek do: Rosołu z kury>>> Zupy pomidorowej>>> Zupy koperkowej>>> Zupy neapolitańskiej>>> Zobacz sprawdzony przepis na domowy makaron z naleśników. Makaron z naleśników. Składniki potrzebne
Moja Książka Kucharska