śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki podziel na pół. Do jednej zupy dodasz jarmuż zielony a do drugiej fioletowy. Jeśli kupisz jarmuż, możesz go zamrozić na 2 doby, aby stracił goryczkę. Ja tak zrobiłam ze swoim z ogrodu, ale właściwie nie było(...)było jeszcze przymrozków, mój jarmuż jadany nawet na surowo nie jest gorzki w smaku. Jarmuż ważyłam po oderwaniu najtwardszych "nerwów" z liści. Przygotuj dwa garnki i gotuj obie zupy jednocześnie. Zupa zielona (z połowy podanych składników): Do garnka wlej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. mieszaj i smaż na mniejszym ogniu, aż cebula zmięknie
Delicious PlaceLekka, dietetyczna zupa dla wielbicieli warzyw i ziół prowansalskich. Cukinia, bakłażan, papryka w połączeniu z ziołami dają doskonały smak. W sam raz na dietetyczny obiad czy kolację. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 1,5 liatra wody, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, 1 cebula, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, łyżka masła(...)pokrój wzdłuż na cienkie paski. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj wszystko do garnka i gotuj przez około 20 minut. Na koniec zupę dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie krok po kroku Krótka foto relacja z mojego gotowania, która mam nadzieje pomoże Ci w przygotowaniu zupy prowansalskiej . Spróbuj także
Fit&Fast KitchenZupa z dyni piżmowej to idealne danie nie tylko na chłodną porę. Taka pyszna fit zupa z dyni nie tylko doda wigoru, ale i rozgrzeje oraz dostarczy wielu witamin i składników odżywczych. Do tego jest przy tym mało kaloryczna – nie trzeba dodawać zbędnej śmietany, żeby smakowała dobrze. Polecam ją szczególnie tym, którzy chcą zjeść coś zdrowego, a przy(...)bardzo sycącego. A, no i ważna sprawa! Zupa smakuje wyśmienicie z dodatkiem prażonych pestek z dyni, także nie wyrzucajcie pestek jak już je wydrenujecie, a wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti
A to pestkaDzisiaj mamy dla Was naszą wariację na temat zupki chińskiej zrobionej wyłącznie z naturalnych składników na bazie domowej kostki rosołowej też bez grama chemii. To popularna i znana tajska zupa Tom Yum, tyle że w wersji błyskawicznej, ze słoika, idealna na lancz do pracy. Ponieważ zupa nie jest gotowana, a zalewana wrzątkiem, jak każda klasyczna zupka błyskawiczna, dlatego użyliśmy(...)przepisie zastępników składników z oryginalnych przepisów, żeby mogły uwolnić aromat w kontakcie z gorąca wodą. I tak, zamiast trawy cytrynowej w zupie znalazła się limonka w plastrach, liście kaffir zastąpiła otarta skórka z limonki, a kapustę pak choy delikatna rukola. Dodaliśmy też marchew dla większej słodyczy. Naszym zdaniem wyszła świetna, słodko-kwaśna i pożywna zupa, zrobiona w kilka chwil. Składniki
Niedzielny kucharzjest minestrone po genueńsku, które podaje się z ekstra dużą porcją gotowanych warzyw i ziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo(...)minut. Dodałem seler, marchew, smażyłem 5 minut. Dodałem ziemniaki, szpinak oraz pomidory, smażyłem razem z pozostałymi składnikami 5 minut. Warzywa zalałem 2 l wody i szybko zagotowałem. Dalej gotowałem zupę pod przykryciem na słabym ogniu około godziny. Zupę mocno zagotowałem, dodałem do niej makaron i bób, wymieszałem. Kiedy zupa ponownie się zagotowała, zredukowałem płomień i dalej powoli gotowałem, aż makaron
R'n'G KitchenZupa botwinka kojarzy się z wiosną i jest to typowo sezonowa zupa. Pamiętam, że w dzieciństwie za nią nie przepadałam, gdyż przeszkadzały mi pływające w niej liście 😂 Teraz ją uwielbiam i czekam z utęsknieniem na ten okres wiosenny, kiedy pojawia się pierwsza botwina, aby przygotować z niej pyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Taka jest(...)najlepsza! Jak u mamy... P.S. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym 😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz
Kuchnia MagdaLenyBotwinka z ziemniakami to kolejna pyszna propozycja na aromatyczną letnią zupę. Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą. Ogólnie jestem wielką miłośniczką zup, uwielbiam chyba wszystkie prócz krupniku. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci(...)mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest zmuszony zjeść jakąś zupę, bo nic innego nie przygotowuję na obiad. Tym razem przygotowałam botwinkę z ziemniakami i skwarkami, aby choć trochę dopasować ją do jego gustu. Ja chętnie zjadłabym również botwinę w wersji dietetycznej albo z jajkiem . Pyszna jest również z dodatkiem bobu , ale na młody bób
e-PrzepisyKulinarneoraz lubczyk ogrodowy do ukoronowania całości. Lubicie lubczyk? Ja uwielbiam to zioło za cudowny smak i aromat. Zioło, które przemienia prostą potrawę w niezwykłą. Ta pełna lubczykowego aromatu zupa świetnie nadaje się na jesienne lub zimowe dni. Jeśli dodasz mniej wywaru, możesz przekształcić ją we wspaniały, treściwy gulasz warzywny. W wersji wegetariańskiej wystarczy, że przygotujesz to danie(...)wywarze warzywnym. Zupa ziemniaczana z ciecierzycą i lubczykiem ogrodowym. Składniki 1 l 500 ml wywaru wołowego (przygotowałam go na dużych kostkach ogonowych) lub Twojego ulubionego (patrz Wywary ) 8 średniej wielkości ziemniaków, obierz, każdy przekrój wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki o grubości 0,5 cm 150 g suchych nasion ciecierzycy 3 średniej wielkości pieczarki, obierz, każdą przekrój wzdłuż
Szybko Szybkowargarnek i gotuj zgodnie z przepisem w ramce powyżej po ugotowaniu dodaj do buraczków sok z cytryny i w razie potrzeby dopraw solą do smaku możesz opcjonalnie włożyć do zupy filtr z pastą czosnkową (czytaj poniżej) do gotowej zupy dodaj crème fraîche w dowolnej ilości dopraw czarnym pieprzem serwuj, póki gorąca Uwaga : Dla wzbogacenia buraczkowej możesz dodać do zupy(...)szklanki pół paczki suszonego tymianku i zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml). Nakryj spodkiem szklankę i odstaw na 5 - 10 min, aby powstał esencjonalny napar. Napar dodaj do zupy wraz z gorącą wodą przed gotowaniem pod ciśnieniem. Pasta czosnkowa: czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Umieść przeciśnięty czosnek na desce do krojenia, posyp szczyptą soli i rozcieraj płaską stroną noża
Szybko SzybkowarZupy pomidorowe w Polsce jedzone są zazwyczaj w poniedziałki , gdyż w większości domów, w niedzielę podaje się rosół. Zupa pomidorowa jest konsekwencją niemal każdej smacznej niedzieli. U mnie powstała pyszna pomidorowa. Na rosole z wiejskiej kaczuchy, z dodatkiem komosy ryżowej, młodego groszku i czerwonych ziemniaków. I choć dzisiaj nie mamy poniedziałku, mamy zupę na rosole! Komosa i groszek zostały(...)TEGO PRZEPISU w ilości dużej szklanki Ani to zjeść samodzielnie, ani się tym podzielić...Skończyły w zupie! Możesz pominąć te dwa składniki, choć dzięki nim zupa na pewno jest bardziej odżywcza. Składniki wiejska kaczka porcja jarzyn rosołowych kilka czerwonych ziemniaków (mogą być inne rzecz jasna) ugotowana komosa ryżowa czarna+młody mrożony groszek (groszek koniecznie, jest pięknie zielony, ożywia zupę) OLEJ
Z Kuchni Do KuchniWszystkie zupy z dodatkiem buraków mogłabym jeść dosłownie na okrągło ❤ Więc kiedy tylko pojawia się pierwsza botwinka, do późnego lata gotuję z niej zupkę. Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść(...)wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia. Śmietanę wymieszać z mąką
Walijskie PichcenieWiosenne zupy kuszą młodymi warzywami, zapachem świeżych ziół i żywymi kolorami. Kiedy więc na sklepowych półkach i straganach pojawią się zdrowe nowalijki warto z nich ugotować zupę. Aby była bardziej treściwa i sycąca, dobrze jest ją ubogacić i przygotować pulpeciki z tuńczyka. Nawet mój "Tadek niejadek" wcinał, aż mu się uszy(...)lepszej rekomendacji na trzeba ! #MasterTuńczyk pulpeciki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 żółtka 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula 200 g zielonej fasolki 3/4 szklanki zielonego groszku sól, pieprz czarny mielony, t ymianek
Jadło i czytadłoprzyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy poszatkowany w paski seler naciowy razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Z zupy odławiamy warzywa i kurczaka. Marchew kroimy w plastry. Do zupy wrzucamy podsmażony seler naciowy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Gotujemy przez kolejne 10 minut(...)zupy dodajemy pokrojoną marchewkę i kawałki ugotowanego mięsa. W miseczce łączymy śmietankę z 2 łyżkami gorącej zupy a następnie cały czas mieszając przelewamy z powrotem do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż zupa zacznie się powoli gotować. Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowanym koperkiem
Qchnia po prostusposób na pianki do zupy "Nic" bez gotowania na mleku. Super szybki, czysty i wygodny sposób. Pianki do zupy 'Nic" gotowane na mleku są nieco pracochłonne, tyle zachodu z wyławianiem ich z mleka a i tak nie zawsze się udają. Moje pianki robię w mikrofalówce. Dzięki temu w mgnieniu oka mam kształtne i sztywne pianki, nie rozlatujace się, nie ociekajace(...)mlekiem, dziecinna praca. Można je przygotować z dzieckiem bo przecież zupa "Nic" jest dla dzieci. Przyznam sie, że ja tej zupy z dzieciństwa nie pamiętam za bardzo. Moja mama nie robiła nam jej gdy byłam dzieckiem. Za to mój mężczyzna do tej pory będąc już dojrzałym panem wciąż je wspomina. Podaję przepis jedynie na pianki bo takie pianki można wykorzystać
Sztuka gotowania w/g SamiryZupa szpinakowa z pieczonym łososiem na pewno posmakuje każdemu, kto ją skosztuje. Połączenie szpinaku i łososia nie zawodzi, w duecie to gwarancja wspaniałego smaku. Sama byłam zaskoczona, bo zmiksowany na krem szpinak smakuje najlepiej ze wszystkich szpinakowych opcji jakie znam. Bardzo wiosenna zupa, do której możesz wykorzystać właśnie pojawiający się świeży szpinak lub przygotować z mrożonego. Użyłam właśnie mrożonego szpinaku(...)Jeśli masz gotowy bulion, zupa robi się właściwie sama. Niewiele pracy, a prezentuje się i smakuje wyjątkowo. Jeśli szukasz niebanalnych dań, ten przepis jest dla Ciebie! Ponieważ u mnie kuchni nic się nie marnuje, wykorzystałam bulion z przygotowań do pierogowego farszu rybnego (przepis tutaj ). Składniki: 350 g mrożonego szpinaku 3 młode ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!