Moi drodzy, zgodnie z obietnicą nadszedł czas opublikowania wyniku konkursu. Wszystkim którzy wzięli w nim udział chciałam serdecznie podziękować. Napisaliście dużo ciekawych odpowiedzi co nie ułatwiało
Polska Zupaczuje swojski klimat. Staje się rozluźniony i przestaje czuć się wyobcowany w restauracyjnym wnętrzu. Jesień w szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz(...)rozprawiłem. Razem z K. żartowaliśmy, że był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował). Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał
Food SquarePo raz drugi z wielką przyjemnością dołączyłam do akcji World Bread Day, którą Zorra prowadzi na swoim blogu już od 10 lat! Chwilę myślałam czym uczcic
Polska ZupaCzasami dobrze jest zaczać dzień od czegoś słodkiego. Tak było i tym razem. Słodki ( chociaż nie za bardzo ) ryż z owocami, u mnie nawet z lekkim
Polska ZupaPrzepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie, a wybrała go Ala nie-ład mAlutki. U mnie chyba bardziej pasowałaby nazwa bułki, ale nie będę jej
Polska ZupaDawno nie było drobiu. Dzisiaj prosty przepis na pierś kurczaka z piekarnika. kilka piersi kurczaka 1- 2 pieczone papryki tarty ser mozarella sól pieprz Trzeba zacząć
Polska ZupaDzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g
Polska ZupaNa facebooku zdecydowanie wygrał schab, więc dzisiaj on będzie tematem wpisu. Czasami fajnie jest zjeść coś tak tradycyjnego jak schab pieczony. Każdy ma na niego swoje
Polska ZupaDzisiaj odprowadzając dziewczyny do szkoły zmarzłam, pierwszy raz w tym roku. W powietrzu czuć jesień. Nie lubię tego, ale jakoś trzeb doczekac do wiosny. A na
Polska ZupaKiedy na rynku pojawia się nowa firma produkująca żywność z ciekawością się jej przyglądam. Kiedy wiem, że jej produkty nie zawierają rafinowanych cukrów, glutenu, konserwantów i
Polska Zupaporanki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon. Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj(...)rumu Ravioli z semoliny z ricottą Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaNie lubie tego, że robi się coraz zimniej, że dzień jest coraz krótszy, ale na szczęście dostaliśmy na pociechę właśnie je. Lubię jesień właśnie za śliwki
Polska ZupaDzisiaj propozycja prosta, która świetnie pasuje do wielu dań obiadowych. Jedliście kiedyś pieczone brokuły? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Smakują inaczej i cała moja rodzina orzekła
Polska ZupaMoją ulubioną zupą jak już wspominałam jest zupa pomidorowa:) Dlatego jak tylko mogę kombinuję i ulepszam co chwile przepisy na tą zupkę. Tym razem zupka na Indyku, tą zupkę robiłam w Polsce, bo jak wiecie Indyczek jest bardzo tani a w dodatku zdrowy. Nie mogę się doczekać jak wrócę do Domu, pierwsze co zrobię tą zupę na delikatnym Indyku(...)dodaję wszystkie przyprawy i zioła. Gotuje aż wszystko będzie miękkie. Na koniec dodaję cały koncentrat po ok 5 minutach dodaję śmietankę Gotuję ok3-4minut. Zupę zdejmuje z palnika. Przecedzam by została sama zupa bez warzyw i mięsa. Między czasie gotuję makaron. Zupę podaję z natką pietruszki i lubczykiem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiteż dość tłusta, a to z kolei wspiera leczenie kaca :) Jest w niej wiele nietypowych połączeń smakowych, ale zapewniam Was, że jej smak Was zachwyci, tak jak i mnie. Zupa inspirowana jest przepisem z programu "Brodzik od kuchni". Zapraszam do przygotowań! Składniki: 3 litry wody 600 g skrzydełek kurczaka pęczek włoszczyzny 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 średniej(...)sposób studzimy buraki przez kolejne 60 minut. 3. Gdy mięsno-warzywny wywar jest już gotowy, obieramy buraki i kroimy je w pół-krążki. 2/3 z nich wrzucamy do zupy, a resztę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Do zupy dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut
My Culinary Art