Zapraszam na zupę kalafiorową. Na blogu, praktycznie nie ma zup, czas to zmienić :) Bardzo lubię zupy i często je gotuję. Akurat teraz, jest fajny czas, bo warzywa są młode i świeże. Zupy tak naprawdę, sprawdzają się przez cały rok. Nie może ich zabraknąć w naszym jadłospisie. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 1 liść laurowy(...)dodać kalafior, podzielony na różyczki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać natkę pietruszki i koperek. Gotować na wolnym ogniu, kolejne 10-15 minut. Do naczynia, wlać śmietanę. Dodać trochę zupy i wymieszać. Następnie wlać, do garnka z zupą, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem
Agusiowe smakołykizupę od dawna miałam ochotę. Musiałam jednak poczekać na koperek z własnego ogródka. Im więcej kopru w tej zupie, tym lepszy jej smak, więc nie należy go oszczędzać. Ważne jest to, że ma to być młody koperek, bez rozwiniętych kwiatów. Składniki (na 3 porcje): 6 małych ziemniaków mała marchew kawałek selera korzeniowego pół cebuli liść lubczyku 2 łyżki oleju(...)oleju. Pod koniec podduszania warzyw korzeniowych dodać cebulę. Warzywa zalać 0,9 l wody, dosypać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, dorzucić lubczyk i po ok. 2 minutach wyjąć. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Koperek pokroić drobno. Grubsze części dorzucić do gotującej się zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Po wyłączeniu palnika pod zupą dosypać
Weekendy w domu i ogrodziePomysł na lekką, warzywną zupę – przygotowaną na bazie wołowiny wraz z dodatkiem młodych ziemniaków, pora, marchewki oraz świeżych pomidorów. Sycąca i bardzo smaczna. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekanym koperkiem. Na drugi dzień po przygotowaniu, zupa zmieni kolor na delikatnie czerwony (przez dodatek pomidorów). Składniki na 6 porcji: co najmniej 0,5 kg miękkiej wołowiny bez kości(...)mniejsze kawałki. Do ugotowanej wołowiny dodać warzywa (ziemniaki, marchewkę, pora, selera oraz cebulę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać pomidory i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać odrobinę gorącej zupy oraz całość ze sobą połączyć), zupę wymieszać oraz zagotować. Gotowanie wołowiny
UgotowaćBarszcz ukraiński. Przepis krok po kroku. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę kompletną, pełną warzyw i prostą w przygotowaniu. Barszcz ukraiński, bo o nim mowa to jedna z moich ulubionych zup niezależnie od pory roku. Dzięki przepisowi krok po kroku będziesz mógł przygotować go już dziś Składniki(...)swojego pięknego koloru). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, nie koncentrat, (chociaż koncentratu też można użyć, ale w mniejszej ilości) oraz fasolę bez zalewy. Zupę potrzymaj jeszcze na minimalnej mocy palnika przez 10 minut. Przepis idealny Przepis na barszcz ukraiński modyfikowałem wiele razy, aby otrzymać przepis idealny. Dzisiaj mogę
kuron.com.plUwielbiam gołąbki, dlatego zupa gołąbkowa to jedna z moich ulubionych – dlaczego? Bo nie trzeba zawijać, układać, bawić się, tylko raz ciach wszystko do gara a smak i tak wychodzi super. Zupa gołąbkowa to świetna sprawa – prosta i szybka w przygotowaniu a przy tym sycąca – robi za cały obiad! PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g(...)mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i chwilkę podsmażamy. Dodajemy posiekaną grubo (w duże kawałki) kapustę, pokrojoną w kostkę lub starta
Dorota SmakujeSzybka z zarazem prosta zupa szczawiowa którą zrobimy w 20 minut. Do zupy oprócz szczawiu potrzebujmy ziemniaki i por. Tak niewiele a jaką dobrą zupę wyczarujemy. Oprócz tego jest mało kaloryczna, syta i zdrowa. Moje dzieciństwo to były zupy szczawiowe w różnym wydaniu. 3 garście szczawiu 1 cebula 1 por biała część 3 ziemniaki 500 ml bulionu warzywnego(...)krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem. Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam jajka i gotuję około trzy minuty. Wyjmuje łyżką cedzakową. Zupę
wesoła kuchniaBudzimy się z zimowego letargu! Kończymy z ciężkim jedzeniem, a na naszych stołach zaczynają pojawiać się lekkie dania. Dziś zapraszamy Was na zupę z liści szpinaku. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze zdrowa. Niestety na szpinak powinny uważać osoby z problemami reumatycznymi i kamieniami nerkowymi, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, który w naszym organizmie łączy się z wapniem(...)może osadzać się w przewodach moczowych powodując kamicę nerkową. Inne produkty, których należy unikać przy tej jednostce chorobowej to m.in. kakao, czekolada, rabarbar, szczaw, agrest, mocna herbata. Jedna porcja zupy krem ze szpinaku z serkiem ricotta dostarcza około 172 kcal, 7 g białka, 11 g tłuszczów, 15 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób
W kuchni KatieForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy(...)przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy z pieczywem
Kuchnia MagdaLenyzabielić zupę by śmietana się nie zważyła? Jeśli problematyczne jest dla was zabielanie zup, bo często śmietana się w niej waży, to ten wpis jest dla was. Poniżej znajdziecie porady dotyczące hartowania śmietany. CO ZROBIĆ BY ŚMIETANA NIE ZWAŻYŁA SIĘ – HARTOWANIE ŚMIETANY śmietanę przeznaczoną do zabielenia zupy / sosu wlewamy do dużego kubka lub miseczki do śmietany dodajemy trochę(...)pół łyżki wazowej) gorącej zupy z garnka i dokładnie mieszamy śmietanę zahartowaną wlewamy do gotującej się zupy cały czas mieszając. Artykuł Jak zabielić zupę by śmietana się nie zważyła pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Mama obdarowała mnie większą ilością pora i aby się nie zmarnował, część pokroiłam na porcje do warzywnych zup czy rosołu, surówek a z części ugotowałam zupę porową. Ale nie taką zwyczajną ale taką z charakterem, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki(...)zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra. Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić mu się ładnie rozpuścić do tego drobno pokrojony szczypiorek. Chwilę gotować
W garach u GosiZupa grysikowa – znacie taką? Ja za nią przepadam! Jest tania, prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Potrzebujemy wywar warzywny lub rosół – ja najczęściej wykorzystuję rosół z kury gotowany i jedzony poprzedniego dnia z makaronem, by odmienić go właśnie w zupę grysikową. Drugim nieodłącznym produktem jest tutaj grysik czyli bardzo popularna kasza manna. Możecie użyć tu kaszy manny zwykłej(...)orkiszowej. Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ GRYSIKOWĄ Składniki na zupę grysikową: 1 litr rosołu – zobacz przepis ok 6 łyżek kaszy manny Jak zrobić zupę grysikową: Rosół podgrzewamy. Na gotujący się rosół cienką strużką wsypujemy kasze, cały czas mieszając. Gotujemy aż kasza zgęstnieje. Artykuł Zupa grysikowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeZupa kapuśniak z białą kiełbasą, ziemniakami, soczewicą – idealna na przednówku, kiedy zużywamy zapasy kapusty kiszonej, kiedy wzmacniamy nasz wyczerpany po zimie organizm właśnie kiszonkami (bo na nowalijki jeszcze przyjdzie nam poczekać) i kiedy czujemy już nadchodzącą Wielkanoc i biała kiełbasa jak najbardziej wpisuje się w klimat. Pyszna, kwaśna, rozgrzewająca, sycąca zupa – polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚNIAK Z BIAŁĄ(...)KIEŁBASĄ Składniki na zupę kapuśniak z białą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z białą
Dorota SmakujeUwielbiam pożywne, sycące i niedrogie dania z prostych składników, a ta warzywna zupa z połówkami grochu taka właśnie jest. Nie ma w niej nic wymyślnego, a pysznie smakuje. Idealna potrawa na obiad czy lunch do pracy albo na domową imprezę. Polecam Innymi przykładami pożywnego, sycącego i niedrogiego dania z prostych składników są zupa ziemniaczana z soczewicą , curry z czerwonej soczewicy(...)zupa dyniowa z soczewicą , chilli sin carne . Składniki: 2 szklanki (480 ml) suchych połówek grochu 3 szklanki (720 ml) wody 2 liście laurowe 2 niewielkie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 cm korzenia imbiru grubości kciuka 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie marchewki przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku sól i pieprz czarny
Lamarida.plZupa warzywna z mięsnymi pulpecikami i ryżem to pomysł na szybki oraz lekki obiad. Do przygotowania poniższej zupy wykorzystałam mrożoną mieszankę warzyw (cukinii, kalafiora, marchewki i groszku cukrowego) i mięso mielone z łopatki. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekaną natką pietruszki. Składniki: 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (np. z kalafiorem, marchewką, groszkiem cukrowym i cukinią(...)pulpeciki. Do gotującego się wywaru przełożyć pulpeciki i wsypać surowy ryż. Całość gotować około 15 minut na średnim ogniu (aż do zmiany koloru pulpecików i ugotowania się ryżu). Gotową zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki. Przygotowywanie zupy warzywnej
UgotowaćZupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Składniki: 150 g zielonej soczewicy 300 g młodej cukinii 100 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku bulion 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka masła Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu Wykonanie: Soczewicę wypłukać, wsypać(...)zakryć warzywa ok 1 ½ -2 litra), doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 10 minut. Lekko przestudzić i zmiksować. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić smaku. Artykuł Zupa krem z zielonej soczewicy i jarmużu pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia