zupa - 39805 przepisów (strona:283/2654)

Zupa jarzynowa z kładzionymi kluskami 90

Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 300 g mrożonego kalafiora pół pęczka natki pietruszki(...)wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę

Kardamonovy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 82

jakikolwiek komentarz jest potrzebny? Ta zupa jest niemalże idealna. Pamiętajcie jedynie, żeby robić ją w sezonie. A, i zioła dowolne. U mnie akurat wylądowała dziwna, tycia bazylia, którą dostałam od czarnocińskiej mamy.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 10 średnich dojrzałych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka z ugotowanego bulionu parę liści bazylii mały kubek jogurtu naturalnego(...)czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut. Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję – chodzi

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 81

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec

Kardamonovy
Zupa z pieczonych pomidorów 73

dziś w piekarniku. I z tej ostatniej części zrobiłam, póki co, najlepszą pomidorową w swoim życiu.  Aaa, makaron. Wiem, że wygląda jak larwy. Dopiero potem zorientowałam się, że zupa nie wygląda wyjściowo. Siedzę i patrzę na to zdjęcie i nie mogę przestać się uśmiechać. Ciekawe kto się pierwszy dowali :D.  Składniki: 2 kg dojrzałych pomidorów (ja użyłam bawolich(...)cebulą i obranymi ząbkami czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Do garnka wlewamy bulion i zmiksowane pomidory, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, można dolać trochę wody (ja chciałam uzyskać gęstą konsystencję, ale nie taką jak zupa krem). Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, dodajemy poszatkowany koperek, mieszamy. Makaron gotujemy

Kardamonovy
Zupa pomidorowa z makaronem 98

Jakaś blada, co? Ano blada, bo zaciągnięta mąką ze śmietaną. Założę się, że większość z Was jadła u swojej babci taką zupę. Ja jadłam. Pamiętam, że dość często moja babcia w ten sposób zabielała różne zupy. I dobrze mi się to kojarzy. Ale co ja tam wiem… z moją babcią kojarzą mi się same dobre rzeczy.  Składniki(...)wlewamy bulion, passatę pomidorową, zagotowujemy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem. Do miski wsypujemy mąkę i śmietanę, dokładnie mieszamy, aż do pozbycia się grudek. Wlewamy do tego trochę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z resztą zupy (możecie to zrobić na wszelki wypadek przez sitko), znowu mieszamy. Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą. Na talerze wykładamy makaron, zalewamy

Kardamonovy
Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami 85

Ostatnio mam jakieś niedobory grochowe w organizmie, bo ten ciągle się go domaga. Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami powstała z wiadomych więc względów. Dodatkowo postanowiłam trochę ją usezonowić i dodałam do niej pyszne, dojrzałe pomidory. Finalnie zupa jakoś szczególnie nie różniła się w smaku od innej mojej bezmięsnej grochówki , pomidory są jednak ciut wyczuwalne. Jeżeli lubicie zupy, macie niedobór grochu(...)chcecie jeszcze wykorzystać sezonowe pomidory, ta zupa jest właśnie dla Was. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory obrane ze skóry 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz

Kardamonovy
Rozgrzewająca zupa porowa 93

Kiedy za oknem zimno, buro i ponuro, warto rozgrzać się sycącym daniem. Rozgrzewająca zupa porowa sprawdzi się o każdej porze roku, ale dodatek imbiru w tym przepisie sprawi, że będzie doskonałym pomysłem na chłodne zimowe wieczory. Świetnie skomponuje się też z grzankami, groszkiem ptysiowym, a nawet mięsnymi pulpetami. Jeśli chcesz obniżyć jej kaloryczność, śmietanę zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Składniki(...)oliwy z oliwek 3 łyżki masła (ok. 50 g) 200 ml śmietany lub gęstego jogurtu zielona cebulka do dekoracji sól do smaku świeżo zmielony pieprz (czarny lub biały) Rozgrzewająca zupa porowa – przepis Obierz i umyj warzywa. Z porów ściągnij wierzchnie warstwy, przekrój wzdłuż i dokładnie umyj środkowe liście, ponieważ często znaleźć tam można resztki ziemi. Marchew, ziemniaki i cebulę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pamuła weryńska – kuchnia podkarpacka 107

Zupa pamuła weryńska – kuchnia podkarpacka Werynia to niewielka miejscowość w Gminie Kolbuszowa. Mieszkańcy tej miejscowości bywają nazywani „pamularzami”, podobnie jak tamtejsza szkoła rolnicza nosi od lat przydomek „pamuła”. A wszystko za sprawą zup owocowych, które są w tej okolicy popularne od wielu pokoleń. Co ciekawe, nie są to wyłącznie zupy ze świeżych owoców, a zupy z owoców suszonych. Staraniem Stowarzyszenia(...)listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Odwołano się przy tym do wspomnień mieszkańców Weryni. W trudnych czasach okupacji i na przednówku pamuła często gościła na ich stołach. Zupa ta w wielu weryńskich domach nadal jest gotowana, szczególnie na wigilijną wieczerzę. Przepis i historia dania podane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi Werynia znalazły się w publikacji

Trzeci talerz
Zupa cebulowa 79

Kolejny pomysł na pyszną i bardzo łatwą w przygotowaniu zupę. Oto zupa cebulowa, która powinna jak najczęściej gościć w naszym menu w sezonie jesienno-zimowym. Cebula chyba wszystkim jest znana ze swych właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych. Korzystajmy z niej zatem jak najczęściej. A skoro można sporą ilość tego cennego warzywa przygotować w tak pyszny sposób, to ja oczywiście jestem(...)Polecam Wam serdecznie tą pyszną zupkę cebulową. Podaję ją z czosnkowymi grzankami i żółtym serem. Pychota! Zupa cebulowa – składniki (6 porcji): 1kg białej cebuli, 2 ziemniaki, 4 ząbki czosnku, płaska łyżeczka tymianku, szczypta soli i pieprzu, 2 listki laurowe, litr wywaru warzywnego (ja używam kostki warzywnej BIO), 3 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oleju rzepakowego, grzanki czosnkowe z żółtym

Natka Pietruszki
Zupa ziemniaczana z kukurydzą – krok po kroku 140

Zupa ziemniaczana z kukurydzą – bardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego, soczewicy, warzyw – zyskała na smaku i wartościach odżywczych. Poniżej przedstawiam wam przepis krok po kroku zilustrowany zdjęciami z etapów gotowania, by było jeszcze proście i przejrzyściej. Zapraszam! PRZEPIS NA ZUPA ZIEMNIACZANA Z KUKURYDZĄ Składniki: 2 cebule(...)łyżki masła klarowanego ghee 1 kg ziemniaków 1 słoik kukurydzy konserwowej 100g dyni (ja użyłam mrożonej bo lubię sobie rozdrobnione warzywa mrozić do zup w fazie meal prep by potem było szybciej gotować finalnie) 3 łyżki soczewicy 2 marchewki 0,5 szkl ryżo pełnoziarnistego 2-3 łyżeczki soli himalajskiej pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki natki pietruszki suszonej

Dorota Smakuje
Pikantna grzybowa z pastą curry i kaszą 126

Rozgrzewająca zupa grzybowa z pastą curry i sosem paprykowym. Do zupy dodałam kasze jęczmienną przez co zupa jest jeszcze bardziej syta.                 składniki: 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 2 ziemniaki 1 pietruszka korzeń 40 dkg podgrzybków 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz czarny i czerwony(...)łyżeczka majeranku 3 łyżeczki sosu paprykowego ostrego 2 łyżki pasty curry 2 łyżki śmietany 18 % do zup natka pietruszki olej rzepakowy   Cebulę, por kroje i  przesmażam na oleju. Dodaję pastę curry. Marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę kroję w kostkę, i przesmażam z cebulą dalej. Wlewam dwa litry wody, wsypuję kaszę i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie

wesoła kuchnia
Zupa rybna z Francji czyli Bouillabaisse Faceta w Kuchni 110

Zupa rybna Bouillabaisse, pochodzą ze śródziemnomorskiego wybrzeża Francji, jest jedną z chlub kuchni prowansalskiej.Zupa Bouillabaisse ma wiele przepisów,tak jak wielu jest kucharzy, ale przepis marsylski jest powszechnie uznawany za najbardziej autentyczny i oryginalny, który musi zawierać oprócz ryb i skorupiaków (których u mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę(...)papryki chili, bułką tartą i oliwą z oliwek, jest dodawana do potrawy jako przyprawa, aby jeszcze bardziej, wzmocnić smak Bouillabaisse. Legenda, w której jest zawsze, ziarnko prawdy głosi, że zupa Bouillabaisse, swoje korzenie ma w starożytnej Grecji, to Foceanie, starożytni Grecy, którzy byli założycielami Marsylii w 600 r.p.n.e., zajadali się prostym gulaszem rybnym, zwanym „kakavia” Legenda mówi, że zupa rybna

RafalCook
Zupa czosnkowa z Francji czyli Le Tourin Faceta w Kuchni 128

Zupa czosnkowa z Francji czyli La Tourin znana także jako „le Tourin d’ail foux” to rodzaj zupy czosnkowej z południowo-zachodniej część Francji. Zupa La Tourin w zależności od regionu ma swoją wersję, w jednych jest robiona z na przykład 20 ząbków czosnku w innych z 10 ząbków czosnku i kilku cebul. Jedne regiony wykorzystują tłuszcz z gęsie(...)smażenia czosnku, w innym regionie jest to oliwa lub masło. Podanie zupy też różni się od regionu, po ugotowanie można posypać ją serem Gruyère i zapiec w piekarniku, gdzie indziej na gotową zupę wlewa się odrobiną wina czerwonego wyrywanego. Jedno co łączy La Tourin, to prostota jej wykonania, grzanki lub dwu-trzy dniowe bagietki i niesamowity smak na, który Cię

RafalCook
Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka 85

Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka Początkiem jesieni szukałam regionalnego przepisu na zupę kukurydzianą wiedziona przeczuciem, że musi taki istnieć. Trochę po sezonie, ale trafiłam w końcu na prosty i smaczny przepis na zupę z kukurydzy z kaszą jaglaną, który pochodzi z terenów przygranicznych, z Ziemi Lubaczowskiej. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Szczutków znalazł się w publikacji „Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej(...)wydanej w 2020 roku przez Gminę Lubaczów. Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 kolby kukurydzy 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego   Kolby kukurydzy obieramy z ziaren. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy kukurydzę i całość podlewamy rosołem

Trzeci talerz