W lipcowej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami piekłyśmy bułeczki które wybrała Renata z bloga Codziennik kuchenny. Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka,weka
Polska ZupaW upały też coś konkretnego trzeba zjeść. Moja propozycja na pyszne śniadanie, kolacje, albo nawet na przekąskę w ciągu dnia, w końcu w taki upał może
Polska ZupaTak więc oficjalnie rozpoczęłam moją przygodę z kuchnią bezglutenową. Zbierałam się długo, trochę trwało zanim kupiłam potrzebne mąki. Teraz juz nie ma wyjścia. Musi być smacznie
Polska ZupaProste danie, które można zrobić własciwie ze wszystkiego. Ja kupiłam śliczne małe cukinie. Żeby wszyscy mogli jeść mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mąki bezglutenowej. Mogę szczerze powiedzieć
Polska ZupaDawno nie było nic z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że nic nie
Polska ZupaMojego pieczenia bezglutenowego ciąg dalszy. I z dumą muszę ogłosić, że usłyszałam, smakuje jak normalny chleb. Musze popracować jeszcze nad stroną estetyczną, ale przepis mogę z
Polska ZupaDziś kolejna zupa krem, którą uwielbiam (tak samo, jak wszystkie inne zupy kremy, na które podałam Wam przepisy :), jest kremowa, lekko słodka i rozgrzewająca. Jej smak doskonale uzupełniają prażone orzechy, czy małe chrupiące grzanki. Idealnie sprawdza się jako gorący kubek w pracy :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (4 porcje) 4 duże korzenie pietruszki 1 duża słodka gruszka lub 2 mniejsze 1 liść laurowy(...)pieprz oliwa z oliwek dodatkowo natka pietruszki prażone orzechy (u mnie laskowe i włoskie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pietruszki obrać i pokroić w grube plastry. W garnuszku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ziele angielskie, całe gałązki tymianku, liść laurowy oraz pieprz. Smażymy chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy do nich pokrojoną pietruszkę. Smażymy kilka minut
DefinicjaSmakuMój pierwszy chleb bezglutenowy. Muszę przyznać, że na razie jest to takie zupełne eksperymentowanie. Ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z pieczeniem bezglutenowym wzorowałam się na tym
Polska ZupaLody to dla nas nieodłaczny smak lata. Mam maszynkę do robienia lodów. Kupiona była kiedyś w pośpiechu i nie był to chyba za dobry wybór, z
Polska ZupaMoją przygodę z blogiem rozpoczęłam w czerwcu zeszłego roku. Nie wiem dlaczegowydawało mi się, że to było po urodzinach syna. Chciałam wstawić rocznicowy post, zajrzałam pierwszego
Polska ZupaSezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki
Polska ZupaKontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam(...)przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie (4 porcje) Składniki: 500 g białych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona
karmelowyCzerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne
Polska ZupaDzisiaj mamy dla Was pyszną i sycącą zupę krem z żółtego groszku Składniki: - 250 g żółtego łuskanego groszku - 200 g wędzonego boczku - 1 cebula - 1 łyżka masła - sól - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 por - 1,5 l wody - troszkę natki pietruszki Dzień wcześniej zalewamy groszek wodą i pozostawiamy, żeby się moczył. Na drugi dzień płuczemy groszek, wrzucamy do garnka, zalewamy(...)pokrojoną w piórka cebulę a gdy nam się zeszkli dajemy boczek pokrojony w kostkę i smażymy aż się zrumieni. Kiedy warzywa mamy już miękkie blendujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy nasz boczek i mieszamy. Trochę boczku pozostawiamy do dekoracji. Gotową zupę nalewamy do miseczek i dekorujemy boczkiem i posiekaną natką pietruszki. Zupę możemy zjeść z chlebem lub ugotować
Kuchenne WariacjeMiała być impreza. Nie za bardzo miałam czas pomyśleć co przygotuję, na zakupy poszłam więc bez jakiejś wizji. Chodząc między półkami wpadły mi w ręce tortellini
Polska Zupa