Moi drodzy, mój syn wpadł na pomysł, żebym zorganizowała akcję 12 potraw na świąteczny stół. Chciałabym zaprosić serdecznie wszystkich znanych mi ( niestety tylko wirtualnie ) jak i
Polska Zupawłasnie oczywiście. Polaka niedzielny obiad to rosół i schabowy. Ja jednak dziś skieruję Waszą uwagę tylko na zupę. Mówi się, że rosół to tylko z prawdziwej kury, a nie z chowu wielkoprzemysłowego (broilera). Prawdziwa kura czyli taka wiejska, która sama sobie grzebie w ziemi i wynajduje jedzonko. Taka kura wiedzie spokojny żywot, bez stresu, ma sporo ruchu, gimnastykuje się kiedy(...)podwórku - no generalnie ma dobrze! Jednak co zrobić jeśli nie mamy takiego drobiu? Są trzy wyjścia - jechać do babci na wieś na prawdziwy rosół, nie gotować w ogóle tej zupy albo kupić to, co mamy pod ręką w jakimkolwiek sklepie. I to nie musi być od razu cała kura. Ja unikam ogołoconych korpusów/porcji rosołowych. Zamiast tego wolę lekki miks
Right Behind The KitchenPozostając w temacie zup... W moim domu najlepszym powodzeniem cieszą się zupy gotowane na mięsie, kościach.. Ja też je lubię, ale nie mogę i nie chcę codziennie karmić dziecka taką dawką tłuszczu ;) siebie zresztą też nie chcę tak karmić, bo nim się obejrzę łatwiej mnie będzie przeskoczyć niż obejść :))) dlatego często gotuję zupę na bulionie z warzyw, tym razem(...)warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dodajemy do zupy oraz przyprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy obrane ząbki czosnku i łyżkę masła. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody (ja to robię w małym słoiczku po koncentracie
Kolorowy Przepisownikjednak do batatów, to są one słodkawe, ale to zupełnie inna słodycz :) Od pewnego czasu jestem wielbicielką również ich, więc możecie się spodziewać, że zagoszczą na blogu. Zaczynamy od zupy, delikatnie śmietankowej o kremowej konsystencji. Składniki: 1 kg batatów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 150-200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) 2 łyżki masła sól do smaku dodatkowo(...)czosnku. Wszystko razem mieszając dusić przez kilka minut. Zalać wodą w takiej ilości, aby była powyżej poziomu warzyw o kilka centymetrów. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, ewentualnie odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Pamiętajcie jednak, że zupy-kremy powinny być bardziej gęste niż rzadkie ;) Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennaKiedy zaczynałam piec, miało byc ciaso dyniowe. Jednak kiedy zaczęłąm wsypywać składniki do miski przepis ewaluował i zaczynając od zmiany składników, skończyłam na zmianie formy. Tak
Polska Zupajaki sposób łatwo i szybko ugotować zupę pomidorową? To proste. Kupujemy przecier pomidorowy w butelce (nie koncentrat tylko przetarte pomidorowy - bo te nazwy często są mylone) i na jego bazie bez wysiłku ugotujemy zupę. Będzie smaczna i zdrowa, gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy(...)inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie (kilka ziarenek) pół łyżeczki rozmarynu szczypta szafranu pół łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Zupa pomidorowa błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę kroimy drobno i smażymy w garnku na oliwie
Pyza i SurówkaDzisiaj światowy dzień makaronu. Dlatego też i na blogu pojawia się przepis na niego w towarzystwie sera i brokułów. Proste danie, które polubił nawet mój wybredny
Polska ZupaDzisiaj będą bułeczki z cynamonem. Kiedy się piekły w całym domu pięknie pachniało. 3 szkl mąki pszennej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 100
Polska ZupaOd lat obserwuję z przyjemnością wszystkie wpisy pojawiające się w ramach Festiwalu Dyni,który organizuje Bea z bloga Bea w Kuchni. Po raz pierwszy postanowiłam i
Polska ZupaPożywna zupa z dodatkiem klopsików wystarczy za cały obiad. Jarzyny starłam na tarce, żeby zostały zjedzone razem z zupą, bo selera i pietruszki w kawałku u mnie nikt nie lubi. Składniki: kość wędzona 1 duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście selera 1 szklanka startych ogórków kiszonych małe ziemniaczki 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki kwaśnej(...)łyżki bułki tartej Kość zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zupy. Ziemniaki obrać i w całości wrzucić do zupy (większe pokroić). Mięso mielone wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Uformować klopsiki. Kiedy ziemniaki w zupie będą miękkie, wrzucić klopsiki. Gotować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś pierwszy raz zrobiłam krem z marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna! Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej imbir, ostra papryka i kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki(...)manny bagietka śmietanka 18% z kartonika sól pieprz imbir ostra papryka tłuczona kolendra 2 ząbki czosnku natka pietruszki Warzywa obrać, zalać litrem wody (lub więcej, zależy ile chcemy mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać kaszę mannę i przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Bagietkę pokroić w plasterki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoi drodzy, zgodnie z obietnicą nadszedł czas opublikowania wyniku konkursu. Wszystkim którzy wzięli w nim udział chciałam serdecznie podziękować. Napisaliście dużo ciekawych odpowiedzi co nie ułatwiało
Polska Zupaczuje swojski klimat. Staje się rozluźniony i przestaje czuć się wyobcowany w restauracyjnym wnętrzu. Jesień w szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz(...)rozprawiłem. Razem z K. żartowaliśmy, że był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował). Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał
Food SquarePo raz drugi z wielką przyjemnością dołączyłam do akcji World Bread Day, którą Zorra prowadzi na swoim blogu już od 10 lat! Chwilę myślałam czym uczcic
Polska Zupa