zupa - 38908 przepisów (strona:287/2594)

ZUPA Z MANGO I CHIPSEM Z MAKARONU 112

Niedługo pożegnamy Nowy Rok. Jeżeli nie macie jeszcze całego menu to polecam tą rewelacyjną zup. Mango idealnie komponuje się ze słodką kukurydzą i ostrym chilli.  Zupa jest lekka i delikatna z nutą ostrzejszego kurczaka Składniki: 2 kolby kukurydzy 1,5 l wody 1 mango 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka 1/2 papryczki chilli sól pieprz(...)pół łyżki startego parmezanu. Na ser dodać 1 łyżkę makaronu a na niego znów 1/2 łyżki parmezanu. Każdy chips przykrywamy drugim papierem. Smażyć aż chipsy delikatnie się zarumienią. Przygotowujemy zupę. Piersi z kurczaka pokroić na kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryczką chilli.  Cebulę oraz posiekany czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju. Kolby kukurydzy odkrawić, Dodać kukurydzę do cebuli. Dolać wodę

Kuchnia w oparach
Zupa z piekarnika 94

gości przelać ją do garnka, podgrzać i zabielić śmietaną. Tego typu dania wyśmienicie smakują właśnie, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą („przegryzą”). Ja dodałam do swojej zupy słodko-pikantny sos chilli. Całe danie miało właśnie taki słodko-kwaśno-pikantny posmak. Polecam:) ok. 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3-4 duże cebule 1 duży lub 2 małe(...)Całość przykrywamy warstwą dobrej jakości ketchupu. Posypujemy przyprawą curry oraz zalewamy sosem chilli. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Następnie zupę przelewamy do dużego garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę (ilość wg uznania, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy otrzymać) i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy w garnuszku z kilkoma

Smaki Na Talerzu
Wigilijna zupa grzybowa. 171

Wigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna.  Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii. Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g) 1 średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry(...)Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby w całości. Pozostawić do moczenia na całą noc. Przełożyć grzyby na sito, a wodę z moczenia pozostawić, będzie wykorzystana do zupy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać grzyby pokrojone w paseczki - dusić 10 minut. Ugotować wywar na zupę, odcedzić warzywa i przyprawy. Do wywaru dodać grzybki

Codziennik Kuchenny
Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 189

osoby uczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka. Wszystkie podane przeze mnie potrawy mogą bez problemu jeść mamy karmiące piersią. Nawet zupę grzybową i kapustę z grzybami. Dla dzieci do 12. roku życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu znajdziecie też zestawienie ciast i świątecznych wypieków dla alergików . Wszystkie(...)przygotować barszczyk dla nawet 6-miesięcznego dziecka. W przepisie tym znajdziecie też instrukcję, jak przygotować wigilijne uszka z pieczarkami, które można podać dzieciom powyżej 1. roku życia. Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Zupa grzybowa to dla mnie obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Przepis na tę zupę przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie przyrządzało się ją ze śmietaną

Dieta bez mleka
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 235

Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka W Drohobyczce pod Przemyślem pierwszym obowiązkowym daniem wigilijnym jest kwasówka. Zupę tę przygotowuje się na wywarze z długo gotowanej kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Dla aromatu dodaje się do niej liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Każda z wigilijnych podkarpackich zup zawiera składnik zagęszczający, a jednocześnie odkwaszający. W Drohobyczce jest nim gruba kasza jęczmienna, która(...)sprawia, że zupa jest treściwa i niezbyt kwaśna. Kwasówka jest typowym zimowym daniem w regionie. Poza okresem świątecznym podaje się ją ze skwarkami. Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich   z Drohobyczki (gmina dubiecko, powiat przemyski) i został udostępniony w publikacji „Tradycyjne jadło pogranicza nadsańskiego”. Kwasówka z Drohobyczki - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kiszonej kapusty 100 g suszonych

Trzeci talerz
Wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów 100

Pisząc ten post przypominam sobie jak pachnie w całym domu kiedy w kuchni gotuje się zupa grzybowa. Aromat leśnych grzybów wypełnia każde pomieszczenie i jeszcze bardziej czuć klimat Świąt. Zupę grzybową można oczywiście przygotować ze świeżych grzybów, jednak u mnie znacznie częściej przygotowywana była z tych już suszonych, które w żaden sposób nie były oczywiście gorsze od tych świeżych. Polecam(...)użyć oczywiście mieszanki grzybów leśnych, im bardziej różnorodna mieszanka tym bardzie aromatyczna zupa. Do tego makaron łazanki i tradycyjna zupa grzybowa gotowa! Składniki: 25 dkg mieszanki suszonych grzybów leśnych 2 l wody 2 marchewki, umyte i obrane ze skórki 2 małe korzenia pietruszki, umyte i obrane ze skórki kawałeczek selera, obranego ze skóry natka pietruszki + 2 łyżki posiekanej kilka ziarenek

Życie ze smakiem
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 124

Sałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę przechodzą kilka

Niedzielny kucharz
Szybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym 133

Szybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym Lubicie kremowe zupy? Ja najczęściej sięgam po nie właśnie jesienią i zimną. Proste w przygotowaniu, pyszne i rozgrzewające. Dziś polecam Wam pyszną i naprawdę szybką w przygotowaniu pieczarkową z serkiem topionym. Ja dziś podałam ją z groszkiem ptysiowym. Możecie ją też podać np. z domowymi czosnkowymi grzankami. Spróbujcie. Składniki: 500 ml bulionu(...)pół szklanki gorącego wywaru, mieszamy. Całość stopniowo dolewamy do garnka z resztą składników (mieszamy).  Gotujemy jeszcze chwilę po czym dodajemy nasz serek topiony, gotujemy aż serek się rozpuści (zupę należy przemieszać). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy (ja dodałam więcej pieprzu, zupa ma być wyrazista w smaku). Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy w blenderze kielichowym lub za pomocą ręcznego blendera. Zupę

Słodkie okruszki
Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki 124

Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki to typowa jesienna zupa i wybitnie jesienne smaki. Pieczone buraki mają fantastyczny ziemisty smak i zapach, które wybitnie kojarzą mi się z późną jesienią. Upieczone buraki stają się niezwykle słodkie i aromatyczne. Zupa przygotowana na bazie pieczonych buraków i pietruszki ma niezwykle głęboki smak. Gorąco ją polecam, ponieważ jest idealna na jesienne, deszczowe(...)ponure dni, z pewnością każdemu poprawi nastrój.  To danie przygotowałam w ramach wspólnego gotowania - zajrzyjcie do dziewczyn po inne dania z pieczonych warzyw.  Zupa krem z pieczonych buraków i pietruszki Składniki: 5-6 buraków 2-3 pietruszki 1-2 łyżki płynnego miodu 500ml wody 1 cebula 2 ząbki czosnku tymianek liść laurowy sok z cytryny 2 łyżki śmietany

Codzienne Gotowanie
Kapuśniak z ziemniaczkami 104

Pogoda nas nie rozpieszcza. Na jesienne chłody idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające zupy. Idealnym przykładem takiej zupy jest kapuśniak z ziemniaczkami. Kwaśny na bazie zasmażki mocno rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kapuśniak z ziemniaczkami Składniki: 1 kawałek wędzonego żeberka korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką(...)około 40 minut. Z gotowego wywaru usuwamy wszystkie warzywa i przyprawy. W międzyczasie kroimy kapustę kiszoną (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie” w zupie ) i ścieramy na tarce na dużych oczkach obraną marchewkę. Warzywa wraz z sokiem z kiszonej kapusty dodajemy do czystego wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec

PatiGotuje
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem 138

Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano podkręcają smak zupy, dzięki czemu nie można jej się oprzeć. Zupa jest delikatna i pożywna. Polecam Składniki: 400 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 duża garść świeżego szpinaku 2 l bulionu(...)warzyw. Następnie wrzucić posiekany szpinak i chwilkę gotować, aż zwiędnie. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur → Chłodnik szpinakowy z rukolą, awokado i jajkiem → Zupa chrzanowa

Oryginalny smak
Zupa z kalafiorów "Vautiera" 107

Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy świata" Danuty i Henryka Dębskich z roku 1987. Czemu zupa ma francuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna. Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco. Kalafiorowa zupa "Vautiera". ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 175

majonezu oraz żółtka z jaja przepiórczego. Chips ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna.  Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb / boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90 To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli(...)cebuli . I zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim. Ten smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cebuli przełamany niefiltrowanym Cydrem Lubelskim - dzięki czemu zupa nie była mdła. Ale to nie wszystko - chrupki chlebek w stylu flatbread z boczkiem wędzonym i cebulą z pastą z cebuli z masłem oraz z dojrzewającym serem Bursztyn ( 15 miesięcy dojrzewał! ). Sugestia szefa - dodać ser do zupy

Right Behind The Kitchen
Zupa-krem z topinamburu z gruszką 79

Kocham zupy… kocham za łatwość z jaką się je przyrządza…. za to, że jedna miseczka potrafi dostarczyć mnóstwo wartości odżywczych, nawodnić, nasycić, a w chłodne dni porządnie rozgrzać. Kocham, ponieważ nie raz ratują mi życie kiedy sił brak, w lodówce niewiele, a coś dobrego i zdrowego by się zjadło. Dodatkowo odpowiednio przyrządzona zupa to sprzymierzeniec dbających o nienaganną(...)dążących. Jednym słowem lek na całe zło, cudowny eliksir zdrowia i urody. Nie znaczy to jednak, że na co dzień musisz się ograniczać do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy i daje wielkie pole do popisu. A że sama lubię eksperymentować i próbować, dzisiaj mam dla Was pyszną zupę-krem z topinamburu, o wyjątkowym, oryginalnym smaku. Lekką

Fitsweet.me
Zupa jarzynowa z pulpetami 161

Kolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki(...)międzyczasie przygotować pulpety. Do mięsa mielonego dodać 1 łyżkę mielonego lnu oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wyrobić i uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do zupy wrzucić ziemniaki oraz kalarepę. Zagotować. Potem wrzucić pulpeciki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec zupę zabielić zahartowaną śmietaną

Monia miesza i gotuje