Tłusty czwartek już jutro. Mam dla was bardzo prostą i pyszną propozycję. To przepis do którego doszłam sama, wg mnie jest rewelacyjny. Oponki pięknie rosną. Ładnie
Polska ZupaBardzo sycące, pełne aromatów i smaków danie. Przepis pochodzi ze wspominanej już przeze mnie książki ” Jerozolima”, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi
Polska ZupaSałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi „Jerozolima”, którą dostałam
Polska ZupaPo indyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają. zaczyn : 10
Polska ZupaMacie swój ulubiony przepis na to danie. Składniki mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu
Polska ZupaJuż dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek
Polska ZupaDzisiaj Dzień Babci, jutro dzień dziadka, a do tego z mężem dzisiaj mamy imieniny, dlatego zapraszam was dzisiaj na pyszne ciasto marchewkowe. Nie jestem zadowolona ze
Polska ZupaMoim skromnym zdaniem tak właśnie powinny smakować i wyglądać racuchy drożdżowe. Są łatwe w wykonaniu i nawet jeśli boicie się drożdży, a wiem, że niektórzy tak
Polska ZupaProsta sałatka. Można ją zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Na imprezie też znajdzie swoich zwolenników. Łatwa w przygotowaniu, do jej przygotowania wystarczy kilka składników
Polska ZupaPrzepyszna, pikantna zupa tajska z dodatkiem trawy cytrynowej i imbiru podana z pulpecikami z indyka i dużą ilością szpinaku. Część składników miksuję na krem, jedynie szpinak i pulpeciki mają inną teksturę, co powoduje, iż całość jest ciekawa. Składniki (na 2-4 porcje): Zupa: 2 szklanki bulionu 3/4 szklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki puree z dyni 1 szklanka pomidorów z puszki(...)całość na gładki krem. Dodaje przyprawy, melasę z granata i sok z limonki. Smakuję i ewentualnie dodaję więcej przypraw jeśli jest taka konieczność. Na 5 minut przed podaniem zupy wrzucam do niej usmażone pulpeciki i gotuję całość na małym ogniu. Na koniec tuż przed podaniem wrzucam do zupy umyty szpinak. Zupę możemy podać z ugotowanym ryżem i skropić
Mango PapajaPolędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą
Polska ZupaUwielbiam Węgry, Węgrów i oczywiście węgierską kuchnię :) Najbardziej znaną potrawą madziarskiej kuchni jest zupa gulaszowa. Oto moja wariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI(...)oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeWybrany przez was na facebooku przepis na ciasto. Nie bójcie się, ono tylko wygląda na skomplikowane. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale wszystkie warstwy można upiec
Polska ZupaTo chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken
Polska ZupaDzisiaj prosto, pysznie i sycąco - a to za sprawą kilku ziemniaków, które są podstawą tej zupy. Smak podkreślą prażone migdały i domowe grzanki. Potrzebujemy tylko 30 minut i obiad będzie gotowy :) Zupa krem z ziemniaków Przepis na ok. 4-5 porcji Potrzebujemy: - około 6-7 małych ziemniaków - 3 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - ćwiartka korzenia selera(...)wrzucamy na patelnię na olej. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem. 3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy zagotowaną wodę. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego
Bananowe Pole