zupa - 39353 przepisów (strona:364/2624)

Zupa ziemniaczana 34

Znowu zacznę od tego, że kupiłam w końcu kurczaka zagrodowego. I na nim to ugotowałam wywar. Później powstała potrawka, kurczak tikka masala, trochę dostały koty. Zupa jak dla mnie jednak wygrała. Jak to My powiedział: trochę oszukana grochówka. W sumie taki miałam zamysł. Zupa częściowo zjedzona, częściowo zawekowana. Niedługo wywróci nam się życie do góry nogami, będzie mniej czasu(...)wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem, zagotowujemy. Artykuł Zupa ziemniaczana pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 40

Taki trochę oszukany barszcz ukraiński. W smaku ta zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać dopiero do miski z zupą, wtedy jest mniejsza szansa, że się zwarzy. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz

Kardamonovy
Krem z brukselki z fetą 45

sumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą 44

Trochę inna, uboższa wersja barszczu ukraińskiego. Też smaczna. Ja w sumie zupy z burakami mogę jeść pod każdą postacią, lubię i już. Dla mnie połączenie buraków, octu i czosnku to połączenie idealne.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 l zakwasu z buraków 4 ziemniaki 3 ugotowane buraki 3/4 szklanki suchej ciecierzycy 1 duża cebula 2-3 ząbki(...)dodaję całe). Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę przelewamy na talerze, dodajemy jogurt naturalny i poszatkowaną natkę pietruszki. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Barszcz czerwony

Kardamonovy
Minestrone z bobem 41

Parę dni temu zapytałam My na jakie zupy ma ochotę. Mięsożerny powiedział, że może zrobiłabym minestrone z bobem. No to zrobiłam, co za problem? Powoli zaczynam wracać do gotowania większej ilości zup, od września mam na nie zawsze większy chcieizm. Minestrone wyszła (jak zawsze) bardzo treściwa, aromatyczna, konkretna. Zwykle dodaje się do niej fasolę, tym razem w garnku wylądował mój(...)pokrojone w kostkę pomidory, znowu gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Uduszone warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy obrany bób, zagotowujemy. Zupę podajemy z makaronem, poszatkowaną bazylią i startym serem. Podobne przepisy: Minestrone Wegetariańska zupa fasolowa Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem Artykuł Minestrone z bobem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami 38

Przed chwilą np. zjedliśmy ciasto z burakami (przepis może niedługo opublikuję), wcześniej było carpaccio i zakwas. Ale wracając do tytułowego przepisu… barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i powiem nieskromnie, że wychodzi mi naprawdę dobrze. Przedwczoraj zrobiłam dla odmiany barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami przepiórczymi. I znowu wyszedł świetnie. Myślę, że tym razem jednak to zasługa(...)minuty, przelewamy je zimną wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w średnią – wszystko smażymy na oleju na średnim ogniu, około 5 minut, następnie dodajemy to do zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem. Wszystko chwilę gotujemy. Zupę wyłączamy i dodajemy do niej śmietanę. Podajemy z ugotowanymi jajkami i poszatkowaną natką pietruszki. Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z łososiem 50

kostkę. Cebulę szklimy na maśle, w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy cukinię (uwaga! jeśli lubisz twardsze kawałki cukinii, możesz część odłożyć i dodać na sam koniec gotowania zupy), chwilę smażymy, po czym podlewamy całość ciepłym bulionem. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy pokrojonego ziemniaka oraz fasolkę szparagową i kukurydzę. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, kurkumą, oregano oraz solą i pieprzem(...)Gotujemy na niedużym ogniu, aż do miękkości warzyw. Wlewamy śmietankę. Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy jeszcze przez około 1-2 minuty (łosoś szybko dochodzi w gorącej zupie). Inspiracja

Smaki Na Talerzu
Chłodnik ze szczawiu 47

Chłodnik szczawiowy z jajkiem i koperkiem Przepis na chłodnik ze szczawiu z jajkiem, czyli szczaw na surowo. Pyszne, lekka zupa wiosenna bez mięsa i innych ciężkich dodatków. Jedni mówią chłodnik szczawiowy, inni zaś barszcz ze szczawiu na zimno. Choć moim skromnym zdaniem barszcz ze szczawiu robi się na ciepło, zaś chłodnik jak nazwa wskazuje to zupa na zimno. Czy szczaw(...)szczawiem na jogurcie lub maślance to moje nowe odkrycie. Wcześniej nigdy nie jadłam chłodnika ze szczawiem, ponieważ w moim domu rodzinnym w ogóle nie jadło się chłodnika. Jeżeli zupa ze szczawiem to tylko na ciepło. Z czego można zrobić chłodnik? Z wielu roślin i owoców, min. ze szczawiu także. Zupa chłodnik ze szczawiu Szczawiowa zupa na zimno, tak samo

Dieta moja pasja
Zupa-krem z batatów 50

niektórych szczególnie istotne, cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bataty możemy przygotować na wiele sposobów - gotowane, pieczone czy w postaci frytek. Ja dziś postawiłam jednak na pyszny krem. Zupa-krem z batatów - przepis na 8 porcji Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne: 1kg batatów, biała część pora, pomarańcza, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki domowej(...)przyprawy do zup, 400ml mleczka kokosowego, 2 litry wody, sól, pieprz i szczypta chili do smaku, 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. 1. Posiekaj czosnek i pora. Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku . 2. Obrane bataty pokrój w kostkę. 3. W garnku rozgrzej olej, dodaj por, czosnek i bataty, chwilę przesmaż, po czym

Z notatnika dietetyka
Chłodnik litewski przepis 49

Prosty przepis chłodnik litewski Prawdziwy chłodnik litewski przepis, tradycyjna fit, wegetariańska zupa z gotowanej botwinki. Jak zrobić dobry chłodnik litewski z jajkiem? Chłodnik na maślance, na jogurcie lub chłodnik na zsiadłym mleku. Podawany także z warzywami, kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem lub jogurtem zawsze na zimno. Bo chłodnik to nie jest zupa na upalne dni. Idealna zupa na lato, do której(...)buraków lub z botwiny Chłodnik podaje się z rzodkiewką, ogórkami, jajkiem, koprem, szczypiorkiem i innymi ziołami. Przepis na domowy chłodnik z buraków jest prosty. Chłodnik to lekka, letnia warzywna zupa wegetariańska z dużą porcją warzyw czyli błonnika. Aby przygotować pyszny chłodnik wystarczą dobrej jakości, świeże warzywa i coś do zabielenia. Pyszna fit zupa o pięknym kolorze na upalne dni. Pomysł

Dieta moja pasja
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 55

Ostatnio naszła mnie ochota na grzyby więc powstała zupa z suszonych grzybów. Użyłam suszonych podgrzybków, maślaków i prawdziwków.  Zupa jest z dodatkiem ziemniaków bo taka nam smakuje najbardziej. Jeśli wolicie makaron wystarczy pominąć ziemniaki. składniki: ok 40 g suszonych grzybów ok 2,5 l bulionu 2 marchewki 1 cebula 600 g obranych ziemniaków 2 garście posiekanej natki(...)gotować aż grzyby zmiękną. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w niedużą kostkę. Gdy grzyby zmiękną wrzucić ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie, do smaku doprawić solą. Jeśli zupa ma mało intensywny smak grzybów można dolać trochę wody w której się moczyły. Pod koniec gotowania dorzucić posiekaną pietruszkę. Gotową zupę zabielić śmietanką. Zamiast słodkiej śmietanki można także użyć kwaśnej

Monia miesza i gotuje
Zupa koperkowa z pokrzywą 69

Zupa koperkowa z pokrzywą no powiem wam, że to przepyszna wiosenna zupa, pełna witamin i minerałów. Pokrzywę zajadacie wiosną? No nie mówcie mi, że nie. Wydaje mi się, że ostatnimi czasami jest bardzo popularyzowana i modna i wiele osób jej spróbowało. I dobrze, bo warto ją włączyć do swojej diety ze względu na jej właściwości zdrowotne. Mi się udało nawet(...)balkonie posadzić ją w skrzynce i teraz co rok się odradza a ja mam na herbatkę. PRZEPIS ZUPA KOPERKOWA Z POKRZYWĄ Składniki: 2 cebule 50ml oliwy 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 pęczek koperku 1 pęczek górnych listków pokrzywy 100 ml śmietanki 30% sól pieprz Jak zrobić zupę koperkową

Dorota Smakuje
Przepis na zupę krem z młodej marchewki z prażonymi pestkami dyni, pomarańczą i z kumkwatem 77

wiem, czy kiedyś próbowaliście zrobić zupę- krem z młodej marchewki? Smakuje absolutnie obłędnie! Oczywiście zupa z marchewki to zawsze świetny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek, jednak jeśli komuś klasyczna wersja się lekko przejadła, to polecam dwie zmiany – użycie młodej marchewki i dodatek owocu kumkwatu. Kumkwat to owoc o ciekawym, odświeżającym smaku, który może wzbogacić wiele różnych potraw(...)przypadku nadaje niebanalnej, lekko pomarańczowej, przyjemnej kwasowości. W połączeniu z chrupiącymi pestkami dyni jest idealnym dodatkiem do zupy. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Obierz i drobno posiekaj cebulę. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę

Eat me! Fit me!
Kalafiorowa 65

Kalafiorowa – pyszna i zdrowa zupa. Klasyka kuchni polskiej. Lubię ją i moja rodzina ją lubi, choć jak możecie zobaczyć na zdjęciu – każdy lubi ją inaczej. Tak wygląda jedzenie zup w naszej rodzinie – każdy ma swoje upodobania. Maluchy muszą mieć zupę przecedzoną przez sito i podaną z makaronem. Syn zupa tylko z ziemniakami i marchewką bo innych pływających(...)warzywa których wiem, że inni i tak nie zjedzą: pory, selery, pietruszki, topinambury, kalarepki i inne tego typu zawsze moje U was w rodzinach też to tak wygląda? PRZEPIS ZUPA KALAFIOROWA Składniki: 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 kg ziemniaków 1 kalafior 2 łyżki soczewicy czerwonej lub żółtej 4 marchewki 1 por 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka

Dorota Smakuje
Minestrone - zupa warzywna z makaronem 54

Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 3 cebule dymki ze szczypiorem + szczypior do posypania zupy) 1 ząbek czosnku 4 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej (mogą być mieszane - żółta i zielona) 120 g zielonego groszku mrożonego 150 g dyni bez skórki 1 marchewka 1/2 brokuła 1 puszka białej fasolki z puszki 60 g listków szpinaku baby(...)łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 200 g drobnego makaronu suchego (np. małe świderki) tarty ser grana padano lub parmezan do posypania zupy Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki seler i poszatkowaną dymkę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia. Do garnka wrzucamy fasolkę, pokrojoną w kostkę dynię

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania